Voxijev Tomaž Štolfa o razvoju svog startupa: Od garaže do Disneylanda za startupe

Voxijev Tomaž Štolfa o razvoju svog startupa: Od garaže do Disneylanda za startupe

Tomaž Stolfa, osnivač vox.io predstavio je svoj put iz garaže u Ljubljani do skladišta u San Francisku na trodnevnoj konferenciji Startup Live u Splitu. Vox.io je program za komuniciranje, direktno iz browsera, kojeg se rado uspoređuje sa Skypom.

Tomaž Stolfa, osnivač vox.io predstavio je svoj put iz garaže u Ljubljani do skladišta u San Francisku na trodnevnoj konferenciji Startup Live u Splitu. Vox.io je program za komuniciranje, direktno iz preglednika, kojeg se rado uspoređuje sa Skypeom.

Kako je rekao Stolfa, da bi uspjeli, trebalo je imati strpljenja. Prije svega, prve četiri godine rada potrošili su na fazu učenja. Razvili su preko stotinu proof of concepta od kojih su deset proizvoda razvili. U Ljubljani su rasli zajedno sa lokalnim startup i tržišnim ekosustavom, a inspirali su ih prijatelji i uzori Zemanta, Shout Em, Outfit7, Celtra i ThirdFrameStudios.  Međutim, nisu bili zadovoljni sa prvim proizvodom niti sa tempom kojim su ostvarivali napredak.

Ekosustav u Ljubljani nije bio jako poticajan, pa smo se preselilo u San Franciscu. Bilo je lako, samo smo kupili karte, spakirali torbe i otišli. Cilj je bio ući u taj napredni ekosustav, naći savjetnike, partnere i uvući se u cijelu priču, tržište, medije i trendove. San Francisco je specifičan. Tamo svi nešto grade i rade. Svi pričaju o prototipovima, investitorima, savjetovanjima. To je kao Disneyland za startupe. Jedino što trebate jest pronaći prave kafiće gdje sjede investitori i gdje vas netko pita što radite. Njih ne zanimaju male stvari, tamo svi žele mijenjati svijet.

Vesela publika (Snimila Marinshe)

Kako kaže Stolfa, u procesu su naučili da je tim ključ uspjeha i najvažniji sastojak uspješnog startupa. Projekti, korisnici i ekosustavi se mijenjaju ali ljudi ostaju i oni su najbitniji. Imao je još nekoliko korisnih savjeta:

Sve prve verzije nekog proizvoda su jako loše i sve se razvija neko vrijeme pa ne treba prototip pokazati ljudima prerano. Čitajte knjige! SF, udžbenici iz poslovanja i filozofski tekstovi  su dobri za poduzetnički duh i omogućuju dublji uvid u stvari. To se ne može dobiti samo na blogovima. Također,  treba biti dio zajednice i ekosustava. Tako se jednostavnije rješavaju problemi i lakše pozicionira na tržištu. Na kraju, ‘ship or die’. Kad ne izdajete nove proivode, na nizbrdici ste.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.