Uber: Grad Zagreb će narušiti naš, ali i rad Cammea!
Uber Anthony Le Reux

Uber u pismu: Grad Zagreb neće narušiti samo naš, već i rad Cammea i Eko taksija!

Gradska skupština Grada Zagreba trebala bi sutra po hitnom postupku donijeti izmjene "Odluke o autotaksi-prijevozu" kojim bi se ograničilo izdavanje novih dozvola za taksiste, kao i promotivne akcije kakve nudi ne samo Uber, već i Cammeo taksi. Donosimo kopiju pisma kojeg je gradskim zastupnicima poslao Uberov direktor za istočnu Europu Anthony le Roux te se pitamo: Koja strana u ovom slučaju zaista gleda na korist Zagrepčana, a koja gleda isključivo svoju korist?

Uber Anthony Le Reux

Istina je da svi imaju interes.

Istina je, kako možete i predvidjeti, da i jedna i druga strana gledaju svoju korist, no prije nego što krenemo u analizu, pogledajmo o kojim se prijedlozima radi i kako ih Uber tumači:

Poštovani gradski zastupniče,

Ograničavanje gospodarskoga rasta i novog zapošljavanja nije dobra odluka za građane Grada Zagreba.

Proteklih nekoliko dana mogli smo svjedočiti napisima u medijima o prijedlozima Gradskoj skupštini Grada Zagreba za usvajanje odluka koje mijenjaju postojeću regulativu u području usluga autotaksi-prijevoza u Zagrebu.

Prema tim prijedlozima, nove licence za obavljanje usluga autotaksi prijevoza u Zagrebu ne bi se moglo dobiti prije 2017. godine. Kao što znate, taj prijedlog je u hitnoj proceduri, a rasprava i moguće glasovanje na Gradskoj skupštini bit će održani sutra, 1. prosinca.

Željeli bismo Vas informirati o negativnim posljedicama koje bi navedene mjere mogle imati na rast cjelokupnog sektora u Zagrebu.

Ograničavanje gospodarskog rasta i novog zapošljavanja

Prije svega, moramo naglasiti kako su medijski natpisi pogrešni jer spomenuti prijedlozi nisu usmjereni isključivo protiv Ubera, već cjelokupnog sektora usluga autotaksi prijevoza i inovativnih kompanija poput Cammea, Eko taksija i ostalih. U nastavku teksta navodimo prijedloge Gradske skupštine Grada Zagreba koji bi imali snažan negativni učinak na sektor u smislu gospodarskog rasta, tržišnog natjecanja i smanjenja kvaliteta usluga za građane i gotovo milijun turista koji na godišnjoj razini posjećuju Grad Zagreb.

Kao što je na Tportalu već naveo kolega Boris Radošević, Gradska skupština Grada Zagreba održat će sutra svoju 34. sjednicu na kojoj će se donijeti brojne izmjene odluka, ali će samo jedna biti donesena po hitnom postupku. Radi se upravo o izmjenama i dopunama “Odluke o autotaksi-prijevozu” pri čemu su se svi, pa tako i le Roux u svom pismu, usredotočili na dva prijedloga:

Purgeri, zaboravite promotivne cijene

PRIJEDLOG #1: U članku 28. postojećeg propisa, dodan je novi, treći paragraf u kojem stoji: „Cijena za početak vožnje ne smije uključivati pravo na vožnju bez naknade“.

UČINAK na tržište i građane/korisnike usluge: Prijevoznici će biti znatno ograničeni u planiranju rasta i razvoja svog poslovanja kako bi građanima mogli pružiti raznolikiju i kvalitetniju ponudu usluga taksi prijevoza. Prijedlog mjere direktno narušava pravo poduzetnika da određuju cijene svojih usluga te favorizira jednog taksi prijevoznika na način da svi ostali konkurenti moraju prilagoditi (tj. povisiti) svoje cijene kako bi one bile slične ili jednake cijenama koje nudi favorizirani prijevoznik. Posljedično, ovakva umjetna mjera narušava tržišno natjecanje.

U ovom se slučaju prijedlog može interpretirati na dva načina te utjecati specifično na dva prijevoznika. U slučaju Cammeo taksija, tvrtka više ne bi mogla uključivati prvih pet kilometara u cijenu starta vožnje, dok Uber ne bi mogao novim korisnicima davati promotivni iznos od 35 kuna.

