Digitalna (R)evolucija

Digitalna (R)evolucija

HUP-ICT organizira Digitalnu (R)evoluciju, najveću domaću poslovnu konferenciju o digitalizaciji koja će okupiti preko 700 poduzetnika.

Unatoč ubrzanom usvajanju digitalnih tehnologija, kompanije u Hrvatskoj, posebno male i srednje, zaostaju u korištenju tehnologija koje povećavaju produktivnost. Primjerice, prema posljednjim podacima Eurostata domaće kompanije zaostaju čak i u domeni korištenja poslovnih informacijskih ERP sustava (prema Eurostatu, 2021. u RH 24% kompanija koristi ERP sustave u odnosu na prosjek u EU od 38%).

Zaostajemo i u području primjene poslovnih cloud usluga (Hrvatska je s 39% u donjem dijelu EU ljestvice), po korištenju web prodaje sa 7-8 posto domaće kompanije su u donjem dijelu ljestvice, IoT koristi 23% kompanija, a umjetnu inteligenciju 9% kompanija. U HUP-ICT udruzi žele smanjiti te zaostatke u domeni primjene novih digitalnih trendova koji nude nove poslovne mogućnosti i podižu konkurentnost. Naime, korištenje tehnologije i nastavak digitalizacije poslovanja ključni su za povećanje konkurentnosti našeg gospodarstva, a onda i jačanje njegove otpornosti na brojne rizike s kojima se danas suočavamo.

Zaključak je to i nedavno objavljenog Izvješća o stanju digitalnog desetljeća za 2023. od strane Europske komisije da u Hrvatskoj moramo ubrzati digitalizaciju gospodarstva, posebno malih i srednjih kompanija. Posebno se to odnosi na korištenje umjetne inteligencije, cloud tehnologija i velikih podataka (big data). Europska komisija pritom predlaže da je najučinkovitiji način podizanje razine osviještenosti malih i srednjih kompanija o prednostima korištenja digitalnih poslovnih rješenja kroz radionice, treninge i druge načine razmjene znanja.