Luka Maćešić: 3 ključne stvari za suradnju agencije i klijenta

Povjerenje, proaktivnost i partnerstvo: 3 ključne stvari za suradnju agencije i klijenta

U Osijeku se već treći dan održava konferencija Market&ng, tržište i nove generacije, kojom se prvenstveno studentima, ali svim ostalim zainteresiranima, na Ekonomskom fakultetu želi predstaviti kako u praksi funkcionira svijet marketinga. Uz predavanja Nikole Žinića, Marija Petrekovića, Zorina Radovančevića, Igora Mladinovića, Drenislava Žekića te brojnih stručnih radionica, zanimljivo je bilo gostovanje nekadašnjeg studenta EFOS-a, Luke Maćešića, koji je predstavio odnos klijenata i agencija - iz oba kuta.

marketing luka macesic

Luka je završio Ekonomski fakultet u Osijeku, a još se za vrijeme studija uključivao u razne projekte, studentske organizacije i udruge, što mu je uvelike pomoglo u daljnjoj karijeri. Ima iskustva i s agencijske i s klijentske strane – radio je u agenciji Degordian, a sad radi za klijenta, Heineken, stoga je studentima približio na koji način funkcioniraju oba svijeta te s kojim se izazovima nose.

Kako naći savršenu formulu u kojoj će i klijenti i agencije biti zadovoljni? Teško, kaže:

Klijenti agencijama zamjeraju manjak proaktivnosti, kreativnosti, ali i visoke cijene usluga, a istodobno će obećati – sve. Agencije, s druge strane, zamjeraju klijentima česte promjene ideja i pristupa. Dobije se jedna ideja, jedan brief, a nakon tjedan dana strategija se mijenja, stoga se agencija treba prilagođavati. Treba vremena da se sve to uskladi.

Pitch kao prvi korak

Tržište se neprestano osluškuje, prate se kampanje, a i agencije i klijenti cijelo su vrijeme “u izlogu”. Sve kreće pitchevima, koji mogu mnogo toga reći o samoj agenciji.

Agencija koja dolazi na vrijeme, proučila je tvoj brief, proučila je web stranicu, koristi aktualne vizuale, pokazuje da zna što radi. S druge strane, na pitchu će se ponekad naći i agencija koja, primjerice, koristi vizualni identitet brenda star pet godina. To je već dovoljan pokazatelj tko ide dalje, a tko ne.

PR agencija, kreativna, event, medijska, digitalna, agencija za istraživanje tržišta, dobavljači… Sve je to niz vanjskih tvrtki s kojima klijent surađuje i koje treba usklađivati, što je Luka na konkretnim primjerima približio studentima.

Što čini suradnju između klijenata i agencija dobrom?

Primjerice, pojasnio je kako iskusnije agencije nerijetko dobivaju nove poslove i klijente temeljem prethodnih koje su radili, koje prezentiraju i koriste za svoj PR. Također, dotaknuo se toga što treba sadržavati kvalitetan brief – recimo, pojedini klijenti ne žele u njemu odavati sve informacije, u strahu da će ih agencija koristiti za neke druge svrhe, a time agencija ostaje zakinuta za ključne podatke koji su potrebni da bi osmislili dobru kampanju.

Zbog toga je Luka izdvojio tri najvažnije stvari nužne za dobru suradnju:

  • povjerenje
  • proaktivnost
  • partnerski odnos

Danas je praksa da klijenti mijenjaju agencije “kao čarape”. Dugoročno, to je loše. Nova agencija ne može brzo pohvatati kako klijent razmišlja i što mu treba. Istodobno, agencije koje dugo rade s jednim klijentom, moraju biti i proaktivne – ne raditi samo po briefu, nego i dati svoje stručno mišljenje o tome kako bi se što trebalo raditi ili ne.

Proaktivnost i networking – još u studentskim klupama

Nakon predavanja, Luka je, na upit posjetitelja, objasnio i u kojim slučajevima agencija ne može imati klijente koji su međusobni konkurenti, kako se teško prilagoditi radu u korporaciji nakon rada u agenciji, a studentima je, kao pripremu za sve što je naveo u predavanju, posebno savjetovao što veću proaktivnost dok su još na fakultetu, volontiranje, uključivanje u razne aktivnosti i, što je najvažnije, širenje svoje mreže kontakata.

Upravo je to možda i najvažniji savjet koji su studenti mogli dobiti, barem oni koji su predavanje slušali. Jer, nažalost, unatoč kvalitetnim predavanjima, predavačima i radionicama, konferencija nije bila pretjerano posjećena, iako je to bila jedna od rijetkih prilika na kojoj studenti mogu dobiti uvid u ono što ih očekuje na tržištu rada – ako uopće na njemu žele biti konkurentni.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.

Sponzorirano

5 najzanimljivih komentara hrvatskih stručnjaka o stanju Europske Unije!

Hrvatski stručnjaci na panel raspravi Digital Brunch jučer su komentirali stanje Europske unije: kako EU može dodatno pomoći poduzetnicima i demokratskim procesima te što može učiniti da ojača protok ljudi, dobara i kapitala, samo su neke od stavki kojih su se dotakli.

Tehnologija

Apple jučer nije najavio novi mobitel, ali njegovi proizvodi barem više nisu skupi kao prije

Novi rujan, novi Apple događaj. Ovoga puta, možda bez mobitela, ali i dalje zanimljiv.