Vožnju Uberom u Hrvatskoj od danas možete platiti gotovinom

Vožnju Uberom u Hrvatskoj od danas možete platiti – gotovinom

Korisnici Uberovih usluga u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu i Zadru od danas mogu odabrati plaćanje vožnje gotovinom ili birati između tog načina plaćanja i kartičnog.

uber_2

Glavna prednost Ubera? Mnogi će reći – transparentnost i jednostavnost korištenja. Vožnja se naručuje putem aplikacije koja prikazuje tko je vozač automobila, koji automobil vozi, koliko treba vremena da dođe, a na kraju vožnje samo se izađe iz auta, dok se iznos automatski skida s računa. No, ovaj posljednji dio od danas se u Hrvatskoj mijenja – Uber uvodi plaćanje gotovinom!

Što, zašto? Razlog je jednostavan, s poslovne strane priče: 40% Hrvata, prema Uberovim podatcima, ne koristi kreditne kartice, stoga se na ovaj način želi približiti i njima i time povećati broj korisnika usluga. Nije Hrvatska u tome usamljena – Uber je već u 29 država uveo ovaj način plaćanja, što je zanimljivo jer je korištenje gotovine u prijevozu upravo Uber učinio “zastarjelim”. Prvenstveno se plaćanje gotovinom omogućilo u slabije razvijenim zemljama gdje korištenje kartica nije dovoljno rašireno, a potom i u onima gdje se kartice koriste natprosječno, kao što je Singapur.

Za studente, umirovljenike i druge koji ne koriste kreditne kartice

Davor Tremac, generalni direktor Ubera za Jugoistočnu Europu, pojašnjava:

Iako je Uber platforma u početku omogućavala samo digitalne transakcije, tijekom godina je zbog širenja u zemlje u kojima se manje koriste kreditne kartice bilo potrebno primijeniti i alternativne oblike plaćanja poput gotovine s kojom će se usluga omogućiti i drugim korisnicima poput starijih osoba, studenta i korisnicima koji nemaju pristup kreditnim karticama. U Hrvatskoj manje od 40 posto ljudi koristi kreditne kartice te im je tako uskraćena opcija kretanja s Uberovom platformom. Oni će od sad imati pristup sigurnom, pouzdanom i jeftinom obliku kretanja gradom. Činjenica da netko nema ili ne želi koristiti kreditnu karticu ne bi trebala značiti da se ne može sigurno i pouzdano kretati od jedne do druge točke.

Novi korisnici Ubera u Hrvatskoj mogu odmah koristiti samo plaćanje gotovinom, bez potrebe da unose podatke o kartici pri registraciji, što je do sada bilo nužno za korištenje usluge, dok postojeći od sada mogu birati između gotovine i kartice, za svaku vožnju. Ako se želi platiti gotovinom, potrebno je samo to odabrati u izborniku aplikacije pod načinima plaćanja. Korisnici koji koriste više načina plaćanja, mogu odabrati željeni prije zatraživanja vožnje, a iznos se plaća na kraju vozaču.

To je već druga Uberova “papirnata” novost u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko tjedana – uz mogućnost plaćanja novčanicama, nedavno su svi putnici dobili obavijest da vozači od sada izdaju papirnate račune u automobilima, zbog fiskalizacije.

Kako će sve to izgledati u praksi, možete provjeriti već danas. Moj savjet? Ponesite dovoljno “sitne” gotovine sa sobom.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

Kako je Njuškalo uz pomoć foto-prepoznavanja za 70% ubrzao predaju oglasa u mobilnoj aplikaciji

Foto-prepoznavanje predmeta u samom je vrhu svjetskih trendova i primjene umjetne inteligencije, a mi smo odlučili upravo tu tehnologiju uvrstiti u Njuškalovu aplikaciju prilikom predavanja oglasa. Kako je proces izgledao u praksi, na koje smo izazove naišli i što su planovi za budućnost, otkrivamo.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.

Startupi i poslovanje

Je li Hrvatska nacija jeftine IT radne snage ili prepoznajemo vlastite (proizvodne) potencijale?

Ne treba nam da budemo jeftina tehnološka radna snaga, pa ni radna snaga za 8000 eura! Možemo više - i to smo već dokazali...

Što ste propustili

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Christina Calje, od direktorske pozicije u Goldman Sachsu do vlastitog AI startupa

Prije nešto više od četiri godine, Christina je iz financijske posve prešla u tehnološku industriju. Danas kao osnivačica startupa Autheos, koji uz pomoć AI optimizira video kampanje, sudjeluje i u projektima za definiranje pravnih okvira odgovornosti AI sustava, a upravo ju je to, kao vrsnu stručnjakinju i uspješnu ženu dovelo na LEAP Women konferenciju nakon koje sam s njom pričala o AI-u, marketinškim strategijama, društvenim mrežama, GDPR-u i video trendovima.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Startupi i poslovanje

Komentiramo kriterije nesamostalnog rada: Hoće li ih i vaš paušalni obrt zadovoljiti?

Ministarstvo financija objavilo je kriterije po kojima se određuje je li nešto nesamostalni rad i trebaju li za njega biti plaćeni svi doprinosi i porezi kao na plaću. No, koliko su ti kriteriji jasni i primjenjivi na IT?

Startupi i poslovanje

Alan Sumina: U 11 godina Nanobit je izdao više od 20 igara, a živi od samo njih tri

CEO Nanobita Alan Sumina jedan je od najpoznatijih domaćih poduzetnika, a mi smo provjerili kako danas gleda na 11 godina njegove tvrtke te izazove na koje se nailazilo putem.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.