Neovisno o tome volite li Uber ili mislite da jednostavno nije dobar za daljnji razvoj hrvatskog gospodarstva (o tom kasnije), ovakvom odredbom će se izravno onemogućiti bilo kakve promotivne akcije bilo kojeg prijevoznika, što nikako nije dobro za najbitnije u cijeloj priči – krajnje korisnike!

Napokon se želimo voziti, zahvaljujući konkurentnosti!

PRIJEDLOG #2: „Javni poziv za podnošenje zahtjeva za izdavanje dozvola za autotaksi prijevoz neće se objavljivati do 30. lipnja 2017., nakon čega će se objavljivati svake četiri godine.“

UČINAK na tržište i građane/korisnike usluge: Kao rezultat inicijalne liberalizacije usluga autotaksi-prijevoza započete prije 5 godina, cijene usluga su se smanjile, potražnja je značajno porasla i stvoren je velik broj novih poslova. Usprkos tome, Zagreb još uvijek zaostaje u odnosu na ostale gradove središnje Europe. Na primjer, u Bratislavi posluje oko 3.000 taksista ili 6 taksista na 1000 građana, dok u Varšavi 13.000 taksista pruža svoje usluge, odnosno 7.7 taksista na 1000 građana. U Zagrebu posluje otprilike 1.200 taksista, odnosno 1.7 taksista na 1000 građana.

Uz snažan razvoj turizma, autotaksi-prijevoz je jedan od poslovnih sektora koji su proteklih nekoliko godina zabilježili rast u Hrvatskoj. Turizam kao gospodarska grana nastavlja rasti u Hrvatskoj kao i Zagrebu, a ove godine samo u kolovozu Zagreb je posjetilo 140.000 turista, što predstavlja rast od 14.5%. Turistička potražnja reflektira se i u činjenici da su posjetitelji iz 46 zemalja svijeta pokrenuli Uberovu aplikaciju u Zagrebu od kada smo pokrenuli uslugu prije mjesec dana. S obzirom na visoku razinu nezaposlenosti u gradu (14.1%), nelogično je da Zagreb ograničava rastući poslovni sektor koji ima visok potencijal za daljnji rast i stvaranje novih poslova.

Nakon što je dolazak Cammeo taksija i Ekotaxija značajno smanjio cijene vožnji taksijem u glavnom hrvatskom gradu, dogodilo se ono “nevjerojatno”, a to je da se sve više Zagrepčana počelo voziti zahvaljujući boljoj usluzi, većem izboru načina plaćanja i drugim koristima koje smo dobili upravo zahvaljujući većem broju konkurenata na tržištu. Srećom, Uberovi vozači nisu morali doživjeti premlaćivanje kao što su to doživjeli njihovi kolege pri dolasku u glavni hrvatski grad.

Uspoređivanje s drugim regionalnim gradovima koje le Roux navodi, svakako je zanimljivo. S obzirom na to da je očito interes i potražnja za korištenjem Ubera u Zagrebu velika, teško je ne interpretirati ovaj potez gradskih vlasti na način da žele smanjiti broj potencijalnih novih vozača koji bi htjeli početi voziti za Uber.

Uber pruža usluge digitalnog posredovanja putem svoje mobilne aplikacije i predstavlja tehnološku platformu koja spaja putnike i prijevoznike, što znači da nije prijevoznička ili taksi kompanija, ne zapošljava vozače/prijevoznike i ne posjeduje vozni park.

Uber samo pruža digitalne informacijske usluge unutar zatvorene mreže prijevoznika i putnika.

U Hrvatskoj, pravno uporište za pružanje Uberovih usluga počiva u pravu Europske unije vezano uz slobodu pružanja usluga u području usluga digitalnog društva.. Stoga, Uber predstavlja mogućnost za dodatni prihod za pružatelje autotaksi-usluga u Zagrebu kao i u drugim gradovima u Republici Hrvatskoj. Nadamo se da ćete uzeti u obzir ove argumente te da nećete ograničiti nove mogućnosti za građane Zagreba.

Također, iznimno smo zainteresirani surađivati s Gradom Zagrebom kako bismo pronašli načine na koji poduzetnici i građani Zagreba mogu u potpunosti imati koristi od naše tehnologije.

