Hrvatski AgentCASH štedi vam novac pri naplati kartica

Hrvatski AgentCASH štedi vam novac pri naplati kartica (ako ste trgovac ili ugostitelj)

Vjerujem da niste očekivali da će vam upravo Saša Šarunić, suosnivač Pet minuta i Shoutema, putem blagajne na splitskoj rivi izdati račun za piće. Upravo ste to mogli nedavno doživjeti u prvom testu AgentCASH-a, nove hrvatske fiskalne blagajne koja trgovcima širem Hrvatske i Europske unije želi ponuditi što je Square ponudio u SAD-u: povoljniju naplatu kartica od domaćih banaka te niz dodatnih mogućnosti koje trgovcima povećavaju promet!

agentcash_1naslovna
Šarunić i Kotarac pokrenuli su AgentCASH, alternativu američkom Squareu!

Kad je Saša Šarunić putem Netokracije krajem 2013. najavio kako napušta tvrtke koje je pomogao stvoriti, razvojnu agenciju Pet minuta te Shoutem, znali smo da nećemo dugo morati čekati njegov sljedeći projekt. Iako mi je Šarunić već spomenuo da radi rješenje konkurentno Squareu, američkoj tvrtki Twitterovog suosnivača Jacka Dorseyja koja radi point-of-sale rješenje za trgovce za koje su dosad osigurali preko pola milijarde dolara investicije, činilo mi se pomalo nevjerojatno da će se odlučiti napasti upravo to, na prvi pogled, zasićeno tržište.

Uz Square je, naime, cijeli niz drugih tvrtki napravio rješenja za naplatu kartica putem uređaja koji se spaja na vaš mobilni uređaj: iPad, iPhone, Android… Europski iZettle te u srpnju prošle godine pokrenut Amazon Local Register samo su neka od rješenja koja uz naplatu kartica nude programe za lojalnost kupaca, analitiku prometa i druge mogućnosti trgovcima koji ih koriste.

No prije nego pojasnimo zašto Šarunić smatra da mogu konkurirati dobro financiranim projektima iz susjedstva i preko bare, prođimo njihov tim. Pokretači projekta su Šarunić te Ante Kotarac koji su obojica završili računarstvo u Splitu:

Osim što smo bratići i za sobom imamo nekoliko uspješno pokrenutih firmi, veže nas i to što smo obojica završili računarstvo u Splitu pa smo na ovom projektu pokušali spojiti dvije stvari koje su nam strast – softver i novac. 🙂 Na projektu smo angažirali tim vrhunskih profesionalaca, mahom ljudi s kojima smo uspješno surađivali i ranije. Tu bih svakako istaknuo svoje bivše kolege iz Pet minuta koji su se u raznim fazama priključili tehničkom dijelu prijekta: Tončija Damjanića kao CTO-a, Josipa Maričevića, Ivana Ferdelju, zatim Josipa Povresla na serverskom dijelu, i vrhunski kreativni tim iz agencije Gornja ulica s Anom Belić i Ivanom Čadežom na čelu. Ne smijem zaboraviti ni ekipu iz Infinuma s kojom smo izvrsno surađivali na razvoju Android aplikacije.

Po čemu je drugačiji od ostalih fiskalnih blagajni?

AgentCASH je mobilni point of sale softver (mPOS), odnosno fiskalna blagajna koja, osim gotovinom (za koju očito ne treba softver), omogućuje naplatu debitnih i kreditnih kartica uz uvjete za koje Šarunić kaže da će za većinu trgovaca biti daleko povoljniji od uvjeta koje im daju hrvatske banke. Zasad se radi 2,49 posto od svake kartične transakcije, što je jedina cijena koju plaćate kako biste koristili AgentCASH.

Freemium fiskalna blagajna + App Store + Big Data

Šarunić smatra kako će, zahvaljujući iskustvu razvoja rješenja za globalne klijente unutar Pet minuta te Shoutema, korisničko sučelje i mogućnosti AgentCASH-a biti na razini američkog konkurenta i daleko ispred bilo kojeg domaćeg fiskalnog rješenja.

agentcash_3sucelje

Za razliku od, primjerice, Fiskal1 i drugih fiskalnih blagajni na hrvatskom tržištu, AgentCASH uopće ne naplaćuje godišnju licencu, jer prihode vidi u postotku od kartičnog poslovanja te dodatnim mogućnostima koje će ponuditi korisnicima kao nadogradnje. Zamislite svojevrstan App Store za trgovce unutar AgentCASH-a, čije bi se mogućnosti mogle razvijati izvan spektra analitike trgovačkog prometa sve do integrirane internetske trgovine.

