Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Barem će tako pokušati tehnološke tvrtke iz Kine koje su nedavno odlučile udružiti snage u projektu koji bi, idealno po njih, mogao stvoriti ozbiljan problem za Google. Huawei, Oppo, Vivo i Xiaomi već imaju i razvijaju svoje trgovine aplikacijama, ali problem ostaje: kako nagovoriti developere da rade aplikacije za pet ili šest platformi, a ne samo dvije?

Potencijalno rješenje problema za proizvođače iz Kine dolazi u vidu platforme Global Developer Service Alliance koja će omogućiti developerima “podizanje” aplikacije na sve trgovine odjednom. Idealno, to znači da vaša aplikacija može biti dostupna korisnicima svih gore spomenutih brendova mobitela – bez potrebe da izgrađujete novu verziju za Xiaomi pa posebnu za Huawei i tako dalje, navodi Reuters.

Kako bi jedna ovakva platforma utjecala na razvoj i distribuciju aplikacija domaćih IT tvrtki odgovor sam potražio kod Filipa Cindrića, voditelja poslovnog razvoja Nanobita te Jurice Cerovca, tehničkog direktora Microblinka. Filip ističe kako je ovo samo jedan od koraka kako da spomenute kineske kompanije zajednički povećaju svoju konkurentnost i smanje ovisnost o Googleu, iako to sve negiraju. U svakom slučaju, krajnjim akterima – developerima – ovo su dobre vijesti:

Kolokvijalno govoreći, kroz jedna vrata ući ćete na tri, odnosno četiri trgovine gdje se broj korisnika broji u desecima milijuna.

Ovaj potez svima olakšava posao (u Kini)

Skupa, četiri kineska brenda drže otprilike 40 posto smartphone tržišta, a pomisao na to da se u nekoliko trenutaka aplikacija može plasirati ne samo na Google trgovinu, već i na trgovine Huaweija, Oppoa i Xiaomija bit će vrlo privlačna za developere koji ciljaju na istočna tržišta.

Wikipedia
Kineski div Oppo vlasnik je poznatog brenda OnePlus.

Bit će ovo lak način za dramatično povećavanje dosega aplikacija i svojevrsno “bježanje” od zaista pretrpane Google trgovine za developere koji žele malo više šanse za probijanje. Jurica objašnjava:

Potencijalno bi nov način distribucije aplikacija mogao smanjiti fragmentaciju i olakšati ulazak na kinesko tržište. Pratimo trendove i ovo je svakako zanimljiva
vijest.

Kada je riječ o domaćim tvrtkama, oba moja sugovornika se slažu kako ne postoji način za njih da ne prate ove trendove, jer su obje tvrtke fokusirane na rast na svim svjetskim tržištima, pa tako i Kini.

Google Play, App Store, GDSA?

Osim mogućnosti ulaska na milijunsko tržište, udruživanje kineskih igrača može značiti tri odvojena smjera razvoja za developere: Google trgovina, Apple trgovina, i nova GDSA platforma. S obzirom na Microblinkovo poslovanje u 80 zemalja, uključujući i Aziju, zanimalo me i kako će se mogućnost plasiranja aplikacija na novu trgovinu odraziti na njih. Jurica ističe da svakako planiraju koristiti platformu ako zaživi:

Važno nam je da naši korisnici mogu integrirati bilo koji proizvod na svim najvažnijim platformama pa tako i na novim, u ovom slučaju kineskim.

Huawei
Iako Huawei nije službeno u ovoj grupi tvrtki, spekulira se kako bi mogao biti “iz sjene”.

Ipak, nije sve tako jednostavno. Naime, Huawei mobiteli više nemaju podršku za Google Play trgovinu zbog napetosti između SAD-a i Kine, što je unijelo dramatične promjene u načinu razmišljanja ovog brenda mobitela – pa tako i drugih kako vidimo. Huawei je odlučio razviti svoj vlastiti operativni sustav nazvan Harmony kako bi ponudio što je moguće više sadržaja onima koji odluče kupiti njihove mobitele, ali problem je u tome što za Harmony trebaju aplikacije, a samo je Huawei u “nemilosti”, ne i ostale kineske kolege.

Ovome u prilog ide i činjenica da na službenoj GDSA stranici nigdje nema spomena Huaweija. I Jurica se slaže da je strateški za kineske igrače vrlo smisleno tražiti “plan b”. Iako je trenutna sudbina ovog trgovinskog rata vrlo nejasna, on ne ide u korist SAD-u onoliko koliko se isprva mislilo, zaključuje.

Izazovi razvoja za treću platformu

Danas Xiaomi i Oppo rade perfektno uz Google, a neki njihovi mobiteli čak podržavaju i Android One, gotovo pa “goli” Android sličan onome na Google Pixel mobitelima.

Dok je razumljivo da se proizvođači žele “držati zajedno” jer svi imaju neku verziju svoje trgovine koja postoji uz Google, ove vijesti možda mogu imati suprotan efekt ako Google odluči eliminirati i njih sa svoje liste podržanih proizvođača.

