Zašto njemački Troido zapošljava 40 Android developera - u Hrvatskoj?

Zašto njemački Troido zapošljava 40 Android developera – u Hrvatskoj?

Nakon dva tjedna provedena u Hrvatskoj, Miroslav Šimudvarac vratio se u Düsseldorf zadovoljan. A kako i ne bi, kada je uspio u svojemu naumu – napravio je vrlo dobru promociju svoje tvrtke, odradio mnoštvo razgovora za posao s kandidatima i vjerojatno će njegov "izlet" rezultirati nekolicinom novih zaposlenika koji će se preseliti u Njemačku. No, kako je došlo do toga da njegova tvrtka Troido želi zaposliti toliki broj domaćih developera i zašto baš onih koji su specijalizirani za operativni sustav Android?

Miroslav Simudvarac Troido
Miroslav Šimudvarac, vlasnik tvrtke Troido, koja želi zapošljavati hrvatske developere u Njemačkoj, Nizozemskoj, a uskoro i u Hrvatskoj.

Nakon dva tjedna provedena u Hrvatskoj, Miroslav Šimudvarac vratio se u Düsseldorf zadovoljan. A kako i ne bi, kada je uspio u svojemu naumu – napravio je vrlo dobru promociju svoje tvrtke, odradio mnoštvo razgovora za posao s kandidatima i vjerojatno će njegov “izlet” rezultirati nekolicinom novih zaposlenika koji će se preseliti u Njemačku. No, kako je došlo do toga da njegova tvrtka Troido želi zaposliti toliki broj domaćih developera i zašto baš onih koji su specijalizirani za operativni sustav Android?

Ovaj Vukovarac porijeklom dobro zna gdje pronaći dobru radnu snagu – u Hrvatskoj, mahom na zadnjim godinama tehničkih fakulteta, stoga nije ni čudno što njegova tvrtka Troido, posvećena isključivo razvoju Android aplikacija, već drugu godinu sudjeluje na sajmu poslova, kojeg organiziraju Savez studenata FER-a i KSET, ali i na App Start Contestu, čiji su zlatni sponzor i članovi žirija. App Start Contest je studentsko natjecanje u programiranju aplikacija, stoga je to pogodno tlo za pronalazak potencijalnih zaposlenika, kao i Job Fair, gdje je Troido bio jedna od rijetkih stranih tvrtki koja se predstavljala. Miroslav priznaje da je njihov štand bio vrlo dobro posjećen, čemu je možda doprinijela i činjenica što su se posjetitelji mogli poigrati s Oculus Riftom, ali presudnu je ulogu u tome svakako imala i zanimljiva ponuda koju ova tvrtka nudi budućim zaposlenicima.

Nije niti čudno što je Miroslav za vrijeme našeg razgovara primao veliku količinu obavijesti na svoj mobitel, bilo da je riječ o pozivima, SMS-ovima, mailovima ili društvenim mrežama – priznaje da je tih dana ugasio ne samo tonove, nego i obavijesti vibracijom, jer uređaj u suprotnom ne bi prestao vibrirati. Naime, u ovom trenutku traže se zaposlenici za Njemačku i eventualno za Nizozemsku, u Amsterdamu, gdje imaju veliku potrebu za programerima kako bi se moglo raditi na velikim projektima. Sada Troido ima oko 20 zaposlenih, a žele zaposliti 30 do 40 osoba u idućih 12 mjeseci. U planu je i otvaranje ureda u Zagrebu – moguće je da će Troido kupiti neki ovdašnji startup, s njegovom postojećom infrastrukturom, što je napravio u Amsterdamu, ili će oformiti vlastiti ured i “izgraditi” ga ispočetka.

