Veliki vodič kroz izvannastavne STEM radionice, projekte i pametne setove

Veliki vodič kroz izvannastavne STEM radionice, projekte i pametne setove

Svi bruje o tom STEM-u za klince, a vi samo odmahujete rukom? Ne morate biti nikakvi stručnjaci, samo se informirajte i uputite djecu na pravu lokaciju i platforme.

Krećemo u novu školsku godinu. Za roditelje, to je posebno vrijeme – ispunjeno stresom, dodatnim troškovima, ali na kraju dana i osmjehom na licu vašeg djeteta – kada zaradi dobru ocjenu. Kako ocjene nisu sve-na-ovom-svijetu, govorili ste im mnogo puta, no jeste li im to ikada i zbilja pokazali?

Izvannastavne aktivnosti mogu biti rješenje. Danas je bitno, više nego ikad, da se vaša djeca kreću pa ne zaboravite i na sportske aktivnosti – no kreativne i mentalne sposobnosti vašeg djeteta, pripremu za praktičan rad i primjenu znanja, izgradit će edukacije i natjecanja. Zato pripremamo vas da pripremite njih. Obrazovni sustav pokušava pratiti te promjene. Od ove godine napokon 5. i 6. razredi osnovnih škola imaju informatiku kao obvezan predmet. No, njihovi pokušaji ostaju za sada samo to, s obzirom da ni nakon što je počela školska godina 2018/2019, veći dio škola u Hrvatskoj nije spreman provoditi nastavu informatike. Dok se učionice opreme, nastavnici adekvatno educiraju i program prilagodi, uzmite dijete u svoje ruke i nemojte da čeka na znanje.

Donosimo vam vodič kroz programe, projekte, udruge i DIY setove koji vaše male i velike klince mogu pripremiti na budućnost koje nose promjene 21. stoljeća. Opcije su raznolike, neke se plaćaju, a neke su besplatne, no budite sigurni da izbora ima diljem Hrvatske s obzirom na nekoliko nacionalnih projekata koji su krenuli zadnjih godina.

Edukacije i projekti

Algebrina digitalna akademija

STEM izvannastavne radionice za djecu dostupne su vam i uz Algebru. Njihova Digitalna akademija otvara svoju treću sezonu za nešto manje od mjesec dana, a kroz nju svake godine prolazi više od 3 tisuće osnovnoškolaca. U 73 škole, više od 70 predavača prenosi znanja korištenjem kreativnih alata uz koje djeca uče o programiranju, osnovama robotike, vještinama zajedničkog rada na projektima i sigurnog korištenja tehnologije i interneta.

Od ove školske godine, Digitalna akademija se širi na ukupno 26 gradova i gotovo stotinu lokacija širom Hrvatske. Popis gradova i lokacija kontinuirano se proširuje. Važno je spomenuti i da se u Zagrebu, 15.9. održava i Otvoreni dan s besplatnim radionicama (robotika, kodiranje, Minecraft). Radionice su besplatne za svu djecu (i roditelje jer organiziramo i posebnu radionicu za njih), bez ikakve obaveze kasnijeg upisa programa.

Croatian Makers liga

CM liga natjecanje je iz robotike, automatike i programiranja za djecu osnovnoškolskog uzrasta. Natjecateljska liga već se tri godine odvija uz pomoć edukacijskog robota mBota koja nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike. CML je prvi veliki projekt Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u kojem se svim uključenim ustanovama donira 5 mBot edukacijskih robota, omogućuje edukacija za mentore te tijekom godine organizira i provodi natjecanje. Prijave za 2018./2019. već su otvorene.

Hrvatska stvara

Projekt koji je predstavljen početkom 2018. godine, a nastao je u organizaciji Udruge Programerko, Hrvatske zajednice tehničke kulture i STEMI-ja. Cilj projekta je pokrenuti besplatne edukacije iz STEM područja diljem Hrvatske, po uzoru na međunarodnu inicijativu Code Club. Pod tom inicijativom objedinjene su volonterske mreže centara u kojima će se osnovnoškolci u slobodno vrijeme moći nalaziti, besplatno učiti te stvarati nove tehnologije. Mogućnost otvaranja novih Code Clubova ima svatko tko dijeli entuzijazam za digitalno stvaranje s djecom. U Hrvatskoj trenutno postoji 35 aktivnih klubova.

