Andrej Dragišić: Samodisciplina je jedan od najvećih izazova u freelancingu

Andrej Dragišić: Samodisciplina je jedan od najvećih izazova u freelancingu

Digitalne nomade zamišljamo kao ljude slobodna duha, koji vrte neki svoj startup ili poslić i usput putuju svijetom. Lako je pritom zaboraviti da je za to potrebno uložiti puno kvalitetnog rada i vremena da se izgradi dovoljnu bazu klijenata i poslova koji bi to omogućili. Tome može posvjedočiti i nezavisni konzultant Andrej Dragišić koji je dugo radio na stjecanju znanja i mreže kontakata prije nego što je odlučio postati digitalni nomad. Sada kada je proputovao lijep komad svijeta i radio u nekima od najpoznatijih coworking prostora u svijetu, odlučio se nakratko skrasiti u Zagrebu i osnovati vlastitu agenciju.

Andrej je kao digitalni nomad proputovao dobar dio svijeta.

Krenuti na studentsku praksu i pronaći posao u dobro financiranoj startup kompaniji u Francuskoj za prosječnog FER-ovca je zanimljiva i neuobičajena priča. Ali nakon toga pokrenuti vlastiti startup, osigurati si aktivnu ulogu na startup sceni u Hrvatskoj, sudjelovati u inkubatorskom programu zatim se okušati kao nezavisni profesionalac stvarno je velika stvar. Sve je to prošao Andrej Dragišić, konzultant za izradu web aplikacija, koji je kao pravi digitalni nomad radeći proputovao barem polovicu svijeta. I baš kad bismo pomislili da će na tome stati, nedavno je odlučio pokrenuti vlastitu agenciju 11 Rockets koja se bavi izradom web stranica te mobilnih i web aplikacija.

Dobar odabir studentske prakse ponekad čini čuda

Prije pet godina Andrej se našao u žiži događanja vezanih uz cloud computing, radeći za inovativnu francusku tvrtku Jolicloud koja je lansirala jedan od prvih cloud OS-ova i krenula u razvoj cloud računala dok je Google još razmišljao o Chromebooku. Kako je uopće uspio dobiti posao u takvoj kompaniji?

Tijekom studentske razmjene provedene na jugu Francuske uvidio sam da je sastavni dio studija obavezna stručna praksa prije diplome. Iako na FER-u to nije obavezno, tijekom studija sam poželio prikupiti i praktična znanja i odlučio potražiti kompaniju u Francuskoj u kojoj bih odradio praksu. Za oko mi je zapeo Jolicloud koji je izradio prvi operativni sustav u ‘oblaku’ i omogućio slabijim računalima da ostvare radnje koje prije nisu bile moguće.

Nekoliko mjeseci kasnije postao je i zaposlenik Joliclouda, u kojeg je svojedobno investirano preko 4 milijuna dolara. Kakav je osjećaj bio raditi za jednu takvu startup kompaniju i po čemu se Francuska u tom pogledu razlikuje od Hrvatske?

Prvenstveno mi je cilj bio poboljšati znanje razvoja aplikacija u JavaScriptu i Node.js-u, ali sam ujedno stekao iskustvo rada u dobro financiranom startupu čiju web aplikaciju koristi preko milijun korisnika pa je iskustvo bilo mnogo drugačije nego da sam radio u nekoj od manjih hrvatskih tvrtki. S druge strane, iako Francuska ima dobro razvijenu infrastrukturu i dovoljno fondova rizičnog kapitala, u njoj, kao i u Hrvatskoj ima puno birokracije te se po efikasnosti ekosustava teško može takmičiti s većim američkim gradovima, ali i Berlinom i Londonom.

Nakon posla u startup kompaniji pokrenuo vlastiti startup

andrej_Startupality_FER
Andrej se može pohvaliti i aktivnom ulogom na domaćoj startup sceni.

Nakon što je prikupio dovoljno iskustva u izradi web aplikacija, po povratku iz Francuske pokrenuo je vlastiti projekt pod nazivom Startupality. U osnovi se radilo o alatu kojeg je činilo platno poslovnog modela koje je startupima i drugim korisnicima omogućavalo strategijsku doradu poslovne ideje. S projektom je Andrej ušao u ZIP-ov inkubatorski program te je uz pomoć još jednog developera uspio plasirati aplikaciju na tržište. Danas, međutim, više ne radi na tome.

