Teddy The Guardian, igračka s medicinskim senzorima, novi je projekt autorica IDerme

Teddy The Guardian, igračka s medicinskim senzorima, novi je projekt autorica IDerme

Ana Burica i Josipa Maijć, studentice međunarodnih programa na Ekonomskom fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, vjerojatno su vam poznate jer ih je nedavno Europska komisija stavila u odabir među mlade i uspješne ljude iz Hrvatske kako bi kroz priče o njihovim postignućima predstavila Hrvatsku kao 28. članicu Europske unije. Osim toga, Ana i Josipa autorice su projekta iDerma, a sada pripremaju projekt Teddy The Guardian.

Teddy The Guardian naslovna
Teddy The Guardian je ručno rađena igračku za djecu od organskih materijala, koja u sebi ima ugrađene medicinske senzore.

Ana Burica i Josipa Maijć, studentice međunarodnih programa na Ekonomskom fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, vjerojatno su vam poznate jer ih je nedavno Europska komisija stavila u odabir među mlade i uspješne ljude iz Hrvatske, kako bi kroz priče o njihovim postignućima predstavila Hrvatsku kao 28. članicu Europske unije. Osim toga, Ana i Josipa autorice su iDerme,  a sada pripremaju projekt Teddy The Guardian.

Što se tiče posljednjega projekta, autoricama je želja spojiti bogatu hrvatsku tradiciju u tekstilnoj industriji s novim tehnološkim mogućnostima koje pružaju certificirani medicinski senzori, a koji se upravljaju kroz sustave otvorenog koda. Razvijaju ručno rađenu igračku za djecu od organskih materijala, koja u sebi ima ugrađene medicinske senzore. Kroz igru igračka u obliku medvjedića prati djetetovu temperaturu tijela, tlak, zasićenost krvi kisikom te ostale vitalne znakove te dojavljuje odstupanja na mobilnu aplikaciju roditeljima. Ova kompleksan proizvod razvijaju uz pomoć vrhunskih mentora iz SAD-a, Japana i Austrije koje su studentice upoznale kroz studij u inozemstvu, kao i brojna međunarodna informatička natjecanja gdje su osvojile brojne nagrade.

Teddy
Ana i Josipa iza sebe već imaju projekt IDerma.

Usprkos priznanjima struke i tržišnom uspjehu projekti do sada nisu primili nikakvu financijsku pomoć, no studentice se vesele novim mogućnostima koje ulazak u EU otvara.

Izuzetna nam je čast predstavljati, kako studente, tako i čitavu akademsku zajednicu pri  samom ulasku Hrvatske u Europsku uniju.  S obzirom na to da su nam klijenti u velikoj mjeri inozemne klinike te da smo školovane u Europskoj uniji, već se neko vrijeme osjećamo njenim dijelom pa se ujedno nadamo da će i naši studenti te mladi poduzetnici maksimalno realizirati potencijal i iskoristiti prilike koje se ovom prigodom otvaraju.

Inače, njihov prethodni projekt, IDerma, je inovativno softversko rješenje  koje dermatolozima, ali i ostalim medicinskim organizacijama omogućuje prikupljanje podataka o pacijentima i praćenje terapije na jedinstven i iznimno personaliziran način. Prema riječima autorica, IDerma dugoročno rješava problem neadekvatnog sustava praćenja stanja te omogućuje interaktivnu komunikaciju između medicinskog osoblja i pacijenata. Aplikacije već koriste klinike u Australiji, Indiji, Ujedninjenom Kraljevstvu a proizvod je konkurentan jer se prema zahtjevu klinike izradi u svega 48 sati od narudžbe po samo 99 dolara.

Komentari

 1. Darko B.

  Darko B.

  04. 07. 2013. u 5:33 pm Odgovori

  Lijepa ideja, no moram napomenuti da sve što u tom obliku pokušava nadomjestiti stručnu pomoć može imati prilično neželjene posljedice. A tu su još i (ako se radi o medicinskom pomagalu) potrebne dozvole za svaku pojedinu zemlju u kojoj se proizvod želi plasirati, što nije lako dobiti.

  Evo čisto radi znatiželje sam pretražio kako se to razina kisika u krvi mjeri, i našao aparat čiji disclaimer kaže “This machine cannot give a perfect measurement of your oxygen saturation; it can give only a rough estimate”.

  A smatram da “rough estimate” “vitalnih znakova” kod tako male djece (odnosno za njihove roditelje koji su target market) nipošto ne bi smjelo primjenjivati bez poznavanja struke, i višegodišnjeg testiranja proizvoda. Stoga je to vrlo IMHO rizično ulaganje.

  Da se radi isključivo o praćenju temperature djeteta, praćenju ritma spavanja, odnosno nekom tipu baby-monitora, ne bih ništa rekao, no kad su vitalni znakovi u pitanju – to je sasvim neka druga priča.

  Svejedno, čestitke na trudu, nadam se da nisam u pravu, no još svakako moram upozoriti na kvalitetu spomenutih “vrhunskih mentora iz SAD-a, Japana i Austrije”.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Osvojili su “Oscara” za industrijski dizajn, a onda sve snage uložili u kreiranje najboljih madraca

Uz mnoge druge domaće i inozemne nagrade, Filip Havranek i Kristina Lugonja dobitnici su Red Dota, najprestižnije svjetske nagrade za industrijski dizajn, a odnedavno su postali i osnivači startupa. Iako su dosad dizajnirali različite namještaje i proizvode - od stolova, stolica, lampi i prijenosnih SSD-ova - njihov prvi startup proizvod je madrac Nimbus koji se ne prodaje u nijednoj fizičkoj trgovini.

Kultura 2.0

Kako iskoristiti advent za employer branding (a da nije samo domjenak)

Važnost dobrog raspoloženja unutar tvrtke ne možemo zanemariti, pogotovo kad je riječ o kraju godine kada se projekti privode kraju dok se istovremeno pripremmo za nadolazeće. Čini se da je A1 otkrio najbolju formulu kako preživjeti zimu: mjesec dana blagdana u uredima.

Startupi i poslovanje

“Kod nas toga nema”: Samo 16% žena u hrvatskoj IT industriji nije doživjelo spolnu diskriminaciju

“Nejednakost je samo u Vašoj glavi, da manje sjedite pred pudijerom, a više pred knjigom nebi vidjeli nejednakost”.

Tehnologija

Klijenti banaka imaju sve manje vremena: Kako banke razvijaju digitalne proizvode za njih?

Digitalna transformacija mijenja iz temelja različite industrije. Koje vještine su vam potrebne ne bi li u jednoj od njih temelje gradili upravo vi, saznali smo od product ownera i managera Raiffeisen banke.

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.