Engineering Management Meetup #1

Infobip ❤️ Netokracijašto akvizicija znači za vas - i nas?

Engineering Management Meetup #1

Ako ste inženjer ili voditelj inženjerskog tima koji vjeruje da nije sve u tehničkim vještinama - i želite naučiti kako pozitivno utjecati na svoje kolege i tim - ovo je događaj za vas!

Općenito govoreći, postoje dva glavna smjera kojima inženjer može poći u svojoj karijeri. Jedan je uhvatiti se u koštac s tehnologijom i postati majstor tech zanata. Drugi je usredotočiti se na to da postanete majstor međuljudskih odnosa u IT industriji.

Međutim, menadžeri, osobito u inženjerstvu, često su samouki, što znači da su prešli iz inženjera ili programera u menadžment bez odgovarajuće podrške, obuke ili uzora. Pročitali su vjerojatno niz knjiga i koristili razne druge materijale, ali najčešće im nedostaje konkretnih savjeta te fizički prostor gdje bi mogli svoja znanja razmijeniti među kolegama.

Photomath želi tech zajednici ponuditi taj prostor.

Kako postati Engineering Manager otkriva Photomathov Marko Velić

Što znači dobro upravljati inženjerima?

U Photomathu su osmislili niz događaja za senior inženjere, tehničke voditelje, voditelje timova, inženjerske menadžere, direktore, potpredsjednike, tehničke direktore ili one koji to žele tek postati! A raspravljat će se o temama poput zapošljavanja, skaliranja timova, upravljanja ljudima i očekivanjima, razumijevanja napredovanja u karijeri i planova razvoja inženjera, podučavanja i mentorstva, učinkovitih 1:1 i teških razgovora, provođenja evaluacija učinka ili postavljanja novih procesa.

Želja im je povezati inženjerske lidere i pomoći u razvoju načina na koji se liderstvo implementira u tehnološkoj industriji. Žele izgraditi zajednicu inženjerskih menadžera koji će se okupljati, dijeliti ideje i iskustva, raspravljati o problemima, učiti jedni od drugih i umrežavati se.

Za koga je događaj namijenjen?

Događaj je otvoren za sve razine inženjerskih lidera, menadžera i voditelja timova, uključujući one koji nisu menadžeri koji možda razmišljaju o prelasku na upravljačku ulogu. Isto tako, događaj će biti koristan i svim stručnjacima koji žele doprinositi poslovnim procesima i van menadžerskih uloga:

  • Stručnjaci koji žele prijeći u upravljačku ulogu, ali nisu sigurni je li to za njih;
  • Stručnjaci koji žele ostati u tehničkim ulogama, ali žele imati veći utjecaj u svojim organizacijama;
  • Stručnjaci koji žele ostati u tehničkim ulogama, ali žele naučiti što je menadžment, što očekivati od menadžera i kako se međusobno podržavati;
  • Stručnjaci koji su nedavno prešli na upravljačku ulogu;
  • Menadžeri koji žele unaprijediti određenu vještinu;
  • Menadžeri koji prelaze na meta-upravljanje (menadžeriranje menadžera).

Photomathovi Engineering Management događaji održavat će se kroz 2022. godinu u četiri izdanja. Prvi meetup slijedi nam 6. travnja (sljedeći u lipnju, listopadu i prosincu). Sva predavanja održavat će se na hrvatskom jeziku.

Događaji će se održavati u Photomathovom sjedištu u Strojarskoj 20, na 26. katu od 18 do 21 sat. Broj mjesta je ograničen, a dolazak je moguć uz obaveznu prijavu.

Predavači prvog Engineering Management Meetupa

Marko Velić je Director of Engineering u Photomathu. Prije nego što im se pridružio 2021., radio je u Londonu kao Engineering Manager za Facebookov tim za oglase. Prije toga bio je voditelj Data Science odjela u Styria Media Group u Hrvatskoj i AI konzultant za LEGO.

Stekao je doktorat iz strojnog učenja na Sveučilištu u Zagrebu 2014. i završio MBA program 2017. Bio je i sveučilišni profesor i predavač na nekoliko kolegija iz softverskog inženjerstva i strojnog učenja. Marko je autor više znanstvenih radova i patenata na temu prepoznavanja uzoraka i računalnog vida, a dobitnik je i nekoliko međunarodnih nagrada za inovativni razvoj tvrtki poput Microsofta, Nvidije i drugih. Njegovi interesi uključuju inženjerski menadžment, umjetnu inteligenciju, strojno učenje i srodna područja.

Gotovo dva desetljeća Miloš Kolarić radio je kao softverski inženjer u različitim organizacijama, od startupa do korporacija, koristeći različite programske jezike i tehnologije. Usto, usavršavao je svoje vještine kroz samostalne i poduzetničke projekte, poput razvoja informacijskog sustava za beogradski laboratorij. Bavio se rješenjima u e-bankarstvu, prodaji ulaznica, marketingu i kockanju, a svoj je kodeks ostavio u tvrtkama širom Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Švicarske, Švedske i Otoka.

Često poznat po tome što je vodio timove različitih veličina dok je istovremeno pisao kod, konačno je ostavio kodiranje u HOOLOOVOO, tvrtki za razvoj softvera u Beogradu, gdje je započeo kao Senior Developer, ali je sada Agile Lead, vodeći najveći autonomni tim tvrtke. Ono najvažnije, tata je jednog dječaka i djevojčice, ljubitelj heavy metala bez duge kose i entuzijast bubnjanja!

I zadnji, ali ne manje bitan – Ivica Vrančić! Od 2005. godine kao konzultant, predavač, trener te individualni i timski trener viših menadžera u Hrvatskoj i inozemstvu Ivica je dugi niz godina fokusiran na vođenje i upravljanje ljudima. Osnivač je Verantiusa, tvrtke koja pruža usluge razvoja ljudskih potencijala i upravljanja te savjetovanje.

Proveo je gotovo petnaest godina u korporativnom svijetu, prvenstveno vodeći kadrove i razvoj u tvrtkama poput Coca-Cole Beverages Hrvatska, British-American Tobacca i DHL-a. Ivica je predavač za MBA i Executive MBA programe u Cotrugli poslovnoj školi, podučavajući ljudske resurse, upravljanje ljudima i vodstvo. Diplomirao je psihologiju na Sveučilištu u Zagrebu i završio postdiplomski studij na Chartered Institute of Personnel and Development u Londonu, gdje je stekao titulu Chartered FCIPD, jednu od najprestižnijih i najcjenjenijih europskih oznaka u upravljanju ljudskim resursima.

Također, posjeduje certifikat Management Consulting Essential s Chartered Management Instituta u Londonu, kao i Goleman Emotional Intelligence Coaching certifikat. Ivičina knjiga A ljudi?, objavljena je 2015. (Technics Publication, New Jersey).