Vlada 'resetira' vlastite IT sustave: Darko Parić (Ministarstvo uprave) i devet radnih skupina za pravi eGoverment

Vlada ‘resetira’ vlastite IT sustave: Darko Parić (Ministarstvo uprave) i devet radnih skupina za pravi eGoverment

Koliko god se mnogi od nas u tome trudili, nakon prošlog tjedna postalo je jasno da je Darko Parić najkonkretniji kritičar javnog informatičkog sustava u Hrvatskoj. Njegovo imenovanje na mjesto pomoćnika ministra uprave, tj. glavnog i odgovornog za ono što se i dalje zove eHrvatska na početku je naišlo na određenu suzdržanost javnosti. Čekali su se prvi potezi.

Vlada pokreće industriju s mrtve točke

Koliko god se mnogi od nas u tome trudili, nakon prošlog tjedna postalo je jasno da je Darko Parić najkonkretniji kritičar javnog informatičkog sustava u Hrvatskoj. Njegovo imenovanje na mjesto pomoćnika ministra uprave, tj. glavnog i odgovornog za ono što se i dalje zove eHrvatska na početku je naišlo na određenu suzdržanost javnosti. Čekali su se prvi potezi.

Očito je i on sam trebao skupiti feedback po ministarstvima i srediti dojmove. A kad ih je sredio, najprije je uslijedilo prilično žurno osnivanje Povjerenstva za koordinaciju informatizacije javnog sektora. Prvi pogled na sastav ovog povjerenstva ponovno je probudio skeptike. 9 ministara i potpredsjednika Vlade, a samo jedan Darko Parić!?

Srećom, kad je u pitanju IT, ova Vlada za sada ne gubi puno vremena. Samo tjedan dana nakon imenovanja povjerenstva, novi događaj – #VladaUP. Siguran sam da su veliki isporučitelji informatičkih sustava saznavši za ovo događanje bili prilično iznenađeni. Nova Vlada ili bolje rečeno, Darko Parić i njegovih devet sponzora odlučili su propisno šokirati IT javnost. Ono što je još do nedavno bio prostor (ne)javne nabave u kojoj su za planove informatizacije mogli saznati samo odabrani, odjednom je ponuđeno svima na uvid. Komunikaciju je odradio (još pomalo kontroverzni) tim zadužen za on-line komunikaciju Vlade, pa ovaj događaj nije samo bio otvoren za sve nego i pravodobno najavljen putem mnoštva kanala. Kao što se i očekivalo, tražila se ‘karta više’, a miks prisutnih je također bio nikad viđen.

Optimizacija, racionalizacija, centralizacija

Suorganizator i moderator događanja Ivo Špigel iz Udruge @InternetZaSve oslovljavao je prisutne s “twitter zajednica” i “on-line zajednica”, no nisam siguran da se baš svatko na jednaki način intimno prepoznao u ovim nazivima. Naravno da su na događaj stigli mnogi predstavnici velikih IT tvrtki, domaćih i međunarodnih, a Darko Parić se svojom prezentacijom osvrnuo na, uglavnom, njihove rezultate u posljednjih 8 godina.

Već sam uvod u prezentaciju učinio je sva pitanja o prošlosti suvišnim. Spomenut je sasvim precizno čitav niz razloga neuspješnosti informatičkih projekata u javnoj upravi. Stanje informatičkih sustava javne uprave je prilično loše što osjećaju i građani i pravni subjekti, zato je potrebna brza i pravodobna akcija. Svaki od projekata koji su u četvrtak prezentirani s pravom se našao na ovoj listi. Baze zaista treba konsolidirati, razjedinjene sustave povezati, stvoriti temelje za realizaciju end-to-end usluga za sve fizičke i pravne osobe. Potrebno je srezati nepotrebne troškove, optimizirati i racionalizirati, a strategiju provoditi centralizirano. No ova brza i logična analiza samo je prvi korak na tom putu. Darko Parić je otvoren, entuzijastičan, ima viziju i sponzore (čak 9!), ima milijardu kuna, a ono što mu u ovom trenutku najviše nedostaje su tzv. radne skupine.

Njihovo formiranje je najavljeno, ali ostaje vidjeti na koji način će se regrutirati članovi radnih skupina. Kolega Damir Zec iz IBM-a na #VladaUp postavio je tezu da je preduvjet za uspjeh informatizacije dobar i pravodoban dijalog s isporučiteljima rješenja, navodeći primjer Austrije. Na ovo je odmah reagirao oprezni ministar Arsen Bauk rekavši da se u tom slučaju Vlada može naći u nezgodnoj situaciji sumnje u pogodovanje jednom ili više dobavljača s kojima se sastaje u fazi definiranja projekata. Nezgodna dvojba i veliki izazov!

