Aleksandar Petković na Blogomaniji: ‘Pri kreiranju web stranice, mislite na mobilnu strategiju!’

Aleksandar Petković na Blogomaniji: ‘Pri kreiranju web stranice, mislite na mobilnu strategiju!’

Lepo vreme i snežne aktivnosti obeležile su drugi dan Blogomanije, a među predavačima svakako se istakao i Aleksandar Petković iz agencije Fastbridge i osnivač bloga mobilnimarketing.me. Petković je svoje predavanje o mobilnog strategiji započeo rečenicom da mobilni web ne postoji, već da postoji samo jedan web koji vidimo na različite načine.

petkovic_blogomanija

Lepo vreme i snežne aktivnosti obeležile su drugi dan Blogomanije, a među predavačima svakako se istakao i Aleksandar Petković iz agencije Fastbridge i osnivač bloga mobilnimarketing.me. Petković je svoje predavanje o mobilnog strategiji započeo rečenicom da mobilni web ne postoji, već da postoji samo jedan web koji vidimo na različite načine.

“Sadržaj je kao rakija”, budite spremni i razmišljajte o njemu kao o fluidnoj materiji koju ćete kasnije morati da pretočite u posudu. Ukoliko se bavite sadržajem i imate web stranicu, vama je svakako potrebna mobilna strategija jer korisnici danas sve češće pristupaju takvom sadržaju upravo putem svojih mobilnih uređaja, dodao je Petković.

On je takođe dodao da treba voditi računa o tome šta se i na koji način pruža korisnicima. Sadržaj, kao takav, neophodno je prilagoditi različitim uređajima i to na najbolji mogući način. Web više nije jednosmeran, tu su sada tableti i pametni telefoni, kao i desktop računari, a sadržaj se mora optimizovati za svaki od ovih uređaja. Industrija se menja svaki dan, trebali bi i mi.

Najčešće greške pri razvoju web projekta

Kao primere najvećih grešaka koje se i danas mogu pronaći na velikom broju web sajtova, Petković je naveo neoptimizovan sadržaj i upotrebu flasha koje vodeće mobilne platforme poput Androida i iOS-a već duže vreme ne podržavaju, niti su ikada podržavale. Korisnici koji pristupe vašem sajtu, biće neprijatno iznenađeni ukoliko im se pojavi poruka da njihov uređaj nije podržan.

Imate li sajt? Da? Onda vam je potreban i sajt koji je prilagođen mobilnim uređajima.

Kako bi prikazao koliko se mobilnih uređaja koristi u Srbiji, Petković je sa publikom podelio i pojedine brojke. Naime, u Srbiji je u periodu od juna 2012. godine to juna 2013. godine prodato više od 1,100,000 mobilnih uređaja među kojima nisu uključeni iOS uređaji pošto se legalno ne mogu kupiti u Srbiji, ali bi ta brojka sigurno bila veća za par desetina hiljada. Čak 73% stanovnika Srbije pristupa Internetu kako bi se informisali o proizvodima koje nameravaju kupiti.

petkovic2

57 odsto ukupnog stanovništva poseduje mobilne telefone kojima se može pristupiti Internetu, a 39% njih upravo to i radi. Web se doslovno preselio u naš džep. Petković je takođe skrenuo pažnju i na generaciju Z. Iako su u pitanju pretežno mlađe osobe u adolescenciji, oni će ubrzo doći u poziciju platežne moći i zahtevaće sadržaj koji je prilagođen samo njima. Da li ćete predvoditi revoluciju u optimizaciji ili ćete biti na njenom začelju?

Odakle početi?

Na pitanje kako najbolje početi sa razvojem mobilne strategije, Petković je odgovorio da je posmatranje publike najbitnija stavka. Morate znate ko su vaši posetioci i koje su njihove navike. Sledeći korak je prilagođavanje sadržaja, te razvoj tzv. mobile first strategije. U pitanju je strategija koja prvo polazi od razvoja stranice za mobilne uređaje, pa tek onda od optimizacije za uređaje sa većim ekranom.

Govoreći o fotografijama i grafičkim prikazima, on je istakao da je bolje pripremiti više verzija jedne fotografije. Na taj način, vi kontrolišete sadržaj u potpunosti i svakog trenutka znate sa čime se vaša publika može susresti. Za kraj, Petković je naveo i primere dobrih mobilnih stranica, među kojima se našla i vaša Netokracija, koja je nedavno osvojila drugo mesto na Webfestivalu.

ponuda

Komentari

  1. SMS

    SMS

    01. 12. 2013. u 9:51 pm Odgovori

    Uskoro će mobilno oglašavanje kod nas biti na većej razini tako da svi moraju biti spremni na to ukoliko žele uspjeti u svojim StartUP projetima.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.

Startupi i poslovanje

TransferWise: Klijentima štedimo više od milijardu funti bankarskih naknada godišnje, ali preostaje nam još 199 milijardi

Svojim jedinstvenim rješenjem za plaćanje u stranim valutama diljem svijeta, TransferWise bio je sreća za mnoge potrošače, ali godinama trn u oku mnogih banaka. Danas su upravo banke i druge velike korporacije poslovanja kojima se okreću u želji da do 2025. postanu vodeće infrastrukturno rješenje za međunarodna plaćanja. Kako planiraju u tome uspjeti, saznala sam od njihovog Alastaira Thompsona.

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.