Kako je 3fs iz Slovenije razvio aplikacije Toshl i Toonia

Kako je 3fs iz Slovenije razvio aplikacije Toshl i Toonia za globalna tržišta

Na početku Netokracijine konferencije u Rijeci imali smo priliku da čujemo nešto više o razvoju startupa nastalih u agencijama. O tome kako je nastao 3fs, govorio je Andraž Logar, osnivač slovenačkog studija za razvoj aplikacija iz koga su nastali popularni startupi Toshl i Toonia.

andraz
“Klijentski poslovi pružili su nam mogućnost da razvijamo druge proizvode” (Foto: Luka Travaš)

Drugi govornik na ovogodišnjoj RockPaperStartups bio je Andraž Logar koji nam je više približio načine na koji mladi developeri i agencijaši treba da postupaju pri razvijanju interkompanijskih tj. interagencijskih startupa. Na samom početku on je istakao kako je još u studentskim danima bio fokusiran na izradu različitih projekata među kojima su bile i mobilne aplikacije.

Tako je prva ideja za razvoj startupa nastala 2005. godine kada je Logar i osnovao ThirdFrameStudios, čiji su članovi bili tehnički inženjeri, umetnici i kreativni direktori. Nekoliko godina unapred, vredni rad rezultovao je kompanijom Toshl koja je prošla kroz program čuvenog 500 startups i kompanijom Toonia koja već uveliko beleži profite.

Bitna je ciljna grupa

Iako ih dele različiti žanrovi, aplikacije poput Toshla i Toonie uspešno su pronašle put do mnogih korisnika i na taj način opravdale dobro postavljenu taktiku ciljne grupe. Toshl kao digitalni novčanik, ostvario je ogroman uspeh na svim kontinentima, istakao je Andraž, dodavši da je nakon određenog uspeha sišao sa pozicije CEO-a i prepustio vođenje kompanije drugoj osobi, koja se dodatno posvetila razvoju ove aplikacije.

Sa druge strane, Toonia je aplikacija za kreativnu i interaktivnu konzumaciju sadržaja namenjena deci. Logar ističe da je ovo primer nešto mlađe aplikacije koja je proistekla iz internog proseca inkubacije, te navodi da je Toonia za sada generisala ogroman broj korisnika. Kao i kod Toshla, Andraž je prepustio vođenje kompanije drugima jer kako kaže, fokus više nije bio usmeren ka rastu.

Dobar tim, primenjeno znanje

Na kraju svog predavanja Logar je pomenuo i ostale aplikacije koje je tokom godina razvio 3fs, a koje imaju veliki pontecijal da izrastu u zasebne kompanije. Neke od njih jesu Groove Racer i Etalio Mobile ID, tehnologija koja bi trebala da stigne na pametne telefone u 2015. godini.

ThirdFrameStudio danas posluje u Montrealu, Kranju i Skoplju, a ima veliki broj korisnika širom planete koji koriste njihova rešenja. Sam fokus kompanije danas je usmeren na rad u nezavisnim timovima koji razvijaju različite proizvode. Koncept samog projekta jeste važan, ali je bitno postaviti prave ljude na liderske pozicije koji će maksimalno iskoristiti svoj talenat, i talenat drugih u timu, zaključio je Andraž.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Tehnologija

Kako dobiti najbolju moguću kvalitetu slike na Zoomu, Meetu, Skypeu?

2020. je godina prijenosa uživo! A ako još uvijek ne znate što i kako raditi, ne brinite: stiže pomoć!

Što ste propustili

Društvene mreže

Kako je bilo biti Pipi usred “hajke” na brend, otkriva CM godine – Antea Franjić!

Antea ni ne pokušava pričati o broju mjehurića u bočici Pipija, ni koliko je narančasta njihova narančada, ali zato zna uzburkati online vode. Što se krije iza dovitljivog upravljanja društvenim mrežama koje joj je osvojilo nagradu za CM-a godine?

Tehnologija

Evo kako su Combisova cloud rješenja omogućila Rimac Automobilima da nastave razvijati C_Two i od kuće

Mislim da vam ni ne moramo govoriti koliko je dizajniranje automobila zahtjevan posao, ali što se dogodi kada ne možete do svog računala u uredu, a razvijate modele veličine desetak gigabajta?

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?