Developeri, evo 'izlike' da konačno posjetite Osijek, ako niste - The Geek Gathering

Developeri, evo ‘izlike’ da konačno posjetite Osijek, ako niste – The Geek Gathering

O tome da bi upravo Osijek, grad za koji kažu kako u njemu gotovo sve stagnira (ako i to), osim IT industrije, mogao postati hrvatska inačica Silicijske doline (ili Silicijske ravnice, kako pojedini kažu), već se godinama razglaba, a sve više IT aktivnosti, većinom potaknuti od strane udruge Osijek Software City, potvrđuju da se ide u dobrome smjeru. Jedan od njih je svakako i konferencija The Geek Gathering, koja se prošle godine održala prvi puta u ovome gradu, a koja u svibnju ponovno okuplja developersku i dizajnersku scenu. Dok je za organizacijski dio konferencije zadužena agencija Luminis, za program se brine osječka tvrtka Mono, čiji nam je direktor, Denis Sušac, dao naznake o onome što nas čeka u ovogodišnjem izdanju.

I ove će godine teme i predavanja biti napredni, ali pokušat će se i održati Pioneers Unplugged događaj uoči konferencije. (Slike: Marina Filipović)
I ove će godine teme i predavanja biti napredni, ali pokušat će se i održati Pioneers Unplugged događaj uoči konferencije. (Slike: Marina Filipović)

O tome da bi upravo Osijek, grad za koji kažu kako u njemu gotovo sve stagnira (ako i to), osim IT industrije, mogao postati hrvatska inačica Silicijske doline (ili Silicijske ravnice, kako pojedini kažu), već se godinama razglaba, a sve više IT aktivnosti, većinom potaknuti od strane udruge Osijek Software City, potvrđuju da se ide u dobrome smjeru. Jedan od njih je svakako i konferencija The Geek Gathering, koja se prošle godine održala prvi puta u ovome gradu, a koja u svibnju ponovno okuplja developersku i dizajnersku scenu. Dok je za organizacijski dio konferencije zadužena agencija Luminis, za program se brine osječka tvrtka Mono, čiji nam je direktor, Denis Sušac, dao naznake o onome što nas čeka u ovogodišnjem izdanju.

Kako se dalo nagovijestiti prošle godine, cilj je da The Geek Gathering postane tradicionalno okupljanje, a ponovno se žele pokriti teme koje su zanimljive širem krugu developera i dizajnera, bez vezanja za konkretnog vendora i prodajno-marketinške sadržaje. Tako će se govoriti o Javascriptu, naprednim client, server-side i mobile development tehnikama, SQL-u i noSQL-u, cloud computingu, Big Data temama, UX-u – radionice i predavanja opet će biti napredne. Naime, kako Denis otkriva, na temelju ankete napravljene nakon prošlogodišnjeg događaja, shvatili su da se traže upravo naprednije teme, a ne uvodi u pojedine tehnologije, iako su se organizatori brinuli da su one možda bile “preteške” za posjetitelje. Na tom tragu, najavljuje i ovogodišnje “zvijezde” konferencije:

Prvo ime ovogodišnje konferencije je Douglas Crockford, “otac” JSON formata, autor nekoliko popularnih Javascript alata i svjetski poznat autoritet na ovom polju. Tu su također i Hugo Hamon, autoritet za PHP i Symfony framework te Harry Roberts, frontend arhitekt i stručnjak za CSS. Zoltan Nemeth će nam pričati kako izgraditi i održavati vlastiti Content Delivery Network, Stefan Armbruster će održati workshop na temu graph data modellinga, dok će Martin Naumann predavati o naprednog unit testingu. Tu je još puno Javascripta, PostgreSQLa, game developmenta, .NETa, itd.

TGGCon

Komentari posjetitelja i prodavača utjecali su na to i da se naprave neke organizacijske izmjene, poput samog prostora i mogućnosti prisustvovanja samo pojedinim radionicama, ali Denis ističe da su oni uglavnom bili pozitivni, što je olakšalo i pristup do ovogodišnjih govornika. Lokalna zajednica i njen entuzijazam nisu prošli nezapaženo kod posjetitelja, kaže Denis, a posjetitelji su dali do znanja da žele konkretne teme, “bez marketinga i prodaje magle koji su česti na velikim konferencijama, kako bi im znanja koja steknu tijekom dva dana trajanja konferencije pomogla u svakodnevnom radu”. Na upit postoji li prostora za poboljšanje, što se tiče angažiranosti lokalne zajednice, iako je vidljiv njen entuzijazam, Denis odgovara:

Deklarativne podrške ne manjka, a svakako postoji prostora i za konkretnije vidove podrške od strane lokalne zajednice. Ovakvi se događaji idealno uklapaju u aktivnosti koje provodi udruga Osijek Software City, i doprinose prepoznatljivosti IT sektora, ali i samoga grada Osijeka.

