Dani komunikacija 2024.

Dani komunikacija 2024.

Najava jednog od najvećih intelektualaca današnjice Dana Arielyja i vodećeg kreativnog direktora Azije Eugenea Cheonga stavila je ovaj popularni festival na popis evenata koje morate posjetiti.

Organizatori festivala Dani komunikacija najavili su prva velika imena izuzetnog programa po kojem se ovaj festival već godinama ističe – svjetski poznatog bihevioralnog ekonomista, psihologa i znanstvenika koji se bavi ljudskim ponašanjem Dana Arielyja i kreativnog buntovnika iz Azije s više od tisuću priznanja za svoj rad Eugenea Cheonga.

Nagrađivani marketingaš Cheong, poručio je:

Ako nemate ništa vrijedno, ohrabrujuće, lijepo, promišljeno, poučno, smiješno, zabavno, korisno, provokativno, inspirativno, šokantno ili jednostavno nevjerojatno za reći, onda nam, molim vas, učinite svima uslugu i začepite.

Koga možete očekivati ove godine?

Jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za bihevioralnu ekonomiju, trostruki autor bestsellera New York Timesa, znanstvenik Sveučilišta Duke, jedan od omiljenih TED predavača koji je inspirirao gotovo 30 milijuna gledatelja te koautor uspješnoga dokumentarca o (ne)iskrenosti Dan Ariely tvrdi da smo daleko manje racionalni nego što dosadašnje teorije tvrde.

Njegovi često neočekivani eksperimenti dosljedno su zanimljivi, intrigantni i važni za društvo, zbog čega ga je Bloomberg uvrstio u izbor 50 najoriginalnijih mislilaca svijeta, a njegov je talent proučavanje ponašanja za koje smatra da nije slučajno i neuobičajeno, nego sistematsko i predvidivo, što nas čini predvidivo iracionalnima.

Dunja Ivana Ballon, dugogodišnja direktorica Dana komunikacija i festivalskoga programa, HURA-e i IAB-a Croatia, izjavila je

Kada bi znanstvenici bili rock zvijezde, Ariely bi zasigurno bio među najpopularnijima. Izrazito zanimljivim i intrigantnim stavovima, poput onoga koliko smo kao ljudi savršeno racionalno-iracionalni i predvidivo-nepredvidivi, on se bavi već godinama, a na nadolazećim Danima komunikacija i mi ćemo se udubiti u njih jer će upravo ta pitanja biti protkana kroz sadržaje našeg najdražeg tipično-netipičnog festivala.

Predavanja koja će ovogodišnji govornici održati, i čiji je dolazak, kako kaže Ballon, potvrđen sa svih strana svijeta, upravo će sa svih strana svijeta pokazati i ono što nas ponekad plaši – da svijet oko nas nije jednostavan i da danas više ne možemo reći da je išta crno-bijelo. Ideja je Dana komunikacija pokazati da između svih ekstrema, pa i ljubavi i mržnje, postoji cijeli niz emocija, zbog čega nas ovaj festival uči da ništa, a pogotovo ne komunikacijsku industriju, nije moguće smjestiti u stereotipne ladice.

“Izvanredni kreativci, pa tako i Cheong, pokazuju nam smjer kojem kao zajednica komunikatora i kreativaca moramo težiti”

Mržnja je jaka riječ i rijetki mogu stati iza nje, no Eugene Cheong – čovjek čija se karijera proteže na 30 plodonosnih godina rada u kreativnom sektoru te broji u setovima kanskih lavova i više od tisuće priznanja za svoj rad – razgovor s vama bez oklijevanja će otvoriti rečenicom da advertising mrzi. Organizatori kažu da su se odmah zaljubili. Zašto? Jer on od struke ima opravdano visoka očekivanja.

Osim što je osvojio mnoštvo kanskih lavova i strukovnih nagrada, Eugenea Cheonga bivši je potpredsjednik i glavni kreativni direktor Ogilvy Worldwidea prozvao najbriljantnijim komunikatorom unutar Ogilvyja još od samog Davida Ogilvyja. Dani komunikacija najavljuju njegovo nezaobilazno predavanje naziva Ten Things, kreativnu ostavštinu koja će ponuditi jedinstvene misli i spoznaje koje su rezultat njegova životnoga iskustva u kreativnim komunikacijama.

Jelena Fiškuš, predsjednica Uprave HURA-e i članica Organizacijskoga odbora festivala, poručila je:

Izvanredni kreativci, pa tako i Cheong, pokazuju nam smjer kojem kao zajednica komunikatora i kreativaca moramo težiti: radu s ljudima i za ljude. Upravo je zato energija zajedništva i zajedničkoga učenja koju doživljavamo na Danima komunikacija od neizmjerne važnosti za sve nas.

Prijave za sudjelovanje moguće su na službenoj stranici festivala, gdje su dostupne sve informacije o kotizacijama, ali i smještaju u luksuznim hotelima Lone, Monte Mulini i Grand Park Hotelu očaravajućega Rovinja, jedne od najljepših europskih destinacija.