Saznajte sve bitne detalje o sigurnosti u razvojnom ciklusu softvera

Security by Design Meetup

Microblinkov meetup s relevantnim stručnjacima iz industrije i institucija dotaknut će se tema kibernetičke sigurnosti odnosno što novi zakoni i pravilnici u području znače za njihovo poslovanje i korisnike.

Microblink, jedna od vodećih tvrtki u području umjetne inteligencije i razvoja softvera u Hrvatskoj, organizira meetup pod nazivom Security by Design u četvrtak, 11. travnja 2024. U današnjem digitalnom krajoliku, osiguravanje jakih sigurnosnih mjera iznimno je važno, a ovaj meetup okupljenima treba pomoći da to razumiju i implementiraju u svoj rad.

Kroz meetup, Microblink želi da kolege iz industrije podijele svoja iskustva o ključnim temama poput sigurnosti u razvojnom ciklusu softvera, sigurnog kodiranja te važnosti integracije sigurnosti u digitalni proces prikupljanja klijenata.

Relevantne teme ususret novim pravilnicima i zakonima

Koncept meetupa osmišljen je oko dvije panel rasprave: prve između developera softvera o njihovim praksama vezanim uz security by design i security by default; te druge između pripadnika financijske industrije o tome što kibernetička sigurnost znači za njihov proces digitalnog uvođenja stranaka na daljinu.

Nadolazeći Zakon o kibernetičkoj otpornosti (CRA), koji je dobio zeleno svjetlo Europske komisije u prosincu 2023. i očekuje se da će biti usvojen u idućim tjednima, predstavljat će značajan korak prema sigurnijoj digitalnoj budućnosti te ima potencijal postati trendseter za nove standarde kibernetičke sigurnosti u svijetu.

Nejasna kategorizacija u Zakonu o kibernetičkoj sigurnosti može zakačiti i pola gospodarstva

Taj će Zakon zahtijevati da svi komercijalni developeri softvera koji implementiraju svoj kod u bilo koji uređaj povezan s Internetom usvoje stroge sigurnosne prakse, počevši od analize rizika, upravljanja lancom opskrbe te upravljanja ranjivostima i transparentnim objavljivanjem istih.

Prvi panel uključivat će goste iz prominentnih softverskih tvrtki poput Infobipa, Infinuma, ASEE-a i AKD-a, konzultante iz Infiga, Diverta i Apature, te predstavnika SOA-e za čiji se Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost očekuje da će biti regulatorno tijelo za ovu temu.

Na drugom panelu, na kojem će sudjelovati pripadnici financijske industrije uključujući PBZ, ZABA, Erste, HPB te Hrvatska narodna banka kao regulator, Microblink želi da sudionici podijele svoja iskustva o tome kako vide potrebu za digitalnim onboardingom, što su najveći problemi oko uvođenja takvog onboardinga i kako planiraju ispuniti (ili već ispunjavaju) zahtjeve Pravilnika Ministarstva financija.

Pravilnik o uvođenju stranaka na daljinu, koji je nedavno stupio na snagu i oslanja se na Smjernice EBA-e o korištenju rješenja za uvođenje stranaka na daljinu, propisuje uvjete, politike, kontrole, postupke i procjenu rješenja za digitalni onboarding te, između ostalog, upravljanje rizicima informacijske i komunikacijske tehnologije i sigurnosnim rizicima.

U novim uredima Microblinka

Događaj, koji će Microblink organizirati u svojim novim uredima u Importanne Galleriji u Zagrebu, Trg Drage Iblera 10, započet će u 14:00 sati i završiti neformalnim druženjem uz hranu i piće nakon završetka formalnog dijela oko 17:00 sati. Događaj će se održati isključivo uživo i neće se prenositi i snimati.

Kotizacija za Meetup se ne naplaćuje, ali broj gostiju je ograničen pa se svi koji žele prisustvovati trebaju registrirati popunjavanjem svojih podataka na sljedećem obrascu: link.