Domaći AdCumulus bira najefikasnije banere oglašivačima

Domaći AdCumulus bira najefikasnije banere oglašivačima – štedeći im živce (i budžet)

Tržište internetskog oglašavanja itekako je živahno, ali relativno novi proizvod, na čijem se razvoju radi u Hrvatskoj i Makedoniji, AdCumulus, ima asa u rukavu – inovacije u području algoritamske optimizacije kampanja temeljene na prediktivnoj analitici. Drugim riječima, sustav prati tijek kampanje, predviđa ponašanje korisnika i sam optimizira kampanju za najbolje rezultate. No, priča ne staje na tome.

Menadžment AdCumulusa: Zlatan Garibović, Head of Technical Operations, Gordan Kreković, CEO, i Siniša Kravaršćan, Product Manager
Menadžment AdCumulusa: Zlatan Garibović, Head of Technical Operations, Gordan Kreković, CEO, i Siniša Kravaršćan, Product Manager

AdCumulus kao brend postoji tek nekoliko mjeseci, otkako se i otvorio prema tržištu, ali na razvoju proizvoda radi se već četiri godine. Nastao je kao spin-off NTH Grupe, a proizvodi su prvenstveno razvijeni za potrebe ClickAttacka, mobilne oglašivačke mreža koja ima preko 10 milijuna isporuka bannera mjesečno, te partnera iz Njemačke koji se bavi zakupom medijskog prostora, monetizacijom vlastitih web usluga i mobilnih aplikacija, a ima i svoj partnerski program temeljen na cost-per-action (CPA) modelu. Nakon što su za njih razvijeni proizvodi postali spremni za globalno tržište, AdCumulus se izdvojio kao brend i krenuo u pohod na dodatne klijente sa željom da se pozicionira među vodećim pružateljima SaaS rješenja za internetsko i mobilno oglašavanje. Cilja na sve one koji se bave oglašavanjem, zakupom medija i ‘performance’ marketingom, i to s tri specijalizirana proizvoda: Ad Server, Affiliate Software i Traffic Analyzer.

Tri specijalizirana proizvoda za razne potrebe

Ad Server je sustav koji isporučuje oglase na mobilne aplikacije i web portale s mehanizmima optimizacije kampanja i podrškom za interaktivne oglase. Njime se prvenstveno cilja na oglašivačke mreže i ostale koji žele monetizirati oglasni prostor. Drugi proizvod, Affiliate Software, prati cijeli proces koji korisnici prolaze otkako im se prvi put prikazao oglas, preko klika na njega pa sve do konverzije. Ciljana su skupina tu affiliate mreže, ali i oglašivači poput web trgovina, portala za grupnu kupovina i pružatelja različitih vrsta usluga. Treći je proizvod Traffic Analyzer, rješenje za usmjeravanje klikova i pružanje dodatnih podataka o posjetiteljima. Kao back-end servis može se koristiti za optimizaciju dolaznih klikova, A/B testiranje, odbacivanje neželjenog prometa, optimizaciju sadržaja i mapiranje parametara koje nose klikovi.

Međutim, na vibrantnom tržištu postoji već mnoštvo rješenja za oglašivače, a Gordan Kreković, CEO AdCumulusa, kao prednost proizvoda njegove tvrtke ističe fleksibilnost, odnosno činjenicu kako su koncipirani tako da omogućuju oglašivačkim mrežama, partnerskim programima i različitim tipovima oglašivača da prilagode funkcionalnost proizvoda svojim potrebama. Drugi se argument odnosi na jedinstvene mehanizme optimizacije marketinških kampanja.

Integrirali smo sustav za isporuku bannera sa sustavom za praćenje konverzija, odnosno akcija korisnika, kao što su kupovina proizvoda ili usluge, preuzimanje mobilne aplikacije i slično, na način da se prije isporuka banera prediktivnom analitikom odabire najefikasniji oglas.

