Viggo je hrvatska aplikacija koja dohvaća sadržaj ‘iz zraka’

Hrvatska aplikacija Viggo kombinacijom Bluetootha i ‘clouda’ dohvaća sadržaj ‘iz zraka’

Uz svu silu načina na koje možemo podijeliti sadržaj putem pametnih telefona, Zagrepčani Bojan i Davor Pavić shvatili su svi oni daleko od idealnih, stoga su osmislili Viggo, mobilnu aplikaciju i način dijeljenja sadržaja s osobama u blizini, koji kombinira Bluetooth i “oblake”.

Viggo

Aplikacija je jučer lansirana na globalnoj razini, trenutno samo za iOS uređaje, a putem nje se jednostavno sadržaj koji se želi podijeliti može “staviti u zrak” i učiniti dostupnim svima u blizini. Kreatori objašnjavaju kako je potrebno samo odabrati dokument, bilo da je riječ o tekstu, linku, slici, kontaktu ili nečemu drugome, a potom je potrebno pritisnuti Share. Dijeljeni dokument odmah postaje dostupan za pregledavanje i preuzimanje osobama u dometu Bluetootha. Nema profila, povezivanja, grupa, postavki – samo čisti sadržaj u zraku.

Bojan i Davor Pavić braća su koja su počela raditi na aplikaciji jer su primijetili da se ljudi svaki dan nalaze u toliko grupa i fizičkih konteksta, a trenutno ne postoji dobro rješenje za dijeljenje sadržaja u tim interakcijama, pogotovo ako se radi o većem broju ljudi. Bojan je inače radio kao inženjer u Ericssonu, a sada se u potpunosti posvetio Viggu, dok je Davor student četvrte godine Fakulteta elektronike i računarstva. Zajedno su već radili na jednom projektu, drzavna-matura.com, od kojeg su odustali kako bi se u potpunosti posvetili ovoj aplikaciji.

Prednosti nad AirDropom

Viggo 2

Viggo nas pomalo vraća u vrijeme prije pametnih telefona, kada smo dijelili sadržaje putem Bluetootha ili IC-a, a Bojan ističe kako je upravo onaj prvi način idealan za dijeljenje sadržaja u stvarnim životnim interakcijama jer omogućuje svijest o kontekstu.

Nažalost, ne skalira s brojem korisnika ili količinom sadržaja u istoj interakciji, tako da smo njegove nedostatke nadopunili ‘cloudom’. Recimo, Viggo koristi cloud za download i upload sadržaja.

Međutim, na iOS-u, platformi na kojoj je Viggo debitirao, postoji tehnologija AirDrop, koja također omogućuje dijeljenje sadržaja s osobama u blizini, čak i bez potrebe korištenja podatkovnog prometa. Bojan objašnjava prednosti Vigga nad AirDropom:

AirDrop omogućuje slanje ‘jedan na jedan’, dok Viggo omogućuje da se sadržaj stavi ‘u zrak’ i podijeli sa svima u blizini, makar to bilo i stotinu ljudi. Također, AirDrop, kao što svi znamo, ima problema s pouzdanošću, što smo mi riješili korištenjem clouda.

Što se tiče zaštite podataka, svaki sadržaj pojedinačno može se zaštititi lozinkom, a naš sugovornik ističe da se u “zraku”nalazi samo informacija o sadržaju, dok je on sam u cloudu, zaštićen.

Cilj – što više korisnika i aplikacija za Apple Watch

Viggo još ne razmišlja o monetizaciji, nego o prikupljanju što većeg broja korisnika.

Koncept i problem je univerzalan, tako da su i naše ambicije po pitanju broja korisnika velike. Također, važno je primijetiti da biznisi mogu na isti način korištenjem Vigga dijeliti relevantan sadržaj na svojim lokacijama, što otvara brojne monetizacijske prilike. 

A s obzirom na to da je proizvod zasnovan na interakcijama uživo, nastavlja Bojan, tim vidi veliku priliku u aplikaciji za Apple Watch, stoga trenutno rade na njenoj pripremi, a u planu je i aplikacija za Android uređaje.

Možda Viggo bude jedan od odgovora na pitanje o tome na koji ćemo način komunicirati i dijeliti sadržaj jednom kad pametni satovi zažive u pravom smislu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Što ste propustili

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Startupi i poslovanje

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.

Intervju

Nakon investicije od više od 50.000 eura, najveća regionalna CS:GO zajednica, CSadria, postala Esport Adria

Ovaj novi brend okupit će gamere i fanove ne samo esport igara, već i mobilnih i drugih igara koje igra mnogo veći broj ljudi.

Startupi i poslovanje

Email marketing u doba “korone”: 3 greške i 3 trika za bolju učinkovitost

Pomno pripremate i šaljete newslettere, ali učinka nema? Uz Brunu Zagorščaka iz agencije Neuralab, nedavno certificiranog Mailchimp partnera, prolazimo osnovne pogreške i taktike email marketinga.

Tehnologija

S Omoguru widgetom ne čitaju lakše samo disleksičari, već svi mi koji u ekrane buljimo svakodnevno

Za osobe koje imaju poteškoće u čitanju Omoguru je dar s neba, a odnedavno im je njihov alat još dostupniji. Radi se o widgetu koji gotovo svaku stranicu može učiniti čitljivijom.