STEM Games 2023

STEM Games 2023

STEM Games je međunarodno natjecanje studenata iz STEM područja. Tijekom pet dana, studenti imaju priliku natjecati se u primjeni stečenog znanja i različitim sportskim i eSport disciplinama kako bi što bolje predstavili svoje fakultete.

Sudjelujući u natjecanju i ostalim edukativnim i zabavnim aktivnostima, studenti mogu upoznati kolege sa srodnih fakulteta, predstavnike poduzeća i znanstvenike s fakulteta te imati priliku razmijeniti različita znanja i iskustva. Cilj STEM Gamesa je poticanje interdisciplinarnosti, pružanje prilike za odmjeravanje znanja, poticanje i promocija sveučilišnoga sporta kao i zdravog načina života.

Što studenti mogu očekivati?

Kompetencije svake od Arena prilagođavaju se područjima interesa kompanija sponzora i mentora koji sudjeluju u izradi zadataka. Natjecanje se održava tijekom četiri dana u četiri arene od kojih svaka predstavlja jedno od STEM područja (prirodoslovlje, tehnologija, inženjerstvo i matematika), a svaki tim natjecatelja bira jednu arenu u kojoj će se natjecati.

Za razliku od ostalih studentskih natjecanja gdje studenti rješavaju ispite i natječu se u poznavanju fakultetskog gradiva, izazovi na natjecanju kreativne su i praktične prirode. Osmišljava ih je skupina mentora, mladih stručnjaka iz akademske i industrijske zajednice koji se studentima trude pružiti mogućnost da istražuju i savladavaju stvarne probleme današnjice.

Mentori iz industrije i akademije prenose svoja iskustva koja su stekli savladavajući izazove u praksi na natjecatelje. Osim što studenti od njih mogu puno naučiti, dobivaju i jedinstvenu priliku da zavire u njihov svijet i način razmišljanja i tako steknu dojam o tome što znači raditi u industriji i akademiji. Na kraju natjecanja finalisti prezentiraju svoja rješenja koja ocjenjuje stručni žiri sastavljen od stručnjaka iz akademije i industrije.