2. Međunarodni forum ICT-a: "Roboti dolaze"

2. Međunarodni forum ICT-a: “Roboti dolaze”

Forum okuplja predstavnike političkih struktura, obrazovnog sektora i tvrtki iz niša 4. industrijske revolucije, prije svega robotike, ne bi li se pronašli bolji uvidi u to kako bi bliska budućnost čovječanstva mogla izgledati i gdje je tu Hrvatska.

U organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije, a u suradnji s francuskim institutom Laboratoire d’Ingénierie des Systèmes de Versailles (LISV), u Osijeku 10. svibnja 2019. godine održava se 2. međunarodni Forum ICT-a „Roboti dolaze: Utjecaj robotizacije na gospodarstvo i društvene promjene“.

Četvrta industrijska revolucija nije nešto daleko, o čemu još ne moramo razmišljati, dokazuju nam to sve brojnije vijesti sa svih strana svijeta, o novim postignućima na područjima robotike, umjetne inteligencije (AI), povezanih uređaja (IoT), autonomne autoindustrije (vozila bez vozača), 3D printanja, kvantnih kompjutera i nanotehnologije.

Upravo su ideje Foruma otvaranje dijaloga o sociološkom odnosu informacijsko-komunikacijskih tehnologija i njihovu utjecaju na društvo druge moderne, uključujući promišljanje pozitivnih i negativnih utjecaja ICT-ja na društvo u kontekstu tehnološkog determinizma globalnog informacijskog društva 21. stoljeća, mogućnosti ICT industrije u razvoju RH, ulaganje u ICT industriju 21. stoljeća te jačanje ICT društva kroz reforme obrazovanja i porezne olakšice.

Cjelokupni Forum organiziran je kroz tri temeljna panela:

Panel 1: Četvrta industrijska revolucija: brisanje granica između fizičke, digitalne i biološke sfere

Prvi bi panel trebao pojasniti zašto se govori o revoluciji te koje su izgledne i očekivane nove društvene paradigme pod utjecajem robotike i robotizacije.

Panel 2: Iskustva hrvatskih i stranih tvrtki u niši robotike

Hrvatske tvrtke predvođene osječkom Gideon Brothers i strane tvrtke predvođene LISV institutom iz Francuske govorit će o izazovima s kojima se suočavaju u ovoj uzbudljivoj niši i projektima na kojima rade.

Panel 3: Prilagođavanje promjenama u Hrvatskoj: obrazovanje, poslovi i karijere

Tema zadnjeg panela bit će kako se Hrvatska treba postaviti prema robotizaciji i koje su potrebne prilagodbe domaćeg zakonodavnog i policy okvira.

Više informacija o događaju možete pronaći na web stranici: https://ictsocietyforum.com/