Gradionica

Gradionica je udruga koja organizira tečajeve, seminare, radionice i edukativne manifestacije u osnovnim i srednjim školama, vrtićima, i sličnim ustanovama. Edukacije obuhvaćaju područja programiranja i informatičkih tehnologija, projektiranja uz pomoć 3D CAD alata te modeliranje uz pomoć 3D printera. Osim toga, pripremaju i članove za natjecanja iz robotike, matematike, informatike i srodnih disciplina. Upisi za novu školsku godinu već su krenuli. Sve njihove edukacije su potpomognute LEGO edukacijskim setovima, tako da zabavnog elementa neće manjkati. Osim toga, mogu se pohvaliti i s par videa na svom YouTube kanalu.

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak

U sklopu programa multimedijalnog odjela, ova knjižnica je primjer mnogima u Hrvatskoj. U Sisku provode informatičke edukacije za djecu s fokusom na rad s micro:bitom, mBotom, Logom i uskoro 3D printerom. Organiziraju sudjelovanje djece u CM Ligi i Logo ligi i za vrijeme zimskih, proljetnih i ljetnih praznika organiziraju informatičke radionice za djecu od 2. do 8. razreda osnovnih škola. Kako im uspješno ide potvrđuje i uspjeh školaraca koji sudjeluju u njihovim radionicama, već su dvije godine sudjelovali u Moonhack natjecanju za djecu, gdje je cilj oboriti svjetski rekord u programiranju. Ako imate još dobrih primjera knjižnica koje su se angažirale u STEM području, slobodno nam javite da ih navedemo uz sisačku.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Programerko

Programerko je udruga koja se bavi poticanjem razvoja informatičkih vještina kod djece predškolske i osnovnoškolske dobi. Udruga održava radionice programiranja na kojima djeca, uz vodstvo predavača volontera, imaju priliku naučiti izrađivati interaktivne priče, animacije, igre ili glazbu u besplatnom alatu Scratch, projektu MIT-a, koji je i omogućio besplatno korištenje alata, a posebno je dizajniran za djecu i mlade. Djeca programirajući u Scratchu mogu bez velikog napora naučiti samostalno izrađivati jednostavne računalne igrice i programe. Radionice se održavaju u terminu od 17 do 19 h u Learn@CROZ edukacijskom centru, u Zagrebu. Cijena radionice iznosi 100 kn, a prijaviti se mogu djeca od 7 do 12 godina.

RoboCode

RoboCode je operativni program osmišljavanja i provođenja Lego Mindstorms radionica s ciljem motiviranja djece za usvajanje znanja iz STEM područja. Učenici se potiču na programiranje kroz igru i slaganje blokova prema programu, a tako ih se na zabavan način uči računalno i logički razmišljati. U konačnici, svrha projekta je motivirati škole da shvate važnost informatike te da projekt bude potpora uvođenju obavezne informatike za 5. i 6. razrede u osnovnoj školi.

STEM revolucija

STEM Revolucija od 2017. godine uvodi micro:bit tehnologije u škole diljem Hrvatske. Na kraju kampanje i otvorenog natječaja, svim ustanovama u Hrvatskoj koje su prošle prijave, donirana su BBC micro:bit mikroračunala. Na Izradi! edukacijskom web portalu već je objavljen dio adaptiranih i novo složenih materijala koji mogu služiti i edukatorima i učenicima. Čitav popis ustanova, u kojima vaše dijete također može koristiti mikroračunalo, možete pogledati ovdje. No, ako škola vašeg djeteta nije na popisu, u projektima Instituta za razvoj i inovativnost mladih sudjeluje nekoliko knjižnica iz Hrvatske putem kojih se mikroračunala mogu uzeti i na posudbu.