Anonimizirani podaci tisuća “kasa” pak AgentCASH-u, po Šarunićevom mišljenju, daju potencijal za razvoj izuzetno praktičnih mogućnosti među kojima ističe otkrivanje potkradaju li slučajno zaposlenici vlasnika analizom prometa. Promet tijekom dana u kafićima, navodi Šarunić, pokazuje mnogo pravilnije trendove nego što bi većina očekivala…

Njemačka “banka” omogućila povoljniju naplatu kartica

Prednost u konkuriranju domaćim fiskalima bi, kaže Šarunić, svakako trebala biti i integracija kartičnog prometa po cijeni povoljnijoj od banaka koju ističu javno na web stranici. Postotak koje banke naplaćuju trgovcima nije fiksan, već uvelike ovisi, ne samo o banci, već i pregovaranju trgovca – jedan Konzum, s obzirom na veliki promet, sigurno ima povoljnije uvjete od vašeg lokalnog trgovca, dok će PBZ primjerice naplatiti manje za korištenje Visa kartice izdane upravo u toj banci.

Šarunić za Netokraciju navodi kako su izgubili šest mjeseci pokušavajući pregovarati s hrvatskim bankama, nakon čega su se odlučili razgovarati s njemačkom bankom Wirecard čije je rješenje za internetsku kupovinu konkurencija američkom PayPalu. Wirecard, naime, nije obična banka, već se orijentira na korporativne klijente kojima nudi usluge offline, online te mobilno naplaćivanje kartica širom Europe. Jedan od tih klijenata je – AgentCASH, a Šarunić objašnjava kako su pregovori bili prilično jednostavni te da je inicijalni razgovor trajao samo 16 minuta s obzirom da Wirecard ima niz usluga prilagođenih projektima poput njegovog – ili primjerice Paymilla – sustava naplate Rocket Internet grupe u koju spada i na hrvatskom tržištu prisutna Foodpanda.

Kako je Linić fiskalizacijom pomogao Šaruniću

AgentCASH se za hrvatske trgovce opisuje kao “nov, jednostavan i povoljniji model mobilne fiskalne blagajne” i upravo u toj jednako jednostavnoj rečenici leži potencijal za rast projekta ne samo u zemlji ili regiji, već širom Europske unije – te razlog zašto bi Šarunić mogao imati šanse protiv Squarea.

AgentCASH je testiran na splitskoj Adventilaciji.
AgentCASH je testiran na splitskoj Adventilaciji.

Fiskalizacija je, uz sav inicijalni kaos, svakako digitalizirala ugostitelje i trgovce uvođenjem tableta na njihove stolove te internetske veze u njihove lokale. Sve što trebaju (ako su kupili hardver) kako bi koristili AgentCASH i zamijenili bankovne terminale je čitač kartica koje Šarunić misli ponuditi za 200 kuna u promotivnom periodu.

Na pitanje kako se misli pozicionirati prema stranim konkurentima, Šarunić za Netokraciju ističe kako već godinu dana prate iZettle i Square. Po njegovom mišljenju Square će se relativno sporo širiti Europom s obzirom da im (na AgentCASH-ovu sreću) situaciju kompliciraju stroža europska pravila za prihvat kartica, koja zahtijevaju mnogo skuplje chip&PIN čitače.

Švedski iZettle se pak koncentrira na bogatije zemlje zapadne Europe te Meksiko:

Obje tvrtke su fokusirane na brzo osvajanje svih većih tržišta kako bi opravdale goleme investicije svojih investitora. Mi svoju priliku vidimo u tome da im prođemo “ispod radara”, zauzmemo manja tržišta, a onda organski rastemo dalje. Čak i mala Hrvatska s 2,8 milijardi eura kartičnih transakcija godišnje nije toliko mala. Veliki su to novci.

