Maturanti, pazite koje AI alate koristite za pripremu mature, nisu svi pouzdani...

Maturanti, pazite koje AI alate koristite za pripremu mature, nisu svi pouzdani…

Jeste primijetili kako je sve više raznih AI alata koji obećavaju uspjeh u školi i pomoć na maturi? Iako imamo pozitivne primjere, nisu svi od povjerenja.

AI alatima mjesto je u školama i na fakultetima. Očekujem da će postati sastavni dio učeničkih i studentskih zadaća“, rekao je Keith Quille, viši predavač na dublinskoj School of Enterprise Computing and Digital Transformation… i čini se kako njegove riječi nisu daleko od stvarnosti.

Nedavno su nam za oko zapela dva AI alata koja pomažu u učenju i pripremama za maturu. Prva je Matura AI koja priprema učenike maturu iz matematike, a druga je Pernica.io koja se predstavlja kao osobni asistent u rješavanju školskih obaveza i pokriva 13 školskih predmeta.

Više o samoj Maturi AI rekao nam je njezin osnivač Andrej P. Škraba dok o Pernici.io nije bilo baš lako pronaći informacije. Brzo su pristali na intervju, ali kada smo rekli kako netko mora imenom stati ispred projekta, više nismo dobili odgovor. Ipak, saznali smo kako iza nje stoji Petar Brkanac, internet marketer, dropshipper, edukator i osnivač zajednice Ecom Balkan. Pregled ove teme dodatno potkrijepljuju vrijedni uvidi Ivane Katavić, bivše ravanteljice NCVVO-a koja se strenutno bavi problem solving vještinama učenika.

Matura AI trenira svoj model na prošlim maturama

Matura AI alat je koji pruža presonalizirane pripreme za maturu koje se temelje na maturama iz Hrvatske i Slovenije. Učenici mogu prisupiti raznim matematičkim temama, sustavno pregledavati vježbe i pritom dobiti podršku od AI učitelja. Njegova svrha je odgovoriti na sva pitanja, ponuditi savjete i produbiti razumijevanje gradiva, objašnjava nam Andrej.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Iako trenutno raste trend alata za obrazovanje koji su pogonjeni AI-jem, Andrej smatra kako je Matura AI vrlo specijalizirana. Ona se donekle “natječe” s tradicionalnim uslugama podučavanja koje nude razne pakete za pripremu, ali ono što ga čini drugačijim je to što učenici sami diktiraju tempo učenja, ističe Andrej:

Naš AI model je obučen je na stvarnim prošlim ispitima mature, što je značajka koja se obično ne nalazi u drugim AI alatima.

Reakcije su trenutno izrazito pozitivne. Matura AI i njihov drugi proizvod Astra AI, dizajnirani su tako da prate Sokratovu metodu učenja. Tako se postiže dublje razumijevanje i ovladavanja predmetima, a ne pukog rješavanja problema, ističe Andrej:

Naglašavamo da ovi alati nisu namijenjeni za varanje, već za poboljšanje procesa učenja kroz vođeno otkrivanje i ispitivanje.

Njihova vizija je proširiti Maturu AI na druge zemlje, razine obrazovanja i svrhe obrazovanja. Žele da kvalitetno podučavanje postane dostupnije i pristupačnije, a da pritom smanje troškove.

S druge strane, nismo saznali na čemu su trenirani modeli Pernice. Ipak, usporedili smo odgovore Chat GPT-a i Pernica.io u razradi iste teme (Hrvatski jezik pripada skupini južnoslavenskih jezika i razvio se tijekom vremena kroz nekoliko faza) i ne možemo reći kako vidimo neku preveliku razliku:

Iz NCVVO-a navode kako se ovi alati koriste za učenje odnosno rješavanje određenih problemskih zadataka u različitim predmetima te, ako mogu dovesti do boljeg razumijevanja nastavnih sadržaja, u načelu nemaju ništa protiv njih.

Ipak, nisu stvari tako crno bijele kako otkrivamo u razgovoru s Ivanom Katavić.