Android, Android i samo Android

Zanimljivo je svakako što se Troido fokusira isključivo na razvoj aplikacija za operativni sustav Android. Nema tu svaštarenja po raznim sustavima i platformama, a Miroslav rado i otkriva zbog čega su odabrali takav pristup:

Ako želim biti u nečemu jako dobar, onda se moram specijalizirati. Kad vidim restoran koji nudi hrvatsku, kinesku i talijansku hranu, znam da ništa od toga neće biti odlično. No, ako netko nudi specijalitete samo jedne regije, onda sam uvjeren da je to nešto posebno, da je netko u to uložio svoju dušu. Tako je i kod Androida – mi smo se specijalizirali za njega, pratimo cijelo vrijeme što se događa oko tog operativnog sustava, a, vjerujte, stižu nam i velike promjene.

Ako bi se u to uključili i drugi mobilni sustavi, a potom i web, sve bi se raspršilo i ne bi se moglo raditi na velikim projektima, smatra naš sugovornik.

Troido tim u Zagrebu.
Troido tim u Zagrebu.

Duga veza s Androidom

Miroslavova ljubav prema Androidu seže do samih početaka ovog operativnog sustava. No, još je 2001. godine osnovao u Njemačkoj svoju prvu tvrtku, Simvelop. Napravio bi to još ranije da nije bilo zakona koji su mu to priječili – ipak nije bio “otamo”. No, došljaku je uspjelo otvoriti tvrtku, zahvaljujući napisima po medijima kako će Njemačkoj uskoro nestati IT profesionalaca, a pomoglo je i što je tadašnji kancelar Gerhard Schroeder najavio kako će “uvesti” 20.000 Indijaca. Prva se njegova tvrtka bavila davanjem tečajeva za Javu, a 2005. su razvili biometrijski sustav za evidenciju radnog vremena. Na tome se radilo do 2008., pa i 2009. godine, a taman su u to vrijeme na tržište došli i prvi Android uređaji. Miroslav je odmah pribavio jedan od njih, i1, koji ga je, priznaje, oduševio. Naravno, odmah ga je priključio na laptop, skinuo prvi SDK (Software Developer Kit)  i napravio prvu aplikaciju – koja je radila.

To je bio iznimno jednostavan i brz početak. Radio sam već sa sličnim sustavima, ali tada sam prvi put isto osjetio na jednom mobilnom uređaju. U to su vrijeme laptopi bili ogromni i preteški, a sada se pojavio mali moćni uređaj, s kapacitativnim zaslonom, punom grafikom. Ta me oduševljenost toliko ponijela da sam odlučio prebaciti fokus u potpunosti na Android.

Tako se rodio Troido, koji je brzo došao do prvih klijenata, a potom i do prvih velikih klijenata, poput Vodafonea. Među prvim zaposlenicima nalazile su se već osobe iz Hrvatske, koje su ga i upoznale sa stanjem u našoj zemlji te promotivnim aktivnostima, poput sajma poslova, zbog čega se odlučilo i na aktivniji dolazak ovdje. Naime, u Njemačkoj je vrlo teško zaposliti kvalitetnog programera, kaže Miroslav, jer su njima oči uprte u velike tvrtke, poput Microsofta, PayPala ili Googlea, u kojima se redovito zapošljavaju odmah nakon fakulteta.

Hrvati kao odlična IT radna snaga

Našim se (budućim) programerima možda danas teže zaposliti u tim tehnološkim gigantima, ali mogu gledati na tvrtke kao što je Troido. A čini se da su mnogi bacili i oko na njega, jer Miroslav kaže da je ove godine dolazak u Hrvatsku “eksplodirao” – dobra posjećenost na sajmu, odlična pokrivenost u medijima i mnoštvo razgovora za posao. I nešto nam priznaje – hrvatski su programeri odlični.

Surađivao sam s programerima iz mnogih zemalja i po meni su oni iz sjevernoeuropskih zemalja i Hrvatske na prvome mjestu. Nisam se nikada premišljao hoću li zaposliti nekoga iz Hrvatske, jedino je na početku problem predstavljao jezik. No, to smo riješili na način da svi novi zaposlenici rade prvo s internacionalnim klijentima, kako bi mogli komunicirati na engleskom jeziku, a s vremenom uče i njemački.

