Agilnost se ne može proglasiti, cijela tvrtka mora naučiti postati agilna!

Agilnost se ne može proglasiti, cijela tvrtka mora naučiti postati agilna!

Tvrtke koje se ne prilagode novim trendovima danas vrlo teško mogu biti konkurentne, a za to im je potrebna transformacija - ne samo poslovnih procesa, već i kulture.

Tržišni ciklusi danas su radikalno skraćeni – tvrtke su nekada imale 5-10 godina vremena prilagoditi se novim trendovima i promjenama. Danas govorimo o mjesecima. I o nestajanju s tržišta onih koji nisu u stanju prilagoditi se tako kratkim tržišnim ciklusima.

Tim izazovima tvrtke pokušavaju doskočiti primjenom nekih od agilnih metoda poslovanja. Scrum, Kanban i šarene post-IT naljepnice nalaze se na zidovima i pločama malih tvrtki i startupa, ali i velikih sustava poput banaka i telekoma. I to je dobro, jer agilne metode u prvi plan stavljaju timsku autonomiju u odlučivanju, učinkovitost i fokus na poslovnu vrijednost.

Agilna organizacija, ne samo jedan tim

Međutim, agilnost na timskom nivou nije dovoljna. S radikalno skraćenim tržišnim ciklusima, za opstanak je, više nego ikad, važnija organizacijska agilnost. Iskustvo koje u CROZu imamo u radu s klijentima iz različitih industrija pokazuje da je za postizanje pune organizacijske agilnosti važno obuhvatiti i kulturu organizacije, jer jedino tako promjena postaje održiva. Imali smo priliku raditi s različitim timovima i organizacijama – od softverskih preko marketinških do HR timova. I zaključak je uvijek isti – organizacija će imati vidljivu korist od primjene agilnih principa samo ako ih dosljedno primjenjuje na svim razinama i u svim domenama svog funkcioniranja.

Organizacijska agilnost bila je glavna tema događaja koji smo prošli tjedan organizirali u CROZ-ovom novouređenom prostoru. Točnije ORGANIC Agility – novi, unaprijeđeni pristup promišljanju agilnosti na razini organizacije.

ORGANIC Agility je, kao okvir, nastao u radionici naših prijatelja i partnera iz tvrtke agile42 kao rezultat niza godina iskustva u radu s preko 350 klijenata koji su prolazili kroz tranzicije vezane uz uvođenje agilnih principa. Razloge za uvođenje i osnovne postavke okvira Organic Agility predstavio je Andrea Tomasini, osnivač agile42.

agile42

U središtu ovog pristupa je potreba za postizanjem što veće razine elastičnosti (resilience) organizacije. Za pomak prema traženoj razini elastičnosti organizacija za početak mora biti svjesna svojeg trenutnog stanja – posebno je važno da organizacija razumije vlastitu kulturu i načine kako se donose odluke. Koncept Organic Agility ovdje nam pomaže kroz alat Organizational Scan, ili, kraće – OrgScan™, kojeg je na predstavljanju prikazao Nino Zeljko, jedan od iskusnijih članova CROZovog coaching tima.

agile42/CROZ

Kontinuiranim prikupljanjem anonimnih dojmova djelatnika, OrgScan na atraktivan i iznimno informativan način prikazuje osnovne elemente organizacijske kulture – primjerice, stilove vođenja (leadership) koji se koriste u organizaciji, dominantne emocije zaposlenika prema određenim odlukama (i načinima na koje su donesene) te vrijednosti koje članovi organizacije smatraju najvažnijima.

Jednom kada organizacija razumije svoje trenutno stanje, može kroz niz paralelnih eksperimenata u sigurnom (safe-to-fail) okruženju krenuti na put prema novoj ciljanoj razini elastičnosti.

