Al Jazeera lansirala 'mobile first' platformu AJ+

Vijesti za nove generacije: Al Jazeera lansirala ‘mobile first’ platformu AJ+

Al Jazeera, televizijska organizacija, lansirala je aplikaciju AJ+ za Android i iOS-a, koja služi kao 'mobile first' platforma za korisnike koji bi na ovaj način više bili aktivirani oko vijesti i priča koje prate, na raznim mobilnim uređajima. I doista, ovo nije obična "news" aplikacija.

AJ+

Referirajući se na Breaking Bad u reklami za AJ+, Al Jazeera je prije nekoliko dana najavila dolazak globalne zajednice za ljubitelje vijesti, namijenjene za generaciju koja je uvijek povezana. I doista, aplikacija je od nedavno dostupna za iOS i Android – u beta verziji, doduše, stoga joj morate oprostiti koji početni bug.

Ovo nije prvi Al Jazeerin korak u mobilni svijet, jer ćete u trgovini aplikacijama pronaći niz uradaka ove organizacije, uključujući i Al Jazeera Balkans. No, ovdje je riječ o ponešto drugačijem načinu konzumiranja vijesti, koji je prilagođen “uvijek povezanoj”, većinom mlađoj generaciji. Utjecaj društvenog vidljiv je odmah – svaka vijest nalazi se u svojoj kartici, koja je imenovana relevantnim hashtagom, poput #ISIS, #USImmigration, #Legalize i slično. A sa svakom karticom, koja sadrži kratku tekstualnu, video vijest ili kakvu infografiku, može se biti u interakciji – može ju se komentirati, označiti favoritom, spremiti. Također, mogu se pratiti i teme koje vas zanimaju, koje se onda prikazuju u posebnom feedu, uz najnovije vijesti te one o kojima se najviše priča.

Kako prenosi i The Next Web, tu su i kartice za konverzacije i debate, koje omogućuju razgovore o raznim temama te daju priliku AJ+ zajednici da daje svoje mišljenje o aktualnostima. Postoji čak i kartica posvećena kvizovima, u obliku interaktivnih pitanja i odgovora kako biste provjerili svoje znanje o određenoj temi.

Kartice su organizirane u “špilove”, tako da možete i dublje kopati o određenoj temi ili samo zagrebati po površini, kako vam god odgovara.

Gledajte, čitajte, razgovarajte, kopajte po karticama, dijelite...
Gledajte, čitajte, razgovarajte, kopajte po karticama, dijelite…

Dakle, nije riječ samo o odlasku u mobilne vode, jer je Al Jazeera već tamo – radi se o približavanju novim generacijama, koje i dalje zanimaju vijesti i aktualnosti, samo što ih konzumiraju na drugačiji način, različit od tradicionalnog. Al Jazeera je na dobrom putu da dosegne i aktivira svoju ciljanu skupinu, a druge organizacije trebaju dobro paziti kako će proći ovaj svojevrsni eksperiment, jer bi uskoro i one mogle ići sličnim putem.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Što ste propustili

Intervju

Hrvatski studio Tanais Games usred razvoja igre Saint Kotar rebrandirao se u Red Martyr Entertainment

Razviti igru u Hrvatskoj samo po sebi je teško, ali napraviti potpun rebrend studija usred razvoja posve je nov izazov.

Kultura 2.0

Sextortion mailovi kruže Hrvatskom: Ucjenjivač je već ugrabio 49 tisuća kuna

Nacionalni CERT (eng. Computer Emergency Response Team) danas je zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun je stiglo najmanje sedam uplata od po 7 tisuća kuna.

Startupi i poslovanje

Porezna prognoza za freelancere: Strože kontrole, nove minimalne plaće, zdravstveno…

Godina iza nas započela je pretežno vedrom prognozom, no s izmjenama Općeg poreznog zakona vrijeme se krajem 2020. značajno pogoršalo za nezavisne izvođače te mikro i male poduzetnike. Što nas još čeka u novoj (fiskalnoj) godini?

Društvene mreže

Nana Nadarević, Mija Dropuljić, Natko Beck: Influenceri koji zdravlje – a možda i život – znače

Razgovarala sam s tri influencera, Nanom Nadarević, Mijom Dropuljić i Natkom Beckom, koji su svoj utjecaj iskoristili za poticanje važnih tema - od podizanja svijesti o uznemiravanju do boljeg komuniciranja u zdravstvu.

Kultura 2.0

Ne smijemo dozvoliti da nam se djeca pogube u virtualnoj stvarnosti igara

Prije nekoliko godina dala sam intervju za Netokraciju na temu virtualne (VR) i proširene stvarnosti (AR). Koju sam tada vrlo naivno zagovarala. Sad ju više ne zagovaram. Dapače, povlačim se iz profesionalnog djelovanja u polju digitalnih medija i filma. Ali prije nego se povučem, želim opozvati svoje previše olako dane osvrte.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.