Buran dan za Uber: Od ostavke CEO-a Kalanicka do prosvjeda taksista

Buran dan za Uber: Od ostavke CEO-a Kalanicka do prosvjeda taksista u – Hrvatskoj

Današnji je dan itekako buran za Uber. Za početak, Travis Kalanick, CEO Ubera, dao je ostavku zbog pritisaka ključnih investitora koji su zbog niza afera koje prate kompaniju željeli promjenu na vrhu. Međutim, zanimljivim scenama svjedočimo i u Hrvatskoj gdje je danas organiziran prosvjed taksista protiv Ubera.

Travis Kalanick na konferenciji LeWeb u Parizu.

Travis Kalanick, CEO Ubera i jedan od njegovih osnivača, danas je podnio ostavku na tu funkciju, a na zahtjev nekih od najvećih dioničara kompanije. U pismu povodom ostavke, Kalanick je istaknuo kako Uber voli više od ičega, ali da je u teškom trenutku u osobnom životu prihvatio zahtjeva za odstupanjem kako bi se Uber mogao razvijati, a ne da bude opterećen još jednom borbom.

Borba koju spominje Kalanick može se odnositi na niz problema koji u posljednje vrijeme prate Uber, od optužbi za seksualno zlostavljanje i diskriminaciju i ostavki na vodećim pozicijama do velike tužbe radi intelektualnog vlasništva koju je podnio Waymo, Alphabetov, odnosno Googleovog odjela za autonomna vozila.

Za Uberove probleme mnogi krivca vide u Kalanickovom agresivnom načinu vodstva i toksičnoj korporativnoj kulturi koja je dopuštala diskriminaciju i uznemiravanje, a mnogi će se sjetiti i videa s početka godine gdje se Kalanick svađa s Uberovim vozačem oko toga kako ih kompanija tretira.

No, ostavkom Kalanicka ne ostaje prazno samo jedno mjesto. Naime, kako navodi Recode, prošli tjedan je otišao i Emil Michael, Kalanickov bliski suradnik, pa tako Uber trenutno nema nikoga na sljedećim pozicijama: CEO, COO, CFO, CMO.

A u Hrvatskoj… prosvjed taksista protiv Ubera

Međutim, Uber nema problema samo s globalnim PR-om. Naime, hrvatski taksisti odlučili su danas prosvjedom pokazati svoje nezadovoljstvo Uberovim poslovanjem u zemlji. Oni koji su jutros išli na posao u Zagrebu, a put ih je nanio kroz Ulicu grada Vukovara, mogli su to i primijetiti po gužvama koje su se stvorile. No, prosvjeduje se i u Splitu, Dubrovniku i drugim gradovima. Taksisti ističu da je riječ o spontanom okupljanju kojim su željeli pokazati kako Uber od dolaska u Hrvatsku radi nelegalno.

Prosvjed taksista nije mogao proći i bez zanimljivih komentara na Twitteru:

Uber: Ovakav pritisak je neprihvatljiv

S druge strane, u Uberu ističu kako smatraju da blokiranje grada predstavlja opasnost za građane i infrastrukturu grada.

Blokiranjem grada najviše trpe građani, ali se takvim nepromišljenim odlukama šteti i poslovanju grada, gospodarstvu te se ograničava pristup javnim servisima. U tijeku je turistička sezona diljem Hrvatske, a blokada gradova ne prikazuje sliku Hrvatske kakvu želimo da strani gosti zapamte. Ovakav pritisak je u današnje vrijeme neprihvatljiv i predstavlja relikt nekih prošlih vremena, te nije primjer moderne europske države. Smatramo da se problemi mogu rješavati na drugačiji način.

Dodaju kako potiču kretanje u gradovima, a u Hrvatskoj njihove usluge koristi više od 100.000 ljudi, uključujući turiste iz 118 zemalja. Podsjetimo, u Uberu se nedavno predstavili novu uslugu u Hrvatskoj, UberBoat te širenje usluga UberVan i UberSelect duž dalmatinske obale.