Brojne prilagodbe potrebne za nastupanje na svakom od 32 tržišta SEPA-e na kojima mogu poslovati nisu zanemarive i Šarunićev tim smatra kako će se oni znati i htjeti prilagoditi “fenomenima” poput fiskalizacije prilagođene za tržište poput hrvatskog – ili nagodinu slovenskog.

Iako smo tehnički i pravno spremni prihvaćati kartice za trgovce u sve 32 države SEPA-e, svaka od država ipak zahtijeva određenu pripremu u smislu lokalizacije, marketinga i korisničke podrške.

Bitka za slovensku fiskalnu blagajnu

Dok se u Hrvatskoj “fiskaliziralo” 90 tisuća, u susjednoj Sloveniji će 2015. preko 35 tisuća “kasa” preći u fiskalne blagajne, što je tržišni potencijal koji Šarunić vidi kao idealan za testiranje širenja na novom tržištu:

Nakon Hrvatske, prvenstveno ciljamo na Sloveniju koja je zbog blizine i sličnog jezika logičan izbor za “sljedećeg kandidata”. Euro, kao službena valuta u Sloveniji, također nam olakšava poslovanje i smanjuje troškove transakcija. Dodatno, Slovenija je prije nekoliko tjedana izglasala zakon o fiskalizaciji sličan našem zbog kojeg se na tom tržištu u idućih 9 mjeseci očekuje gotovo 35.000 novih POS sustava. Naravno da želimo biti dio tog vala.

Više o “bitki” za slovensku fiskalnu blagajnu moći ćete pročitati na Netokraciji Slovenije

Kako će se AgentCASH naplatiti kad se ‘zatvori kasa’?

Integracijom s Wirecardom AgentCASH je već spreman za tržišta Europske unije kad se odluče na širenje izvan regije, pri čemu će im najveći izazov biti prodaja, što Šarunić ističe da još testiraju kako će najoptimalnije riješiti. Temeljitost im nije naodmet s obzirom na potencijal koji im se pruža.

agentcash_2sucelje

Samo u Hrvatskoj se godišnje, kako je Šarunić već spomenuo, obradi preko 2,7 milijardi eura kartičnog prometa, dok su europska tržišta, kako u susjedstvu, tako i na zapadu, daleko veća: U Wirecardovoj se matičnoj Njemačkoj obradilo preko 170 milijardi eura u 2013., dok je “mala” Slovenija obradila preko 4 milijarde eura u istom razdoblju. Da ne govorimo o Šarunićevom snu razvoja big data potencijala unutar AgentCASH-ovog sučelja i mogućnosti:

Dugoročni cilj nam je što prije napasti sve države u kojima se konkurencija s mPOS-om još nije razmahala ili je uopće nema, a zatim i veće države poput Njemačke ili Velike Britanije. U tu svrhu smo i osnovali sestrinsku tvrtku u Engleskoj za koju očekujemo da će donijeti određeni kredibilitet usluzi.

AgentCASH-ov ulazak te obrada samo dijela europskih tržišta mogla bi ih učiniti ne samo brzorastućom tehnološkom tvrtkom, već i idealnom metom akvizicije Squarea, iZettlea ili pak niza financijskih institucija kojima je kupnja tvrtke s jakom pozicijom na tržištu višeštruko jeftinija od alternativa – bilo keš ili karticom.

Komentari

 1. ime i prezime

  ime i prezime

  05. 01. 2015. u 3:02 pm Odgovori

  što su oni napravili tako “cool”? Spojili su fiskalnu blagajnu s WireCardom? I uzimaju 2,49% od svake transakcije što nije malo kada znamo da recimo ima servisa kod nas u HR koji imaju fee 0,8% … Big deal!

 2. Tomislav

  Tomislav

  06. 01. 2015. u 4:23 pm Odgovori

  Što kaže HR porezna uprava na izdavanje računa u SMS i email obliku?

