Konferencija Open Data Day 2019.

Konferencija Open Data Day 2019.

U petak, 1. ožujka obilježava se Dan otvorenih podataka. Već devet godina, udruge i grupe iz cijelog svijeta na taj dan organiziraju lokalne događaje kako bi iskoristili otvorene podatke u svojim zajednicama. Obilježavanje dana kroz ovakve događaje jedinstvena je prilika da se široj javnosti istaknu prednosti otvorenih podataka i potakne usvajanje politike otvorenih podataka u vladi, poslovanju i civilnom društvu.

Povodom toga, i u Hrvatskoj se organizira Open Data Day konferencija koja će okupiti relevantne stručnjake, predstavnike institucija i izvršne vlasi, kao i civilnog društva te IT aktiviste, kako bi razmijenili svoja iskustva i znanja o temi.

Konferencija započinje u petak, 1. ožujka, u 10 sati s panelom Dan otvorenih podataka, u zagrebačkom HUB385, a svoje mjesto na Open Data Day konferenciji možete osigurati putem službenih stranica.

Glavne rasprave Open Data Day programa

Na panelu će se raspravljati o traženju rješenja za što lakši pristup javnim podatcima kako bi minimalizirali svaki pokušaj širenja dezinformacija. Glavna pitanja o kojima će se raspravljati na panelu su:

  • zbog čega je tako teško dobiti otvorene podatke od hrvatskih javnih tijela,
  • zašto ih najčešće žele posebno naplatiti i
  • hoće li Politika otvorenih podataka to promijeniti?

Panel nakon toga posvećen je političkom marketingu na društvenim mrežama u koji se ulažu sve veći iznosi, a bez ikakve regulacije i informacija odakle novac dolazi i kako se troši. Prikazivanje dokumentarnog filma The Cleaners označit će kraj programa za petak.

No, ako vas osim panela i filma zanima i praktični dio otvorenih podataka, za vas je onda idealan nastavak konferencije – Dathathon vikend, koji uključuje nove radionice za sve open data entuzijaste, informatičare, novinare, aktiviste i one koji žele pomoći svojoj zajednici.