Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Barem će tako pokušati tehnološke tvrtke iz Kine koje su nedavno odlučile udružiti snage u projektu koji bi, idealno po njih, mogao stvoriti ozbiljan problem za Google. Huawei, Oppo, Vivo i Xiaomi već imaju i razvijaju svoje trgovine aplikacijama, ali problem ostaje: kako nagovoriti developere da rade aplikacije za pet ili šest platformi, a ne samo dvije?

Potencijalno rješenje problema za proizvođače iz Kine dolazi u vidu platforme Global Developer Service Alliance koja će omogućiti developerima “podizanje” aplikacije na sve trgovine odjednom. Idealno, to znači da vaša aplikacija može biti dostupna korisnicima svih gore spomenutih brendova mobitela – bez potrebe da izgrađujete novu verziju za Xiaomi pa posebnu za Huawei i tako dalje, navodi Reuters.

Kako bi jedna ovakva platforma utjecala na razvoj i distribuciju aplikacija domaćih IT tvrtki odgovor sam potražio kod Filipa Cindrića, voditelja poslovnog razvoja Nanobita te Jurice Cerovca, tehničkog direktora Microblinka. Filip ističe kako je ovo samo jedan od koraka kako da spomenute kineske kompanije zajednički povećaju svoju konkurentnost i smanje ovisnost o Googleu, iako to sve negiraju. U svakom slučaju, krajnjim akterima – developerima – ovo su dobre vijesti:

Kolokvijalno govoreći, kroz jedna vrata ući ćete na tri, odnosno četiri trgovine gdje se broj korisnika broji u desecima milijuna.

Ovaj potez svima olakšava posao (u Kini)

Skupa, četiri kineska brenda drže otprilike 40 posto smartphone tržišta, a pomisao na to da se u nekoliko trenutaka aplikacija može plasirati ne samo na Google trgovinu, već i na trgovine Huaweija, Oppoa i Xiaomija bit će vrlo privlačna za developere koji ciljaju na istočna tržišta.

Wikipedia
Kineski div Oppo vlasnik je poznatog brenda OnePlus.

Bit će ovo lak način za dramatično povećavanje dosega aplikacija i svojevrsno “bježanje” od zaista pretrpane Google trgovine za developere koji žele malo više šanse za probijanje. Jurica objašnjava:

Potencijalno bi nov način distribucije aplikacija mogao smanjiti fragmentaciju i olakšati ulazak na kinesko tržište. Pratimo trendove i ovo je svakako zanimljiva
vijest.

Kada je riječ o domaćim tvrtkama, oba moja sugovornika se slažu kako ne postoji način za njih da ne prate ove trendove, jer su obje tvrtke fokusirane na rast na svim svjetskim tržištima, pa tako i Kini.

Google Play, App Store, GDSA?

Osim mogućnosti ulaska na milijunsko tržište, udruživanje kineskih igrača može značiti tri odvojena smjera razvoja za developere: Google trgovina, Apple trgovina, i nova GDSA platforma. S obzirom na Microblinkovo poslovanje u 80 zemalja, uključujući i Aziju, zanimalo me i kako će se mogućnost plasiranja aplikacija na novu trgovinu odraziti na njih. Jurica ističe da svakako planiraju koristiti platformu ako zaživi:

Važno nam je da naši korisnici mogu integrirati bilo koji proizvod na svim najvažnijim platformama pa tako i na novim, u ovom slučaju kineskim.

Huawei
Iako Huawei nije službeno u ovoj grupi tvrtki, spekulira se kako bi mogao biti “iz sjene”.

Ipak, nije sve tako jednostavno. Naime, Huawei mobiteli više nemaju podršku za Google Play trgovinu zbog napetosti između SAD-a i Kine, što je unijelo dramatične promjene u načinu razmišljanja ovog brenda mobitela – pa tako i drugih kako vidimo. Huawei je odlučio razviti svoj vlastiti operativni sustav nazvan Harmony kako bi ponudio što je moguće više sadržaja onima koji odluče kupiti njihove mobitele, ali problem je u tome što za Harmony trebaju aplikacije, a samo je Huawei u “nemilosti”, ne i ostale kineske kolege.

Ovome u prilog ide i činjenica da na službenoj GDSA stranici nigdje nema spomena Huaweija. I Jurica se slaže da je strateški za kineske igrače vrlo smisleno tražiti “plan b”. Iako je trenutna sudbina ovog trgovinskog rata vrlo nejasna, on ne ide u korist SAD-u onoliko koliko se isprva mislilo, zaključuje.

Izazovi razvoja za treću platformu

Danas Xiaomi i Oppo rade perfektno uz Google, a neki njihovi mobiteli čak podržavaju i Android One, gotovo pa “goli” Android sličan onome na Google Pixel mobitelima.

Dok je razumljivo da se proizvođači žele “držati zajedno” jer svi imaju neku verziju svoje trgovine koja postoji uz Google, ove vijesti možda mogu imati suprotan efekt ako Google odluči eliminirati i njih sa svoje liste podržanih proizvođača.

Uostalom, u daljnjem razdoblju bit će ključno saznati hoće li ova nova platforma pratiti glavne ideje i misli Google Play Storea, odnosno koji će format koristiti aplikacije. Trenutačno Huaweijev AppGalery koristi APK format kao i Google Play, a Filip mi kaže da ako nova platforma bude imala funkcionalnosti i mogućnosti kao i Google Play, ne bi trebalo biti problema koji stoje na putu razvoju na njoj, uz Google Play.

GDSA
Shema prijave i podizanja aplikacije na GDSA platformu.

Međutim, Filip pojašnjava kako su kod Kine uvijek najveći izazovi oni lokalizacijski, jer se čitava igra mora prevesti na kineski jezik te se moraju izbaciti svi zapadnjački elementi koji ondje ne funkcioniraju. Slaže se da ova nova platforma može biti vrlo dobra stvar tvrtkama koje izlaze na tržište Kine, ali upozorava:

Ima dakako tu još puno drugih faktora, poput toga koliki je organski discovery prisutan u odnosu na Google Play te kako algoritam za rangiranje aplikacija radi. Sve to je još uvijek u domeni nepoznatoga.

Kineska platforma je nice to have, ali Google Play je must

Naravno, nitko ne garantira da će ovo partnerstvo uopće zaživjeti na globalnoj razini, budući da se ipak radi o četiri tvrtke koje su jedna drugoj konkurencija. Kako navodi Reuters, postoje i veliki izazovi jer je teško znati koja tvrtka vuče najviše konaca, a tko se samo “šlepa”.

Bilo kako bilo, uskoro će možda biti mnogo lakše plasirati aplikacije na uređaje proizvođača iz Kine, a ako se tržište nastoji mijenjati ovolikom brzinom i SAD nastavi sa sankcijama, nije nerealno misliti da će možda i neke od drugih tvrtki snaći sudbina Huaweija. Ipak, zanimljivo je kako Jurica za kraj ipak znakovito izjavljuje:

Od Google Playa se ne može pobjeći 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.

Startupi i poslovanje

Splitsko Litto preuzima rezervacije i prijave gostiju, ali i druge brige domaćih iznajmljivača

Što se dogodi kada lokalni iznajmljivači odluče digitalizacijom riješiti probleme s kojima se i sami bore?