Iskustva osnivača Tourism4me s programa Founder Lab

Planirate li zbog svog startupa u Silicijsku dolinu, nemojte odmah dati otkaz!

Augustin Jarak, iz startupa Tourism4me, bio je jedini osnivač iz ove regije koji je prisustvovao Advanced Founder Labu, programu Founder Institutea koji uključuje intenzivan jednotjedni trening u Palo Altu. Što je ondje naučio te kako planira stečena iskustva prenijeti domaćoj startup zajednici, napisao je u svojoj prvoj kolumni za Netokraciju.

Dio Advanced Founder Lab programa je obilazak tvrtki u Silicijskoj dolini i konzultacije s njihovim predstavnicima.

Sve je počelo tako da sam dobio e-mail od Founder Instituta, čiji sam alumni, da se organizira Advanced Founder Lab u Palo Altu, u Silicijskoj dolini. Odmah sam pogledao o čemu se radi i vidio da je riječ o odličnom programu za startupe koji pruža izabranim projektima priliku da provedu tjedan dana u Silicijskoj dolini, radeći s najboljim osnivačima, investitorima i stručnjacima iz vodećih svjetskih kompanija.

Nakon što su mi rekli da sam prošao treći selekcijski krug i da sam primljen u program, bio sam presretan – prijavilo se preko 100 startupa, 77 ih je pitchalo, 18 je izabrano, a moj startup Tourism4me bio je među njima.

Tada sam se sjetio da trebam skupiti novac za putovanje, dobiti vizu, kupiti karte za avion, naći smještaj u Palo Altu i to sve u relativno kratkom vremenu. Znate kad vam kažu da trebate biti 100% fokusirani na vaš startup, to je posve u redu, ali prije nego date otkaz na poslu, zatražite vizu za Ameriku namjeravate li ići u Silicijsku dolinu u dogledno vrijeme, jer ju je puno lakše dobiti ako ste zaposleni. Da skratim dugu priču, odobrena mi je viza tek u drugom pokušaju, 16 sati prije nego sam morao biti u avionu. Karte sam kupio u zadnji tren, preko Expedie, a nakon 14 sati putovanja avion je sletio u San Francisco i bio sam spreman za sudjelovanje u programu.

Raznoliko društvo startupa i mentora

Na Founder Labu okupili su se raznoliki startupi.
Na Founder Labu okupili su se raznoliki startupi.

Na službenom otvorenju programa upoznao sam druge sudionike programa, ljude iz raznih dijelova svijeta, SAD-a, Nizozemske, Grčke, Kanada, Vijetnama, Australije, Kolumbije.

Neki od startupa su već imali investicije od nekoliko milijuna dolara (probajte pogoditi koji), neki rade mrežu super-računala satelita, ukratko uistinu raznoliko i impresivno društvo. Svaki dan smo imali predavanja stručnjaka iz svjetski poznatih tvrtki, savjetovanja, feedback, nisam siguran ni smijem li spomenuti gdje smo sve bili i tko je sve došao do Founder Instituta.

Razgovarali smo s VC-evima u San Franciscu i Palo Altu, radili na KPI-evima, kreirali product roadmap, imali predavanja i razgovore s vrhunskim stručnjacima, tijekom kojih sam dobio iznimno vrijedne povratne informacije.

Vraćanje startup zajednici

Na kraju programa Founder Lab startupi koji su sudjelovali idu kući s rafiniranim pitch deckom, povezani u globalnu mrežu osnivača i investitora, s taktičkim planom za 2015. godinu, ali i jednom obvezom – da stečena znanja prenesu startupima u svom lokalnom ekosustavu.

To ću napraviti u tri meetupa, pod temama: Securing a Lead Investor, Key Performance Indicators (mjerenje KPI-eva), Developing a Product Roadmap, Designing the Customer Experience, Leveraging the Media i Hiring on a Limited Budget. 

Kada i gdje će se susreti održati bit, će objavljeno na za to namijenjenoj Meetup grupi.

ponuda

Komentari

 1. Miro

  Miro

  09. 02. 2015. u 9:14 pm Odgovori

  Joj što je ovo dosadno slušati, vidi bili smo u Silicijskoj dolini. Pa šta ima posebno u tome, milijuni odlaze tamo u nadi da će ih ugrijati sunce, a samo nekolicina dobije značajan novac. To je slično znatnoj groznici, puno ih je kopalo a samo rijetki su potrefili zlato.

  Nema se tu šta pričati. Radije pišite kada netko napravi dobar posao tamo i postigne uspjeh. Ovako ispada da su ovo turističke reportaže.

  Ništa protiv autora naravno, ovo je općenito.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Tehnologija

Cenosco: Nizozemska tvrtka koja iz Pule i Zagreba putem softvera, VR-a i AR-a sprječava eksplozije na naftnim platformama

Aplikacije koje kontroliraju rad naftnih platformi i postrojenja za preradu derivata direktno su zaslužne za sigurniji i čišći svijet, a jedna od najboljih stvara se velikim dijelom u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Intervju

Prodekan FERIT-a Topić: “Meke” vještine za inženjere znače veću konkurentnost

Osječki FERIT bit će domaćin Tech Consultant Meetupa ove srijede, na kojem će se govoriti o tome što je potrebno studentima za uspješnu karijeru IT konzultanta. Otkrit ćemo djelić toga - dobro razvijene "meke" vještine.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

MKOP Osijek: Bez gig ekonomije (i paušalnih) nema ni Wolta, Bolta, Ubera…

U Osijeku se proteklog tjedna održalo 13. izdanje Međunarodne konferencije o poduzetništvu kojoj su ovaj put tema bili ljudski resursi.

Startupi i poslovanje

Kako bi Rimac, Bakić, Car i drugi hrvatski poduzetnici uložili 100.000 kuna da imaju startup?

Good Game Liftoff startup natjecanje prošle je godine u žiriju okupilo poznate hrvatske poduzetnike i stručnjake, a koji su tada prepoznali potencijal mladog tima iza društvene igre Mundus. Ususret novom izdanju Lifoffa vraćamo se do Mundusa i žirija po par dobrih savjeta.

Startupi i poslovanje

Primjer za Hrvatsku: Srbija predstavila olakšice za zapošljavanje ‘paušalaca’ i test samostalnosti

Porezne olakšice za zapošljavanje donedavnih paušalaca, jasan test samostalnosti... Što Hrvatska može naučiti iz srpskog primjera, komentiramo u novoj epizodi Netokracijinog podcasta.

Izvještaj

Kako se gradi konzultantska karijera otkrili smo uz prvi Tech Consultant Meetup u Zagrebu

Što ljudi misle da konzultanti rade, a što im je zapravo posao? Zagrebački meetup tražio je odgovor upravo na pitanje kako postati tech konzultant i što očekivati ako se odlučite za konzultantsku karijeru, a dobre primjere čuli smo kroz razgovore i predavanja mStartovih stručnjaka.