CECIIS 2023

CECIIS 2023

DIGITAL HUMAN tema je jedne od najznačajnijih međunarodnih znanstvenih konferencija koja u rujnu stiže u Dubrovnik.

Trideset i četvrto izdanje Međunarodne konferencije Central European Conference on Information and Intelligent Systems – CECIIS 2023 održat će se ove godine ponovno u Dubrovniku (u prostorima Sveučilišta u Dubrovniku) od 20. do 22. rujna.

Glavna tema konferencije – Digital Human

Pojam ‘digitalni čovjek’ (eng. Digital Human) uključen je u široko područje tema povezanih s interakcijom ljudskih bića u digitalnom okruženju koje se razvija. Društvo se mijenja zbog digitalnih tehnologija i mi kao ljudi živimo dio svojih života na društvenim mrežama, u metaverzumu te komuniciramo s umjetnom inteligencijom.

ChatGPT je važna prekretnica u razvoju umjetne inteligencije, ali i u evoluciji ‘digitalnih ljudi’. Možemo očekivati ​​naprednije modalitete ljudske augmentacije i daljnje uranjanje u digitalno okruženje. Na najnaprednijoj razini imat ćemo digitalnog čovjeka kao računalno generiran prikaz ljudskog bića. To može imati mnoge oblike, od jednostavnog avatara koji se koristi u videoigrama do vrlo realističnog prikaza koji se koristi u filmovima ili virtualnoj stvarnosti.

U potrazi za odgovorima moramo djelovati unutar velikih interdisciplinarnih kolaboracija i pokušati pronaći najbolji pristup za razumijevanje budućnosti koja je već započela. Stoga konferencija CECIIS 2023 okuplja istraživače koji će predstaviti svoja istraživanja i razmijeniti svoje rezultate i ideje.

Program konferencije

Bogat trodnevni program konferencije za sve sudionike uključuje predavanja dvaju cijenjenih europskih predavača. Sa sveučilišta KU Leuven na konferenciji će na temu Ethics of risk in the context of AI govoriti prof. dr. sc. Lode Lauwaert, dok će temu How Technologies of tomorrow will impact our Industries today – an overview about Quantum Computing obraditi Damir Bogdan, CEO Centra izvrsnosti za kvantno računalstvo i umjetnu inteligenciju, QuantumBasel iz Švicarske.

Sudionike očekuje i panel rasprava s atraktivnom temom Science and AI koju će moderirati prof. dr. sc. Neven Vrček, predsjednik Programskog odbora konferencije CECIIS 2023 i profesor na FOI-ju. Panelisti su Damir Bogdan (CEO QuantumBasel, Švicarska), prof. dr. sc. Blaženka Divjak (Sveučilište u Zagrebu, FOI), prof. dr. sc. Tomislav Matić (Sveučilište Josip Juraj Strossmayer, Osijek, FERIT) te prof. dr. sc. Enrique Mu (Carlow University, SAD).

Više infomracija o samoj konferenciji i programu možete pronaći na službenoj stranici CECIIS-a.