Uostalom, u daljnjem razdoblju bit će ključno saznati hoće li ova nova platforma pratiti glavne ideje i misli Google Play Storea, odnosno koji će format koristiti aplikacije. Trenutačno Huaweijev AppGalery koristi APK format kao i Google Play, a Filip mi kaže da ako nova platforma bude imala funkcionalnosti i mogućnosti kao i Google Play, ne bi trebalo biti problema koji stoje na putu razvoju na njoj, uz Google Play.

GDSA
Shema prijave i podizanja aplikacije na GDSA platformu.

Međutim, Filip pojašnjava kako su kod Kine uvijek najveći izazovi oni lokalizacijski, jer se čitava igra mora prevesti na kineski jezik te se moraju izbaciti svi zapadnjački elementi koji ondje ne funkcioniraju. Slaže se da ova nova platforma može biti vrlo dobra stvar tvrtkama koje izlaze na tržište Kine, ali upozorava:

Ima dakako tu još puno drugih faktora, poput toga koliki je organski discovery prisutan u odnosu na Google Play te kako algoritam za rangiranje aplikacija radi. Sve to je još uvijek u domeni nepoznatoga.

Kineska platforma je nice to have, ali Google Play je must

Naravno, nitko ne garantira da će ovo partnerstvo uopće zaživjeti na globalnoj razini, budući da se ipak radi o četiri tvrtke koje su jedna drugoj konkurencija. Kako navodi Reuters, postoje i veliki izazovi jer je teško znati koja tvrtka vuče najviše konaca, a tko se samo “šlepa”.

Bilo kako bilo, uskoro će možda biti mnogo lakše plasirati aplikacije na uređaje proizvođača iz Kine, a ako se tržište nastoji mijenjati ovolikom brzinom i SAD nastavi sa sankcijama, nije nerealno misliti da će možda i neke od drugih tvrtki snaći sudbina Huaweija. Ipak, zanimljivo je kako Jurica za kraj ipak znakovito izjavljuje:

Od Google Playa se ne može pobjeći 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Kako su OPG-ovci postali najtraženiji ljudi (i zašto je nužno njihovo digitalno opismenjavanje)

U jeku pandemije koronavirusa (COVID-19) zatvorene su i tržnice. Uz zabranu kretanja van mjesta prebivališta, ova mjera navela je brojne OPG-ovce koji su svoje proizvode do jučer nudili na placu da posegnu za nekim drugim kanalima jer voće i povrće bez hladnjače ne može dugo stajati, a plastenici su puni zahvaljujući blagoj zimi i proljetnom suncu koje se pojavilo u par navrata.

Intervju

Poznati hrvatski rally vozač Juraj Šebalj i bez kacige nastavlja plijeniti pažnju publike

On je višestruki pobjednik rally utrka, a odnedavno ima i novu karijeru - influencersku. Iako je YouTuber bez vlastitog YouTube kanala, Jurja na različitim emisijama prati i po nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Što ste propustili

Novost

“Hodajte” s bilo kim na svijetu iz samoizolacije – s besplatnim Tinder Passportom!

Kod kuće ste, i još ste uz to sami i dosadno vam je? Zašto se ne bi Tinderom preselili u Brazil ili Kanadu i tamo pokušali virtualno zavoditi?

Kultura 2.0

Digitalci otkrivaju kako izgleda #radimdoma uz djecu, mačke, pse, hrpu mailova i još više video poziva!

Bili vi dotjerani, neuredni, vaš stol složen, zatrpan - svi smo u radu od doma preživjeli i dobre i loše dane, ali zato, draga digitalna zajednico, u ovim vremenima trebamo češće komunicirati i dijeliti iskustva. Zavirili smo s #radimdoma vezom u vaš mali kutak kako bi podijelili dojmove i svima olakšali one žute minute.

Vodič

Izrada noževa, crtanje i cvrčanje mesa na YouTubeu koji će vas (većinom bez riječi) smiriti u 4. tjednu samoizolacije

Ako vas serije i filmovi pa ni Tiger King više ne smiruju, možda je vrijeme da otkrijete mikroterapiju YouTuberima koji se potiho bave crtanjem, restauracijom, kuhanjem, noževima - i glinom?

Startupi i poslovanje

Od 3D printanih vizira do chatbota: Kako tehnološka zajednica pokušava ublažiti pandemiju u Hrvatskoj

U vrijeme kad je digitalni način jedini način kako nastaviti poslovanje, IT zajednica ima posebnu priliku pružiti ruku pomoći onima koji su najviše ugroženi.

Kultura 2.0

Što se dogodilo kad nas je 115.000 nakon potresa u Zagrebu skinulo LastQuake? Autori otkrivaju!

Aplikacija LastQuake je preko noći postala jedna od najtraženijih aplikacija u Zagrebu i okolici, a velik broj korisnika utjecao je i na njezinu stabilnost, no specifičan problem za naše područje bili su i - neprimjereni komentari.

Mobilno

50% više vremena provodimo online – hoće li infrastruktura izdržati?

Što radimo kada smo doma? Pa, na internetu smo - mnogo više nego inače. Ali, jeste se zapitali koliko naše povećano korištenje interneta utječu na infrastrukturu te kako i vi svojim korištenjem interneta možete pomoći održati stabilnost sustava?