Otvoren Shift Split: Napravimo 'cjevovod' prema globalnom, uz izgradnju lokalnog ekosustava

Otvoren Shift Split: Napravimo ‘cjevovod’ prema globalnom, uz izgradnju lokalnog ekosustava

Jutros je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu počela konferencija Shift, drugi događaj tog tipa, koji ove godine, uz konferencijski dio, predavanja i panele, uključuje i natjecanje startupa te hackathon. Današnji je dan počeo službenim otvorenjem u kojem su se prisutnima obratili i predstavnici lokalne vlasti, splitski gradonačelnika te župan Splitsko-dalmatinske županije, ali i zamjenica Ministarstva poduzetništva i obrta te predsjednik Ivo Josipović. Svi su oni govorili o značaju poduzetništva, posebice tvrtki u obliku startupa, ali i onome što javne institucije moraju i trebaju napraviti da bi se taj oblik poslovanja i dalje razvijao.

ivoJosipovicSHIFT600px
Predsjednik Ivo Josipović na otvorenju konferencije Shift. (Slike: Janez Klemenčič)

Jutros je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu počela konferencija Shift, drugi događaj tog tipa, koji ove godine uz konferencijski dio, predavanja i panele uključuje i natjecanje startupa te hackathon. Današnji je dan počeo službenim otvorenjem u kojem su se prisutnima obratili i predstavnici lokalne vlasti, splitski gradonačelnik te župan Splitsko-dalmatinske županije, ali i zamjenica Ministarstva poduzetništva i obrta te predsjednik Ivo Josipović. Svi su oni govorili o značaju poduzetništva, posebice tvrtki u obliku startupa, ali i onome što javne institucije moraju i trebaju napraviti da bi se taj oblik poslovanja i dalje razvijao.

Predsjednik Josipović naglasio je da startup – početak, a početak treba podršku.

Nadam se i da ćete kao poduzetnici biti društveno odgovorni, a i da vam država može uzvratiti fleksibilnošću te da u početku više neće biti potrebno da ispunjavate mnoštvo uvjeta. Očekujem da će država malo-pomalo promijeniti zakonodavni okvir koji često nije poticajan ni za koga. Nadam se da neće biti jedino što je dobro mogućnost registracije tvrtke za 10 kuna – mi moramo biti poticajni, a ne stavljati prepreke. Ako i ima pogrešaka, treba ići prema njima upozorenjem, ne destrukcijom.

Neke od ideja koje ima za zakonodavce predsjednik Josipović iznio je publici Shifta – smatra da bi trebalo postojati centralno internetsko mjesto koje bi na jednostavan način pokazivalo kako pokrenuti poslovanje te omogućilo pristup svim potrebnim obrascima, koji bi bili unificirani i mogli se popunjavati online. Upravne pristojbe treba moći uplatiti elektronskim putem i maknuti potrebe za dostavljanjem potvrda o informacijama koje država već ima. Treba se još i dodatno skratiti proces otvaranja tvrtke. Također, treba stati na kraj šumi propisa koji se često različito tumače, a još je veći problem kada neki jasno slovo zakona istumače nekim neobjavljenim ili neobvezujućim uputama na drugi način.

Mi smo Europa, nemamo jedinstveno tržište. Što da radimo?

Mike Butcher
Mike Butcher savjetuje – krenite od tržišta koje poznajete.

Da je država važan dio startup ekosustava naglasio je i prvi predavač na Shiftu, Mike Butcher, urednik TechCruncha, koji se bavio temom “cjevovoda” prema globalnom, odnosno načina kreiranja globalnih tvrtki s bilo koje lokacije. Svima su nam uprte oči u Silicijsku dolinu, ali Mike ističe kako se ona kreirala još od Drugog svjetskog rata, i to organski, prirodno – jer su ljudi bili poduzetni. No, SAD ima jedno jedinstveno tržište, dok je Europa “u neredu”. Što da radimo po tom pitanju?

Razmišljajmo pametno. Ne razmišljajmo o jednom globalnom tržištu, nego o specifičnostima s kojima se susrećemo. Lokacija danas više nije bitna – ako govorite o lokaciji, ograničavate se.

Nije bit u lokaciji, nego o proizvodu, nastavlja Mike. Ljudima nije bitno odakle dolazite, nego koji problem rješavate. Neka vaša lokacija bude prednost – napravite prve rezultate na tržištu koje razumijete, napravite ih u Hrvatskoj! Upravo je to napravio Spotify – radio je u Švedskoj dvije do tri godine, prije no što su krenuli globalno. Radili su na proizvodu, znali što rade i tek onda krenuli internacionalno. Učite engleski, jer, nažalost, esperanto nije uspio – kaže Mike. To je internacionalni jezik, ali i jezik ulagača. Bit 50% startupa je u komunikaciji, stoga treba znati ispričati dobru priču.

