Buran dan za Uber: Od ostavke CEO-a Kalanicka do prosvjeda taksista

Buran dan za Uber: Od ostavke CEO-a Kalanicka do prosvjeda taksista u – Hrvatskoj

Današnji je dan itekako buran za Uber. Za početak, Travis Kalanick, CEO Ubera, dao je ostavku zbog pritisaka ključnih investitora koji su zbog niza afera koje prate kompaniju željeli promjenu na vrhu. Međutim, zanimljivim scenama svjedočimo i u Hrvatskoj gdje je danas organiziran prosvjed taksista protiv Ubera.

Travis Kalanick na konferenciji LeWeb u Parizu.

Travis Kalanick, CEO Ubera i jedan od njegovih osnivača, danas je podnio ostavku na tu funkciju, a na zahtjev nekih od najvećih dioničara kompanije. U pismu povodom ostavke, Kalanick je istaknuo kako Uber voli više od ičega, ali da je u teškom trenutku u osobnom životu prihvatio zahtjeva za odstupanjem kako bi se Uber mogao razvijati, a ne da bude opterećen još jednom borbom.

Borba koju spominje Kalanick može se odnositi na niz problema koji u posljednje vrijeme prate Uber, od optužbi za seksualno zlostavljanje i diskriminaciju i ostavki na vodećim pozicijama do velike tužbe radi intelektualnog vlasništva koju je podnio Waymo, Alphabetov, odnosno Googleovog odjela za autonomna vozila.

Za Uberove probleme mnogi krivca vide u Kalanickovom agresivnom načinu vodstva i toksičnoj korporativnoj kulturi koja je dopuštala diskriminaciju i uznemiravanje, a mnogi će se sjetiti i videa s početka godine gdje se Kalanick svađa s Uberovim vozačem oko toga kako ih kompanija tretira.

No, ostavkom Kalanicka ne ostaje prazno samo jedno mjesto. Naime, kako navodi Recode, prošli tjedan je otišao i Emil Michael, Kalanickov bliski suradnik, pa tako Uber trenutno nema nikoga na sljedećim pozicijama: CEO, COO, CFO, CMO.

A u Hrvatskoj… prosvjed taksista protiv Ubera

Međutim, Uber nema problema samo s globalnim PR-om. Naime, hrvatski taksisti odlučili su danas prosvjedom pokazati svoje nezadovoljstvo Uberovim poslovanjem u zemlji. Oni koji su jutros išli na posao u Zagrebu, a put ih je nanio kroz Ulicu grada Vukovara, mogli su to i primijetiti po gužvama koje su se stvorile. No, prosvjeduje se i u Splitu, Dubrovniku i drugim gradovima. Taksisti ističu da je riječ o spontanom okupljanju kojim su željeli pokazati kako Uber od dolaska u Hrvatsku radi nelegalno.

Prosvjed taksista nije mogao proći i bez zanimljivih komentara na Twitteru:

Uber: Ovakav pritisak je neprihvatljiv

S druge strane, u Uberu ističu kako smatraju da blokiranje grada predstavlja opasnost za građane i infrastrukturu grada.

Blokiranjem grada najviše trpe građani, ali se takvim nepromišljenim odlukama šteti i poslovanju grada, gospodarstvu te se ograničava pristup javnim servisima. U tijeku je turistička sezona diljem Hrvatske, a blokada gradova ne prikazuje sliku Hrvatske kakvu želimo da strani gosti zapamte. Ovakav pritisak je u današnje vrijeme neprihvatljiv i predstavlja relikt nekih prošlih vremena, te nije primjer moderne europske države. Smatramo da se problemi mogu rješavati na drugačiji način.

Dodaju kako potiču kretanje u gradovima, a u Hrvatskoj njihove usluge koristi više od 100.000 ljudi, uključujući turiste iz 118 zemalja. Podsjetimo, u Uberu se nedavno predstavili novu uslugu u Hrvatskoj, UberBoat te širenje usluga UberVan i UberSelect duž dalmatinske obale.