Pokazalo se da ciljano tržište kojeg čine startupi nije baš idealno s obzirom na to da imaju vrlo male budžete i pretežito koriste besplatne alate. Isto tako, potrebe startupa se međusobno podosta razlikuju, tako da je teško bilo napraviti jedinstven alat koji bi bio namijenjen za sve. Kako bih financirao razvoj odlučio sam dio radnog vremena raditi kao freelancer, a naišao sam i na vrlo zanimljive klijente tako da mi se s vremenom potpuno promijenio fokus.

Radeći sa startupima postao je jedan od pokretača Lean Startup Croatia meetupa i Startup Croatia zajednice koja je i dan danas jedna od najvećih Facebook grupa za startupe u regiji. Fokus na lean startup i customer development metodologije doveo ga je do zanimljivih novih kontakata koji i danas čine jezgru njegove freelance karijere.

Počeo sam raditi na zanimljivim projektima baziranim u Silicijskoj dolini koja je kao epicentar startup pokreta nudila mnogostruko više prilika. Sve više sam mijenjao fokus na pomoć ljudima koji imaju bolji pristup izvorima financiranja i tržištu na koje je moguće plasirati proizvode, a to su najčešće klijenti koji su bazirani u SAD-u.

Koliko je osobni marketing važan za freelancere?

Iz intervjua u intervju svi do jednog nezavisnog profesionalca istaknuli su da je osobni marketing važna karika u pronalaženju novih klijenata. Ni Andrej tu nije iznimka.

Općenito najbolji način dolaska do dobrih poslova je tzv. word of mouth marketing, a to uključuje i networking i preporuke. Networking je dobar za otkrivanje novih mogućnosti na tržištu te upoznavanje budućih kolega, a moj se svodi na sudjelovanje na specijaliziranim meetupima u Zagrebu i drugdje u svijetu.

Posebno ističe važnost preporuka kolega i zadovoljnih klijenata.

Često se dogodi da me kolege iz coworking prostora ili oni s kojima zajedno radim na projektima preporuče za određeni posao. Na taj način višestruko je lakše dobiti posao, jer ti klijenti već od početku pristupaju s povjerenjem za koje bi u suprotnom bilo potrebno neko vrijeme dok se razvije.

andrej_valencia
Uspostava discipline jedan je od najvećih izazova u poduzetništvu i freelancingu.

Jedna od važnih stvari u životu samostalnih profesionalaca je i održavanje ravnoteže rada i slobodnog vremena što velikom broju njih često ne uspijeva. Pitao sam Andreja kako se on nosi s time?

U početku sam uživao u tome da radim noću i probudim se kada želim, ali sada preferiram raditi unutar tipičnog radnog vremena u vremenskoj zoni u kojoj se nalazim. Isto tako treba znati da kada nemate nadređenog morate postati sam svoj šef i moći kontrolirati sebe i svoj rad, što najčešće dolazi tek s iskustvom. Uspostava discipline jedan je od najvećih izazova u poduzetništvu i freelancingu, a vrlo mi je bitno održavati i work-life balance. Zato pratim koliko vremena provedem na računalu koristeći RescueTime te koliko vremena provedem na pojedinim projektima koristeći Toggl. Procjenjujem si efektivnu satnicu te u skladu s time te zanimljivošću projekata biram poslove koje ću obavljati.

Ako ste u drugoj vremenskoj zoni, nije bitno odakle radite

Andrej često putuje i radi iz drugih gradova, a sve je počelo učenjem španjolskoga jezika u Barceloni za koju je zaključio da bi mogao tamo jednog dana i živjeti. Kasnije je došla i ponuda za posao u tom gradu, ali ju je odbio i nastavio živjeti i raditi u Zagrebu. No zov Barcelone pokazao se jačim…

Kada sam se našao u situaciji da radim za američke klijente vrlo brzo mi je sinulo kako njima nije velika razlika gdje se nalazim. Idealno bi bilo da smo u istoj državi i vremenskoj zoni, no kada sam se već nalazio u Europi uvidio sam da za moje klijente ne bi bilo nikakve razlike da nastavim raditi posao iz drugoga grada. Odlučio sam preseliti u Barcelonu na nekoliko mjeseci i isprobati kako je tamo, a pošto me posao nije direktno vezao uz grad u bilo kojem trenu sam imao slobodu vratiti se.

andrej_lisabon
Dok je radio u Lisabonu, opuštao bi se surfajući na plaži udaljenoj svega pola sata od grada.

Tamo je upoznao freelancera koji je istinski digitalni nomad i koji je uz rad konstantno mijenjao mjesto boravka. Tada mu je sinulo da ima još puno drugih gradova koje bi umjesto ubrzanog turističkog razgleda mogao polagano istražiti dok istovremeno ondje radi.