Razvoj u Hrvatskoj i Makedoniji, klijenti u zapadnoj Europi

AdCumulus_AdServer_GUI

Razvojni timovi AdCumulusa nalaze se u Hrvatskoj i Makedoniji, a prodaja je orijentirana na zapadnoeuropsko tržište s kojeg trenutno dolazi i najviše kupaca. Razvojni tim, osim sedam back-end developera, uključuje i dva stručnjaka za poslovnu inteligenciju, a tu je i technical operations tim od šestero članova koji je zadužen za osiguranje kvalitete proizvoda i tehničku podršku. Na upit o izazovima razvoja proizvoda za zapadno tržište, Gordan odgovara:

S petogodišnjim iskustvom u product managementu mogu otvoreno reći da su nam partnerstva u ranoj fazi razvoja proizvoda pomogla da pravilno usmjerimo daljnji razvoj, da dobro razumijemo prave potrebe tržišta i da postignemo očekivanu kvalitetu te stabilnost proizvoda. Mislim da je najbolja stvar, koja se mogla dogoditi AdCumulusu, upravo to da smo imali korisnike od samog početka što nam je olakšalo primjenu principa razvoja minimalnog održivog proizvoda (MVP). S partnerima smo dogovorili slučajeve korištenja za svaki skup novih funkcionalnosti tako da smo vrlo jasno znali njihove potrebe i poslovne prilike, a povremene probleme vrlo smo brzo otkrivali i ispravljali.

Oglašivačke, affiliate mreže i affiliate programi

Jedna od ciljanih skupina su i agencije za zakup medija, iako trenutno nisu u fokusu. Gordan napominje da su takvim tvrtkama često su dovoljni alati za praćenje uspješnosti marketinških aktivnosti, dok im svi drugi aspekti AdCumulusovih proizvoda nisu toliko zanimljivi. Nada se da će i to promijeniti kada u budućnosti povežu proizvode s Facebook i Google oglasima te spoje veći broj partnera od kojih mogu programski kupovati promet putem Real-Time Bidding protokola.

U ovoj smo se fazi najviše fokusirali na oglašivačke te affiliate mreže i affiliate programe. Naši proizvodi značajno im olakšavaju posao te nude opcije automatske optimizacije marketinških kampanja što izravno utječe na njihove poslovne rezultate. Osobito su nam zanimljivi affiliate programi i affiliate mreže koje ujedno rade i zakup medija. Naime, oni koriste naš Affiliate Software za rad s affiliateima po CPA modelu (plaćaju im po konverziji), dok istovremeno iste ponude promoviraju isporukom oglasa kroz oglašivačke mreže. Naši se sustavi brinu da se izabere upravo onaj oglas koji maksimizira vjerojatnost i vrijednost konverzije.

Za Ad Server potencijalni su kupci i mediji s velikim inventarom koji rade s više mreža, agencija i oglašivača te žele imati kontrolu nad kampanjama.

Isporuka oglasa po očekivanoj konverziji

AdCumulus_Affiliate_GUI

Najzanimljivija je u cijeloj priči vjerojatno automatizirana optimizacija kampanja, posebno u isporuci oglasa na temelju očekivane konverzije. Sustav radi tako da uzima u obzir različite podatke o posjetitelju kojemu treba isporučiti oglas. To su podaci o lokaciji korisnika, načinu spajanja na internet, korištenim uređajima, operacijskom sustavu uređaja i drugim dostupnim podacima. Na temelju statistike iz prošlih podataka po svim tim dimenzijama, sustav procjenjuje vjerojatnost konverzije i očekivanu zaradu. Pritom uzima u obzir i parametre same ponude kao što su kategorija kojoj pripada, ciljanje podešeno od strane traffic managera te starost same ponude. Algoritam je osmišljen prema tako da optimizaciju radi po dimenzijama za koje intuicija i dosadašnje analize pokazuju da su relevantni.

U narednoj fazi planiramo se posvetiti dubinskim analizama naslonjenim na naše postojeće rješenje za poslovnu inteligenciju. One će nam omogućiti stvarnu detekciju uzorka ponašanja posjetitelja. U specifičnim slučajevima detektirani se uzorci mogu ponešto razlikovati od fiksno pretpostavljenih uzoraka na kojima trenutno temeljimo indikatore uspješnosti u postupcima optimizacije. No, važno je napomenuti da osim postupaka automatske optimizacije svi naši proizvodi nude i izvrsno rješenje za ručno ciljanje. Naši kupci mogu definirati pravila za usmjeravanje prometa koja se temelje na različitim podacima o posjetiteljima kao što su njihova lokacija, tip uređaja i način spajanja na internet.

