Znanost u prolazu - hrvatske znanstvenice kao uzor

Znanost u prolazu – hrvatske znanstvenice kao uzor

Tijekom događaja “Znanost u prolazu” hrvatske će znanstvenice zainteresiranim prolaznicima pričati o znanstvenom području kojim se bave, i to sve na zagrebačkoj Špici, Cvjetnom trgu!

Kako bismo postigli šire sudjelovanje društva u znanost te razbili mitove o znanstvenicama udruga Penkala ove godine kroz događaj “Znanost U Prolazu” želi promovirati hrvatske znanstvenice kao uzor novim generacijama.

Nažalost, iskustvo i statistike pokazuju da je stereotip o tome kako znanstvenik izgleda ili tko se bavi znanošću i dalje izuzetno snažan u svijetu i kod nas. Zbog toga je i kao datum održavanja manifestacije odabran datum blizu Međunarodnom danu žena. Na ovoj manifestaciji znanstvenice će pričati o tome što ih fascinira i zašto misle da imaju najbolji posao na svijetu.

Cilj manifestacije je postići šire sudjelovanje društva u znanosti te razbiti mitove o znanosti i znanstvenicama.

Postotak znastvenica, posebice u STEM području, manji je od njihovih kolega. Partneri ovog događaja su mlade uspješne hrvatske tvrtke proizašle iz znanosti: Gideon, Visage Technologies i Premifab. Cilj je pokazati kako se i u industriji može raditi znanost!

Tko će sudjelovati?

Na manifestaciji će sudjelovati 16 znanstvenica. Četiri znanstvenice nastupat će istovremeno, a događaj će sveukupno trajati 3 sata. Jedno individualno predavanje traje 15 minuta te se ponavlja 4 puta unutar jednog sata tako da ne morate brinuti da će vam neko predavanje promaknuti! Nakon toga palicu preuzimaju nove četiri znanstvenice.

Inspiracija za ovo događanje dolazi od poznatih Soapbox Science događaja. U 2021. Soapbox Science održao je 45 događanja diljem svijeta, neke uživo, a neke online. Od 2011. predstavili su preko 1500 znanstvenika i dosegli 150.000 članova javnosti.

Više o znanstvenicama te njihovim predavanjima pročitajte ovdje.