Kako se razvija razvoj Entrija nakon rasta od 100% više prodanih ulaznica

Kako se razvija razvoj Entrija nakon rasta od 100% više prodanih ulaznica

Konferencija i koncerata nikad nije bilo više, ali - srećom - istovremeno nije bilo nikad lakše kupiti upad za njih putem interneta, kao i "upasti" na njih uz mobilnu ulaznicu. Entrio je hrvatski sustav za organizatore i preko 65 tisuća registriranih sudionika događaja koji koriste upravo takva rješenja, a nakon nedavnog redizajna, osnivač Berislav Marszalek za Netokraciju otkriva koji su im daljnji planovi u razvoju, skaliranju - i ekspanziji na nova tržišta.

Berislavov Entrio koristi mnoštvo događaja, uključujući Webcamp (Photo: Arhiv Webcampa)
Berislavov Entrio koristi mnoštvo događaja, uključujući Webcamp (Photo: Arhiv Webcampa)

Ne mogu vam reći koliko sam puta na različitim startup natjecanjima čuo “tu” ideju. Da, radi se o sustavu za registraciju događaja.

Zašto?

Pa, kao i kod bilo koje druge digitalne transformacije, tržište događaja trebalo je rješenja koja omogućuju registraciju, ali i vođenje organizacije putem interneta i pametnih telefona. Tako logičan problem doveo je do mnogih entuzijasta koji su često imali tek početna rješenja za globalno tržište softvera za vođenje događaja koje će do 2020. biti vrijedno preko 9,28 milijardi dolara.

Problem je bio u tome što je početak razvoja takvog sustava ujedno i tek početak izazova, ako želite zaista iskoristiti sav potencijal koji vizija takvog rješenja nudi. Iako sam Berislava Marszaleka upoznao još u ranim danima hrvatske startup scene, u kojoj su mnogi pričali da će uspjeti, a tek rijetki zaista to uspjeli, upravo je on jedan od tih rijetkih koji se izborio da njegov startup preraste u nezamjenjivo rješenje za mnoge hrvatske organizatore događaje. Napokon, svaka Netokracijina konferencija još od prvog OMGcommercea 2013. svoje registracije rješava putem – Entrija, koji se prilično razvio od tih ranih dana.

Entrio je prije ljeta napravio veliki redizajn svog korisničkog sustava za krajnje korisnike koje se pokazalo jako uspješnim, a već na početku našeg razgovora Marszalek je istaknuo kako upravo rade na redizajnu organizatorskog dijela za koji tvrdi da je najveća vrijednost projekta:

Najveća vrijednost Entrija leži u back-office dijelu sustava za organizatore, kojima i danas jedini pružamo brz i jednostavan unos novih događaja u prodaju, real-time uvid u prodaju, detaljne statistike, one-click upravljanje kategorijama i cijenama, integraciju u Facebook i MailChimp, prikupljanje custom podataka, postavljanje sustava kontrole ulaza i puno toga drugog.

Poznavanje tržišta kao ključ rasta – i razvoja

Marszalek navodi kako su najveći izazovi u stvaranju platforme za prodaju ulaznica zapravo i njena najveća zanimljivost. Iako su u početku entuzijastično, kao svaki startup, pretpostavili da će baš svi kupci kupovati ulaznice isključivo putem interneta, kao i koristiti mobilne ulaznice putem svojih pametnih telefona, kroz razgovore s klijentima i kupcima shvatili su kako je potrebno prilagoditi svoje ideje tržištu.

Prvo smo uveli print@home ulaznice, a potom bankovnu uplatu te smo na kraju otvorili i partnersku prodajnu mrežu koja trenutno broji 40 lokacija u cijeloj Hrvatskoj gdje kupci mogu kupiti fizičke ulaznice za gotovinu.

entrio_2

Dok bi drugi smatrali kako se radi samo o koraku nazad u tehnološkom smislu, Marszalek objašnjava kako je prilagodba bilo kojeg proizvoda tržištu normalna i potrebna kako bi se zadovoljile potrebe zainteresiranih te, s vremenom, uvele inovacije.

Upravo su nam prilagodbe tržištu omogućile značajno povećanje prihoda i daljnji fokus na online razvoj.