Nemojte ostati kod kuće ako želite biti internacionalni. Sjednite u avion, idite u London, New York, Berlin, Peking. To je globalna zajednica čiji ste i vi sad dio.

Sastavnice lokalnog ekosustava

Mike je nastavio sa savjetima: Ako želite prikupiti novac, morate pokazati rezultate. No, ignorirajte one koji žele prevelik udio u tvrtki, zato što želite kreirati održiv posao. Da biste se povezali s pravim osobama, koristite alate, poput društvenih mreža, AngelLista, Seedrsa, Crunchbasea… Dao je i prikaz aktivnih anđeoskih ulagača i akceleratora, a i pozitivne primjere startupa iz Hrvatske, poput Bellabeata, Farmerona ili Teddy the Guardiana, koji su se priključili “cjevovodu” koji vodi prema globalnom tržištu.

Kad postanete dovoljno dobri, kad prođete rundu B ulaganja, ne morate ići u SAD po novac – novac će doći k vama.  Ali da bi to bilo izvedivo, moraju postojati sve sastavnice ekosustava – poduzetnici, startupi, anđeli, VC-evi, mentori, akceleratori, vlada, sveučilišta, korporacije, novinari i događaji, nabraja Mike.

A ako i ne uspijete, otresite prašinu i – idite dalje.

S vremenom ćete postati uspješni, kreirat ćete svoju “mafiju” suosnivača, ulagat ćete i jedni u druge. A sve to će biti dio “cjevovoda”, koji će vas voditi prema globalnom tržištu, zaključio je Mike. Hoćete li se i vi priključiti na njega?

Popularno

Sponzorirano

Kako izbjeći sklizak “onboarding” iliti zašto sam se uspješno ukrcala na RBA brod?

Prvi tjedni (a često i prvi mjeseci) ključni su za uspješno uključivanje zaposlenika na novo radno mjesto. Ovo su moja prva iskustva onboarding procesa na poziciju Senior Enterprise programerke u Raiffeisen banci iz kojih se daju izvući zanimljive pouke kako za novozaposlene, tako i za poslodavce.

Startupi i poslovanje

Može li servis PlatiMe pomoći onima koji ne mogu čekati naplatu računa?

Duga dospijeća plaćanja računa bolna su točka svakog poduzetnika, a u Hrvatskoj donedavno nije postojao praktičan način da ovaj problem riješite. Provjerili smo što to sprema domaći Moj-eRačun.

Startupi i poslovanje

Kako projektima upravljaju stručnjaci iz Microblinka, Fivea, Bornfighta i FER-a?

Što čini dobrog projektnog menadžera, po čemu se prepoznaje uspješan projekt, kako spriječiti nesporazume na vrijeme... saznali smo prošli tjedan na Job Fair Meetupu uz stručnjake vodećih hrvatskih IT tvrtki.

Što ste propustili

Digitalni marketing

Studio Sonda i Gradska knjižnica Poreč osvojili i MIXX 2021 Best in Show i Effie Grand Prix

Jučer su na zagrebačkom Tuškancu, u sklopu Dana komunikacija Home presented by A1, dodijeljene nagrade MIXX i Effie. A glavne nagrade osvojila je kampanja 100% COVID Free putovanje.

Startupi i poslovanje

Divertov izvještaj o sigurnosti: “Ukupno 27 % primatelja u Hrvatskoj nije prepoznalo lažne poruke!”

Biste li za sebe ili svoju tvrtku rekli da ste sigurni na internetu ili mislite da ste uvijek ranjivi? Možda nešto između?

Video

Kristijan Iličić o avanturama na putovanjima u doba korone i vulkana: Sve je to poslovna investicija

Kristijan Iličić mnogima je poznat kao “travel influencer”, moderni putopisac, a s putovanjima nije stao ni za vrijeme pandemije koronavirusa, kad mnogi slični njemu jesu.

Kultura 2.0

Terrible Creations i Enigmarium donose “Mačka u vreći”: Pretplatite se na sadržaj za – igranje! (ne na mačke)

Nitko ne voli kad očekuje nešto, a na kraju dobije "mačka u vreći", no vreća o kojoj danas pišem donosi samo ugodna iznenađenja.

Startupi i poslovanje

Barrage: najbolje čuvana tajna osječkog IT sektora ili samo normalna firma od 100 ljudi?

Bez guglanja, recite mi - koje su tri stvari kojima se bavi tvrtka Barrage iz Osijeka, dobitnik nagrade za najboljeg poslodavca i firma koja zapošljava više od 100 ljudi?

Startupi i poslovanje

Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj uz STEP RI pokreće Big Bang Camp program za znanstvenike i poduzetnike

Ako si znanstvenik, poduzetnik, mala ili srednja tvrtka koja razvija specifičnu tehnologiju ili tehnološka rješenja, evo prilike za stručno savjetovanje.