Može li hrvatski Vicoinz biti svjetska 'gamerska' valuta?

Iako hrvatska kuna nije ‘svjetska’, može li hrvatski Vicoinz biti svjetska ‘gamerska’ valuta?

Vicoinz želi biti ‘gamerski’ novac s vikinškim štihom, kako otkriva njihov vizualni identitet. Iako zasad podržavaju prvenstveno popularni League of Legends, hrvatski tim na čelu s dva suosnivača i prijatelja želi stvoriti virtualnu valutu koju će igrači ulagati prilikom igranja, zarađujući prvo digitalni, a potom - kad bude podržano - i stvarni novac!

Vicoinz

Vicoinz je u praksi mala aplikacija za Windows koja služi kao dodatak (tzv. companion aplikacija) koju će igrač koristiti dok igra postojeću igru, poput popularnog League of Legends koji u ovom trenutku ovaj hrvatski startup podržava. Igrač dok igra igru putem aplikacije formira timove te sudjeluje u turnirima, ispunjava zadatke i postiže achievemente, čime skuplja virtualnu valutu koja dijeli ime s platformom: Vicoinz.

Turniri bi, primjerice, funkcionirali na način da sudionici uplate “upad” Vicoinzima, na kojima bi definiran broj pobjedničkih timova osvojio ukupni iznos, što tim iza projekta uspoređuje s pokerom.

A tim čine pokretači Hrvoje Tomislav Presečan i Marko Horvatinec koji s još desetak kolega usredotočenih prvenstveno na razvoj na Vicoinsu rade već godinu dana. Pri tome je trećina tima angažirana puno radno vrijeme, dok ostatak radi ovisno o drugim obavezama.

Zarada od igara – za sve gamere

Na ideju za razvoj platforme došao je jedan od suosnivača, dugogodišnji gamer, koji je uvijek sanjao da će zarađivati igrajući omiljene igre. Radi se, dakako, o profesionalnom igranju igara poznatom kao esports, o čemu smo vas već načelno upoznali na Netokraciji. Iako to neki investitori s kojima smo pričali smatraju potencijalnom slabošću, Vicoinz se ne želi usmjeriti samo na profesionalne igrače, nego dapače – želi svim korisnicima omogućiti da zarade igrajući. Kako navodi Vicoinzov voditelj razvoja sučelja, Gordon Cindrić:

Odlučili smo da je vrijeme “izvući” cijelu stvar iz profesionalne sfere i servirati ju svakodnevnim igračima na vikinški način.

Željom da priključe širu gamersku populaciju Vicoinz si je svakako postavio ambiciozan cilj. Kako bi zainteresirali prve korisnike, Gordon otkriva kako su osmislili razne prednosti kojima je cilj privući prve beta testere, poput pogodnijeg postotka konverzije Vicoinz valute ili pak Vicoinz Gema koji će se moći zamijeniti za vrijedne nagrade kad aplikacija bude otvorena svim korisnicima. Iako smatraju da su već mnogo toga uspjeli učiniti kroz kanale na društvenih mrežama kao i suradnje s igračima koji koriste Twitch i YouTube Gaming, Cindrić svakako smatra kako su ambiciozni:

Istina da je će jedna od najvećih prepreka biti doprijeti do prvih korisnika, a još veća zadržati ih, ali baš iz tog razloga ne razvijamo suhoparnu aplikaciju, kao servis za igranje igara za novac, već smo nadasve predani tome da gamerima pokušamo istaknuti svoju viziju, koja je u suštini vrlo jednostavna. Želimo stvoriti prestižnu profesiju od toga i želimo da nam naši klijenti, gameri, pomognu u tome.

Zašto League of Legends, a ne primjerice StarCraft?

Mnogi gameri koji ne igraju LoL, već neku drugu popularnu online igru, pitat će se po čemu je (osim popularnosti) upravo ta igra imala najviše smisla za prvu koja će podržavati famozne Vicoinze. Razlog je bila tehnička spremnost te igre. Cindrić navodi kako im je najbitnije bilo da mogu lako dohvatiti podatke nakon odigrane igre i jednostavno s njome “komunicirati”:

League of Legends se tu pokazao kao jako dobar kandidat za prototip s obzirom na činjenicu da su njegovi autori, Riot games, razvili službeni, javni API koji omogućuje programatsku komunikaciju drugih aplikacija sa službenom LoL infrastrukturom. Ovo se pokazalo kao rastući trend među autorima popularnih igara (uz popularizaciju eSportsa) te je samo pitanje vremena dok postane i standard, pogotovo među većim imenima.