Pioneers Unplugged u Osijeku?

Iako se prošle godine dalo naslutiti da će na idućem TGG-u biti mjesta i za poslovne teme, umjesto da ih se uvrsti u sam redovni program, pokušat će se uvesti nulti dan konferencije, Pioneers Unplugged događaj.

Radi se o konceptu održavanja lokalnih ‘tech meetupa’ i natjecanja s ciljem prezentacije startupa na lokalnoj sceni, networkinga s potencijalnim investitorima te predavanja i širenja startup zajednice. Riječ je o lokalnom događaju uoči glavnog Pioneers Festivala, a kako u Osijeku već dulje jača startup scena, očekujemo kvalitetna predavanja, savjetovanja i networking.

Doduše, da bi se Pioneers Unplugged održao, potrebno je prikupiti dovoljan broj zainteresiranih osoba, stoga organizatori pozivaju da i sami podržite događaj. Više informacija o cjelokupnom programu The Geek Gatheringa može se pronaći na službenoj stranici, a ukoliko i sami budete u Osijeku, od 8. do 10. svibnja, svakako ćete naići i na nas. 😉

Komentari

 1. Andrej Mlinarević

  Andrej Mlinarević

  18. 03. 2014. u 10:46 am Odgovori

  Lako je biti stručnjak, kritičar i pljuvač svake inicijative iza pseudonima. Ono što nije lako je organizirati konferenciju, dovesti preko 30 vrhunskih stručnjaka u dvije godine u grad koji očajnički treba inicijativu bez kune investicije. Najbolje da svi odemo u Dubline, Minhene i tamo promoviramo znanost i tehnologiju u jer ovdje evidentno vrijedi pravilo – tko će koga ako ne svoj svoga.

  Ono što je sigurno da će TGG i ove godine biti najbolji IT događaj u Osijeku i regiji.

 2. Denis Sušac

  Denis Sušac

  18. 03. 2014. u 3:00 pm Odgovori

  Iako je dio ekipe koji se brine o sadržaju konferencije bio protiv ideje o crowdfundingu, ne smatramo da je pokušaj za takvu osudu. Crowdsourcing da (ali to kaod nas u početku ide malo teže) – crowdfunding ne. S druge strane, organizacija konferencije u Hrvatskoj s ovim kalibrom predavača, a da iza nje ne stoji niti jedna korporacija, traži jako veliku dozu hrabrosti i energije. Dosta nas to radi iz čistog entuzijazma i želje da pokrenemo stvari nabolje, bez kune naknade.

  Navedeni je tekst u tom konktekstu otišao predaleko. Ograda da on “nije kritika konferencije” ne znači puno ako je prate pridjevi tipa “bezobrazno, neiskreno, nečasno, prevarantski” u tekstu i u komentarima. Vjerujem da bi organizator i bez toga shvatio poruku čuvara čudoređa.

 3. Mlinka

  Mlinka

  18. 03. 2014. u 4:37 pm Odgovori

  Pitanje je jel Džed pročitao tekst iznad?
  Ne vidi tko dolazi i što se radi, ili možda ne zna prepoznat?

  Očito da je TGG na dobrom putu kad nekom toliko smeta što se zametnulo.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Tehnologija

Kako dobiti najbolju moguću kvalitetu slike na Zoomu, Meetu, Skypeu?

2020. je godina prijenosa uživo! A ako još uvijek ne znate što i kako raditi, ne brinite: stiže pomoć!

Što ste propustili

Društvene mreže

Kako je bilo biti Pipi usred “hajke” na brend, otkriva CM godine – Antea Franjić!

Antea ni ne pokušava pričati o broju mjehurića u bočici Pipija, ni koliko je narančasta njihova narančada, ali zato zna uzburkati online vode. Što se krije iza dovitljivog upravljanja društvenim mrežama koje joj je osvojilo nagradu za CM-a godine?

Tehnologija

Evo kako su Combisova cloud rješenja omogućila Rimac Automobilima da nastave razvijati C_Two i od kuće

Mislim da vam ni ne moramo govoriti koliko je dizajniranje automobila zahtjevan posao, ali što se dogodi kada ne možete do svog računala u uredu, a razvijate modele veličine desetak gigabajta?

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?