5 novosti kod Facebooka koje ste možda propustili

5 novosti kod Facebooka koje ste možda propustili

Facebook je u posljednje vrijeme dodao nekolicinu manjih promjena, ali kada se one skupe na jedno mjesto – više nisu tako sitne. Da ne morate "razbijati glavu" i tražiti čime se sve to ova ponekad hirovita društvena mreža ponovila, donosimo vam na jednom mjestu posljednjih pet novosti bitnih i za one koji se ovom društvenom mrežom koriste u poslovne svrhe, a i za one koji ju koriste isključivo privatno.

Facebook novosti

Facebook je u posljednje vrijeme dodao nekolicinu manjih promjena, ali kada se one skupe na jedno mjesto – više nisu tako sitne. Da ne morate “razbijati glavu” i tražiti čime se sve to ova ponekad hirovita društvena mreža ponovila, donosimo vam na jednom mjestu posljednjih pet novosti bitnih i za one koji se ovom društvenom mrežom koriste u poslovne svrhe, a i za one koji ju koriste isključivo privatno.

1. Nadograđena aplikacija Pages Manager (za iOS)

iOS Facebook Manager

Jučer je stigla nadogradnja mobilne aplikacije koja omogućuje upravljanje stranicama na Facebooku. Osim nekoliko sitnih promjena, poput izgleda, ikone, lakšeg dolaska do aktivnosti i statističkih podataka, informacija o tome koji je administrator postavio određeni sadržaj, glavna je promjena u tome što administratori sada mogu i na ovaj način uređivati postove, a ne samo brisati ih. Dakle, ako vam se potkrala kakva greška ili je potrebno izmijeniti kakav podatak u postu, lako to možete napraviti i putem mobilne aplikacije.

Pages Manager možete nadograditi putem App Storea. Za Android uređaje također je stigla nadogradnja, ali čini se da za sada nema mogućnosti uređivanja postova.

2. Više videa! Ili manje?

Facebook video ads

Znamo svi da je cilj News Feeda da prikazuje “priče” koje su relevantne (barem tako tvrdi ova društvena mreža), a čini se da Facebook sada smatra video sadržaj itekako bitnim. Kako kažu iz ove tvrtke, dvostruko više osoba sada gleda video zapise na Facebooku no što je to bilo prije pola godine (možda to ima veze i s time što se video zapisi automatski pokreću, osim ako to ne promijenite u postavkama). Zbog toga je poboljšan način direktnog učitavanja videa na ovu društvenu mrežu, a dodane su i nove metrike sa ciljem da se što bolje razumije ono što je najzanimljivije korisnicima. Samim time, prati se i tko je pogledao koji video, kao i koliko dugo, što se dodaje ostalim parametrima koji su se mogli pratiti za video sadržaj, uz komentare, lajkove i klikove (inače, ovo se već najavljivalo prije mjesec dana). Ako ne volite video zapise na ovoj društvenoj mreži, s vremenom ćete ih vidjeti sve manje.

Dakle – tko voli video zapise, vidjet će ih češće u News Feedu, tko ih ne voli, viđat će ih rjeđe, a administratori stranica koji postavljaju videe imat će detaljniji uvid gledanost ovog sadržaja.

3.Stižu veći oglasi!

Novi format Facebook oglasa u desnoj kolumni (Izvor: Facebook)
Novi format Facebook oglasa u desnoj kolumni (Izvor: Facebook)

Ovih bi se dana u desnom stupcu trebali početi prikazivati veći, efektivniji i jednostavniji formati za oglase, kao što je i najavljivano prije dva mjeseca. Na svakoj će se stranici uskoro prikazivati po dva veća oglasa (ne jedan, kao što je ranije najavljivano) i šest originalnih, manjih formata. I za te će oglase, kao i za one u News Feedu, vrijediti pravilo da prateći vizual ne smije biti prekriven tekstom – maksimalno koliko tekstualni dio smije zauzimati je 20%. Ovo će pravilo u potpunosti biti primjenjivano od 1. kolovoza, stoga se do tada još možete “provući”, ali imajte na umu da će se od 1. rujna to pravilo primjenjivati i retroaktivno, na još uvijek aktivne oglase koji krše pravila, pa bi vam se kampanje u tom slučaju mogle zaustaviti.

4. Lakše prevođenje imena stranica

Prijevod facebook stranica

Ovo je bitno samo za one koji imaju globalne Facebook stranice, odnosno čijim stranicama pristupaju osobe koje koriste Facebook na kineskom, korejskom, japanskom ili arapskom jeziku. Da se ne bi takvim osobama prikazivalo ime stranice, primjerice, na latinici ili isključivo na engleskom jeziku, sada je moguće lako napraviti i prijevod za spomenute jezike, koji će biti i prilagođen tom pismu. Samo u postavkama učitajte prijevod, ali pazite da ne pogriješite, jer nema naknadnog mijenjanja.

5. Veeeeliki lajk!

Razlika je očita.
Razlika je očita.

Već neko vrijeme možemo putem Facebook Messengera slati “palac gore” jednim klikom. No, jeste li znali da sada možete dozirati koliki će taj lajk biti? Što duže držite prst na Like gumbu, to će on sve više rasti i rasti i rasti…

Što ste vi novoga primijetili na ovoj društvenoj mreži?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Osvojili su “Oscara” za industrijski dizajn, a onda sve snage uložili u kreiranje najboljih madraca

Uz mnoge druge domaće i inozemne nagrade, Filip Havranek i Kristina Lugonja dobitnici su Red Dota, najprestižnije svjetske nagrade za industrijski dizajn, a odnedavno su postali i osnivači startupa. Iako su dosad dizajnirali različite namještaje i proizvode - od stolova, stolica, lampi i prijenosnih SSD-ova - njihov prvi startup proizvod je madrac Nimbus koji se ne prodaje u nijednoj fizičkoj trgovini.

Kultura 2.0

Kako iskoristiti advent za employer branding (a da nije samo domjenak)

Važnost dobrog raspoloženja unutar tvrtke ne možemo zanemariti, pogotovo kad je riječ o kraju godine kada se projekti privode kraju dok se istovremeno pripremmo za nadolazeće. Čini se da je A1 otkrio najbolju formulu kako preživjeti zimu: mjesec dana blagdana u uredima.

Startupi i poslovanje

“Kod nas toga nema”: Samo 16% žena u hrvatskoj IT industriji nije doživjelo spolnu diskriminaciju

“Nejednakost je samo u Vašoj glavi, da manje sjedite pred pudijerom, a više pred knjigom nebi vidjeli nejednakost”.

Tehnologija

Klijenti banaka imaju sve manje vremena: Kako banke razvijaju digitalne proizvode za njih?

Digitalna transformacija mijenja iz temelja različite industrije. Koje vještine su vam potrebne ne bi li u jednoj od njih temelje gradili upravo vi, saznali smo od product ownera i managera Raiffeisen banke.

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.