Hvala Vam na pozornosti!

Anthony le Roux

Glavni direktor za istočnu Europu

U le Rouxovom pismo je očit pomirljiv ton koji naglašava koristi Zagrepčana, a Uber je u Hrvatsku svakako ušao neočekivano blago kroz UberX uslugu koja podrazumijeva profesionalne vozače, a ne UberPop za kojeg mogu “svi voziti”. Rezultat je to sigurno brojnih prosvjeda i sukoba s gradskim vlastima širom Europe, prvenstveno Francuskoj.

Korisnici su bitni, tko bi rekao?

Neki su mi već spomenuli kako smo preblagi prema Uberu, jednom od najvrjednijih svjetskih tehnoloških tvrtki koja je aktivna u nekoliko stotina gradova širom svijeta te koja lako može konkurirati domaćim taksi tvrtkama.

Naravno, negativna strana Uberovog djelovanja na hrvatsko gospodarstvo je da, kao što se događa i kod drugih multinacionalki, 25 posto prihoda odlazi izvan Hrvatske – u Uberovo sjedište u Silicijskoj dolini.

Ograničenja broja dozvola te promotivnih cijena, na žalost, čine se kao očiti načini da se zaštiti određene taksi organizacije, pri čemu Gradska skupština očito misli da time dobiva simpatije glasača i sprečava prosvjede taksista kako se Zagreb ne bi pretvorio u Pariz.

Da nema konkurenata, ne bi bilo ni povećane potražnje

Kad bismo znali da će Radio Taxi Zagreb, kao najveća taksistička organizacija u glavnom gradu unaprijediti svoju uslugu te ići u korist svojih korisnika, malo protekcionizma čak ne bi bilo ni loše. Da je Uber agresivno ušao u Hrvatsku UberPopom, uopće ne poštujući hrvatske zakone, Grad bi svakako imao dobar povod da ga spriječi u ilegalnom radu. U ovom slučaju problem je, čini se ipak, konkurencija!

Pogledamo li samo nekoliko godina u prošlost, zaključit ćemo da su upravo konkurenti trebali doći kako bi se usluga, kako za građane grada Zagreba, tako i turiste, poboljšala.

Kako nam je otkrio jedan od izvora, Radio Taxi Zagreb već neko vrijeme ima tehnološku mogućnost izrade vlastite aplikacije s većinom mogućnosti Ubera, od lokacije do plaćanja karticom, ali većina vozača jednostavno nije spremna na taj korak. A očito nije niti udruženje koje svoju službenu mobilnu aplikaciju nije ažuriralo od 2014.

Da, Uber uzima dio prihoda – ali korisnicima daje što žele: Dodatnu jednostavnost plaćanja, transparenciju i sve potrebne informacije. Na žalost, čini se da je 20 ili 25 posto mala cijena za to da netko posluša korisnike; birače koji, vjerujem, očekuju da će i gradski zastupnici poslušati što žele, a to je tržište koje je pošteno, regulirano i omogućuje svim prijevoznicima priliku da se izbore za svoje korisnike.

Komentari

 1. Miran

  Miran

  30. 11. 2015. u 7:18 pm Odgovori

  Ma hajte, taman Uber razmišlja o ‘gospodarskom rastu u RH i zapošljavanju’. Gola je to igra tko će koga nadmudriti i tko će na čijoj grbači zaraditi. Uber glumi da nije taksi služba iako on sam naplaćuje i organizira vozače. Naravno da pokušava pronaći i najmanju rupu u zakonu u svoju korist. Ovaj Anthony bi komotno mogao u Gradsku Skupštinu koliko mu je stalo do naše dobrobiti 🙂

  Ako im je toliko stalo do gospodarskog rasta u RH, št ne naprave doo ovdje i plaćaju sva davanja i osiguranja u RH. Naravno ne pada im na pamet jer ljepše je ovako bez poreza i ikakve odgovornosti za putnike i vozače.

  Osobno sam neutralan, nek se tuku a nama neka daju uslugu koja je brža i kvalitetnija a jeftinija. Meni osobno je savršeno svejedno da li kod Ubera Cammea ili Taxi Zagreb-a. Ionako su to ista vozila i isti vozači. Po meni tih 40 milijardi usd je poprilično bačen novac. No to znaju i glavni ulagači, njima je jedini cilj da nađu ‘greater fool’ i zarade pritom.

