Otvoren Shift Split: Napravimo 'cjevovod' prema globalnom, uz izgradnju lokalnog ekosustava

Otvoren Shift Split: Napravimo ‘cjevovod’ prema globalnom, uz izgradnju lokalnog ekosustava

Jutros je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu počela konferencija Shift, drugi događaj tog tipa, koji ove godine, uz konferencijski dio, predavanja i panele, uključuje i natjecanje startupa te hackathon. Današnji je dan počeo službenim otvorenjem u kojem su se prisutnima obratili i predstavnici lokalne vlasti, splitski gradonačelnika te župan Splitsko-dalmatinske županije, ali i zamjenica Ministarstva poduzetništva i obrta te predsjednik Ivo Josipović. Svi su oni govorili o značaju poduzetništva, posebice tvrtki u obliku startupa, ali i onome što javne institucije moraju i trebaju napraviti da bi se taj oblik poslovanja i dalje razvijao.

ivoJosipovicSHIFT600px
Predsjednik Ivo Josipović na otvorenju konferencije Shift. (Slike: Janez Klemenčič)

Jutros je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu počela konferencija Shift, drugi događaj tog tipa, koji ove godine uz konferencijski dio, predavanja i panele uključuje i natjecanje startupa te hackathon. Današnji je dan počeo službenim otvorenjem u kojem su se prisutnima obratili i predstavnici lokalne vlasti, splitski gradonačelnik te župan Splitsko-dalmatinske županije, ali i zamjenica Ministarstva poduzetništva i obrta te predsjednik Ivo Josipović. Svi su oni govorili o značaju poduzetništva, posebice tvrtki u obliku startupa, ali i onome što javne institucije moraju i trebaju napraviti da bi se taj oblik poslovanja i dalje razvijao.

Predsjednik Josipović naglasio je da startup – početak, a početak treba podršku.

Nadam se i da ćete kao poduzetnici biti društveno odgovorni, a i da vam država može uzvratiti fleksibilnošću te da u početku više neće biti potrebno da ispunjavate mnoštvo uvjeta. Očekujem da će država malo-pomalo promijeniti zakonodavni okvir koji često nije poticajan ni za koga. Nadam se da neće biti jedino što je dobro mogućnost registracije tvrtke za 10 kuna – mi moramo biti poticajni, a ne stavljati prepreke. Ako i ima pogrešaka, treba ići prema njima upozorenjem, ne destrukcijom.

Neke od ideja koje ima za zakonodavce predsjednik Josipović iznio je publici Shifta – smatra da bi trebalo postojati centralno internetsko mjesto koje bi na jednostavan način pokazivalo kako pokrenuti poslovanje te omogućilo pristup svim potrebnim obrascima, koji bi bili unificirani i mogli se popunjavati online. Upravne pristojbe treba moći uplatiti elektronskim putem i maknuti potrebe za dostavljanjem potvrda o informacijama koje država već ima. Treba se još i dodatno skratiti proces otvaranja tvrtke. Također, treba stati na kraj šumi propisa koji se često različito tumače, a još je veći problem kada neki jasno slovo zakona istumače nekim neobjavljenim ili neobvezujućim uputama na drugi način.

Mi smo Europa, nemamo jedinstveno tržište. Što da radimo?

Mike Butcher
Mike Butcher savjetuje – krenite od tržišta koje poznajete.

Da je država važan dio startup ekosustava naglasio je i prvi predavač na Shiftu, Mike Butcher, urednik TechCruncha, koji se bavio temom “cjevovoda” prema globalnom, odnosno načina kreiranja globalnih tvrtki s bilo koje lokacije. Svima su nam uprte oči u Silicijsku dolinu, ali Mike ističe kako se ona kreirala još od Drugog svjetskog rata, i to organski, prirodno – jer su ljudi bili poduzetni. No, SAD ima jedno jedinstveno tržište, dok je Europa “u neredu”. Što da radimo po tom pitanju?

Razmišljajmo pametno. Ne razmišljajmo o jednom globalnom tržištu, nego o specifičnostima s kojima se susrećemo. Lokacija danas više nije bitna – ako govorite o lokaciji, ograničavate se.

Nije bit u lokaciji, nego o proizvodu, nastavlja Mike. Ljudima nije bitno odakle dolazite, nego koji problem rješavate. Neka vaša lokacija bude prednost – napravite prve rezultate na tržištu koje razumijete, napravite ih u Hrvatskoj! Upravo je to napravio Spotify – radio je u Švedskoj dvije do tri godine, prije no što su krenuli globalno. Radili su na proizvodu, znali što rade i tek onda krenuli internacionalno. Učite engleski, jer, nažalost, esperanto nije uspio – kaže Mike. To je internacionalni jezik, ali i jezik ulagača. Bit 50% startupa je u komunikaciji, stoga treba znati ispričati dobru priču.

