Ako zobena kaša može biti ‘seksi’, može i svaka priča

Kako poduzetnici trebaju pristupiti medijima: Ako zobena kaša može biti ‘seksi’…

Amy Cosper, glavna urednica poznatog magazina Entrepreneur, nije nova gošća na konferenciji Shift. Prošle godine smo slušali o tome kako je taj medij u zadnja tri desetljeća pratio kako se mijenja slika poduzetnika - od sumnjive osobe do nekoga tko može promijeniti svijet. No, zašto se i ove godine vratila u Split?

Amy Shift

Upravo ta promjena percepcije jedan je od razloga njenog ponovnog dolaska u Hrvatsku, jer smatra kako događaji poput Shifta utječu pozitivno na sliku poduzetnika, rekla je u razgovoru na pozornici s organizatorom događaja, Ivanom Burazinom. Međutim, da bi se ta promjena do kraja izvršila, potrebno je aktivno raditi na izgradnji ekosustava. Sama živi u Coloradu, a u njenoj blizini je i grad Boulder, u kojemu je osnovan Techstars, startup akcelerator čiji je program prošao Burazinov startup Codeanywhere. Grad je to koji ima manje stanovnika od Splita, a uspio je napraviti pravi startup ekosustav. Što hrvatski gradovi mogu naučiti iz njegovog primjera?

Poduzetnici i startupi uspijevaju kad se udružuju u svojevrsne klastere. U ovom je slučaju bilo bitno sveučilište, koje je usko radilo sa zajednicom. Nakon toga su se pojavili su se i razni akceleratori te inkubatori, koji čine dodatni dio sustava. Cijela ideja kreativnosti utkana je u taj grad.

Zabava i druženja također su nužan dio izgradnje zajednice. Sve to zajedno postaje akcelerator u kojem se ljudi kreću i nešto zajedno rade. No, doći do toga ne može se jednostavno i brzo, ali napominje da interes medija i odaziv posjetitelja na ovakve događaju pokazuju da im je to zanimljivo, ali i potrebno.

Tko može biti na naslovnici Entrepreneura?

Entrepreneur svakog mjeseca ističe jednog poduzetnika na naslovnici, a Amy kaže da takva osoba mora ispunjavati nekoliko uvjeta. Prvo, da ju doslovno citiram, takva osoba mora raditi “epic shit”, i to cijelo vrijeme. Odnosno, mora stvari koje se čine nemogućima učiniti mogućima.

Ako možete izreći ono što radite u tri rečenice, veća je vjerojatnost da ćete uspjeti. Bitna je jasnoća vizije, ali i činjenica da ste uporni, no ne i arogantni.

I Amy i Ivan su priznali da znaju pogriješiti u primjećivanju perspektivnih poduzetnika. Amy je propustila priču o Uberu, a Ivan je naveo da mu pobjednički startupi na dosadašnjim Shift natjecanjima nisu bili najzanimljiviji među natjecateljima. Priznao je kako je to bila pogreška, pogotovo kad se uzme u obzir kakav su uspjeh Bellabeat i Oradian nakon pobjede na Shift Challengeu postigli.

Amy je dala i nekoliko savjeta poduzetnicima za pristup medijima.

Medijima sve može biti seksi. To govorim jer smo pisali o mladiću iz Danske koji voli zobenu kašu. On obožava zobenu kašu. Želi demokratizirati zobenu kašu. Želi da bude dostupna cijelom svijetu! Kako ne pisati o takvoj osobi. Ako zobena kaša može biti seksi…

A da ne spomenemo i onu prošlogodišnju priču o pelenama za kokoši koja se ponovno spomenula na pozornici.

Budite Hrvatska, ne Silicijska dolina

I zadnji savjet Amy za posjetitelje konferencije, vezan uz izgradnju startup ekosustava:

Nemojte biti Silicijska dolina. Silicijska dolina je brutalna, puna je zabijanja noževa u leđa. Budite Hrvatska, budite ono što jeste.

Možemo li u isto vrijeme stvarati ekosustave i zadržati svoj identitet?

Komentari

  1. Mario

    Mario

    11. 06. 2015. u 9:33 pm Odgovori

    Bez uvrede ali gomila koještarija. Istina je jedino izjava o brutalnosti Silicijske doline. No ne spominje se da je i drugdje jednako brutalno. Nema mjesta idili koja se propagira kroz ovakve članke

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.