U konstruktivnom smo dijalogu s predstavnicima vlasti te podupiremo donošenje nove regulative koja štiti pravo potrošača na izbor i promiče tržišno natjecanje.

Kalanickova ostavka kao prekretnica?

Protivljenje taksista Uberu nije ništa novo, ne samo u Hrvatskoj, već smo to vidjeli nedavno vidjeli i na primjeru Španjolske, Portugala, Poljske, ali i izvan Europe. Međutim, ako uzmemo u obzir različite afere i tužbe koje prate kompaniju te prosvjede, ali i današnju vijest o Kalanickovoj ostavci, mora se priznati kako u Uberu ove godine vjerojatno imaju pune ruke posla.

Iako se na prvi pogled čini kako ovo nije dobar dan za Uber, Kalanickova ostavka možda se u budućnosti pokaže kao događaj koji je napravio prekretnicu i potaknuo promjenu kompanije, od vrha do dna. Za kompaniju koja mora riješiti niz stvari, to se u konačnici možda pokaže i dobrim, ali samo u slučaju da novi CEO vrati kulturu tvrtke na pravi smjer – jer je sada već bivši u tome itekako bio neuspješan, bez obzira na to što je tvrdio da mu je upravo to prioritet.

ponuda

Komentari

  1. Neven

    Neven

    21. 06. 2017. u 2:14 pm Odgovori

    Ova industrija je puna laži. Tobože svima je kultura u firmi No1 prioritet a onamo Amazon plaća radnike u UK ispod minimalca, i tjera da rade ko konji bez ikakvih prava. Ako signal zapišti 3x znači da kasniš i dobivaš otkaz. Da kultura, moš mislit.

    Sve je to lažna industrija gdje suosnivač izbacuje drugog suonsnivača (Twitter, Snapchat), a lik uzme tuđu ideju i napravi biznis od toga (Vinklevoss bros). Samo za one sa jakim želucem. Pravi entuzijasti su davno nestali.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Hubbig Dragane Lipovac kreće u nove pobjede s milijunskom investicijom i novom savjetnicom

Bili vi mali ili veliki uvoznik, naručivali iz Kine ili SAD-a, Hubbig vam može olakšati život, a da to ovom mladom startupu ide dobro potvrdila je i nedavna milijunska investicija koju je orkestrirala Monika Mikac, bivša operativna direktorica u Rimac Automobilima.

Što ste propustili

Vodič

Što je esport i zašto bi vas za njega trebalo biti briga?

Čuli ste za esport, ali samo u prolazu? Ne brinite, na jednom mjestu donosimo sve važne informacije o ovom globalnim fenomenu koji danas prati više od 400 milijuna ljudi.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Internet marketing

Prvi Euro Effie za hrvatsku agenciju! Imago Ogilvy nagrađen za kampanju Boranka

Sinoć su u Bruxellesu dodijeljene najprestižnije europske nagrade za marketinšku učinkovitost – Euro Effie. Zlatna Effie nagrada po prvi put pristiže i u Hrvatsku, zahvaljujući reklamnoj agenciji Imago i kampanji Boranka, osmišljenoj za Savez izviđača Hrvatske.

Kultura 2.0

Formalno obrazovanje, neformalni klub: Čemu kultni KSET već 43 godine uči svoje članove?

Što znači sudjelovati u nečem većem od nas samih? KSET je klub koji je u odajama bivše kotlovnice okupio desetke generacija, dajući im prostor da šire svoje vidike kroz nova poznanstva, hobije i aktivnosti. Ususret Tech Consultant meetupu u KSET-u otkrivamo što studentima to iskustvo zapravo donosi u profesionalnom smislu.

Izrada web stranica

Novi Tomato web: Poslovni ciljevi, korisničke potrebe i agile, ruku pod ruku

Na ovogodišnjoj dodjeli nagrada SoMo Borac najboljim web projektom u protekloj godini proglašen je redizajn web stranice Tomato.com.hr, koji su za A1 razvili Netgen i Locastic u suradnji s OptimIT-om i CROZ-om.

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.