Na regionalnom hackathonu What the Hack i tim iz Hrvatske

Kako su Hrvati ‘hakirali’ futurističko rješenje za korištenje javnog prijevoza u Austriji

Regionalni hackathon What the Hack!, održan krajem lipnja u gradiću St. Salvator u austrijskoj pokrajini Koruška, prvi je kojeg su zajednički suorganizirali coworking prostori iz regije. Hrvatski tim može se pohvaliti osvojenim drugim mjestom za svoje rješenje na temu unaprjeđenja korištenja javnog prijevoza, no to nisu bili jedini naši predstavnici ondje, što je bio povod da provjerimo kako su se snašli na hackathonu koji je bio zanimljiv i po činjenici da se članovi timova nisu poznavali od prije.

Matija Raos naglašava kako su u srži ovog hackathona bile i coworking vrijednosti. Foto: Coworking Croatia

Krajem lipnja, austrijski gradić St. Salvatore bio je domaćin regionalnog hackathona What the Hack? na kojem je je i Hrvatska imala svoje predstavnike. Matija Raos, iz Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca, koje je u Lijepoj našoj bilo zaduženo za organizaciju hackathona, kaže kako je najviše prijava za sudjelovanje stiglo upravo iz Hrvatske, a sudionici su birani na temelju iskustva, motivacije, vještina te međusobne kompatibilnosti za kreiranje što konkurentnijeg tima. Ovo potonje je posebno važno istaknuti jer je hackathon bio koncipiran na način da se članovi tima ne poznaju od prije pa je lako za pretpostaviti kako je timski rad i nošenje sa stresom u ovom slučaju bilo dodatno na kušnji. Govoreći o hackathonu, Matija ističe:

Do sada nije postojao ni jedan regionalni hackathon kojeg suorganiziraju coworking prostori, koji pored natjecanja u srži ima coworking vrijednosti, a u kojem sudjeluju primarno članovi coworking zajednica.

Uz tim iz Hrvatske, na hackathonu su sudjelovali predstavnici iz Srbije, BiH, domaćina Austrije, Italije, ali i bio je tu i mješoviti tim Alpe Adria. Hrvatski tim Transpotting osvojio je drugo mjesto te nagradu od 3000 eura za svoju aplikaciju BiBo (be in – be out) koja se temelji na korištenju Bluetooth Low Energy (BLE) beacona kako bi pojednostavila i poboljšala iskustvo korištenja javnog prijevoza. Austrijski tim je bio prvi te je osvojio nagradu od 5000 eura, a srpski treće mjesto i nagradu 2000 eura.

Drugo mjesto za futurističku viziju korištenja javnog prijevoza

kresic_voras_resize
Dva Ivana, Krešić i Voras, na hackathonu What the Hack!

Više o samom rješenju, ali i dojmovima s hackathona ispričao nam je Ivan Voras. Ivan objašnjava kako je rješenje koje se tražilo na hackathonu išlo u smjeru futurističke vizije korištenja javnog prijevoza. Prema rješenju koje je napravio zajedno s kolegama, Ivom Gregurcem, Marijanom Jurešićem i Ivanom Krešićem, putnik samo treba ušetati u vozilo, a aplikacija na njegovom mobitelu će komunicirati s vozilom i odraditi plaćanje karte bez da korisnik uopće treba vaditi mobitel iz džepa.

Ovo je ideja gdje putnici doslovno ulaze i izlaze po potrebi a tehnologija odrađuje sve što je potrebno. Voljeli bi dalje razvijati ovo rješenje, ako dobijemo neku konkretnu priliku.

Ivan objašnjava kako je njegov tim bio raznolik po pitanju iskustva s hackathonima, ali da su svi došli iz znatiželje i dobrog iskustva. Iako ne krije zadovoljstvo nekim stvarima, od smještaja do hrane, Ivan ima i preporuke za poboljšanje, posebno kad je riječ o samom konceptu hackathona i traženim rješenjima.

Iako je na početku izgledalo kao zanimljiv eksperiment, nakon svega mislim da je bilo pogrešno od organizatora napraviti tim developera koji se ne poznaju, ne znaju koje su nam vještine, koliko smo komplementarni u izradi jedinstvenog projekta te koliko dobro funkcioniramo pod pritiskom.

Sam zadatak hackathona je bio daleko preusko specificiran u odnosu na slične hackathone na kojima sam prije bio te su zbog toga rješenja svih timova bila vrlo slična i nije bilo puno prostora za inovativnost.

Za pobjedu na hackathonu važan je uigran tim

wth_atmosfera_resize

Ivan ističe kako je najvrjednije iskustvo koje je stekao jest ono da i sam puno bolje razumije što čini dobar hackathon, odnosno što timove čini sretnima i produktivnima, a rješenja primjenjivima. Svima koji razmišljaju o hackathonu savjetovao je da svakako isprobaju:

To je odlično iskustvo u kojem zbog vremenskog ograničenja – od ideje do prototipa u 48 sati (ili nekad manje) – izlaze najbolje ideje, najbolje improvizacije i situacije u kojima se fantastično puno može naučiti o timskom radu pod pritiskom. Čak nije ni toliko bitno pobijediti, nego je samo sudjelovanje vrhunsko iskustvo samo za sebe.

No, Ivan ima i nekoliko ‘veteranskih’ savjeta:

Onima koji pak žele ići i pobijediti savjetujem da odu kao uigran tim, bilo kao kolege s posla bilo kao frendovi, s dobrom percepcijom tko će što raditi i kako će biti komplementarni. Kao ‘veteranski’ trik bi rekao da je dobar cilj da prvi dan završe osnovne funkcionalnosti (da projekt zapravo nešto radi), a drugi dan ‘šminkaju’. Mislim da ta strategija rezultira i konkretnim projektom i dobrom prezentacijom. No u svakom slučaju – just do it!

