Sports Analytics Meetup

Sports Analytics Meetup

Ne zazirete od podataka i analitike, a zanima vas sport? Ovaj meetup ne želite propustiti.

Podatkovne znanosti se u medijima uglavnom spominju u okviru nekih kompleksnijih tehnologija, redom mnogima nezanimljivih stvari, no gdje god je velika količina podataka tu je i primjena ove znanosti itekako korisna. Jedan od zanimljivijih primjera sigurno je sportska analitika, o čemu ćete moći uskoro čuti više 21. siječnja u Tehnološkom parku Zagreb.

Na tu temu, Data Science Croatia organizira dva predavanja koja će voditi ekonomski stručnjak Tomislav Globan i podatkovni inženjer, Josip Korda, naravno, oba strastveni zaljubljenici u sport.

Predavanje: Kako smo pomoću Data Sciencea otkrili čudne stvari u hrvatskom nogometu

Tomislav Globan, docent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, u predavanju će opisati način na koji je, sa svojim nizozemskim koautorom, znanstveno dokazao da su bliske poslovne veze između Dinama i Lokomotive bile popraćene nevjerojatnim uzorkom rezultata u međusobnim utakmicama.

Prikupivši i analizirajući uzorke rezultata svih utakmica ikada odigranih u Hrvatskoj nogometnoj ligi, njih preko 5000 tisuća, autori su pokazali kako je rezultatski podbačaj Lokomotive protiv Dinama u razdoblju od 2009. do 2016. godine bio tako nevjerojatan, da su šanse da će jedna momčad u toliko velikom broju utakmica imati tako loš skor bile manje od vjerojatnosti da vas pogodi grom.

Predavanje: Zašto bi se svaki data znanstvenik trebao usavršavati na sportskim temama

Josip Korda, podatkovni inženjer u Vingdu, svoje predavanje oblikovao je u priču o profesionalnom razvoju – kako je iz klinca, koji je provodio dane skupljajući u bilježnice podatke o različitim sportskim događajima, došao do karijere data scientista na temelju čijih istraživanja jedna globalna kompanija planira svoju strategiju.

Ključ uspjeha vidi u tome što je u konstantnoj želji da dođe do novih sportskih saznanja i u moru stvari koje se svakodnevno događaju, u sportu uspio steći iskustva i znanja s kojima se mnogi nikada ne susretnu. Predavač će demonstrirati neke od najzanimljivijih dobrih i loših primjera na kojima je nešto naučio.

Raspored Meetupa

Dolazak je besplatan, samo se ne zaboravite prijaviti putem Meetupa.

  • 17:30 – 17:40Uvod i osvrt DSC tima (točno vrijeme eventa je 17:30, ne 17:00).
  • 17:40-18:10Kako smo pomoću Data Sciencea otkrili čudne stvari u hrvatskom nogometu (Tomislav Globan)
  • 18:10-18:20Pauza
  • 18:20-18:30Networking representation
  • 18:30-19:30 … Zašto bi se svaki data znanstvenik trebao usavršavati na sportskim temama (Josip Korda)
  • 19:30-20:00Networking