Prezentacija projekta b00k.xyz

Prezentacija projekta b00k.xyz

http://b00k.xyz je rezidencijski i galerijski prostor na webu koji poslužuju i održavaju Ben Van Buren (New York City) i Camila Malenchini (Berlin). Sami projekt održaj je njihove suradnje na daljinu pa galerija i rezidencija ugošćuju umjetnike koji su geografski udaljeni, ali dijele određene umjetničke interese.

b00k.xyz ugošćuje umjetnike i umjetnice čiji rad, kod i digitalne alate dovodi u vezu s plesom i performansom. Misije b00ka je korištenje osnovnih mogućnosti tehnologija kao što su HTML i CSS, printanje na zahtjev, te cloud softver kako bi se stvorio online prostor koji pitanja značenja dodira i prisutnosti drugih tijela, koja uglavnom postavlja performerska praksa, povezuje sa stalnim kontaktom i fizičkom udaljenošću koje donosi suvremeni internet a podržavaju ga aplikacije – softver koji rijetko otkriva svoj kod, motive ili buduće planove.

B00k.xyz realizira se Skype pozivima između Bena i Camile. Tamo raspravljaju o novim idejama i dijele zadatke komunikacije s umjenicima, kodiranja galerije i web stranice, stvaranja vizuala za prostor. Projekt se provodi vrlo uspješno te je do danas imao dvije rezidencije u trajanju od devet mjeseci i sedam jednomjesečnih galerijskih izlaganja. U nadolazećoj godini b00k.xyz želi povećati kapacitete te umjetnicima ponuditi prikaz radova na webu ali i u fizičkim galerijskim prostorima.

Cilj im je raditi unikatne eksperimente koji tematiziraju rad u performansu i kodiranju, a za to im je potreban zajednički fizički prostor u obliku strukturiranog džepa vremena i prostora koji nalaze na hackn3t rezidenciji u hacklabu01 gdje će koncipirati događanje koje će biti jasno i privlačno umjetnicima i publici.