Nakon tri mjeseca u Barceloni proveo sam nekoliko tjedana na jugu Španjolske u Andaluziji, radeći iz Malage i Granade. Već istog ljeta radio sam iz Lisabona, a u slobodno vrijeme surfao na pola sata udaljenoj plaži. Proučavanje i usporedba gradova po cijelom svijetu postao mi je novi hobi. Kako je polako sve više ljudi prigrlilo takav stil rada, tako sam pokrenuo projekt LiveWorkRemote koji je nudio bazu remote poslova te lokacije drugih digitalnih nomada i coworking prostora.

Od Las Palmasa do ‘raja’ za digitalne nomade

andrej_tajland
Andrej je Tajland iskoristio kao bazu da posjeti i druga mjesta u Aziji.

Ubrzo je uslijedio Las Palmas na Kanarskom otočju gdje je uz vječno proljeće nastavio raditi i surfati na valovima. Nakon tog je ipak zaključio da mu je proljeće i jesen drago provoditi u Zagrebu, no iduće ljeto se preselio na mjesec dana u Berlin, a iduća i vjerojatno najatraktivnija lokacija bila je Tajland.

Tamo sam prvo posjetio nekoliko gradova turistički, pa potom proveo dva mjeseca u Chiang Maiju, najpopularnijoj destinaciji za digitalne nomade. Taj grad ima vrlo niske cijene, pa je prepun poduzetnika sa zapada koji prakticiraju takozvani geo-arbitrage, pojam koji je osmislio Tim Ferriss i predstavlja koncept pronalaska posla u skupim gradovima i rada iz povoljnijih. Tajland sam koristio kao svoju bazu, a usput sam posjetio i Kuala Lumpur, Hong Kong, Singapur i Kambodžu. Brzo rastući azijski mega gradovi i kulturne razlike su me početkom boravka u Aziji fascinirale, no lokalnu sam kulturu svakim danom sve više razumijevao. Inspiriran knjigom Vagabonding, Rolf Pottsa, nije mi bio glavni interes kretati se u turističkim krugovima koliko me zanimalo doživjeti nova mjesta kao lokalni stanovnik.

Nakon Chiang Maija preselio je u Bangkok, koji je po njegovu mišljenju puno bolji izbor nakon što se malo bolje upoznao s tajlandskom kulturom. U Bangkoku, kaže, vlada totalan, ali pozitivan kaos jer još nije vidio grad s tolikom količinom energije, ali i toliko zanimljivosti i kontrasta koje se pojavljuju na svakom koraku.

Odlazak iz Europe u Aziju je jako zanimljiv i svakome bih to preporučio. Ipak, trenutno sam u Zagrebu i radim na izgradnji vlastite agencije, no lako je moguće da ću se iduće zime zaputiti u Meksiko, Vijetnam ili neku sličnu destinaciju koja ima toplu klimu za vrijeme europske zime. No s obzirom na to da sam već nekoliko država prošao na ovakav način, moguće je i da ću s klijentima ubuduće nešto više raditi uživo, jer to ipak ubrzava komunikaciju. Isto tako, većom prisutnošću u istom gradu moguće je i lakše oformiti kvalitetan tim.

Coworking ponuda u Zagrebu više ne kaska za EU središtima

Andrej kaže da je veliki ljubitelj rada u coworking prostorima, što u spoju s njegovom strašću za putovanjima predstavlja odličnu kombinaciju za upoznavanje i rad s drugim ljudima. Tako je imao prilike raditi u nekim od najpoznatijih coworking prostora kao što su Betahaus u Barceloni, Hubba u Bangkoku i Punspace u Chiang Maiju. Ipak, Betahaus u Berlinu ga se posebno dojmio.

Betahaus u Berlinu je kultni prostor koji je primjer i inspiracija drugima i dan danas mu po kvaliteti malo prostora parira. Zanimljiv je zato što je u prizemlju organiziran kao kafić gdje je rad besplatan i taj je prostor uvijek je prepun raznovrsnih ljudi: od osnivača startupa i konzultanata pa sve do studenata i poslovnih putnika. A za one koji žele ozbiljniji radni prostor postoji još nekoliko katova na kojima je moguće iznajmiti stol uz dnevnu ili mjesečnu naknadu. Svakog dana održava se nekoliko događanja različite tematike, a česti gosti su i digitalni nomadi pa je tako u Betahausu moguće upoznati mnogo zanimljivih ljudi iz svih dijelova svijeta. Doista, toliko je različitosti, da je često jedino što ih sve povezuje to da svi marljivo rade na svojim Macbookovima i ispijaju Club Mate, piće koje je vrlo popularno u Berlinu.

