Agro Dnevnik besplatnim ‘web appom’ udahnuće život milijardi evra vrednoj srpskoj poljoprivrednoj industriji

Agro Dnevnik besplatnim ‘web appom’ udahnuće život milijardi evra vrednoj srpskoj poljoprivrednoj industriji

Da budućnost Srbije leži u poljoprivredi, nisu kroz prazna obećanja izjavili samo političari. Poslednji talas agronomskih startupa iznedrio je, zahvaljujući projektu Fraktalis vrednom 6.9 miliona evra, nove projekte vredne pažnje čiji je cilj da unaprede industriju tešku nekoliko milijardi evra i to samo u Srbiji. Pravo iz Beograda stiže nam Agro Dnevnik, startup koji nastoji da poljoprivrednicima pruži detaljan uvid u njihovo poslovanje te uvede gazdinstva u 21. vek.

agro

Da budućnost Srbije leži u poljoprivredi, nisu (kroz prazna obećanja) izjavili samo političari. Poslednji talas agronomskih startupa iznedrio je nove projekte koji za cilj imaju da unaprede industriju tešku više od 12 milijardi evra i to samo u Srbiji.

Pravo iz Beograda stiže nam Agro Dnevnik, startup koji nastoji da poljoprivrednicima pruži detaljan uvid u njihovo poslovanje te uvede gazdinstva u 21. vek. Ovaj servis pokrenut je nedavno od strane Igora Gašparevića, Vuka Stankovića i Jelene Savić, a cilj im je da postanu go-to servis za sve srpske poljoprivrednike, pa i šire.

Rešeni da saznamo više o ovom projektu, industriji koju nastoju da disruptuje i problemima sa kojima su se susreli, popričali smo sa Igorom Gašparevićem, ko-osnivačem i CEO Agro Dnevnika.

Teška industrija, spremna za promene

Na pitanje kako je startovala priča o Agro Dnevniku, Gašparević je započeo intervju izjavivši da je odrastao u Južnom Banatu, u regionu poznatom po razvijenoj poljoprivredi, te da je iz prve ruke imao priliku da se upozna sa procesom vođenja gazdinstva koji se i dan danas oslanja na zastarele notese i komplikovane i nepregledne Excel tabele.

Uz inicijalnu ideju i vest o projektu Fraktalis, koji je podržala Evropska komisija sa čak 6,9 miliona evra investicija namenjenim finansiranju malih i srednjih preduzeća iz oblasti informacionih tehnologija, za razvijanje aplikativnih softvera koji bi se primenjivali u poljoprivredi, Igor je odlučio da stupi u kontakt sa Vukom (CTO), a timu se ubrzo priključila i Jelena (CMO).

Tročlani tim krenuo je sa radom na Agro Dnevniku u martu tekuće godine, a servis je zamišljen tako da pruži kompletnu evidenciju o zemljištu, finansijama, parcelama, vrsti semena, zaposlenima koji rade na određenim parcelama kao i mašinama koje se koriste. Jednostavan UI olakšava pristup čitavom servisu, a centralizacija svih projekata osiguraće njihovu dostupnost u svakom trenutku i na jednom mestu.

ad4
Izgled Agro Dnevnik korisničkog panela

Gašparević ističe da je servis zamišljen kao web aplikacija koja svojim responzivnim dizajnom omogućava korišćenje servisa putem desktop ili mobilnih uređaja. Iako su Internet i pametni telefoni u poslednjih godina u ekspanziji širom vojvođanskih sela, Igor dodaje da razvoj iOS i Android aplikacije trenutno nije deo strategije koju je Agro Dnevnik usvojio. Kako kaže, cilj je da se pristup servisu omogući i sa nešto starijih uređaja koji se i dalje koriste u velikom broju gazdinstava.

Korisnicima besplatan pristup, zarada od marketinga

Kada je poslovni model Agro Dnevnika u pitanju, Igor je jasno naglasio da će servis u potpunosti biti besplatan za korišćenje. Želja im je da poljoprivrednicima ponude rešenje koje neće dodatno napregnuti njihove već ograničene budžete, a upravo ovde vide i glavni adut Agro Dnevnika. Ovim potezom korisnici će imati znatno više benefita, dok tim nastoji da zaradu ostvari oglašavanjem agronomskih proizvoda i mehanizacije unutar samog servisa.

Na području Srbije posluje veliki broj proizvođača koji u ponudi imaju različite vrste semena. Mi želimo da upravo tim proizvođačima ponudimo mogućnost oglašavanja na našem servisu, a korisnici će imati dodatni benefit jer će imati kompletan uvid u cene i vrste semena, te neće više biti ograničeni samo na onaj izbor za koji lobira njihova zadruga.

Na pitanje koliko je zapravo teško doći do kompanija te skrenuti pažnju zadruga, Gašparević je izjavio da je u pitanju monumentalan posao ali da je njegov tim već uveliko krenuo sa obradom podataka. Gotovo svaki od proizvođača drži monopol na određenom delu tržišta, a Agro Dnevnik nastoji da demokratizuje proces nabavke semena i đubriva, kao i da kompanijama pruži veći doseg do potencijalnih gazdinstava kojih u Srbiji danas ima preko 600.000.

ad1
Korisnici mogu da dodaju već postojeću mehanizaciju u bazu podataka

Gašparević dodaje da će tim tokom leta provesti dosta vremena obilazeći veliki broj sela po Vojvodini gde će poljoprivrednicima i zadrugama objašnjavati po kom principu servis funkcioniše, a gde će zainteresovanima pomoći oko otvaranja naloga i tako prikupiti još veći broj beta testera, kao i neophodan feedback.

Agro Dnevnik je u ovom trenutku u potpunosti bootstrappovan, ali Igor ne skriva interese za projekat Fraktalis, kao ni za mogućnost licenciranja softvera velikim kompanijama koje posluju na području Balkana i šire.

Vuk, Igor i Jelena, osnivači Agro Dnevnika

Igor dodaje da će servis svojim korisnicima ponuditi i detaljne uporedne analize koje će obuhvatiti različite aspekte njihovog poslovanja, a veruje da će upravo te analize pomoći opštinama i državi da se utvrdi koji region je imao najviše prinosa i gde su dodatna finansijska ulaganja najpotrebnija.

Uzlazni trend ‘poljoprivrednih’ startupa koji je krenuo sa Farmeronom polako se proširio i na čitav region, tako da danas imamo veliki broj agronomskih startupa kao što su Agro Agro, Farmia, te hrvatski Agrivi koji je nedavno osigurao 100,000 evra investicije. Tu je i softver Moje Gazdinstvo kojeg već koristi veliki deo srpskih poljoprivrednika.

Gašparević priznaje da je svestan mnogobrojne konkurencije ali dodaje da nije zabrinut, te da će sami korisnici na kraju dana pokazati koje rešenje im je najprivlačnije i koje se najlakše uklapa u njihov radni proces, te koje pruža najveći benefit njihovom poslovanju.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.