Kad se IT ruke slože…

Bila bi prava šteta da sam ovaj osvrt pisao neposredno nakon #VladaUP jer bi mi promakao video-odgovor kojeg je Darko Parić dao na jedno od pitanja pristiglih s Twittera, a koje se upravo dotaklo ove teme. Kao jedno od mogućih rješenja on spominje mogućnost suradnje Vlade s grupama tvrtki koje su se organizirale u udruge. BINGO(!), pomislio sam, nismo uzalud prije godinu dana osnovali našu udrugu Hrvatski nezavisni izvoznici softvera, poznatiju kao CISEx. Stvari polako dolaze na svoje mjesto, a dijalog CISExa s predstavnicima nove Vlade započeo je još 27. siječnja kad smo na našem 5. #CISExFriday okupljanju ugostili novog ministra poduzetništva Gordana Marasa. Iako ministru Marasu ovaj skup možda i neće ostati u najboljoj uspomeni jer su pitanja i komentari s kojima se suočio bila prilično nezgodna, taj događaj također treba gledati kao ogromnu prekretnicu u odnosu na potpuni izostanak dijaloga s prethodnom Vladom. Dobra je vijest da Darku Pariću i radnim skupinama možemo ponuditi dijalog sa sad već oko 100 tvrtki koje su članice naše udruge. Dakako, CISEx nije jedina IT udruga, pa očekujemo da suradnje u tom modelu neće nedostajati.

Kako razumijem, zadatak radnih skupina trebao bi biti priprema strategije i razrada planova za nekoliko najavljenih projekata. Obzirom da su najavljeni projekti uglavnom infrastrukturalni na prvi je pogled očito da će projekata biti još, a da će neki od njih morati biti iz kategorije “quick win”. Vlada će naime trebati neke brze kvalitativne pomake koji neće morati čekati konsolidaciju infrastrukture jer neke infrastrukture već ima na pretek. Pojednostavljeno, ako sve bude kako bi trebalo biti radi se o dva paralelna scenarija. Jedan je primjena “best practices”, gdje će se gledati trendovi na polju eGovernmenta, a drugi pokušaj da se napravi nešto originalno i inovativno. Pri tom ne mislim samo na tehnološke inovacije kojih u razvoju domaćih tvrtki ima na pretek već i na inovacije kao što su primjerice da se, koliko se to bude moglo, preferira domaće pred stranim, da se otvori prostor za studentske projekte i volonterske projekte udruga pa da se moguće isprobaju neke novotarije koje još ni puno razvijenije zemlje nisu upogonile.

Primjerice, težak problem koji muči potpredsjednicu Vlade Opačić što se njeni uposlenici u ministarstvu ne znaju služiti računalima možda bi mogao biti riješen uz neki užasno jeftini gamification. Ne mislim pri tom da bi državni službenici trebali početi igrati igrice umjesto da rade.

Pozvani smo na zatrpavanje e-mail adrese za koju pretpostavljam da je čita Darko Parić, vladaup@uprava.hr ( ili je možda #vladaup@uprava.hr kao što je stajalo na jednom od slajdova? U svakom slučaju pošaljite na obje.), a na tu adresu će stići i naši prijedlozi. Želimo da Vlada što prije sazna da CISEx radi na izradi kataloga ponude izvoznika, te da imamo ideje kako ovaj katalog i web aplikaciju sutra mogu početi koristiti naši gospodarski diplomati, HGK i zaposlenici nove agencije za razvoj visokotehnološkog izvoza.

Važno je samo da entuzijazam ne splasne po putu.

Komentari

 1. omeneo

  omeneo

  13. 02. 2012. u 11:47 am Odgovori

  Cudi me, da nigdje nisam nasao nis na temu terminskih parametra:

  Kada cete (Vlada, povjerenstvo, odgovorne osobe) predstaviti terminski plan za /spomenute/ IT aktivnosti u državnoj upravi?
  (zgodan ali ne neophodan prikaz bio bi bilo kakav tool iz project managementa – Gantt, CPM, PERT …. )
  ak ne to onda možda postoji terminski plan (rokovi) za:
  – Osnivanje radnih skupina i imenovanje članova;
  – Predstavljanje predloženih rezultata/sugestija radnih skupina;
  – Proces usvajanja sa strane povjerensva.
  a u slučaju da spomenuto još ne postoji; koji je zadnji rok kada če povjerenstvo/ministarstvo uprave objaviti spomenuto.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.