CroAI Fight Club: Deep Fakes: Digitalno čudo ili prijetnja društvu?

CroAI Fight Club: Deep Fakes: Digitalno čudo ili prijetnja društvu?

Na ovogodišnjoj Euroviziji, očekivanja su bila visoka kad su najavili nastup legendarne grupe ABBA. Ova tehnološka iluzija prvo je probudila nadu, a potom i razočaranje među fanovima - savršen primjer kako deep fake tehnologija može zabaviti, ali i zbuniti javnost.

Iako se ABBA već godinama odupire ponovnom okupljanju, organizatori Eurovizije su ipak “obećali” njihov nastup. Fanovi su bili na iglama, no na kraju su dočekani samo hologramima, ‘ABBA-tarima’…

Digitalna prijetnja ili prilika za zabavu?

Društveni mediji su nedavno bili preplavljeni lažnim videozapisima u kojijma se hrvatski predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković natječu čiji je “jawline” bolji, što je potaknulo i u domaćim kuloarima raspravu o etici i utjecaju deep fake tehnologije.

Incident s ABBA-om i domaći politički deep fakes su savršeni primjeri kako se ova tehnologija može koristiti za stvaranje potpuno izmišljenih narativa.

Fight Club: Deep Fakes – blagoslov ili prokletstvo?

Uzimajući sve ovo u obzir, CroAI vas poziva na događaj “Deep Fakes: Digital marvel or a menace to society?“, koji će se održati 22. svibnja u 18 sati na adresi Margaretska ulica 1 u Zagrebu. Stručnjaci će raspravljati o dvostrukom učinku ove kontroverzne tehnologije.

U plavom kutu, Karlo Knežević, zagovornik pozitivnih aspekata umjetne inteligencije, tvrdi da “deep fake nije problem, problem su naše namjere koje mogu zavarati. AI pojačava naš potencijal za autentičnost unatoč iluziji.”

U crvenom kutu, Krešimir Macan upozorava na opasnosti:

AI će izbrisati razliku između stvarnog i nestvarnog za većinu smrtnika, što olakšava manipulaciju. Život bi mogao postati deep fake.

Pridružite se razgovoru o budućnosti digitalne stvarnosti

U pitanju je rasprava koja baca svjetlo na tehničke aspekte deep fake tehnologije i njezine društvene posljedice. CroAI Fight Club će pružiti priliku za sudjelovanjem u dijalogu koji oblikuje način na koji percipiramo i interagiramo s digitalnim svijetom.

Registracija je otvorena i besplatna za sve zainteresirane putem sljedećeg linka.