U konstruktivnom smo dijalogu s predstavnicima vlasti te podupiremo donošenje nove regulative koja štiti pravo potrošača na izbor i promiče tržišno natjecanje.

Kalanickova ostavka kao prekretnica?

Protivljenje taksista Uberu nije ništa novo, ne samo u Hrvatskoj, već smo to vidjeli nedavno vidjeli i na primjeru Španjolske, Portugala, Poljske, ali i izvan Europe. Međutim, ako uzmemo u obzir različite afere i tužbe koje prate kompaniju te prosvjede, ali i današnju vijest o Kalanickovoj ostavci, mora se priznati kako u Uberu ove godine vjerojatno imaju pune ruke posla.

Iako se na prvi pogled čini kako ovo nije dobar dan za Uber, Kalanickova ostavka možda se u budućnosti pokaže kao događaj koji je napravio prekretnicu i potaknuo promjenu kompanije, od vrha do dna. Za kompaniju koja mora riješiti niz stvari, to se u konačnici možda pokaže i dobrim, ali samo u slučaju da novi CEO vrati kulturu tvrtke na pravi smjer – jer je sada već bivši u tome itekako bio neuspješan, bez obzira na to što je tvrdio da mu je upravo to prioritet.

ponuda

Komentari

  1. Neven

    Neven

    21. 06. 2017. u 2:14 pm Odgovori

    Ova industrija je puna laži. Tobože svima je kultura u firmi No1 prioritet a onamo Amazon plaća radnike u UK ispod minimalca, i tjera da rade ko konji bez ikakvih prava. Ako signal zapišti 3x znači da kasniš i dobivaš otkaz. Da kultura, moš mislit.

    Sve je to lažna industrija gdje suosnivač izbacuje drugog suonsnivača (Twitter, Snapchat), a lik uzme tuđu ideju i napravi biznis od toga (Vinklevoss bros). Samo za one sa jakim želucem. Pravi entuzijasti su davno nestali.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.

Najava

Ulazite li u digitalnu industriju, krenite s razvojem digitalnih proizvoda

Nekada smo u digitalnoj industriji radili isključivo na tuđim projektima, jer nismo mogli birati. Danas možete razvijati vlastite digitalne proizvode i raditi na svim njihovim aspektima. Počnite s besplatnom radionicom Netokracije i Raiffeisen banke o tome kako krenuti u 'product'!

Startupi i poslovanje

Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Što vas može naučiti samo nekoliko dana u Seattleu, jednom od najpoznatijih startup i tech gradova na svijetu? Možda kako ste na svoje poslovanje do sada gledali malo previše "romantično".

Startupi i poslovanje

Rukoplastika, gaming kontroler za osobe s fizičkim invaliditetom, pobjednik je Good Game Liftoffa!

Startup Rukoplastika, koji nastoji razviti personalizirane igraće kontrolere i sustave za osobe s fizičkim nedostacima i invalidnostima pobjednik je Good Game Liftoffa 2019.

Društvene mreže

Izazovi moderiranja Facebooka i Instagrama: Ono što je nekome zlostavljanje, drugome je zadirkivanje

Možda najizazovniju ulogu, među osobama zaduženima za razvoj proizvoda za provođenje Facebookovih standarda, ima Namrata Bostrom. Ona je Product Manager za područje online zlostavljanja i uznemiravanja, a u Londonu sam imala prilike razgovarati s njom više o toj temi.

Internet marketing

Oglašivači, u 2020. samo nas online video uz linearnu televiziju može vratiti u uspješnu 2008.

Sjećate se 2 milijarde vrijednog medijskog tržišta 2008. godine? Što se promijenilo osim što takav uspjeh čekamo već 11 godina? Vjerojatno - ništa. Dok korisnici sve češće biraju druge platforme i formate, u Hrvatskoj najviše oglašivačkog novca i dalje odlazi na linearnu televiziju.