Otvoren Shift Split: Napravimo 'cjevovod' prema globalnom, uz izgradnju lokalnog ekosustava

Otvoren Shift Split: Napravimo ‘cjevovod’ prema globalnom, uz izgradnju lokalnog ekosustava

Jutros je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu počela konferencija Shift, drugi događaj tog tipa, koji ove godine, uz konferencijski dio, predavanja i panele, uključuje i natjecanje startupa te hackathon. Današnji je dan počeo službenim otvorenjem u kojem su se prisutnima obratili i predstavnici lokalne vlasti, splitski gradonačelnika te župan Splitsko-dalmatinske županije, ali i zamjenica Ministarstva poduzetništva i obrta te predsjednik Ivo Josipović. Svi su oni govorili o značaju poduzetništva, posebice tvrtki u obliku startupa, ali i onome što javne institucije moraju i trebaju napraviti da bi se taj oblik poslovanja i dalje razvijao.

ivoJosipovicSHIFT600px
Predsjednik Ivo Josipović na otvorenju konferencije Shift. (Slike: Janez Klemenčič)

Jutros je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu počela konferencija Shift, drugi događaj tog tipa, koji ove godine uz konferencijski dio, predavanja i panele uključuje i natjecanje startupa te hackathon. Današnji je dan počeo službenim otvorenjem u kojem su se prisutnima obratili i predstavnici lokalne vlasti, splitski gradonačelnik te župan Splitsko-dalmatinske županije, ali i zamjenica Ministarstva poduzetništva i obrta te predsjednik Ivo Josipović. Svi su oni govorili o značaju poduzetništva, posebice tvrtki u obliku startupa, ali i onome što javne institucije moraju i trebaju napraviti da bi se taj oblik poslovanja i dalje razvijao.

Predsjednik Josipović naglasio je da startup – početak, a početak treba podršku.

Nadam se i da ćete kao poduzetnici biti društveno odgovorni, a i da vam država može uzvratiti fleksibilnošću te da u početku više neće biti potrebno da ispunjavate mnoštvo uvjeta. Očekujem da će država malo-pomalo promijeniti zakonodavni okvir koji često nije poticajan ni za koga. Nadam se da neće biti jedino što je dobro mogućnost registracije tvrtke za 10 kuna – mi moramo biti poticajni, a ne stavljati prepreke. Ako i ima pogrešaka, treba ići prema njima upozorenjem, ne destrukcijom.

Neke od ideja koje ima za zakonodavce predsjednik Josipović iznio je publici Shifta – smatra da bi trebalo postojati centralno internetsko mjesto koje bi na jednostavan način pokazivalo kako pokrenuti poslovanje te omogućilo pristup svim potrebnim obrascima, koji bi bili unificirani i mogli se popunjavati online. Upravne pristojbe treba moći uplatiti elektronskim putem i maknuti potrebe za dostavljanjem potvrda o informacijama koje država već ima. Treba se još i dodatno skratiti proces otvaranja tvrtke. Također, treba stati na kraj šumi propisa koji se često različito tumače, a još je veći problem kada neki jasno slovo zakona istumače nekim neobjavljenim ili neobvezujućim uputama na drugi način.

Mi smo Europa, nemamo jedinstveno tržište. Što da radimo?

Mike Butcher
Mike Butcher savjetuje – krenite od tržišta koje poznajete.

Da je država važan dio startup ekosustava naglasio je i prvi predavač na Shiftu, Mike Butcher, urednik TechCruncha, koji se bavio temom “cjevovoda” prema globalnom, odnosno načina kreiranja globalnih tvrtki s bilo koje lokacije. Svima su nam uprte oči u Silicijsku dolinu, ali Mike ističe kako se ona kreirala još od Drugog svjetskog rata, i to organski, prirodno – jer su ljudi bili poduzetni. No, SAD ima jedno jedinstveno tržište, dok je Europa “u neredu”. Što da radimo po tom pitanju?

Razmišljajmo pametno. Ne razmišljajmo o jednom globalnom tržištu, nego o specifičnostima s kojima se susrećemo. Lokacija danas više nije bitna – ako govorite o lokaciji, ograničavate se.

Nije bit u lokaciji, nego o proizvodu, nastavlja Mike. Ljudima nije bitno odakle dolazite, nego koji problem rješavate. Neka vaša lokacija bude prednost – napravite prve rezultate na tržištu koje razumijete, napravite ih u Hrvatskoj! Upravo je to napravio Spotify – radio je u Švedskoj dvije do tri godine, prije no što su krenuli globalno. Radili su na proizvodu, znali što rade i tek onda krenuli internacionalno. Učite engleski, jer, nažalost, esperanto nije uspio – kaže Mike. To je internacionalni jezik, ali i jezik ulagača. Bit 50% startupa je u komunikaciji, stoga treba znati ispričati dobru priču.