O iskustvima kroz koja su na takvim putovanjima prolazili (i prolaze) sa svojim klijentima govorili su Andrea Tomasini te CROZovi coachevi Davor Čengija i Nino Zeljko. Prikazali su zanimljive stvarne slučajeve korištenja alata OrgScan, te su sudionici panela komentirali odluke, eksperimente i akcije koje su pojedini klijenti donosili i poduzimali u sklopu svojih tranzicija. Publika je najviše pitanja imala o ulozi menadžmenta u organizacijskoj tranziciji, očekivanom trajanju tranzicije te vrstama odluka koje se mogu pratiti korištenjem OrgScan alata.

U agileu nema “one size fits all” modela

Pitanja su potvrdila ono što smo i sami prepoznali kroz brojne suradnje s klijentima – organizacijska agilnost je puno više od mehaničke primjene Scruma ili bilo koje druge agilne metode. Agilnost se ne može proglasiti ili instalirati.

Nemoguće je napraviti zdravu i uspješnu „agilnu tranziciju“ tako da uzmete, primjerice, čuveni Spotify Model i od sljedećeg ponedjeljka ga proglasite novim modelom organizacije u tvrtci. Spotify Model je slika načina na koji je Spotify funkcionirao u jednom određenom trenutku u vremenu. Do tog modela je Spotify došao kroz niz pokušaja i prilagodbi. I danas vrlo vjerojatno ne izgleda tako.

Organizacijska tranzicija je kompleksan poduhvat, koji neizbježno uključuje razumijevanje tržišne pozicije, razumijevanje kulture organizacije, promjenu modela vođenja, agilni pristup poslovnoj strategiji te validiranje promjena kroz eksperimente. Organic Agility pristup dostupan je hrvatskom tržištu kroz CROZ-ovo partnerstvo s tvrtkom agile42. Naši coachevi na svojim angažmanima kod klijenata primjenjuju principe iz Organic Agility okvira, a za 2020. godinu u CROZovom edukacijskom centru planiramo organizirati osnovne i napredne radionica koje će biti dostupne širem tržištu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Što ste propustili

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.

Tehnologija

Gradionica – gdje zagrebački klinci grade LEGO robote i zajednicu spremnu za svijet budućnosti

Marljivi polaznici udruge Gradionica svoje zimske praznike nisu provodili pred računalima, mobitelima i konzolama. Nadvijeni nad LEGO kockicama, motorima, kabelima i senzorima planirali su što s novim zadatkom FIRST LEGO lige, na čijoj je svjetskoj završnici u Houstonu prošle godine bio upravo robot iz hrvatske (G)radionice.

Intervju

Hrvatski studio Tanais Games usred razvoja igre Saint Kotar rebrandirao se u Red Martyr Entertainment

Razviti igru u Hrvatskoj samo po sebi je teško, ali napraviti potpun rebrend studija usred razvoja posve je nov izazov.

Kultura 2.0

Sextortion mailovi kruže Hrvatskom: Ucjenjivač je već ugrabio 49 tisuća kuna

Nacionalni CERT (eng. Computer Emergency Response Team) danas je zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun je stiglo najmanje sedam uplata od po 7 tisuća kuna.

Startupi i poslovanje

Porezna prognoza za freelancere: Strože kontrole, nove minimalne plaće, zdravstveno…

Godina iza nas započela je pretežno vedrom prognozom, no s izmjenama Općeg poreznog zakona vrijeme se krajem 2020. značajno pogoršalo za nezavisne izvođače te mikro i male poduzetnike. Što nas još čeka u novoj (fiskalnoj) godini?

Društvene mreže

Nana Nadarević, Mija Dropuljić, Natko Beck: Influenceri koji zdravlje – a možda i život – znače

Razgovarala sam s tri influencera, Nanom Nadarević, Mijom Dropuljić i Natkom Beckom, koji su svoj utjecaj iskoristili za poticanje važnih tema - od podizanja svijesti o uznemiravanju do boljeg komuniciranja u zdravstvu.