 2. ivo ivic

  ivo ivic

  01. 12. 2015. u 1:18 am Odgovori

  Kakav patriota ,kakav spasitelj Hrvatske i Zagreba i njenih građana.
  Pitajte doticnog gospodina koliko legalnih taxi prijevoznika radi za uber u zagrebu ,a koliko nelegalnih bez dozvole radi.Poziva se na postivanje zakona ,a krsi ih na svakom mogucem koraku .Da li da mu ja dokazujem njemu i nasim institucijama koje se prave da su ga provjerile da za doticnu firmu rade obicni gradani bez ikakvih dozvola osim vozacke i prometne.treba ih zabraniti dok oni sami ne dokazu da postuju sve propise RH,a ne da nase institucije to moraju dokazivati ,a pogotovo kad iza takve firme stoji cifra od 50 miljardi $.I sami znamo kakve su institucije i mislimo da nece pokleknuti djelu te cifre.
  Zasto se te institucije ne logiraju na uber i vide tko ce doci po njih kao taxi vozac. Ne one nisu dovoljno inteligentne jer im inteligenciju poremeti mito kao i nasim vrlim novinari koji su korumpirani kao i oni.

 3. leo

  leo

  02. 12. 2015. u 11:56 am Odgovori

  Super. U prenesenom značenju, recimo zidar bi u slobodno vrijeme mogao obavljati posao ginekologa onak u fušu. LJUDI PRAVITE SE FINI I PAMETNI. Svaki prijevoz osoba od točke A do točke B s interesom naplate te usluge je javni prijevoz putnika i podlježe tom zakonu. Ja imam plan kako učinkovito ukloniti Uber s tržiša, ali nije još vrijeme. pozdrav :)))))

 4. Milan

  Milan

  02. 12. 2015. u 7:43 pm Odgovori

  Uber nema šanse kod nas ako pristane na ravnopravnu tržišnu utakmicu jer nije spreman na mizerne prihode na nakve smo mi navikli. Dakle dok ide ovako u sivom području, ide

 5. goran

  goran

  03. 12. 2015. u 4:39 pm Odgovori

  Kad dolaziš iz kraja u kojem referendumom možeš odbiti plačanje parkiranja, nočne rasvijete, komunalne naknade ili bilo kakvih lokalnih poreza. Kad možeš odbiti bilo kakvo plaćanje za lokalnu zajednicu kroz plaču, onda tek možeš biti spreman prodati ljudima koji to nemaju mogučnosti, ovo je za vašu lokalnu zajednicu.

  Uvedite nama demokraciju kakvu imate za sebe pa čemo pričati o Uberu, jel to nebi bilo najpoštenije!?

 6. Miroslav

  Miroslav

  03. 12. 2015. u 10:36 pm Odgovori

  Koristio sam Uber u inozemstvu i u Zagrebu nekoliko puta, i jako mi se svidja njihov pristup. Plus podrzavam to da otvaraju nova radna mjesta, donose dobru konkurenciju sadasnjim taksi sluzbama. Vidim mnogo negativnih komentara, pa da pitam – sjecate se kada je bio u Zagrebu samo Radio Taxi. Koliko se od vas odlucilo na voznju taksijem za osobne potrebe? Vs. koliko ce se ljudi sada odluciti za voznju taksijem u Zagrebu? Konkurencija je dobro dosla, ljudi pojedinacno manje trose za racun na voznju taksijem, ali zbrojeno vise je taksi voznji nego prije 5-10 godina, dakle vise je i prihoda, taksisti vise ne cekaju satima da dodje potencijalni ptnik, vec kontinuirano voze.

  Zasto bi Grad Zagreb bio ista drugaciji od Pariza, Mexico Citya… i mnogih drugih gradova gdje voze Uberovi vozaci i placaju uredno porez (kao i u Zagrebu)?

  Go Uber!

  • goran

   goran

   04. 12. 2015. u 8:42 am Odgovori

   Da, ali mi sada nemamo samo Radio Taxi. Znači tržište koje se toliko, koliko liberaliziralo moramo uništiti jer nam korporacija preko bare tako kaže. Pa što ti iz preko bare nam uvedu i liberalizam u druge sfere društva. 65% BDP nam puni država.