Idući korak: Razvoj za prodaju prometa

Kupci AdCumulusa u ovoj fazi su mreže i oglašivači, ali ne treba izgubiti iz vida činjenicu da dobar dio oglašivača značajan dio budžeta troši i na društvene mreže, što je jedan od razloga zbog kojeg se ovaj proizvod planira povezati s tamošnjim sustavima za oglašavanje. Taj smjer je neizbježan, kaže Gordan, ali za sada još nije u kratkoročnom fokusu. Na upit kakve trendove predviđaju u ovoj vrsti oglašavanja te kako će se AdCumulus tome prilagoditi, naš sugovornik kaže:

Očekujemo jačanje performance marketinga, ali ne u klasičnom smislu affiliate programa. Tržište affiliate marketinga već je zasićeno, događa se velika disperzija, a affiliate programima i mrežama nije lako doći dok kvalitetnog prometa. No, jačanje vidimo u smjeru konvergencije s programskom kupovinom prometa. Sve više mreža radi s exchange platformama, programski licitiraju za impresije, što izvrsno funkcionira za CPM model, a uz kvalitetne optimizacijske algoritme za CPC. No, smatramo da će se sve više investirati u optimizaciju konverzije što će konačno morati dovesti do konvergencije programske kupovine prometa s principima performance marketinga.

AdCumulus je donekle pripremio svoje proizvode za takvu konvergenciju, no iz perspektive oglašivača, ističe. Oni mogu kupovati promet putem OpenRTB protokola za programsku kupovinu prometa, a sustav automatski odabire i optimizira promet u svrhu maksimizacije konverzije. No, da bi napravio značajan iskorak prema očekivanom trendu, AdCumulus očekuje razvoj strane za prodaju prometa te ostvarivanje skalabilnosti potrebne za obradu tisuću ili više zahtjeva za isporukom oglasa svake sekunde. Nije to mala stvar, ali Gordan smatra kako će postupno doći i do te faze:

Radi se o velikoj investiciji u koju ćemo ući korak po korak, testiranjem tržišta i uz povratne informacije kupaca. Tim smo pristupom i krenuli s cijelom AdCumulus pričom i smatramo da ga možemo primijeniti i na buduće strateške odluke.

ponuda

Komentari

 1. Mirio

  Mirio

  26. 05. 2015. u 12:48 pm Odgovori

  koliko teksta za samo još jednu od tisuća oglašivačkih mreža koje misle da su bolje od drugih a ne nude ništa novo. Google ih jede za doručak

  • Mickey Mouse

   Mickey Mouse

   26. 05. 2015. u 11:23 pm Odgovori

   Ne misle vec jednostavno jesu.
   Usporediti mobilnu oglasivacku mrezu i Google/FB pokazuje manjak poznavanja materije jer mreza nikad nece biti jaka kao gore navedeni, barem ne u financijskom smislu a samim time i mogucnostima koje upravo te financije omogucuju.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Što ste propustili

Tehnologija

Programeri u prosjeku zarađuju 10.000 kuna, najbolje su plaćeni iOS developeri

Stigli su nam novi rezultati ankete Tomislava Grubišića o plaćama developera u Hrvatskoj za 2019. godinu, donosimo pregled najzanimljivijih podataka na osnovu tehnologija i godina iskustva.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Oradian potvrđuje brz rast u Aziji nagradom na najvećoj japanskoj fintech konferenciji

Domaći Oradian širi se tržištima Azije, a velike uspjehe potvrđuje i nagrada na startup natjecanju FIN/SUM, najveće japanske fintech konferencije.

Intervju

Na Dan programera, četiri žene otkrivaju kako je tekao njihov karijerni put kroz IT industriju

Na Dan programera, predstavljamo četiri žene koje se bave (ili su se bavile) programiranjem. Je li njihov obrazovni i karijerni put bio pravocrtan ili je vrludao po krivuljama, otkrivaju nam sugovornice iz tvrtki Agency04, Five, IN2 i Styria.AI.

Tehnologija

Kako uopće možemo biti sigurni da će autonomna vozila biti – sigurna?

Autonomna vozila kod mnogih i dalje izazivaju osjećaj nesigurnosti. No, ovaj tekst mogao bi pomoći da se rasvijetli proces iza razvoja i testiranja sigurnosno-kritičnih sustava u vozilima budućnosti.

Startupi i poslovanje

Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!

Tvrtka Gideon Brothers nastavlja s razvojem prototipova robota, a posljednja verzija ima i robotsku ruku koja prepoznaje svijet oko sebe.