Vicoinzov tim u HugeThing preakceleracijskom programu.
Vicoinzov tim u HugeThing predakceleracijskom programu.

U budućnosti Vicoinz žele dodatni niz novih igara poput Counter Strike: Global Offensive, Blizzardovog Heartstonea te Starcrafta.

Ulazeći dublje u tehničku pozadinu razvoja ove platforme, doznajemo kako je Vicoinz izgrađen na Windows Azureu te da razvojni tim sve radi u .NET okolini s C#-om, pri čemu pokušavaju osigurati što veću kvalitetu konačnog proizvoda.

Kriptovalute, stvarni novac – i Vicoinz

S obzirom na popularnost raznih kriptovaluta na tragu popularnog Bitcoina, postavlja se i pitanje razmišljaju li u Vicoinzu o posljedicama stvaranja ekonomije temeljene na virtualnom novcu. Za početak će korisnici moći svojim Vicoinzima kupovati različite digitalne i fizičke proizvode koje će sustav podržavati, ali u planu je i mogućnost pretvaranja Vicoinza u pravi novac.

Cindrić zasad kaže kako još nisu definirali osnivanje službene virtualne value koja bi to omogućavala, jer im u tom dijelu ostaje još mnogo planiranja za potencijalni rast aplikacije uopće!

Automatizacija je ključna – za korisničko iskustvo

Tijekom našeg razgovora Cindrić je više puta naglasio kako su se usredotočili na potpunu automatizaciju razmjene podataka između igre i njihove platforme. Navodi kako niti jedan konkurentski proizvod nije potpuno automatiziran, već većina traži barem jednog administratora da nadgleda te odobrava “izmjene” u sustavu.

VIcoinz zasad podržava League of Legends
VIcoinz zasad podržava League of Legends

No, prije nego nastupe protiv postojećih, ali i budućih konkurenata, Vicoinz će se usredotočiti na stvaranje “inercije” korištenja među stvarnim korisnicima koji vide potencijal za zarađivanje od igranja temeljem njihove platforme.

Iako paze kako ne bi rastom ugrozili vlastitu financijsku stabilnost ili preopteretili platformu, Cindrić naglašava kako su svu snagu usmjerili na to kako bi tijekom sljedeće godine ostvarili rast od 30 posto mjesečno, što će – imajući na umu da se radi o generalnoj ‘gamerskoj’ populaciji, svakako biti ambiciozan izazov! Njihov adut mogla bi s druge strane biti suradnja s nekim od “velikih” imena u svijetu igara, mahom popularnih igrača na Twitchu i YouTubeu, koja Cindrić nije htio otkrivati jer, kako kaže, još pregovaraju.

Svoj Vicoinz profil i aplikaciju, dok su u otvorenoj beti, možete preuzeti s njihove službene web stranice!

bnet svemoguca misija

Gaming priče na Netokraciji podržava B.net kroz rubriku Gamingokracija. Neometano igraj uz superbrzi internet – a prvih šest mjeseci surfaj za 0 kuna! Nemoguće? Svemoguće!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Tehnologija

Kako dobiti najbolju moguću kvalitetu slike na Zoomu, Meetu, Skypeu?

2020. je godina prijenosa uživo! A ako još uvijek ne znate što i kako raditi, ne brinite: stiže pomoć!

Što ste propustili

Društvene mreže

Kako je bilo biti Pipi usred “hajke” na brend, otkriva CM godine – Antea Franjić!

Antea ni ne pokušava pričati o broju mjehurića u bočici Pipija, ni koliko je narančasta njihova narančada, ali zato zna uzburkati online vode. Što se krije iza dovitljivog upravljanja društvenim mrežama koje joj je osvojilo nagradu za CM-a godine?

Tehnologija

Evo kako su Combisova cloud rješenja omogućila Rimac Automobilima da nastave razvijati C_Two i od kuće

Mislim da vam ni ne moramo govoriti koliko je dizajniranje automobila zahtjevan posao, ali što se dogodi kada ne možete do svog računala u uredu, a razvijate modele veličine desetak gigabajta?

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?