A kako bi ocijenio ponudu coworking prostora u Zagrebu?

Opcije u Zagrebu su do sada kaskale za većim gradovima u EU, no u zadnjih pola godine se dolaskom dva nova coworking prostora, BIZkoshnice i HUB-a 385, situacija poboljšala. Vidljivo je da je kultura coworkinga i freelancinga kod nas još u začecima, ali udruge poput Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca su mnogo pridonijele razvoju kada država već sama nije strateški potaknula male poduzetnike.

andrej_betahaus_berlin
U berlinškom coworking prostoru Betahaus moguće je upoznati ljude iz cijeloga svijeta.

Znanje se cijeni, ali osobno iskustvo je neprocjenjivo…

Za kraj, što bi preporučio nekome tko se odlučuje upustiti u vlastite vode?

Onima koji još nemaju razvijene željene vještine bih poručio kako nije kasno s obzirom na to da edukacija nikada nije bila dostupnija. Posebice bih preporučio platforme poput Udemyja i Coursere na kojima sam i sam stekao dosta znanja. Ne treba očekivati da ćemo na fakultetima steći sva potrebna znanja, barem ne u IT sektoru i poslovanju. Potrebno je konstantno raditi na vlastitom razvoju i svakodnevno učiti nešto novo.

A onima koji već imaju barem neka potrebna znanja?

Onima koji već imaju potrebna znanja i vještine bih savjetovao da znanja prilagode potrebama tržišta. Neka pronađu probleme koje žele riješiti i definiraju svoja znanja i vještine kao rješenje tih problema. Ako postoji prilika da se umjesto ponudom usluge problem lakše može riješiti automatizacijom i izgradnjom prikladnog proizvoda, nakon procjene rizika i pažljivog planiranja pametno je upustiti se u pokretanje startupa. Posebice bih preporučio studentima koji još nemaju velikih financijskih obaveza pokretanje vlastitih projekata kroz koje mogu steći dragocjeno iskustvo koje će im se kasnije višestruko isplatiti.

Komentari

 1. goran

  goran

  14. 07. 2016. u 8:33 pm Odgovori

  Managiranje vlastitog vremena je izuzetno važno. Uspio sam se posvaditi sa drugim long-tearm klijentom zbog pitanja radnog vremena.
  Onda vjerovatno mislim da problem nije u njima več u meni, jer tri je pattern:)
  No posao freelancanja, handlanja koda, projekta (to je ono što ljudi zaboravljaju mi nismo samo koderi, mi smo CTO), klijenta i samog sebe je izuzetnog kompleksan posao.
  No digitalni nomad biti, za to, nemam muda, više sam uzmi mjesto pa odradi svoje.
  Iako još bih volio biti u Rijeci, Istri, zatim Sarajevo, Ljubljana, a onda svijet:)
  Bojim se neče iči, nemam hrabrosti za to a i ipak treba prvo osigurati backend, a godine idu…

 2. Adam

  Adam

  15. 07. 2016. u 11:48 am Odgovori

  Working at home as freelancer isn’t as easy as they say. Thanks for your advices. One think that i can add is that you should track your work time. It’s really important and can improve your work flow, i’m using http://timecamp.com. You can plan all your work for a week and set up the time you want to spend on it.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Startupi i poslovanje

Porezna zahtijeva da i fizičke osobe prijave svaki zakup Facebook oglasa ili Upwork angažman!

Bez obzira jeste li fizička ili pravna osoba - ako poslujete s tvrtkama iz inozemstva, možda biste trebali naći računovođu već danas.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?

Startupi i poslovanje

I ove godine na Ladies of New Business, ali online! 5. i 6. studenog bavimo se temama o vodstvu

Kako osigurati kapital i u krizi, kako vođenjem drugih ne zaboraviti na sebe, koji su to izazovi upravljanja timovima i resursima u "novom normalnom" - pokrivamo sve bitne teme o ženskom vodstvu i poduzetništvu u doba krize na Ladies of New Business konferenciji.

Kultura 2.0

Ravnateljica preloške knjižnice okupila igrače Harry Potter igre od Las Vegasa do Hong Konga i napravila izložbu njihovih knjižnica

Maja Lesinger četiri je mjeseca radila na virtualnoj međunarodnoj izložbi Harry Potter: Wizards Unite the Libraries u koju su se uključili igrači, a posebice knjižničari diljem svijeta. No, baš njena knjižnica iz Preloga nije mogla završiti u izložbi jer nije mjesto od interesa u samoj igri.