Izložba: Vilko Žiljak – 50 godina kompjutorske grafike

Izložba: Vilko Žiljak – 50 godina kompjutorske grafike

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu 5. rujna otvara se retrospektivna izložba Vilka Žiljka, pionira računalne grafike u Hrvatskoj.

Predstavlja se presjek Žiljkovog djelovanja u području kompjutorske grafike (kako se nekada zvala) od 1960-ih do danas. Svi su radovi rezultat sinergije znanosti i umjetnosti te su uvijek odraz vrhunskog dostignuća tehnike pripadajućeg razdoblja.

Markita Franulić, ravnateljica Muzeja, ističe kako je profesor emeritus Žiljak inovator, fizičar, znanstvenik, pedagog i likovni umjetnik što su sve vrijednosti i posebnosti koje upravo Tehnički muzej Nikola Tesla objedinjuje u svojoj misiji približavanja znanosti i tehnike javnosti.

Izložba je koncipirana kao svojevrsni udžbenik razvoja digitalne grafike kroz vrijeme. Publika može razgledati stotinjak radova od kojih su prvi nastali na uredskim printerima sredinom 20. stoljeća. Prema riječima autora kompjuterske grafike 1970-ih izvedene su algoritmom u programskom jeziku Fortran na računalu IBM 1130 koje je imalo samo 8 kilobajta. Projekt od državnog značaja ’90-ih bile su hrvatske kune u čijem stručnom timu je ključnu ulogu u grafičkoj pripremi i sigurnosti novčanica odigrao Vilko Žiljak.

Autor je značajan doprinos dao razvoju svjetske grafičke tehnologije početkom 21. stoljeća i svojim patentom Infraredesign koji nalazi raznoliku praktičnu primjenu. Najnoviji radovi nastali su ove godine na suvremenim računalima, a prof. Žiljka bi radovalo kada bi oni bili poticaj na kreaciju i umjetničko stvaranje mladim generacijama koje svakodnevno provode vrijeme u digitalnom svijetu.

Izložba se može razgledati do 20. rujna.