Otvoren Shift Split: Napravimo 'cjevovod' prema globalnom, uz izgradnju lokalnog ekosustava

Otvoren Shift Split: Napravimo ‘cjevovod’ prema globalnom, uz izgradnju lokalnog ekosustava

Jutros je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu počela konferencija Shift, drugi događaj tog tipa, koji ove godine, uz konferencijski dio, predavanja i panele, uključuje i natjecanje startupa te hackathon. Današnji je dan počeo službenim otvorenjem u kojem su se prisutnima obratili i predstavnici lokalne vlasti, splitski gradonačelnika te župan Splitsko-dalmatinske županije, ali i zamjenica Ministarstva poduzetništva i obrta te predsjednik Ivo Josipović. Svi su oni govorili o značaju poduzetništva, posebice tvrtki u obliku startupa, ali i onome što javne institucije moraju i trebaju napraviti da bi se taj oblik poslovanja i dalje razvijao.

ivoJosipovicSHIFT600px
Predsjednik Ivo Josipović na otvorenju konferencije Shift. (Slike: Janez Klemenčič)

Jutros je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu počela konferencija Shift, drugi događaj tog tipa, koji ove godine uz konferencijski dio, predavanja i panele uključuje i natjecanje startupa te hackathon. Današnji je dan počeo službenim otvorenjem u kojem su se prisutnima obratili i predstavnici lokalne vlasti, splitski gradonačelnik te župan Splitsko-dalmatinske županije, ali i zamjenica Ministarstva poduzetništva i obrta te predsjednik Ivo Josipović. Svi su oni govorili o značaju poduzetništva, posebice tvrtki u obliku startupa, ali i onome što javne institucije moraju i trebaju napraviti da bi se taj oblik poslovanja i dalje razvijao.

Predsjednik Josipović naglasio je da startup – početak, a početak treba podršku.

Nadam se i da ćete kao poduzetnici biti društveno odgovorni, a i da vam država može uzvratiti fleksibilnošću te da u početku više neće biti potrebno da ispunjavate mnoštvo uvjeta. Očekujem da će država malo-pomalo promijeniti zakonodavni okvir koji često nije poticajan ni za koga. Nadam se da neće biti jedino što je dobro mogućnost registracije tvrtke za 10 kuna – mi moramo biti poticajni, a ne stavljati prepreke. Ako i ima pogrešaka, treba ići prema njima upozorenjem, ne destrukcijom.

Neke od ideja koje ima za zakonodavce predsjednik Josipović iznio je publici Shifta – smatra da bi trebalo postojati centralno internetsko mjesto koje bi na jednostavan način pokazivalo kako pokrenuti poslovanje te omogućilo pristup svim potrebnim obrascima, koji bi bili unificirani i mogli se popunjavati online. Upravne pristojbe treba moći uplatiti elektronskim putem i maknuti potrebe za dostavljanjem potvrda o informacijama koje država već ima. Treba se još i dodatno skratiti proces otvaranja tvrtke. Također, treba stati na kraj šumi propisa koji se često različito tumače, a još je veći problem kada neki jasno slovo zakona istumače nekim neobjavljenim ili neobvezujućim uputama na drugi način.

Mi smo Europa, nemamo jedinstveno tržište. Što da radimo?

Mike Butcher
Mike Butcher savjetuje – krenite od tržišta koje poznajete.

Da je država važan dio startup ekosustava naglasio je i prvi predavač na Shiftu, Mike Butcher, urednik TechCruncha, koji se bavio temom “cjevovoda” prema globalnom, odnosno načina kreiranja globalnih tvrtki s bilo koje lokacije. Svima su nam uprte oči u Silicijsku dolinu, ali Mike ističe kako se ona kreirala još od Drugog svjetskog rata, i to organski, prirodno – jer su ljudi bili poduzetni. No, SAD ima jedno jedinstveno tržište, dok je Europa “u neredu”. Što da radimo po tom pitanju?

Razmišljajmo pametno. Ne razmišljajmo o jednom globalnom tržištu, nego o specifičnostima s kojima se susrećemo. Lokacija danas više nije bitna – ako govorite o lokaciji, ograničavate se.

Nije bit u lokaciji, nego o proizvodu, nastavlja Mike. Ljudima nije bitno odakle dolazite, nego koji problem rješavate. Neka vaša lokacija bude prednost – napravite prve rezultate na tržištu koje razumijete, napravite ih u Hrvatskoj! Upravo je to napravio Spotify – radio je u Švedskoj dvije do tri godine, prije no što su krenuli globalno. Radili su na proizvodu, znali što rade i tek onda krenuli internacionalno. Učite engleski, jer, nažalost, esperanto nije uspio – kaže Mike. To je internacionalni jezik, ali i jezik ulagača. Bit 50% startupa je u komunikaciji, stoga treba znati ispričati dobru priču.

Nemojte ostati kod kuće ako želite biti internacionalni. Sjednite u avion, idite u London, New York, Berlin, Peking. To je globalna zajednica čiji ste i vi sad dio.

Sastavnice lokalnog ekosustava

Mike je nastavio sa savjetima: Ako želite prikupiti novac, morate pokazati rezultate. No, ignorirajte one koji žele prevelik udio u tvrtki, zato što želite kreirati održiv posao. Da biste se povezali s pravim osobama, koristite alate, poput društvenih mreža, AngelLista, Seedrsa, Crunchbasea… Dao je i prikaz aktivnih anđeoskih ulagača i akceleratora, a i pozitivne primjere startupa iz Hrvatske, poput Bellabeata, Farmerona ili Teddy the Guardiana, koji su se priključili “cjevovodu” koji vodi prema globalnom tržištu.

Kad postanete dovoljno dobri, kad prođete rundu B ulaganja, ne morate ići u SAD po novac – novac će doći k vama.  Ali da bi to bilo izvedivo, moraju postojati sve sastavnice ekosustava – poduzetnici, startupi, anđeli, VC-evi, mentori, akceleratori, vlada, sveučilišta, korporacije, novinari i događaji, nabraja Mike.

A ako i ne uspijete, otresite prašinu i – idite dalje.

S vremenom ćete postati uspješni, kreirat ćete svoju “mafiju” suosnivača, ulagat ćete i jedni u druge. A sve to će biti dio “cjevovoda”, koji će vas voditi prema globalnom tržištu, zaključio je Mike. Hoćete li se i vi priključiti na njega?

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.

Sponzorirano

5 najzanimljivih komentara hrvatskih stručnjaka o stanju Europske Unije!

Hrvatski stručnjaci na panel raspravi Digital Brunch jučer su komentirali stanje Europske unije: kako EU može dodatno pomoći poduzetnicima i demokratskim procesima te što može učiniti da ojača protok ljudi, dobara i kapitala, samo su neke od stavki kojih su se dotakli.

Tehnologija

Apple jučer nije najavio novi mobitel, ali njegovi proizvodi barem više nisu skupi kao prije

Novi rujan, novi Apple događaj. Ovoga puta, možda bez mobitela, ali i dalje zanimljiv.