TinkerLABS

Tinker Labs je kreativna izvannastavna aktivnost na kojoj djeca na moderne načine uče o STE(A)M predmetima. Eksperimenti su praktični i zabavni kako bi bili prilagođeni uzrastu djece. Na nastavi koja se održava jednom tjedno djeca kroz razne projekte uče o graditeljstvu, inženjerstvu, arheologiji, biologiji i medicini. Ako ste u Osijeku (odnedavno i Vinkovcima) i imate dijete koje postavlja puno pitanja povedite ga na besplatni ogledni sat u Tinker Labs i uvjerite se koliko je dobar njihov interdisciplinarni program.

Sigurno vas zanima što mi to točno radimo u Tinker Labsu? ✂️🖍 Naša je nastava vrlo interaktivna, ovdje dopuštamo…

Geplaatst door Tinker Labs op Donderdag 18 januari 2018

DIY setovi

Lego Mindstorms

Već spomenute LEGO edukacije svoj program i rad uglavnom oblikuju kroz praktične zadatke s ovim LEGO-vim setovima. LEGO Mindstorms već broje 4 generacije hardversko-softverskih izdanja svojih robota, zadnji EV3 izdan je 2013. godine. Naravno da su temelj LEGO kockice, ali jezgra znanja se nalazi u glavnom kontrolnom sustavu – obično u obliku velike kocke, koja dolazi uz set modularnih senzora i motora. Osim što djecu možete upisati na edukacije koje baziraju svoje programe na ovom LEGO setu, možete ga nabaviti i privatno. Cijene se kreću nešto ispod 3 tisuće kuna.

MAKERbuino

Jedan od pionira DIY uređaja na ovoj listi proizašao je uz trud i volju tada još srednjoškolca Alberta Gajšaka. Kako i on sam ističe, MAKERbuino nastao je kao spoj ljubavi prema videoigrama i želje za poticanjem razvoja STEM vještina. Riječ je o setu dijelova uređaja koje morate sastaviti kako biste dobili vlastitu igraću konzolu. Proizvod je baziran na platformi Arduino, poznatoj među ljubiteljima “uradi sam” projekata, i rezultat je open source tehnologije. Na službenoj stranici cijena iznosi 61 euro, dok na Amazonu možete ubosti i standardni set za oko 320 kuna.

micro:bit

Ovo danas svjetski popularno mikro-računalo je open-source hardver koji je BBC dizajnirao za STEM obrazovanje u Velikoj Britaniji. Osim što i vi možete nabaviti jedan primjerak, možete svoju djecu uključiti u projekte koji koriste edukacije s njim. Ako nabavite svoj BBC mikro:bit, moći ćete ga iskoristiti za rad s vašim djetetom na stvaranju raznih ideja, od robota do glazbenih instrumenata. Također imaju i veliku bazu materijala, tako da inspiracije i tutorijala neće manjkati.

STEMI Hexapod

Robot-pauk – Hexapod još je jedan hrvatski primjerak DIY uređaja koji djecu potiče na iskustveno učenje kroz zabavan i intuitivan način. Hexapod uključuje edukaciju i u procesu sastavljanja, ali i u procesu upravljanja jer ono zahtijeva savladavanje programiranja kako bi robota mogli kontrolirati, nadograđivati i samostalno istraživati nove mogućnosti. Ovog ljeta izašla je nova nadograđena verzija uz koju je osmišljen i niz edukativnih materijala koji su vam dostupni putem STEMI platforme. Trenutno ga možete nabaviti za 1999 kuna.

STEMI Hexapod

Smart Lumies

Tech poslastica za nešto manje klince. Smart Lumies su didaktičke kocke namijenjene djeci predškolske dobi, a iako se na prvi pogled čini da je tek riječ o kocki koja mijenja boje i zvukove, edukativni elementi igračke su ipak napredniji. Filip Kovačić Popov i Martina Grgić stoje iza ove pametne igračke i objašnjavaju kako se Smart Lumies ističe od običnih igračaka upravo u smislu da je kocka ujedno i alat kojim se uči logika programiranja, ali bez ekrana. Uz jedan fizički objekt, razvila se ideja o modulima koji bi predstavljali dijelove koda nekog programskog jezika te koji onda na vizualan i jednostavan način opisuju što se u programu zapravo događa. Za svoje Lumiese se možete predbilježiti, dok direktna kupnja trenutno nije moguća (svojedobno ste za 99 dolara dobili 2 kocke).

