Adidas stigao na Instagram - u hrvatskoj inačici

Adidas stigao na Instagram – u hrvatskoj inačici

Moda i Instagram vole se javno, to nije novost, stoga i ne čudi što sve više odjevnih brendova odabire upravo ovaj kanal za promociju svojih proizvoda. Taman u vrijeme dolaska novih/starih tenisica Superstar Supercolor na tržište, koje promovira popularni Pharrell Williams, stigao je adidas na Instagram, i to u hrvatskoj inačici.

Slika: adidas Hrvatska Instagram
Slika: adidas Hrvatska Instagram

O sretnom “braku” Instagrama i mode pisali smo više puta, a i razna su istraživanja pokazala kako upravo ova društvena mreža najviše pogoduje prodaji i promociji onih brendova koji imaju što pokazati. A ni aktivnost korisnika na Instagramu ne smije se zanemariti – prije nekoliko mjeseci ova je mreža prešla broj mjesečno aktivnih korisnika Twittera, a iako još uvijek oglasne mogućnosti nisu došle do Hrvatske, definitivno izgledaju obećavajuće za sve one koji svoju komunikaciju i sadržaj mogu prilagoditi ovoj mreži. A modno-sportski brendovi poput adidasa to svakako mogu.

Od lokalno prilagođenog sadržaja adidas je do sada bio u Hrvatskoj prisutan samo na Facebooku, na stranicama adidas Running i adidas Football, a sada već možete pronaći i nekoliko prvih postova na Instagram profilu adidas Hrvatska. Kako je ovaj brend orijentiran na dobre fotografije, ima zanimljive brend ambasadore, poput već spomenutog pjevača Pharrella Williamsa (a mogu se očekivati i oni domaći), lako je otkriti smjer u kojemu će se kretati strategija. Kako nam otkrivaju iz agencije 404, koja stoji iza komunikacije brenda, preklapanje ciljane skupine Instagrama i brenda svakako im omogućuje kvalitetan ulazak na novi kanal:

Adidas je izuzetno vizualno privlačan i urban brend. Cool je, motivira i inspirira korisnike i u skladu s time nudi svoju odjeću i obuću. Budući da se Instagram oslanja na fotografije i na njemu prevladava mlađa populacija, zasigurno će tamo “zasjati u punom sjaju” i biti prihvaćen te će ciljana skupina moći imati pregled dostupnog asortimana.

Iako nisu željeli otkriti prve brojčane ciljeve na novoj društvenoj mreži, radit će na prepoznatljivosti kod hrvatskih Instagramaša, pojačavanju vizualne komunikacije, lokalizaciji sadržaja uz pomoć ambasadora, ali i fotografijama odjeće i obuće u prepoznatljivoj hrvatskoj okolini te stvaranju interesa kod kupaca. Naravno, sve će to biti pojačano i nagradnim natječajima.

Pričajte prekrasnu priču na Instagramu

Kao netko tko se svrstava u ciljanu skupinu ovakvog brenda, a i kao osoba kojoj je Instagram među najomiljenijim društvenim mrežama, smatram da je za modne brendove iznimno važno da imaju dobro prisustvo na njoj. Prednosti su svakako kronološki stream, činjenica da postovi, barem za sada, i dalje mogu dosegnuti dobar dio pratitelja (za razliku od Facebooka), naglasak na vizualnom, a i činjenica da je uz alate koje je i sam Instagram predstavio (Hyperlapse, Layout) lakše no ikada kreirati prekrasan sadržaj.

No, ako pogledamo komunikaciju brendova, vidjet će se kako tu često nedostaje hrabrosti – previše se igra “na sigurno”, na postavljanje pukih slika proizvoda. Kako je rekao naš gostujući autor Marko Novaković na Netokraciji Srbija, “nemojte prodavati proizvode i usluge, uvijek prodajte koncept”, odnosno na ovoj mreži nije poanta u pukom prikazivanju proizvoda, nego pričanju priče. Pričanju zapanjujuće, vizualne priče. Nadam se da će brendovi poput adidasa to i učiniti – jer priča koje se mogu ispričati i s kojima se korisnici mogu poistovjetiti postoji bezbroj.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Mobilno

Kako je Njuškalo uz pomoć foto-prepoznavanja za 70% ubrzao predaju oglasa u mobilnoj aplikaciji

Foto-prepoznavanje predmeta u samom je vrhu svjetskih trendova i primjene umjetne inteligencije, a mi smo odlučili upravo tu tehnologiju uvrstiti u Njuškalovu aplikaciju prilikom predavanja oglasa. Kako je proces izgledao u praksi, na koje smo izazove naišli i što su planovi za budućnost, otkrivamo.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Ne smijemo dozvoliti da nam se djeca pogube u virtualnoj stvarnosti igara

Prije nekoliko godina dala sam intervju za Netokraciju na temu virtualne (VR) i proširene stvarnosti (AR). Koju sam tada vrlo naivno zagovarala. Sad ju više ne zagovaram. Dapače, povlačim se iz profesionalnog djelovanja u polju digitalnih medija i filma. Ali prije nego se povučem, želim opozvati svoje previše olako dane osvrte.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Gaming

Od Google Stadije do Apple Arcadea: Provjerili smo (nama) najvažnije gaming događaje 2019.

U novoj gaming epizodi Netokracija Podcasta prisjećamo se bitnih prošlogodišnjih vijesti iz najveće zabavne industrije, a o već tekućoj 2020. komentiramo poznate najave i naslove koje željno iščekujemo.

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Christina Calje, od direktorske pozicije u Goldman Sachsu do vlastitog AI startupa

Prije nešto više od četiri godine, Christina je iz financijske posve prešla u tehnološku industriju. Danas kao osnivačica startupa Autheos, koji uz pomoć AI optimizira video kampanje, sudjeluje i u projektima za definiranje pravnih okvira odgovornosti AI sustava, a upravo ju je to, kao vrsnu stručnjakinju i uspješnu ženu dovelo na LEAP Women konferenciju nakon koje sam s njom pričala o AI-u, marketinškim strategijama, društvenim mrežama, GDPR-u i video trendovima.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.