Zahvaljujući organskom rastu i povećanju prihoda, Entrio je sad u poziciji da temeljem tisuća novih korisnika i događaja testira i stvori nove funkcionalnosti kao i standarde u vođenju događaja u Hrvatskoj. Big data analiza je – tvrdi Marszalek – dakako među najzanimljivijim potencijalima imajući na umu da Entrio sad ima preko 65 tisuća registriranih korisnika te da su od 2014. na 2015. B2C prodaju povećali za 100 posto, na više od 80 tisuća ulaznica godišnje.

Razvoj event platforme je kao da ste u prvom redu na koncertu…

…s jedne strane uzbudljivo i izazovno, s druge strane vas vrlo lako mogu zgaziti ako se dobro ne pripremite. Marszalek smatra kako je Entrio zanimljiv za razvoj prvenstveno zbog opsežnosti sustava, ali i brzine implementacije novih funkcionalnosti, pri čemu ističe da se mnogi zavaravaju smatrajući kako je taj sustav samo ono što vide “na prvu”.

Enrijeva ETC konferencija

Entrijev je sustav potpuno prilagođen industriji prodaje karata te razvijen prema potrebama, kako klijenata u obliku organizatora događaja, tako i krajnjih klijenata – sudionika tih događaja; što od Entrija zahtijeva održavanje dobrog balansa.

Spomenute se potrebe pretaču ne samo u mogućnosti za “standardne” događaje, već i puno zahtjevnije projekte koje Entrio razvija za svoje najveće klijente. Svaka takva nova funkcionalnost ili prilagodba vrlo brzo nakon testiranja ide u produkciju, pri čemu paze da se takva posebna rješenja mogu kasnije pretočiti u prednosti za sve organizatore i događaje.

Izazovi ne staju na razvoju programskog rješenja, već nastavljaju u sistemaškom smislu. Marszalek objašnjava:

Ima i sistemaških izazova poput planiranja daljnjeg skaliranja sustava, optimizacije upita i koda, povezivanja s hardverom, RFID tehnologija i brojni drugi projekti na kojima već radimo ili ih planiramo.

Potraga za 2 PHP developera

Zbog konstantnog razvoja uz nove inpute, Marszalek je u stalnoj potrazi za novim članovima tima, za koje kaže da što god radili u tvrtki, vrlo često pridonose svoje ideje i iskustva. Za one kojima se doprinos ovom sustavu za događaje zanimljivo kao i odlazak na koncert ili konferenciju koji se na njemu pojavljuju, moglo bi zanimati da Entrio upravo traži dva PHP developera za razvoj aktualnih projekata.

Najnoviji projekt, za vrijeme pisanja ovog članka, je sustav instantnog printanja akreditacija za vrijeme registracije, čime se znatno ubrzava akreditiranje sudionika na konferencijama poput SAP-ove godišnje konferencije u Hrvatskoj, kao i Njuškalove New Link konferencije gdje je Entrijev Instant-print već korišten.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Za daljnje širenje Entrijevih mogućnosti bitna je integracija s alatima poput Google Analyticsa, MailChimpa i Facebooka, pri čemu je Entrio jedini alat svoje vrste koji nudi integraciju prodaje ulaznica za Facebook stranice, što pojednostavljuje putanju kupaca-fanova koji su već najvećoj društvenoj mreži na svijetu. Marszalek je za Netokraciju otkrio i sljedeće planirane integracije: S Facebook događajima kao i Passbookom za iPhone.
A kad smo već kod planova…

Koja je Entrijeva sljedeća ‘gaža’?

Razgovarajući o situaciji na svjetskom tržištu gdje je Xing preuzeo njemački sustav za naplatu događaja Amiando za 10,3 milijuna eura, Marszalek tvrdi kako uopće ne razmišlja o konsolidaciji, odnosno prodaji. Dapače, navodi kako je itekako zadovoljan trenutnim Entrijevim organskim rastom (dok su u cijeloj 2015. dodali 15 tisuća, dosad su u 2016. već dodali preko 20 tisuća novih korisnika), posebice imajući na umu da je on došao prvenstveno temeljem preporuka:

Svi projekti u zadnje četiri godine došli su direktnom preporukom između samih organizatora, bez ikakve aktivne prodaje ili marketinga s naše strane. To je odličan pokazatelj kvalitete i energije koju ulažemo u razvoj poslovnih odnosa i podršku organizatorima događaja, kao i potvrda smjera u kojem se Entrio razvija.

