Global Children's Designathon 2019

Global Children’s Designathon 2019

Global Children’s Designathon, održava se od 10 sati, a vrhunac radionice bit će od 16 do 17 sati - predstavljanje rješenja pred stručnim žirijem i publikom.

Global Children’s Designathon je dan kada se jednom godišnje okupljaju djeca u gradovima diljem svijeta (ove godine više od 1200 djece u 40-ak gradova svijeta, među kojima se nalazi i Zagreb!), kako bi rješavala globalna pitanja uz primjenu jedinstvene Designathon metode, koja je kombinacija Design Thinking metodologije i makers pokreta.

Tema ovogodišnjeg Global Children’s Designathona je globalni cilj br.2 “Hrana i klimatske promjene”.

U prvom dijelu radionice djeca će se upoznati s temom i inspirirati za rješavanje problema, zatim će slijedeći Design Thinking metodologiju razvijati svoje ideje i u konačnici izrađivati prototipove koristeći elemente iz makers pokreta, koje će na kraju i predstavljati pred publikom i stručnim žirijem.

Stručni žiri ove godine čine:

  • g. Boris Jokić, poznati hrvatski psiholog i doktor na području obrazovnih znanosti, viši znanstveni suradnik na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu. Javnosti je postao poznat kao voditelj Cjelovite kurikularne reforme obrazovanja. Kolumnist je portala tportal.hr i voditelj emisije Glazbeni kurikulum na yammat.fm
  • gđa. Kornelija Benyovsky Šoštarić, dipl.ing. vrtlarstva i oblikovanja pejzaža. Vlasnica imanja s organskim vrtom na kojem poslijednjih osam godina snima popularnu emisiju “Vrtlarica”. Autorica je prve hrvatske početnice za organsko vrtlarstvo, knjige “Zeleni Kvadrat”.
  • g. Nik Oroši, poduzetnik, vlasnik Eliscaffea, koji je uvršten u Phaidonov vodič “Where to drink coffee” medu 600 najboljih na svijetu, i četverostruki Croatian Barista Champion. Izdao je knjigu o kavi “No logo / just taste”, a nedavno je objavio i svoj prvi album underline

Održavanje Global Children’s Designathona u Zagrebu partnerski podržavaju zlatni sponzor Signify, srebrni sponzor Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske i brojni partneri HUB385, WWF Adria, Esplanade Hotel, Print Cerovski, Planetopija, Lidl, Studena, Eliscaffe.

Zašto Designathon?

Designathon metoda je jedinstvena design thinking metoda za djecu od 7-12 godina, nastala u Nizozemskoj s ciljem podržavanja Globalnih ciljeva održivog razvoja (SDGs), razvijena je te dizajnirana na način da potiče kreativnost djece u dizajniranju boljeg svijeta koristeći nove tehnologije.

Većina djece koja sada pohađaju osnovne škole radit će poslove koji danas velikim dijelom niti ne postoje te će se za uspjeh u takvom svijetu trebati značajnije razvijati vještine poput kreativnog i kritičkog razmišljanja, suradnje s drugima, digitalne pismenosti, kako navodi i World Economic Forum. U nadolazećim godinama možemo očekivati velike promjene u svim dijelovima života zbog razvoja u području genetike, robotike, nanotehnologije i daljnjeg razvoja informatičke tehnologije. Upravo na tim saznanjima i vrijednostima se zasniva i Designathon metoda, kroz koju se kod djece razvijaju kreativno i kritičko razmišljanje, povećava se tehnološka pismenost i potiču empatija i međusobna suradnja. Metoda vodi djecu kako bi primjenila svoja znanja iz različitih područja (npr. matematike, biologije, fizike) u kreiranju rješenja vezanih za stvarne probleme. Na taj način direktno im se daje do znanja da je njihovo mišljenje važno te ih se potiče na aktivno rješavanje problema. Djeca se usmjeravaju i uče da postanu “future-ready”, dajući im mogućnost da dizajniraju rješenja i pritom koriste tehnologiju za dobrobit društva. Na taj način stvaraju se nove generacije pokretača promjena!