“Imali smo svoju digitalnu platformu za pripremanje mature, ali je ugašena iz nepoznatog razloga”

U travnju 2020. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) pokrenuo je digitalnu platformu U Centru mature, koja je objedinjavala višegodišnje znanje i iskustvo Centra u pripremi i vrednovanju ispita državne mature. Pripremljeni materijali prvenstveno su bili namijenjeni maturantima i nastavnicima kako bi im se omogućila izravna pomoć u učenju, razumijevanju vrednovanja i ostvarivanju dobrih ishoda na maturi, objašnjava nam Ivana:

Ova digitalna platforma nastala je kao moderan tehnološki odgovor na komercijalne pripreme kako bi Centar, kao javna institucija pažnjom dobrog gospodara, cjelovitim brigom skrbio o pristupnicima državne mature. Razlozi zašto je platforma ugašena nakon njene uspostave nisu mi poznati.

Danas se na tržištu svake godine pojavljuju novi komercijalni oblici pomoći maturantima u pripremama za državnu maturu no iako je svaka pomoć dobrodošla za nju nitko ne može dati potvrdu je li ona ima i određeni standard kvalitete kao što ga je imala digitalna platforma „U Centru mature” koju je vodio sam kreator i provoditelj državne mature, smatra Ivana.

“Niti jedno rješenje koje je ponudio ChatGPT ili MS copilot nisu bili točni…”

To se pokazalo i u praksi. Za potrebe ovog članka, profesor fizike u mirovini Nedeljko Begović, autor digitalnog weba – na kojem su objavljeni te pojašnjeni, tekstualno i vizualno, svi zadaci iz fizike sa dosadašnjih matura – i Ivana provjerili su točnost rješenja nekolik nasumično odabranih zadataka:

Niti jedno rješenje koje je ponudio Chat GPT ili MS Copilot nisu bili točni. To je najbolji primjer kako je potrebno u priprema za državnu maturu koristiti sigurne i provjerene izvore.

AI može imati pozitivne i negativne utjecaje na obrazovanje, ali sve ovisi o nama

Utjecaj ovisi o više faktora, no kako u hrvatskom obrazovnom sustavu nije zaživjela kultura vanjskog vrednovanja tako nije ni definiran standard kvalitete obrazovanja. Stoga je teško mjerljivo iskazati utjecaj ovakvih programa na obrazovanje, komentira Ivana.

OECD u svojim izvješćima ističe kako se trenutno nalazimo u snažnom društvnom rascjepu zvanom social pain, jer je u utrci između obrazovanja i tehnologije, tehnologija preuzela snažno vodstvo, dodaje Ivana.

Posljedica toga je nekontrolirana i često bez kritičkog razmišljanja uporaba suvremenih programa. Najbolji primjer je korištenje AI-a. S jedne strane, što ga više koristimo, stvaramo veću bazu podataka i time strojno učenje dobiva svoj puni smisao. No, u isto vrijeme, ako ne znamo dobro postaviti zahtjev za AI tada ne možemo biti sigurni u vjerodostojnost ponuđenog odgovora.

Zato Ivana misli kako je još uvijek rano govoriti o nekom utjecaju, ali vjeruje da će – ako se bude ulagalo u razvoj vještine rješavanja problema koja omogućuje visoku razinu kritičkog razmišljana i analitičnost – utjecaj biti pozitivan. A to je ono što i želimo.

AI je sjajan alat kojemu treba oprezno prisupiti

Ne samo učenici, već svi građani, trebaju pristupiti AI alatima na način da budu u isto vrijeme i kreativni, ali i oprezni vodeći brigu o sigurnom i etičnom korištenju AI. AI može biti izuzetno koristan u obrazovanju ako se koristi mudro i odgovorno, ističe Ivana:

To je sjajan istraživački alat, može biti pomoć u pisanju teksta s inspirativnim idejama kao i pomoć u strukturiranju eseja i različitih članaka, što uvelike olakšava pisanje.

“AI služi kao alat koji podržava ljudsku inteligenciju i kreativnost, ne zamjenjuje ih.”

Korištenje AI-a u procesu rješavanja problema može značajno povećati efikasnost i efektivnost, smanjiti vrijeme potrebno za rješavanje i povećati kvalitetu donesenih odluka, ali nije sve tako jednostavno, smatra Ivana.

Važno je naglasiti da AI služi kao alat koji podržava ljudsku inteligenciju i kreativnost, a ne da ih zamjenjuje. Ljudski faktor ostaje ključan u interpretaciji i primjeni rješenja koja AI predlaže.

Dobro je ovdje napraviti i distinkciju između uvriježenog shvaćanja vještine rješavanja problema i onog što ona zaista jest. Razliku možemo ilustrirati baš na primjeru korištenja AI. Vještina rješavanja problema nije korištenje AI-ja za pronalaženje nekog odgovora na traženo pitanje, a da prethodno nismo niti samo pitanje strukturirali uvažavajući  algoritamski kod računala.