  Dotična tvrtka ne nudi uslugu plaćanja nego preprodaje tj. sklapa ugovore za uslugu u ime tvrtke Wirecard što nigdje nije naznačeno, to znači da će novac trgovcima isplaćivati Wirecard, te tu dolazimo do ključnog pitanja tko će garantirati trgovcima isplatu novca za njihova dobra, kada su obje tvrtke registrirane u Velikoj Britaniji?

  mPOS je grupa EFT POS terminala koji nemaju printer i komunikacijski modul nego koriste npr. Bluetooth za komunikaciju s računalom (tablet, mobitel) putem kojeg ostvaruje komunikaciju s internetom tj. autorizacijskim sustavom. Takav tip uređaja imaju u ponudi svi proizvođači EFT POS opreme. Na mPOS-u se nalazi „aplikacija za plaćanje“ i ona komunicira s autorizacijskim sustavom te provodi platnu transakciju kao kod „normalnog“ EFT POS-a te bi ona trebala biti certificirana od strane kartičnih kuća isto kao i hw. nažalost ovom dijelu nema ni riječi.

  Koji je planirani SLA za uslugu i tehničku podršku?

 3. Zlatan Karabegović

  Zlatan Karabegović

  07. 01. 2015. u 8:41 pm Odgovori

  U svakom slučaju napredak ali ne baš tako senzacionalan, napravili su klasiku. Pravi korak će biti ako nastave ići u tom pravcu i izdaju svoju Prepaid karticu i sve to svežu u Close Loop transakcije. Mogu im pomoći ako hoće pa neka se jave a mogu pogledati na stranicama http://www.bicard.info moje uređaje za Samouslužno izdavanje Prepaid Branded kartica preko kojih bi se ta kartica Samouslužno izdavala. Trgovci se jednostavno registriraju a kupci isto tako i ide transakcija card to card. Provizije niske i razvale tržište ako gospoda bankari dozvole pa sve to zabrane.

 4. Tomislav

  Tomislav

  08. 01. 2015. u 12:09 pm Odgovori

  Zanimljivo je da je Šarunićeva nova firma odabrala Infinum za izradu aplikacije, što očito govori o tome koliko vjeruje u Pet minuta / ShoutEm 🙂
  A što se samog proizvoda tiče, da, na fiskalnu blagajnu nalijepili mPOS i vidi startupa. Neka oni dođu do trgovina poput Konzuma i sl., pa da se to stvarno i može koristiti.

 5. Saša Šarunić

  Saša Šarunić

  09. 01. 2015. u 3:07 pm Odgovori

  Bok iz agentCASH-a! Hvala na interesu i pardon na čekanju, malo nam je gužva ovih dana 🙂 Na sva ova i ostala pitanja ćemo vam vrlo rado odgovoriti, koliko već bude u našoj moći, ali komentari ispod online članka nisu najbolje mjesto za to. Molimo vas, slobodno nam se javite s bilo kakvim pitanjima ili prijedlozima na support@agentcash.com i potrudit ćemo se odgovoriti što prije. Hvala!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.

Društvene mreže

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ preći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft kupiti SAD za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?

Startupi i poslovanje

Hrvatske B2B tehnološke tvrtke “iskovale” su se u konstantnim krizama, preživjet će i ovu!

Trenutna kriza nije ni prva ni zadnja, a kako su se postavili - i kako će preživjeti - u B2B tehnološkom poslovanju za Netokraciju otkrivaju osnivači Poslovne inteligencije, Microblinka, Agrivija i Airta.

Web aplikacije

E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

Računarac koji je pozornost javnosti privukao tehnologijom za brojanje sudionika javnih skupova uhvatio se u koštac s podacima iz pravosudnog sustava. Usput je razotkrio koliko je to čudan svijet.

Kultura 2.0

Zašto nisam podržala #womensupportingwomen, a jesam #ženeujavnomprostoru

Shvaćam. Lako je. Lako je objaviti selfie, nasmijati se, osjećati taj #girlpower, primiti lajkove, komplimente i otići dalje u dan. No, bojim se da prelako prepuštamo prostor onome što je lako, a preteško onome što je teško.

Sponzorirano

Pravi ‘white hat’ haker otkriva kako mu izgleda radni dan (i kako je Twitter hakiran)

Ako ste se pitali kako su hakeri nedavno uspjeli ući u Twitter profile Jeffa Bezosa i Elona Muska, ali i kako izgleda radni dan jednog profesionalnog hrvatskog hakera, ne pitajte se više! Razgovarali smo sa 'cyber security' konzultantom Danijelom Teslićem.