Premijera filmova "Dicta YouTubers"

Premijera filmova “Dicta YouTubers”

Snimanjem YouTube filmova djeca pokazala koliko internet pomaže u učenju, obrazovanju, pristupu informacijama te razvoju kreativnosti i inovativnosti.

Premijera filmova “Dicta YouTubers” zagrebačkih mališana održat će se 9. lipnja 2019. od 10 do 12:30 sati u kinu Tuškanac u Zagrebu, uz slobodan ulaz i poziv svima da se odazovu na ovaj veliki događaj za male filmske stvaratelje.

Utjecaj digitalne tehnologije na djecu višestruko je porastao, pa se sve više govori o tome je li internet blagodat za čovječanstvo, posebice za nadolazeće generacije, jer nudi neograničene prilike za komunikaciju, učenje i slobodno izražavanje djece ili je prijetnja dosadašnjem načinu života, te potkopava tkivo društva, tradicionalno poimanje obitelji i prijeti našoj civilizacijskoj dobrobiti – stoji u izvještaju UNICEF-a  iz 2017. godine o utjecaju rastućih digitalnih tehnologija na djecu.

Jedan od tri korisnika interneta je ili dijete ili adolescent mlađi od 18 godina, djeca pristupaju internetu u sve ranijoj dobi, a digitalne tehnologije djeci donose mnoge nove mogućnosti za učenje i obrazovanje te pristup informacijama o pitanjima koja utječu na njihove zajednice i mogu im pomoći pri rješavanju tih pitanja, kroz obilje tema (povijesnih, ekonomskih, poduzetničkih, političkih, turističkih, modnih…).

Više od 100 zagrebačkih mališana, predvođenih inicijatoricom projekta mr. Tihanom Jagić, direktoricom Dicte, škole stranih jezika specijalizirane za poduku djece predškolske i školske dobi te odraslih, provelo je protekle mjesece radeći na projektu „Dicta Youtubers“. Njihov cilj bio je pokazati kako nove digitalne tehnologije i njihovi sadržaji mogu utjecati pozitivno, konstruktivno i inspirirajuće na odrastanje djece, njihovo učenje i inovativni napredak. Film je snimio i montirao Marino Čačić.

Inicijatorica ovog hvalevrijednog projekta mr. Tihana Jagić, direktorica Dicte, škole stranih jezika specijalizirane za poduku djece predškolske i školske dobi te odraslih, kaže:

Ovim projektom željeli smo pokazati da internet može biti vrlo koristan i zabavan izvor informacija. Potrebno je samo odabrati pravi sadržaj. Ovakvim interaktivnim projektom pospješuje se i promiče učenje stranih jezika. Snimili smo ukupno 17 filmova. Djeca su oduševljeno prihvatila ovaj filmski projekt. Bili su aktivni sudionici. Predlagali su teme, pomagali redatelju, scenografu. Djeca su pokazala da se jezici mogu učiti na inovativan, kreativan i drugačiji način, uz zabavu i druženje.

Uz stotinjak djece, svestranu pomoć na izradi filmova pomoć, znanje i iskustvo pružili su i odrasli – u prvom redu profesori stranih jezika.

Počeli smo s temama koje su bliske našim đacima u dobi 10−12 godina, i došli na ideju da jedan film snimimo u formatu reality showa, a da drugi bude inspiriran nezaobilaznom upotrebom društvenih mreža. Htjeli smo da se đaci prema odabranom materijalu za film odnose kritički; da promisle o tome je li vrijedno sudjelovati u reality showu; jesu li svi reality showovi jednako kvalitetni te možemo li nešto iz njih i naučiti. Isto smo tako preispitivali ovisnost o vlastitim profilima na najpoznatijim društvenim mrežama. 

Vodeći se time, snimili smo film „Pripravnik“ – imitaciju reality showa temeljenu na poznatoj američkoj i britanskoj uspješnici. Mi smo taj reality show stavili u hrvatski kontekst i to tako da su natjecatelji u našem showu Hrvati koji se vlastitim idejama i vještinama moraju izboriti za nagradu u firmi (imaginarnog) poznatog hrvatskog biznismena. Temom Instagram i Facebook profila bavili smo se pak u filmu „Što god da objavite, Vaše Veličanstvo“, čiji je glavni lik jedna suvremena kraljica koja popularnost može postići samo što većom vidljivošću i brojem lajkova na društvenim mrežama. Djeca su zbog visoke razine motiviranosti bez prevelike muke svladavala tekst scenarija i svoje su uloge iznijeli kao pravi veliki glumci – ocijenila je profesorica Sanja Vukina.

Prema podacima UN-a 96 posto mladih u Europi ima pristup internetu, a taj se čimbenik ne može izostaviti iz svih sadašnjih i budućih trendova učenja koje nudimo mladima. Stoga su djeca u školi Dicta, snimanjem YouTube filmova, iskoristila nove tehnologije kako bi ubrzali svoje učenje i stavili svoja informacijska i komunikacijska znanja u službu obrazovanja.

U izradi filma sudjelovalo je više od 100 djece školskog uzrasta od drugog do osmog razreda.