Dobro postavljeno pitanje ili zadatak proizlazi iz strategije rješavanja problema koja uključuje: prepoznavanje problema, njegovu preciznu analizu koristeći system thinking, odabir najboljih mogućih rješenja, testiranje i vrednovanje te konačni odabir.

Ovime ujedno pomažemo i da strojno učenje bude učinkovitije. Vjerujem da ćemo, kao i u svakoj evoluciji, nakon početnog hypea sustavno prići i promjenama, ma koliko god one brze bile.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. Goran Komlenac

  Goran Komlenac

  07. 06. 2024. u 10:50 am Odgovori

  Naslov vam nije dobar, umjesto “nisu svi pouzdani” trebalo je biti “nijedan nije pouzdan, dobro provjerite odgovor”.
  Mi u Edurete mreži znanja od 09/2023 testiramo kako AI alati rješavaju matematičke zadatke. Postaju sve bolji ali to još nije dobro

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Veliki intervjui

Upoznajte Hrvata koji je napravio nastavak Tetrisa (i dobio blagoslov originalnog tvorca)!

Nevjerojatne priče ne susrećemo svaki dan, a upravo vam donosimo jednu takvu koja se kuhala 12 godina na dva kontinenta, u čijem se središtu nalazi nastavak jedne od najpoznatijih igara ikada napravljenih.

Analiza

Kad im USB-om procure podaci milijun građana – javne institucije mogu proći bez sankcija?!

Sa stručnjacima raspravljamo o nedavnom curenju podataka vlasnika svih registriranih vozila u Hrvatskoj i zašto je ono problematično na više razina. Može li ovaj slučaj biti poruka javnim institucijama za ubuduće?

DevDev

Leapwiseovih 5 savjeta za razvoj enterprise softvera – i besplatan backend priručnik

Zagrebačka kompanija Leapwise svoje dugogodišnje iskustvo u product buildingu i system integrationu (u domenama BSS/OSS-a, cybersecurity inženjeringa, automatizacije i IOT-a) sada želi podijeliti i sa širom zajednicom - dio tog znanja skupljen je i u besplatan backend priručnik.

Što ste propustili

Startupi

Upoznajte 20 odabranih timova ZICER-ovih akceleratorskih programa

Vodeći hrvatski startup hub ZICER predstavio je timove devetog ciklusa akceleracijskog programa Startup Factory, drugu generaciju Global Growth programa i timove sasvim novog Tech Transfer akceleratora.

DevDev

Leapwiseovih 5 savjeta za razvoj enterprise softvera – i besplatan backend priručnik

Zagrebačka kompanija Leapwise svoje dugogodišnje iskustvo u product buildingu i system integrationu (u domenama BSS/OSS-a, cybersecurity inženjeringa, automatizacije i IOT-a) sada želi podijeliti i sa širom zajednicom - dio tog znanja skupljen je i u besplatan backend priručnik.

Programiranje

S Tech Leadom o Pimcoreu, open-source platformi za digitalizaciju poslovanja

U razvoju rješenja za upravljanje informacijama o proizvodu (PIM), digitalnom imovinom (DAM), web sadržajem (CMS) i e-trgovinom - virovitički Factory odabrao je Pimcore - saznajemo što ih je osvojilo kao inženjere i koje su mu specifičnosti?

Netokracija Podcast

AI smanjio odjel marketinga poznate tvrtke i uštedio im 10 milijuna dolara

Počela su prva hvaljenja kako je AI zamijenio radnike i tako napravio uštedu od 10 milijuna dolara. Sva sreća, to se nikome nije svidjelo...

Digitalni mediji

Hrvate od EU izbora više zanimaju Vučić, Međugorje i invazija dabrova!

Ove nedjelje izlazimo na druge po redu izbore u ovoj superizbornoj godini, ali sudeći po pretraživanjima online, Hrvati bi ovog vikenda mogli prije otići na kavu nego na birališta.

Tvrtke i poslovanje

Otvoren Deloitteov natječaj 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Srednje Europe za 2024. godinu

Ovo regionalno natjecanje održava se već 25. godinu za redom, a rangira najbrže rastuće kompanije u tehnološkom sektoru te pruža etabliranim i novim tehnološkim kompanijama platformu za predstavljanje svoje vodeće pozicije u tehnološkoj industriji.