Kada video igre i ulošci osvoje Superbowl 2015.

Kada video igre i ulošci osvoje najveći sportski događaj na planeti

Najvažnija sporedna stvar na svetu, koju na ovim prostorima pratimo samo kada je finale u pitanju, doživela je svoj vrhunac sinoć kada je i odigrana finalna utakmica NFL lige. Trofej ‘Vince Lombardi’ ovoga puta podigli su New England Patriotsi, a rekorderi čitavog događaja jesu upravo gledaoci koji su generisali neverovatnih 28,4 miliona tvitova!

superbowl_2015

Kako piše Mashable, to je čak 3,5 miliona tvitova više nego prošlogodišnje finale koje je generisalo 24,9 miliona impresija. Momenat koji je svima oduzeo dah, a koji je zabeležio neverovatnih 395.000 tvitova u minuti, jeste pobedničko presretanje 20 sekundi pred kraj koje je prošlogodišnje nosioce titule, Seattle Seahawks, doslovno koštalo pobede.

Nastup popularne pevačice Katy Perry na poluvremenu video je pad impresija na društvenim mrežama, ali je ipak zabeleženo približno 284.000 tvitova u minuti. Dosta pažnje izazvali su i komentari te postovi na sajtovima kao što su Reddit, gde su korisnici odmah nakon završenog događaja krenuli da diskutuju o nastupu timova, ali i o velikom muzičkom spektaklu.

$15,5 miliona za oglašavanje video igara

Da Superbowl nije događaj koji okuplja samo sportske fanove, već i veliki broj marketara i social media evanđelista, najbolje nam pokazuje medijski buzz koji se poslednjih godina generiše kada su reklame u pitanju. Svakako najskuplji termini decenijama unazad vezani su upravo za ovaj sportski događaj, a 30 sekundi reklamnog prostora oglašivače je koštalo neverovatnih 4,5 miliona dolara!

Za najbolju i najoriginalniju reklamu ove godine, ocenjena je kampanja #LikeAGirl iza koje stoji proizvođač uložaka Always. Reklama je generisala neverovatnih 400.000 tvitova, a zahvaljujući analizi koju je sproveo Adobe uz pomoć alata Adobe Social, izmereno je da je reklamni segment zabeležio više od 4 miliona impresija na društvenim mrežama.

Pored različitih industrija koje su zasijale tokom poluvremena, ove godine zabeležena je i rekordna porast u oglašavanju gaming industrije. Tri video reklame koje su prikazane tokom Superbowl 2015. koštale su 15,5 miliona dolara, dok su se u njima pojavile neke od najpoznatijih ličnosti kao što su Kate Upton, te Liam Neeson:

Pored pomenutih reklama, na listi top 10 spotova našle su se i one reklame iza kojih stoje Toyota, Nissan, te tehnološka kompanija Squarespace. Sudeći po količini tvitova te medijskog pokrića, pravi pobednici 49. izdanja Superbowl finala mogli bi biti upravo oni oglašivači o čijim se reklamama i govori poslednjih dana.

Ipak, najsrećniji pobednik ovog susreta jeste trener Patriotsa Bill Belichick. Poznati trener postao je tema o kojoj se čak i na našim prostorima pričalo budući da Belichick vuče korene iz Hrvatske. Ista je situacija i sa trenerom Seahawksa, Pete Carrollom, a Hrvatska turistička zajednica obećala je put pobedničkom treneru. Kako samo da ne zavidimo Belichicku koji će leto 2015. provesti na hrvatskom primorju?

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Oradian potvrđuje brz rast u Aziji nagradom na najvećoj japanskoj fintech konferenciji

Domaći Oradian širi se tržištima Azije, a velike uspjehe potvrđuje i nagrada na startup natjecanju FIN/SUM, najveće japanske fintech konferencije.

Intervju

Na Dan programera, četiri žene otkrivaju kako je tekao njihov karijerni put kroz IT industriju

Na Dan programera, predstavljamo četiri žene koje se bave (ili su se bavile) programiranjem. Je li njihov obrazovni i karijerni put bio pravocrtan ili je vrludao po krivuljama, otkrivaju nam sugovornice iz tvrtki Agency04, Five, IN2 i Styria.AI.

Tehnologija

Kako uopće možemo biti sigurni da će autonomna vozila biti – sigurna?

Autonomna vozila kod mnogih i dalje izazivaju osjećaj nesigurnosti. No, ovaj tekst mogao bi pomoći da se rasvijetli proces iza razvoja i testiranja sigurnosno-kritičnih sustava u vozilima budućnosti.

Startupi i poslovanje

Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!

Tvrtka Gideon Brothers nastavlja s razvojem prototipova robota, a posljednja verzija ima i robotsku ruku koja prepoznaje svijet oko sebe.

Mobilno

Apple Arcade i Apple TV+ stižu uskoro i u Hrvatsku

Osim novih iPhone modela, jučer smo saznali i novosti o dvije pretplatničke usluge koje nas čekaju iz Applea.