Ubuntu Edge, smartphone i PC u jednome, prikuplja 32 milijuna dolara putem Indiegogo kampanje

Ubuntu Edge, smartphone i PC u jednome, prikuplja 32 milijuna dolara putem Indiegogo kampanje

Ubuntu Edge je projekt koji želi kreirati visokotehnološka platformu, a vođen je entuzijastima i profesionalcima u mobilnom računalstvu. Riječ je o pionirskom projektu koji ubrzava usvajanje novih tehnologija i donosi ih u širu upotrebu - taj opis stoji na Indiegogo stranici na kojoj se prikupljaju 32 milijuna dolara za pokretanje projekta. Skupljanje sredstava za sada dobro ide, jer je u vrijeme pisanja članka prikupljeno više od tri milijuna dolara, a kampanja traje još 30 dana!

Izvor: indiegogo.com/projects/ubuntu-edge
Izvor: indiegogo.com/projects/ubuntu-edge

Ubuntu Edge je projekt koji želi kreirati visokotehnološka platformu, a vođen je entuzijastima i profesionalcima u mobilnom računalstvu. Riječ je o pionirskom projektu koji ubrzava usvajanje novih tehnologija i donosi ih u širu upotrebu – taj opis stoji na Indiegogo stranici na kojoj se prikupljaju 32 milijuna dolara za pokretanje projekta. Skupljanje sredstava za sada dobro ide, jer je u vrijeme pisanja članka prikupljeno više od tri milijuna dolara, a kampanja traje još 30 dana!

No, što je posebno u ovom uređaju? Osim atraktivnog izgleda, kreatori tvrde da je ovo najnapredniji pametni uređaj – ukoliko se spoji na bilo koji monitor, Ubuntu smartphone će se pretvoriti u Ubuntu PC, s potpuno integriranim desktop operativnim sustavom i pristupom svim dokumentima.

Fascinira nas konvergirano računalstvo, odnosno, ideja da pametni telefon u vašem džepu ujedno može biti “mozak” vašeg računala na stolu. Oblikovali smo Ubuntu tako da bez problema može prelaziti između ta dva okruženja. Sve što nam je potrebno je telefon koji bi od samoga početka bio izrađivan da bude i PC.

[youtube]http://youtu.be/eQLe3iIMN7k[/youtube]

Ovo bi mogla biti i najveća kampanja na crowdfunding platformama do sada. Planira se proizvesti 40.000 telefona, a ukoliko i sami želite biti vlasnik jednoga od njih, današnja cijena je 600 dolara (već od sutra bi mogla biti veća). No, u vaše bi ruke uređaj mogao stići tek u svibnju iduće godine.

Softver i hardver

Što se tiče specifikacija, autori obećavaju kako će uređaj imati najnoviji i najbrži procesor, s minimalno 4GB RAM-a i 128 GB prostora. Veličina ekrana je 4,5 inča, kućište će biti od amorfnog metala, s monitorom će se spajati putem HDMI-a, a imat će ugrađen i dual-LTE čip. Što se tiče softverskog dijela, istovremeno će se na njemu nalaziti Ubuntu OS za mobitele i Android, koji će se moći pretvarati u Ubuntu desktop PC. Više detalja može se pronaći na Indiegogo stranici.

Kampanja traje do 21. kolovoza, a ukoliko bude uspješna, moguće je da će se ponoviti. No, ukoliko se ne prikupi dovoljan iznos, uređaj neće biti napravljen.

Što kažete na ideju PC-a i smartphonea u jednome uređaju? Biste li ga i sami voljeli posjedovati?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?