Želite li završiti na popularnim blogovima? Netokracija, Mashable i The Next Web savjetovali na Startup Liveu

Predstavnici blogova Mashable, The Next Web i Netokracija sudjelovali su na okruglom stolu pod nazivom Bloggers, a Startup's Best Friend (or Foe), održanim pred auditorijem punim startup entuzijasta na konferenciji StartupLive u Splitu. Urednik Netokracije, Ivan Brezak Brkan koji je moderirao raspravu na samom je početku postavio pitanje kako se izdvojiti u moru startupa koji pokušavaju doći do toga da ih pokriju globalno popularni blogovi. Naime, kako su rekao Patrick de Laive, suosnivač bloga The Next Weba, njegov blog možda pokrije oko pet posto od ukupnog broja startupa koji pitchaju svoje priče, dok je Stan Schroeder iz Mashable, rekao da je broj još i manji.

The Next Web i Mashable na Netokracijinom panelu (Snimila Marinshe)

Predstavnici blogova Mashable, The Next Web i Netokracija sudjelovali su na okruglom stolu pod nazivom Bloggers, a Startup’s Best Friend (or Foe),  održanim pred auditorijem punim startup entuzijasta  na konferenciji StartupLive u Splitu.

Urednik Netokracije, Ivan Brezak Brkan koji je moderirao raspravu na samom je početku postavio pitanje kako se izdvojiti u moru startupa koji pokušavaju doći do toga da ih pokriju globalno popularni blogovi.  Naime, kako su rekao Patrick de Laive, suosnivač bloga The Next Weba, njegov blog možda pokrije oko pet posto od ukupnog broja startupa koji pitchaju svoje priče, dok je Stan Schroeder iz Mashable, rekao da je broj još i manji.

De Laive je rekao:

Mi pokrivamo startupe iako ne generiraju veliki promet. Međutim, prije pet, šest godina kada bi Mashable ili TechCrunch pisali o nekom blogu, to bi generiralo jako puno prometa na web stranicama startupa. Danas to više ne ide automatski. Međutim, startupi se ipak trebaju truditi još i više, jer blogove prate investitori i veliki mediji.

Schroeder, europski urednik Mashablea objasnio je kako je za male i lokalne startupe teško zainteresirirati široko čitateljstvo i u principu je to moguće uglavnom na dane kada nema velikih vijesti. Kako bi si povećali šanse za objavu, trebali bi poslušati nekoliko savjeta:

Mailovi koje startupi šalju trebaju biti osobniji, nikako generički.  Također, trebaju znati kome pitchaju svoju priču te odraditi svoje istraživanje o ljudima koji rade na blogu, a zatim koncizno i jednostavno reći o čemu je riječ. Pri tome je bitno imati vijest, bilo da se radi o lansiranju novog proizvoda, nove verzije ili izlasku na novo tržište.  Zatim, istaknuo bih kako je jedna od jako bitnih stvari da pišete na dobrom engleskom jeziku. Neka netko pregleda vaše tekstove, jer se greške stalno javljaju, pogotovo kod regionalnih startupa. Ako ne možete sami, potražite stručan savjet, jer vam loš jezik bitno umanjuje šanse.

De Laive se složio kako je e-mail od deset rečenica već jako dug. Treba biti kratak, maksimalno jedan paragraf.  Međutim, ovisi o tipu vijesti. Ako je netko redizajnirao svoju stranicu, to nije vijest na ovoj razini, međutim ako lansira novi proizvod, to je zanimljivije.

Najgore od svega je ako pišete The Nex Webu o novom projektu, pa kažete, hej, evo našeg proizvoda, Mashable je već o tome pisao. Šanse su vam puno veće ako, primjerice, uključite video o tome kako proizvod radi. Razgovarajte s predstavnicima medija na događanjima poput Startup Live. Mi vam možemo dati vrlo dobru uputu.  Jedna od stvari koja je bitna a koju odmah možemo reći jest da nema smisla tražiti da vam međunarodni medij objavi vijest ako nemate ni stranicu na engleskom jeziku.

Svi su se sudionici okruglog stola složili kako treba biti uporan, čak i ako vas odbiju u početku. Savjet koji je dao Patrick de Laive jest da je ponekad dobro raditi na povjerenju s urednicima te im javljati vijesti i slati kvalitetan sadržaj čak i ako se ne radi o vijestima o vlastitom proizvodu. Primjerice, tekst o deset najboljih startupa u Hrvatskoj. To će zanimati svijet.

Snimila Marinshe

U razgovoru o pitanjima ekskluzivnosti, Ivan Brezak Brkan je napomenuo da je bolje ponuditi  ekskluzivnu vijest napravljenu na način da bude jako dobra i kvalitetna, nego da bloger gubi vrijeme s malim vijesticama koje su uvjetovane vremenom objavljivanja. Embargo je u redu ako ste Google, međutim, ako ste mali startup, radije odaberite jedan medij ili blog  i dajte im ekskluzivu.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

E-građani E-stonije: Kako otvoriti tvrtku u Estoniji, a ostati u Hrvatskoj?

Porezna reforma nas opet vodi na cirkusnu vožnju pa su se mnogi poduzetnici poželili odvesti što dalje od Hrvatske. Evo kako možete izaći iz cirkusa bez potrebe da se vozite ili da vas vozaju...

Tehnologija

Apple je pokazao kako više nema ništa za pokazati – čeka li ga Nokijin scenarij?

Sjednite, djeco, da vam ispričam priču o vremenu prije mog vremena. Bijaše to godina 1998., četvrtaste kutije protetičkih boja vrtjele su Windowse 95 ili 98, bilo je to vrijeme disketa, telefonskih slušalica koje se dižu i dial-up interneta koji puca kada se to dogodi.

Tehnologija

Vodič za e-Vozačku da ne čekaš (kao mi) u redu u MUP-u

Sustav e-Vozačka, za predaju zahtjeva za novu vozačku dozvolu putem interneta, radi pristojno, ali i pokazuje da korisničko iskustvo i komunikacija mogu i moraju biti bolji. U suprotnom - šalter!

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Poznati timovi koji će se na Idea Knockoutu natjecati za mjesto na CES-u

Sve je spremno za ovogodišnji Idea Knockout, a za put u Vegas borit će se 20 timova.

Startupi i poslovanje

Domaća aplikacija Beyond Seen Screen postala ExRey i stigla na Android uređaje

Nakon rebrandinga, Beyond Seen Screen postaje ExRey, a beta verzija aplikacije koja pretvara pasivno gledanje videa u aktivno dostupna je na Google Playu.

Intervju

Splitski Locastic otvoreno o povratku u esport nakon pauze (i naučenih lekcija)

Locastic je mrtav, živio Locastic? Splitska tvrtka iz drugog pokušaja nastoji postati regionalna sila u igri CS:GO.

Sponzorirano

#DigiDoggo natječaj: Pošalji nam video CV – dobit ćeš vlastitu domenu!

Traže se mlade nade u sklopu projekta Digitalna karijera - svi koji snime i pošalju video CV dobivaju vlastitu .Me domenu, a najbolji i 'pitch' trening!

Natječaj

Prijavite inspirativne žene iz svijeta tehnologije na Technology Playmaker Awards

Nominacije za Technology Playmaker Awards, nagradu u organizaciji Booking.com, bit će otvorene do 22. prosinca.

Analiza

PSD2: Banke, ‘fintech’ i tehnološki giganti upravo su u utrci života

Tko će prvi prijeći preko svih prepreka regulacija i standarda do otvorenog bankarstva?