Udruge i društva

Bioteka

Ova udruga iz Zagreba fokusira svoje radionice na teme iz područja biologije i srodnih znanosti: poput biokemije, medicine, psihologije, antropologije, agronomije, klimatologije, zdravlja te zaštite prirode i okoliša. Udruga se bavi i promoviranjem popularizacije znanosti te s tim ciljem surađuju i s mnogim znanstvenicima, stručnjacima, organizacijama civilnog i javnog sektora te širokom javnosti. Osim radionica, vode i dva portala, znanstveni online magazin Biologija te portal Bioteka s raznovrsnim štivom o područjima kojima se bave. Termini radionica za ovu godinu još nisu najavljeni, ali ih sigurno uskoro očekujte. Program se održava u Zagrebu, a mjesečna cijena početnog i naprednog programa iznosi 180 odnosno 300 kuna. Program je namijenjen djeci od 6 do 12 godina.

Društvo za edukaciju van okvira

Skraćeno Društvo EVO, okuplja nekolicinu stručnjaka koji imaju iskustva u znanstvenom istraživanju i obrazovanju mladih te koji su voljni svoja znanja i iskustva prenijeti široj zajednici. Projekti na kojima društvo trenutno radi usmjereni su ka poboljšanju znanstvene pismenosti, komunikacije i kulture. Jedan od poznatih projekata je i Ljetna tvornica znanosti koja se održava prema prilagođenom međunarodnom programu. Barem znate za dogodine. Stalno se seli po Hrvatskoj, tako da možda ubodu lokaciju za 2019. i negdje blizu vas.

FABLAB

FabLab osnovan je 2013. godine te je dio međunarodnog udruženja FabLab organizacija, zasnovanog prema ideji s MIT-a. Osim što im je glavna misija popularizacija STEM obrazovanja, a potom i razvoj poduzetničkog razmišljanja, posvetili su i poseban interes za probleme lokalne zajednice, odnosno svih onih kojima tehnologija može pomoći u životu. Konstantno rade na međunarodnoj suradnji i prijavi projekata iz raznih programa s partnerima širom EU. Pored toga, udruga radi i na domaćim projektima uglavnom s ciljem približavanja i edukacije u području digitalne proizvodnje, 3D ispisa i drugih tehnologija.

Hrvatska zajednica tehničke kulture

HZTK krovna je udruga tehničke kulture u Hrvatskoj koja sada broji već preko 70 godina djelovanja. Uz Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu, zajednica danas okuplja nekoliko nacionalnih saveza te županijskih i gradskih zajednica tehničke kulture. Zajednica, njezine članice i udruge osobitu pozornost posvećuju izvanškolskom i izvannastavnom odgoju i obrazovanju djece i mladih, kao i popularizaciji tehničke kulture. U njihovoj organizaciji tijekom godine se u tu svrhu organiziraju natjecanja kao što je Robokop te razne radionice, terenske nastave i ljetne škole, sigurno da želite provjeriti koje opcije oni nude u vašoj blizini.

#labOS

#labOS je zajednica kreativaca kojima je, kako navode, glavni cilj računalnu i elektroničku kulturu učiniti što pristupačnijom, stoga je njihov računalni i elektronički laboratorij otvoren za sve. Radili su na različitim projektima kao što su IOT ručni sat, pametni akvarij i modularni radni stol, ali i na raznim 3D printerima i robotima. Ako imate malo starije školarce u Osijeku koji nemaju dovoljno opreme, a zanima ih neko područje iz STEM-a, sigurno da se mogu javiti ovoj ekipi.