   Postoji najam imovine, postoji najam usluge, spojili bi to u jedno bez pravne regulative. Jel ja mogu doči u San Francisko, otvoriti kirurušku ordinaciju i operirati bez da društvo traži ikakve regule. Ne mogu, jer društvo traži da budem odobren od lječničke komore.

   Mislim da me moj taxist može ubiti, pa da ga ne reguliram, halo ono, zbudite se. Kao web developer mogu vas ubiti samo trollanjem:)

 7. boja

  boja

  11. 12. 2015. u 9:56 am Odgovori

  Ma stvarno da vas nije mi to nebi znali ,vas zanima rast koji rast? Ko placa porez? Tko placa pdv ? Helloouu dosta nam je hdz prodavo muda pod bubrege sad ste i vi dosli i saljete racune iz san franciska i ispirete nam mozak o rastu gospodarstva samo jedno cu vam rec smrt uberu i tocka. Cjela europa vas mrzi pa tako i mi.

 8. jozo

  jozo

  13. 12. 2015. u 9:34 am Odgovori

  Ovakve aplikacije tipa Uber po mom su mišljenju gore od gramzivih i bahatih taksista. Zašto? Uzimaju 25% provizije na ionako jeftine vožnje a Uber vozačima ostaje kikiriki. Osim toga svi će naručiti vožnju u novom BMW-u, Mercedesu i ne znam od čega taj Uber vozač može sve to financirati, na kraju kad poplati sve marže, poreze i kredite ne ostaje mu ništa. Sva ova razvikana digitalizacija dovodi do toga da se 0,1 % ljudi enormno bogati, a ostali rade za paštetu. Ipak, to je stvarnost i tako to ide.

 9. goran

  goran

  19. 12. 2015. u 9:24 am Odgovori

  Došao sam u vezu sa nečim sličnim uberom u jednoj u top 5 najliberalnijih zemlja po pitanju poslovanja na svijetu. Iznimna regulacija, pa se sjetio svojeg glupog komentara da je auto u biti “smrtonosno oružje” pa ajde da vidim kako oni reguliraju Uber, koji kod njih uspješno funkcionira.

  Da bi zaljepili naljepnicu Uber morate zadovoljiti sljedeče uvijete:
  – dodatna dozvola da ste osposobljeni za prijevoz trečih osoba (oko €500). i što ulazi potvrda od policije i poseban lječnički pregled
  – dozvola za obavljanje komercijalne djelatnosti u prometu (oko €500).
  – dodatni tehnički pregled da je auto spreman za korištenje prijevoza trečih osoba (znači strog tehnički pregled)
  – minimalno dvije godine posjedovanja vozačke dozvole
  – starost automobila maksimalno 10g.
  – dokaz o zapošljavanju da se izbjegnu bilo kakva davanja državi.

  Eto samo to traži jedna od najliberalnih zemalja svijeta po pitanju poslovanja, ako želite ujediniti najam usluge i imovine koja se u određenim uvijetima smatra smrtonosnim oružjem.

  Glavno da se nama prodaju bajke o liberalizmu gdje svatko radi što mu padne na pamet.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Tehnologija

Kako dobiti najbolju moguću kvalitetu slike na Zoomu, Meetu, Skypeu?

2020. je godina prijenosa uživo! A ako još uvijek ne znate što i kako raditi, ne brinite: stiže pomoć!

Što ste propustili

Društvene mreže

Kako je bilo biti Pipi usred “hajke” na brend, otkriva CM godine – Antea Franjić!

Antea ni ne pokušava pričati o broju mjehurića u bočici Pipija, ni koliko je narančasta njihova narančada, ali zato zna uzburkati online vode. Što se krije iza dovitljivog upravljanja društvenim mrežama koje joj je osvojilo nagradu za CM-a godine?

Tehnologija

Evo kako su Combisova cloud rješenja omogućila Rimac Automobilima da nastave razvijati C_Two i od kuće

Mislim da vam ni ne moramo govoriti koliko je dizajniranje automobila zahtjevan posao, ali što se dogodi kada ne možete do svog računala u uredu, a razvijate modele veličine desetak gigabajta?

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?