Hackathoni kao prilike za buduću suradnju

roni_puz_jpg
Roni ističe kako su hackathoni odlična prilika za dogovoriti buduću suradnju ili neformalna druženja.

No i tim mješoviti tim Alpe Adria imao je jednog sudionika te mi je posebno bilo zanimljivo čuti njegova iskustva. Roni Puži objašnjava kako je u posljednjih pola godine bio na nekoliko hackathona u Hrvatskoj i Sloveniji te da uglavnom ide na svaki za koji čuje. A odakle uopće želja za sudjelovanjem?

Prijavljujem se iz istih razloga: strast prema hackathonima, rješavanje zanimljivih problema, druženje s genijalnim ljudima i besplatna hrana. 🙂 Hackathoni su prilika za upoznavanje različitih ljudi s kojima ćete dogovarati buduću suradnju ili neformalna druženja. Tako je došao i WTH hackathon koji je prikupljao najbolje ljude iz nekoliko država ove regije kako bi radili na problemu integracije svih transportnih oblika u jedinstveni sustav. Dobre nagrade i organiziran prijevoz. Nema se što razmišljati.

Iako njegov tim nije osvojio novčanu nagradu, dobili su vrijedno iskustvo, a Roni ističe kako rad u internacionalnom timu može biti zahtjevniji zbog jezičnih i kulturalnih barijera, no da ovdje to nije bio slučaj.

Čak je i Talijan pričao dobar engleski. To je bio tim u kojem su se našli odlični profesionalci, a k tome smo i ‘kliknuli’ skupa. Izuzetno sam zadovoljan što smo napravili i dokle smo dogurali u razvoju rješenja zadanog problema. S obzirom na to da smo imali jednog service design stručnjaka i jednog grafičkog dizajnera, puno se crtalo i tu sam imao priliku naučiti i isprobati zanimljive tehnike brainstorminga i izrade koncepta rješenja (jedna od tehnika uključivala je jacuzzi 😉 ). Sve u svemu odlično iskustvo i jedva čekam sljedeće. 🙂

Ako želite vidjeti kako funkcionirate u timu pod povećim opterećenjem, naučiti nešto o sebi, steći dodatne vještine ili možda upoznati buduće kolege, ne preostaje vam ništa drugo nego okušati se barem u jednom hackathonu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Data science u sportu: prof. dr. sc. Marina Ivašić-Kos analizira rukometne akcije uz strojno učenje

Automatsko prepoznavanje događanja na rukometnom terenu može uvelike pomoći trenerima i profesorima.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Startupi i poslovanje

Hrvatske ekološke tenisice MIRET na Kickstarteru preko noći prešle cilj i skupile 20 tisuća dolara

Nakon nekoliko godina razvoja i usavršavanja, hrvatski brend ekoloških tenisica MIRET zadovoljan svojim inovacijama i certifikatima pokreće Kickstarter kampanju ne bi li što prije proširio dobar glas i osvojio srca ekološki osviještenih kupaca diljem svijeta. U razgovoru s osnivačima otkrivamo i kako...

Što ste propustili

Kultura 2.0

Kreativci Brukete&Žinić&Grey i Brigade inspirirani radom od doma počeli tiskati ružičasti toaletni papir

Krizna vremena zahtijevaju krizne mjere, a koronavirus nikoga nije ostavio ravnodušnim. Absolut Vodka okrenula se sanitetskom alkoholu, Airbus i Jaguar proizvodnji respiratora, a hrvatske kreativne agencije Bruketa&Žinić&Grey i Brigada - toaletnom papiru!

Kultura 2.0

MUP licencirao tehnologiju Pokemon GO-a za praćenje kršitelja samoizolacije!

U doba krize uzrokovane virusom COVID-19, mnoge institucije okreću se nekonvencionalnim rješenjima za suzbijanje širenja pandemije.

Kultura 2.0

Zbog prisilne digitalizacije gospodarstva i društva u izolaciji, Hrvatska prvi put prvak DESI indeksa!

Europska komisija ove godine odlučila je nešto ranije objaviti Indeks gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2020. godinu ne bi li oraspoložila građane Europske unije u ovim tmurnim danima - naime, indeksi država članica EU otišli su značajno u vis, a Hrvatska među njima prednjači!

Kultura 2.0

“Niste bili kod kuće” poruke od poštara omogućile Hrvatskoj osvajanje Guinnessa za najduži red na svijetu

Zahvaljujući velikim naporima jako male skupine poštara Hrvatska je postavila novi rekord impresivnim redom u jednom zagrebačkom naselju.

Kultura 2.0

Osnovana crkva Presvetog Rada na Daljinu, već potpisan “Zoomovski ugovor” s Republikom Hrvatskom

Ekskluzivno otkrivamo da je u Zagrebu prije nekoliko dana putem novodigitaliziranih servisa hrvatske javne uprave registrirana nova crkva - Prva crkva "Presvetog 'Remote' Rada'.

Intervju

U iščekivanju drugog paketa mjera: Hoće li se freelancerima i malim poduzetnicima ponuditi slamka spasa?

Vladajući ne shvaćaju problematiku samozaposlenih, malih i mikro poduzetnika. Glasno im to poručuju njihovi predstavnici svakog dana od kada je Vlada predstavila prvi paket mjera za suzbijanje ogromnih posljedica koje za privatni sektor donosi pandemija virusa COVID-19.