Nemojte ostati kod kuće ako želite biti internacionalni. Sjednite u avion, idite u London, New York, Berlin, Peking. To je globalna zajednica čiji ste i vi sad dio.

Sastavnice lokalnog ekosustava

Mike je nastavio sa savjetima: Ako želite prikupiti novac, morate pokazati rezultate. No, ignorirajte one koji žele prevelik udio u tvrtki, zato što želite kreirati održiv posao. Da biste se povezali s pravim osobama, koristite alate, poput društvenih mreža, AngelLista, Seedrsa, Crunchbasea… Dao je i prikaz aktivnih anđeoskih ulagača i akceleratora, a i pozitivne primjere startupa iz Hrvatske, poput Bellabeata, Farmerona ili Teddy the Guardiana, koji su se priključili “cjevovodu” koji vodi prema globalnom tržištu.

Kad postanete dovoljno dobri, kad prođete rundu B ulaganja, ne morate ići u SAD po novac – novac će doći k vama.  Ali da bi to bilo izvedivo, moraju postojati sve sastavnice ekosustava – poduzetnici, startupi, anđeli, VC-evi, mentori, akceleratori, vlada, sveučilišta, korporacije, novinari i događaji, nabraja Mike.

A ako i ne uspijete, otresite prašinu i – idite dalje.

S vremenom ćete postati uspješni, kreirat ćete svoju “mafiju” suosnivača, ulagat ćete i jedni u druge. A sve to će biti dio “cjevovoda”, koji će vas voditi prema globalnom tržištu, zaključio je Mike. Hoćete li se i vi priključiti na njega?

Popularno

Zabava i zanimljivosti

Hrvati napokon mogu glasati elektronski, i to zahvaljujući Samu Altmanu (i botovima)

Već niz godina naklapa se i navija za uvođenje elektronskog glasanja u Hrvatskoj. Ako nismo tijekom pandemije koronavirusa, kad ćemo, pitaju se mnogi. Ova superizborna godina, u kojoj nas čekaju parlamentarni, europski i predsjednički izbori jedina je još sila (ne)prilika koja bi mogla nagnati Državno izborno povjerenstvo da poduzmu mjere po tom pitanju.

Tvrtke i poslovanje

Znate li koristiti svoj “mozak izvan mozga”?

Proces u kojem naš mozak prati samog sebe i procjenjuje koliko mu dobro ide radimo svakodnevno, s više ili manje uspjeha. Riječ je o metakogniciji koja utječe na svaki aspekt našeg ponašanja - od definiranja životnih ciljeva i kako do njih doći do procjenjivanja vlastitih osjetila.

Digitalni marketing

“Želim samo logo za svoj brend” je kao naručivanje hrane bez soli i začina

U dinamičnom svijetu poslovanja, gdje nam se svakodnevno servira tona sadržaja i reklama i gdje se prvi dojam često stvara jednim pogledom – dobro osmišljen logotip izuzetno je važan. Međutim, put kroz brendiranje ide daleko izvan stvaranja logotipa.

Što ste propustili

Analiza

SDP najviše potrošio na digitalno oglašavanje od stranaka, a od pojedinaca – Andrej Plenković

Dan prije izborne šutnje predstavljamo vam tko je bio najglasniji, barem što se tiče trošenja novca, na internetu.

Analiza

E-glasovanje: Dobro za malu Estoniju i veliki Brazil, ali ne i za Hrvatsku. Zašto?

Iako ima više razloga zašto bi ga trebalo modernizirati, izborni je proces u Lijepoj našoj i dalje jedno od čvrstih uporišta otporu digitalizaciji.

Novost

Effie, Mixx, IdejaX: Tko se sve vratio s nagradama s Dana komunikacija?

Dani komunikacija prepoznali su najbolje projekte po marketinškoj komunikaciji, kreativnim idejama i strategiji te postignutim rezultatima.

Startupi

ZICER otvorio prijave za nove akceleracijske programe – startupe čeka preko 200.000 eura

Hrvatski startup hub ZICER otvorio je natječaje za akceleracijske programe kroz koje je na raspolaganju 200.000 eura bespovratnih novčanih sredstava i in-kind potpora od 18.000 eura.

Umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija ima razorni potencijal, treba je zauzdati etikom, kaže poznati futurolog

Digitalna transformacija je i kulturološka promjena, koja traži stalno izazivanje statusa quo, eksperimentiranje i prihvaćanje neuspjeha.

Društvene mreže

Saga ReeseTeese pokazala je da TikTok postaje novi reality TV

Od 15-sekundnih plesnih videa do osobne drame ispričane kroz 500 minuta nastavaka snimljenih usput: analiziramo zašto sadržaj na TikToku postaje sve sličniji televizijskim emisijama i zašto je sve češće početna točka na putu do slave i ugovora s Netflixom.