Nemojte ostati kod kuće ako želite biti internacionalni. Sjednite u avion, idite u London, New York, Berlin, Peking. To je globalna zajednica čiji ste i vi sad dio.

Sastavnice lokalnog ekosustava

Mike je nastavio sa savjetima: Ako želite prikupiti novac, morate pokazati rezultate. No, ignorirajte one koji žele prevelik udio u tvrtki, zato što želite kreirati održiv posao. Da biste se povezali s pravim osobama, koristite alate, poput društvenih mreža, AngelLista, Seedrsa, Crunchbasea… Dao je i prikaz aktivnih anđeoskih ulagača i akceleratora, a i pozitivne primjere startupa iz Hrvatske, poput Bellabeata, Farmerona ili Teddy the Guardiana, koji su se priključili “cjevovodu” koji vodi prema globalnom tržištu.

Kad postanete dovoljno dobri, kad prođete rundu B ulaganja, ne morate ići u SAD po novac – novac će doći k vama.  Ali da bi to bilo izvedivo, moraju postojati sve sastavnice ekosustava – poduzetnici, startupi, anđeli, VC-evi, mentori, akceleratori, vlada, sveučilišta, korporacije, novinari i događaji, nabraja Mike.

A ako i ne uspijete, otresite prašinu i – idite dalje.

S vremenom ćete postati uspješni, kreirat ćete svoju “mafiju” suosnivača, ulagat ćete i jedni u druge. A sve to će biti dio “cjevovoda”, koji će vas voditi prema globalnom tržištu, zaključio je Mike. Hoćete li se i vi priključiti na njega?

Popularno

Ekskluzivno

57hours Viktora Marohnića narastao 4 puta i osigurao još 2,75 milijuna dolara

U ekskluzivnom intervjuu za Netokraciju, suosnivač brzorastuće avanturističke platforme Viktor Marohnić, sa svojim investitorima, otkriva planove.

Tvrtke i poslovanje

7 savjeta za učinkovitu izradu poslovnog plana (posebno za one koji nemaju vremena)

Nisu bez razloga velikani povijesti od Sun Tzua do Dwight D. Eisenhowera pričali o planiranju kao o svetom gralu uspjeha - i ne stoji bez razloga ona narodna: dobra organizacija je pola posla.

Tehnologija

Ivan Burazin pokreće novi startup – Daytonu, već ima Fortune 500 klijente

Nakon tri godine, uspostave i razvoja Infobipovog Developer Experience odjela, Ivan Burazin, pokreće novi dev projekt. Time se nastavlja njegova startuperska priča i misija koja je počela prije više od dekadu - pomagati developerima da rade lakše, brže i učinkovitije. Upoznajemo njegov novi projekt, Daytonu!

Što ste propustili

Tvrtke i poslovanje

HR.WEEKEND: Jelena Jelušić o 7 smrtnih grijeha “employer brandinga”

Na prvome HR.Weekendu na WMF-u saznali smo 7 smrtnih grijeha "employer brandinga" koji će definitivno ubiti sliku vaše tvrtke, ali donosimo i recept kako ga spasiti.

Intervju

Evo kako je hrvatska glazbena industrija pregovarala s Big Techom!

Dolazak Spotifya i drugih poznatih glazbenih servisa u Hrvatskoj povijesni su dani, ali njima su prethodile godine i godine pravnih pregovora sa samim servisima, kao i domaćih udruga koja štite prava svih sudionika. Upravo u tim pregovorima možemo pronaći lekcije za medijsku industriju koja trenutno vodi pregovore s Big Techom.

Programiranje

Infobip Shift 2023: Kako pridonositi projektima otvorenog koda?

Zadnje retke s Infobip Shift 2023 konferencije posvećujemo ljudima i inicijativama vezanima uz open source (otvoreni kod).

Ekskluzivno

57hours Viktora Marohnića narastao 4 puta i osigurao još 2,75 milijuna dolara

U ekskluzivnom intervjuu za Netokraciju, suosnivač brzorastuće avanturističke platforme Viktor Marohnić, sa svojim investitorima, otkriva planove.

Izvještaj

Infobip Shift 2023: Od pive do savjeta za sreću, što su developeri dobili “ispod Peke”?

Infobip Shift iz godine u godinu potvrđuje kako zalužuje biti na popisu najboljih developerskih konferencija u Europi jer uspjevaju postići nešto teško - kvalitetan sadržaj svjetske razine predstaviti sa stilom u iskrenoj i pozitivnoj atmosferi.

Programiranje

Tacta: Kako smo podržali digitalizaciju i ekspanziju kompanije koja danas ima 150 klinika

Izrada softvera po mjeri uvijek je kompleksan zadatak jer je potrebno dobro proučiti poslovne procese klijenta, odgovoriti na sadašnje potrebe, ali i uzeti u obzir njegove ambicije. Evo kako je Tacta to uspješno napravila za Lazeo, francusku kompaniju specijaliziranu za neinvazivnu estetsku medicinu.