Otkriva kako u sljedeće dvije godine Entrio planiraju konačno proširiti u barem još tri zemlje regije, nešto što planiraju od svojih početaka, ali za što je bilo potrebno proći detaljno iskustvo razvoja na hrvatskom tržištu koje je u 2011., kad je Entrio krenuo, bilo prilično nerazvijeno po pitanju internetske trgovine.

Marszalek ne sumnja da će širenje biti zanimljivo u poslovnom i tehnološkom smislu, navodeći kako će se platforma prilagođavati lokalnim zakonskim i tržišnim specifičnostima, nudeći lokalnu podršku i prodaju. Još kad bi Entrio bio naučen na prilagođavanje prilikama i potreba lokalnog tržišta… Ah, da, tu su set listu odavno svladali.

Popularno

Prikaz

Native Teams u Hrvatskoj: Kako olakšavaju brigu o porezima, doprinosima i zapošljavanju u inozemstvu?

Native Teams, platforma za freelancere i digitalno plaćanje koju globalno koristi gotovo sto tisuća ljudi, u Hrvatsku je stigla prije dvije godine. Otkrivamo kako im je izgledalo širenje na regiju te što su u međuvremenu nova uveli.

Izvještaj

Metaverse nije mrtav. Njegov zli brat iz Mete možda jest…

Rebrendingom u Metu, Facebook je pokušao preuzeti vlasništvo nad pojmom metaversea, no svjedoci smo koliko mu je to uspjelo. Metaverse više nije u hypeu kao nekad, ali oni koji su se nastavili baviti njime - znaju da priča tek počinje.

Zabava i zanimljivosti

Hrvati napokon mogu glasati elektronski, i to zahvaljujući Samu Altmanu (i botovima)

Već niz godina naklapa se i navija za uvođenje elektronskog glasanja u Hrvatskoj. Ako nismo tijekom pandemije koronavirusa, kad ćemo, pitaju se mnogi. Ova superizborna godina, u kojoj nas čekaju parlamentarni, europski i predsjednički izbori jedina je još sila (ne)prilika koja bi mogla nagnati Državno izborno povjerenstvo da poduzmu mjere po tom pitanju.

Što ste propustili

Tvrtke i poslovanje

One su matematičarke, inženjerke, statističarke… upoznajte Compingove stručnjakinje za podatke!

Koliko je važna činjenica da u jednoj od vodećih domaćih informatičkih tvrtki u podatkovnoj znanosti važnu ulogu i većinu imaju žene pokazuju i neka svjetska istraživanja.

Programiranje

Što softverski inženjeri (ne) žele na poslu? Sudjelujte u istraživanju!

Prošlo je vrijeme kada su se poslodavci u IT-ju razbacivali pozicijama i benefitima, no to ne znači nebrigu o kadru koji žele zadržati, ali i ubuduće privući. Evo prilike da im kažete što vam je važno...

Startupi

Zagrebački startup Farseer: Kod nas zime nema, spremni smo razvaliti područje financijskog planiranja

Zagrebačka tvrtka Farseer niže poslovne uspjehe jedan za drugim. Nakon strelovitog rasta, prošlogodišnje investicije te uspješnih suradnji s nekim od najvećih regionalnih i globalnih tvrtki, ovaj softver za financijsko planiranje nedavno je dospio u društvo najboljih svjetskih alata u svojoj kategoriji.

Tvrtke i poslovanje

Infobip Shift Miami: Drugo izdanje obilježilo više partnera, izlagača, govornika, a i posjetitelja!

Povratak hrvatske konferencije u SAD ispunio je sva očekivanja organizatora te dodatno učvrstio Infobipovu poziciju na izazovnom američkom tržištu

Intervju

Svjetski “kamp za analitičare” stiže u Split: “Uvijek ćemo trebati ljude koji mogu razumjeti ponašanje ljudi online…”

MeasureCamp je sve samo ne obična konferencija, a možda joj je upravo to priskrbilo priznat status u svijetu analitike, s 140+ događanja u više od 35 gradova. U razgovoru s analitičkim veteranom i organizatorom MeasureCampa otkrivamo više o splitskom izdanju - i analitičkim tekovinama.

Izvještaj

Metaverse nije mrtav. Njegov zli brat iz Mete možda jest…

Rebrendingom u Metu, Facebook je pokušao preuzeti vlasništvo nad pojmom metaversea, no svjedoci smo koliko mu je to uspjelo. Metaverse više nije u hypeu kao nekad, ali oni koji su se nastavili baviti njime - znaju da priča tek počinje.