Objašnjava nam naš sugovornik i način na koji su novi zaposlenici dočekani – nema nikakvih izgovora i prepreka za rad, jer su i put i smještaj, a bome i pun hladnjak njemačkih delicija, računalo i mobilni uređaj (naravno, pogonjen Androidom) osigurani. Unatoč tome, često nailazi na one kojima je teško započeti novi život u stranoj državi, što je jedan od razloga otvaranja ureda u Zagrebu.

Studenti u "bojama" Androida.
Studenti u “bojama” Androida.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju olakšao je zapošljavanje ovdašnjih ljudi u europskim zemljama. Unatoč tome što Njemačka ne zapošljava sav hrvatski kadar, za informatičare, barem one s diplomom, ta zabrana ne vrijedi. Istodobno, daleko je lakše otvoriti podružnicu u Hrvatskoj, zbog čega se i odlučilo na ured u Zagrebu. Nije Troido usamljen primjer – i sam Miroslav priznaje da i druge njemačke tvrtke “njuškaju” oko hrvatske IT zajednice već dulje vrijeme, ali i oko cijele istočne Europe. Samim time, očekuje da na idućem sajmu poslova njegova tvrtka neće biti jedna od rijetkih inozemnih koja je došla provjeriti što se to radi i nudi na našim fakultetima.

Ne očekujem da ćemo idućih godina imati isti uspjeh sa zapošljavanjem kao što smo imali ove. Tada ćemo za konkurenciju imati jedan telekom, jedan Facebook, jedan PayPal. Tu situaciju već viđamo, primjerice, na Droidconu u Berlinu, gdje se kraj našeg štanda nalaze daleko moćnije kompanije.

Developeri, ako vas je zainteresirala Troidova priča, svakako pazite i na ono što će budućnost Androida donijeti. Neće taj operativni sustav, kao ni njegova konkurencija, biti prisutan samo na mobitelima, nego i u televizorima, automobilima, hladnjacima, i drugim uređajima, koji će u konačnici činiti i sustave za pametne kuće. Miroslav i sam priznaje da se Troido “baca” u razvoj proizvoda, odnosno, glazbene “kutije” koju će pogoniti njegov omiljeni operativni sustav. Upravo je i njegov zadnji savjet za one koji se žele baviti programiranjem kratak – radite na sebi, mnogo, i pratite što se događa. Zvuči jednostavno, ali ako želite biti specijalizirani, najbolji i, u konačnici, imati dobar posao, to je svakako nužno.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Kultura 2.0

Kako igrifikacijom poboljšati izlaznost na hrvatskim parlamentarnim izborima?

Čak i prekrižiti listić je bolje nego uopće ne izaći na izbore, a opet, mnogim hrvatskim građanima se za naredne 4 godine ne da izdvojiti ni tih 20-ak minuta na biračkim mjestima. I to je posve razumljivo ako pogledamo da biračima izbori ne nude nikakvu opipljivu nagradu... ako ne potporom za stranke koje će voditi državu u budućnosti, čime nas se onda može motivirati?

Što ste propustili

Digitalni marketing

Od srijede stiže Spotify? Što će sad Deezer, ali i oglašivači, telekomi i podcasteri

Ako Spotify ovaj tjedan dođe u Hrvatsku u 'paketu' s drugim zemljama regije i Rusijom, mogao bi dobro doći hrvatskim glazbenicima i izvođačima koji su u doba koronavirusa morali otkazati koncerte. Oglašivači i podcasteri bi također mogli okrenuti glave...

Video

Hoće li vam deepfakeom ukrasti lice pa ući u bankovni račun (i staviti vas u pornić)

Ako poslije ove epizode ne obrišete sve selfije s interneta, niste napravili ništa.

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Startupi i poslovanje

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.

Intervju

Nakon investicije od više od 50.000 eura, najveća regionalna CS:GO zajednica, CSadria, postala Esport Adria

Ovaj novi brend okupit će gamere i fanove ne samo esport igara, već i mobilnih i drugih igara koje igra mnogo veći broj ljudi.