Aleksandar Petković na Blogomaniji: ‘Pri kreiranju web stranice, mislite na mobilnu strategiju!’

Aleksandar Petković na Blogomaniji: ‘Pri kreiranju web stranice, mislite na mobilnu strategiju!’

Lepo vreme i snežne aktivnosti obeležile su drugi dan Blogomanije, a među predavačima svakako se istakao i Aleksandar Petković iz agencije Fastbridge i osnivač bloga mobilnimarketing.me. Petković je svoje predavanje o mobilnog strategiji započeo rečenicom da mobilni web ne postoji, već da postoji samo jedan web koji vidimo na različite načine.

petkovic_blogomanija

Lepo vreme i snežne aktivnosti obeležile su drugi dan Blogomanije, a među predavačima svakako se istakao i Aleksandar Petković iz agencije Fastbridge i osnivač bloga mobilnimarketing.me. Petković je svoje predavanje o mobilnog strategiji započeo rečenicom da mobilni web ne postoji, već da postoji samo jedan web koji vidimo na različite načine.

“Sadržaj je kao rakija”, budite spremni i razmišljajte o njemu kao o fluidnoj materiji koju ćete kasnije morati da pretočite u posudu. Ukoliko se bavite sadržajem i imate web stranicu, vama je svakako potrebna mobilna strategija jer korisnici danas sve češće pristupaju takvom sadržaju upravo putem svojih mobilnih uređaja, dodao je Petković.

On je takođe dodao da treba voditi računa o tome šta se i na koji način pruža korisnicima. Sadržaj, kao takav, neophodno je prilagoditi različitim uređajima i to na najbolji mogući način. Web više nije jednosmeran, tu su sada tableti i pametni telefoni, kao i desktop računari, a sadržaj se mora optimizovati za svaki od ovih uređaja. Industrija se menja svaki dan, trebali bi i mi.

Najčešće greške pri razvoju web projekta

Kao primere najvećih grešaka koje se i danas mogu pronaći na velikom broju web sajtova, Petković je naveo neoptimizovan sadržaj i upotrebu flasha koje vodeće mobilne platforme poput Androida i iOS-a već duže vreme ne podržavaju, niti su ikada podržavale. Korisnici koji pristupe vašem sajtu, biće neprijatno iznenađeni ukoliko im se pojavi poruka da njihov uređaj nije podržan.

Imate li sajt? Da? Onda vam je potreban i sajt koji je prilagođen mobilnim uređajima.

Kako bi prikazao koliko se mobilnih uređaja koristi u Srbiji, Petković je sa publikom podelio i pojedine brojke. Naime, u Srbiji je u periodu od juna 2012. godine to juna 2013. godine prodato više od 1,100,000 mobilnih uređaja među kojima nisu uključeni iOS uređaji pošto se legalno ne mogu kupiti u Srbiji, ali bi ta brojka sigurno bila veća za par desetina hiljada. Čak 73% stanovnika Srbije pristupa Internetu kako bi se informisali o proizvodima koje nameravaju kupiti.

petkovic2

57 odsto ukupnog stanovništva poseduje mobilne telefone kojima se može pristupiti Internetu, a 39% njih upravo to i radi. Web se doslovno preselio u naš džep. Petković je takođe skrenuo pažnju i na generaciju Z. Iako su u pitanju pretežno mlađe osobe u adolescenciji, oni će ubrzo doći u poziciju platežne moći i zahtevaće sadržaj koji je prilagođen samo njima. Da li ćete predvoditi revoluciju u optimizaciji ili ćete biti na njenom začelju?

Odakle početi?

Na pitanje kako najbolje početi sa razvojem mobilne strategije, Petković je odgovorio da je posmatranje publike najbitnija stavka. Morate znate ko su vaši posetioci i koje su njihove navike. Sledeći korak je prilagođavanje sadržaja, te razvoj tzv. mobile first strategije. U pitanju je strategija koja prvo polazi od razvoja stranice za mobilne uređaje, pa tek onda od optimizacije za uređaje sa većim ekranom.

Govoreći o fotografijama i grafičkim prikazima, on je istakao da je bolje pripremiti više verzija jedne fotografije. Na taj način, vi kontrolišete sadržaj u potpunosti i svakog trenutka znate sa čime se vaša publika može susresti. Za kraj, Petković je naveo i primere dobrih mobilnih stranica, među kojima se našla i vaša Netokracija, koja je nedavno osvojila drugo mesto na Webfestivalu.

Komentari

  1. SMS

    SMS

    01. 12. 2013. u 9:51 pm Odgovori

    Uskoro će mobilno oglašavanje kod nas biti na većej razini tako da svi moraju biti spremni na to ukoliko žele uspjeti u svojim StartUP projetima.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Mobilno

Zašto aplikacije za praćenje COVID-19 ne uspijevaju? Najbolji primjer nalazi se i u našoj regiji

Od Sjeverne Makedonije i Mađarske, do Norveške, Velike Britanije i Irske vidimo različite aplikacije, različite implementacije i prakse korištenja. Koliko uspjeh aplikacije ovisi o angažiranosti ključnih aktera, koliko o dobroj volji korisnika, a koliko o nadležnim institucijama?

Vodič

Iz vlastitog iskustva: Kako dobiti novac od Europske unije za razvoj video igara

Europska unija kroz svoj potprogram Creative Europe - MEDIA, od 2013./2014. dodjeljuje bespovratna sredstva europskim game dev studijima za razvoj video igara. Evo kako izgleda proces prijave i na što trebate obratiti pozornost da biste dobili novac.

Kolumna

Na 16. rođendan Ruby on Railsa odgovaramo na pitanje: Je li mrtav, i u svijetu i u Hrvatskoj?

Početkom kolovoza slavimo 16 godina od prve pojave Ruby on Railsa, web development frameworka koji je “promijenio svijet”. S tom činjenicom volim početi ovu priču jer mislim da je ključna za odgovor na pitanje koje mi se često postavlja: Nije li Ruby on Rails mrtav?

Video

Kako dati otkaz? Pravni savjeti za radnike i poslodavce!

Neki od najpopularnijih tekstova na Netokraciji u posljednjih nekoliko mjeseci su – kako dati otkaz, kako zatvoriti paušalni obrt...

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.