Što možemo naučiti od najpopularnijih korisnika Vinea?

6 sekundi slave: Što možemo naučiti od najpopularnijih korisnika Vinea?

Oni imaju milijune pratitelja, a izražavaju se u samo nekoliko sekundi na Vineu. Od toga imaju višestruke koristi – globalnu prepoznatljivost, dobre poslovne ugovore s izdavačkim ili filmskim kućama, a mnogi imaju tek šesnaest godina i njihov humor vam možda neće biti privlačan, a samim time će vam i njihova slava biti manje jasna. Ipak, što možemo naučiti od zvijezda na Vineu?

Tko su najpopularniji "vajneri" na svijetu? (slika: Vine blog)
Tko su najpopularniji “vajneri” na svijetu? (slika: Vine blog)

Šest sekundi. Toliko je danas dovoljno da biste se proslavili među svojom ciljanom internetskom populacijom. Možemo to objasniti na više načina – od činjenice da su video zapisi te duljine dovoljno mali da se brzo učitavaju i pri lošijoj internetskoj vezi, da su dovoljno kratki da vas netko ne bi optužio za kršenje autorskih prava ako se u pozadini čuje nečija pjesma, a opet su dovoljno dugi da izazovete nečije zanimanje u ovom svijetu čija je pažnja sve nestalnija i sve kraća.

Do sada sam se ponosila time kako idem u korak s modernim tehnologijama, trendovima, društvenim mrežama, ali kad sam pogledala popis Business Insidera s 30 najpopularnijih korisnika ove društvene mreže, pomalo sam se osjećala izgubljeno. I zbog činjenice da su tu u igri neka potpuno nova imena, a i zbog činjenice da se s gotovo nijednom Vine zvijezdom ne mogu na neki način povezati. No, pokušala sam, simbolično, okupiti bar šest stvari koje možemo naučiti od tih nekih novih zvjezdica o korištenju ove društvene mreže.

1. U šest sekundi teško je biti dovitljiv, stoga ne komplicirajte

Doista, što možete napraviti u šest sekundi? Brandon Calvillo uspio se povezati sa svojih četiri milijuna pratitelja kratkim uradcima s vrlo jednostavnom radnjom koja može biti zanimljiva i zabavna široj skupini. Nema tu nekih posebnih efekata, osim nekolicine rezova u snimanju, a za kreiranje videa potrebno je malo vremena i malo više promišljanja. Budite zabavni, zanimljivi, uporni i možda budete veliki kao Brandon.

https://vine.co/v/O1qwUjj0z1E

2. Neka i vaši prijatelji budu slavni!

Pa možete gostovati jedni drugima u Vineovima i tako dobiti dvostruko više pregleda. Utjecaj je bitan! 🙂 Tako na popisu najpopularnijih osoba s Vinea možete pronaći mnoge koji snimaju video zapise sa svojim drugim popularnim prijateljima. Christian DelGrosso je komedijaš s 4,7 milijuna pratitelja, koji kreira mnogo videa s Curtisom Leporeom, koji ima 6,8 milijuna pratitelja na ovom servisu. David Lopez ima četiri milijuna pratitelja, a Vineove pravi s Joshom Darnitom koji ih ima nešto manje (1,7 milijuna, mnogo više no što ćemo vi ili ja ikad imati). Nash Grier ima 10,3 milijuna pratitelja, a druži se s Carterom Reynoldsom, koji ih ima 3,9 milijuna. Brojke ne lažu, stoga si nađite nekog popularnog i vajnajte zajedno.

https://vine.co/v/O6YK7VQ7uDE

3. Ako ste glazbenik, ovo je vaših šest sekundi!

Nekoliko glazbenika našlo se među najpopularnijim Vineovima, a pokazali su je da šest sekundi sasvim dovoljno da biste postigli značajniji uspjeh. Tako šesnaestogodišnji Shawn dolazi iz Kanade, ima 3,4 milijuna pratitelja na Vineu. Piše originalne pjesme, ali pjeva i obrade, a samo nekoliko sekundi dovoljno je da ga se zapazi – ovoga je ljeta potpisao ugovor s Island Recordsom.

Tu su i UsTheDuo, koji imaju 4,3 milijuna pratitelja, a ovog su proljeća zahvaljujući svom uspjehu potpisali ugovor s Republic Recordsom. Duo će do Božića će vajnati samo prigodne pjesme, stoga uživajte u njima.

https://vine.co/v/OgATEJ1APxM

4. Komedijaši, nasmijte ljude za 1, 2, 3…

Dobar dio top ljestvice čine komedijaši – od bezveznih tinejdžerskih šala do španjolskog supermena. Svi su tu. Mnoge od ovih šala vam se neće svidjeti, ali to nije bitno – milijuni ih prate upravo zbog kratkih, šašavih skečeva. Tako je Logan Paul čak i nominiran za Shorty Awards, web nagradu za osobe koji rade cool stvari na internetu. Ne zaboravimo da se i njegov brat Jake našao također na popisu nominiranih.

https://vine.co/v/OvV6hlMW1pY

5. Prestari ste za Vine

Za neke popularne profile mi je teško shvatiti zašto su popularni. I onda postanem svjesna da više nemam 16 godina.

https://vine.co/v/MtKjVrPa1Ea

6. Ako ste super popularni, dobit ćete svoj film

Nash Grier se može pohvaliti najpopularnijim Vine profilom na svijetu. Ima 10,3 milijuna pratitelja, a zahvaljujući tome glumi u filmu Expelled, zajedno i s drugim slavnim osobama s ove društvene mreže. Ha.

Što je s domaćim Vine snagama?

Čini se da ako niste šesnaestogodišnji komedijaš s pjevačkim talentom, nemate što raditi na Vineu? Izgleda da je kod nas takav slučaj – ova se mreža ne koristi baš pretjerano aktivno, iako se može pronaći nekoliko svijetlih primjera. Recimo, ako želite pregledati digitalno-marketinške savjete u nekoliko sekundi, tu je Jasno i Glasno. Vidim da se i HRT pridružio ovoj mreži, ali voljela bih kad bi tu bilo više snimki s terena, koje je potom lako dijeliti na Twitter (primjer – BBC). Također, Turistička zajednica Zagreba ponovno je aktivna, pa tako na Vine profilu možete vidjeti i božićni ugođaj koji vlada glavnim gradom.

https://vine.co/v/O61xrWrDPeI

Voljela bih pronaći i još zanimljivih, prvenstveno domaćih profila na ovoj mreži. Ako imate prijedloge, javljajte (ili vajnajte) mi ih! 😉

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.