Radiona

Udruga koja u fokusu ima DIY, odnosno “uradi-sam” kulturu osnovana je sa svrhom jačanja vidljivosti open source kulture i samoodržive produkcije, kao i s ciljem povezivanja područja umjetnosti, znanosti i tehnologije. Aktivnosti Radione obuhvaćaju edukaciju, istraživačke procese, umjetničke projekte, međunarodne i domaće suradnje, samoobnovljive sisteme i socijalno osviještena pitanja. Malo više materijala za odrasle nego za djecu, no tko kaže da ne možete i zajedno sudjelovati.

Udruga Mentor

Udruga Mentor većinu svojih programa provodi u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama na području grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Programi za djecu i mlade usmjereni su na poboljšanja njihove kvalitete življenja kroz sudjelovanje u interaktivnim radionicama usmjerenima jačanju socijalnih vještina. Cilj je olakšati proces učenja čime se smanjuje školski neuspjeh kao faktor rizika zbog čega se djeca i mladi mogu upustiti u rizična ponašanja. Radi se u malim skupinama pod stručnim vodstvom tima udruge (sociolog, socijalni pedagog, pedagog, psihijatar). “Snaga je u meni” i “EVO – Edukacija voditelja mladih“, njihovi projekti iz 2017., nadamo se da će naći i nastavak u novim verzijama.

I par stvari s interneta

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

YouTube kanali

minutephysics, simpatični i kratki ilustrirani videozapisi bit će taman dovoljan zalogaj pametnih i zabavnih informacija za vaše klince. Engleski nije pretežak, a sve je jako dobro vizualizirano. Osim toga, i vi ćete se naći u situaciji da nećete znati stati jer tako jednostavno raščlanjuju kompleksne znanstvene kategorije i pojmove. Kanal se bavim nizom bitnih tematika, ali na zabavan način, konkretizirajući problem kroz zanimljive situacije. Želite nešto praktičnije? ExpeRimental je jedan od serijala koji nudi savjete za obitelji koje žele raditi znanstvene stvari kod kuće. Kraljevska ustanova Velike Britanije producirala je nekoliko videozapisa kako bi djecu potaknuli da dublje razmišljaju o znanosti, ali i da je nesputano prakticiraju. Ne trebate opremljen laboratorij ili kompletnu aparaturu da bi se uhvatili STEM aktivnosti, samo malo kreativnosti i nekoliko stvari koje imate kod kuće.

Pošto se matematika i fizika, uz robotiku, guraju na sve strane, vrijeme i za malo drugačije znanosti. Crash Course Kids istražuje svijet znanosti, ali s malo više fokusa na biologiju i kemiju. Tematski uglavnom pokriva životinjski svijet, ocean i atmosferu. Zanimljivo je što je kanal planiran u skladu s američkim školskim kurikulumom od petog razreda na dalje, tako da je sadržaj itekako prikladan u edukativne svrhe.

Hopscotch

Jedna od najpopularnijih aplikacija za djecu koju zanima programiranje, a koja kroz vizualno primamljiv pristup i mnoštvo opcija zbilja premašuje iskustvo suhoparnih zadataka jer vaša djeca neće tek programirati, već će razvijati svoju igru. Osim toga, svoje kreacije mogu dijeliti i s drugima, tako da i razmjena s prijateljima može biti dodatan poticaj. Aplikacija vam nudi i opciju prilagodbe postojećih igara, a kroz sve vas vode i jako dobro izvedeni video tutorijali. Namijenjena je djeci od 9 do 13 godina, a za sada se može naći samo na App Storeu.

Hour of Code

Poznata međunarodna inicijativa, poznata kod nas i kao Sat kodiranja, pokret je kojeg čine deseci milijuna učenika u preko 180 zemalja. Do prosinca ove godine, bilo tko, bilo gdje može organizirati događanje Sata Kodiranja. Ideja je jednostavna, kao što i naziv upućuje, a osmišljen je u svrhu popularizacije usvajanja informatičkih znanja i vještina tijekom tjedna posvećenom informatici (8.-14.prosinca). To ne mora biti jedan specifičan sat, Sat kodiranja se može nastaviti kroz cijelu godinu uz dostupne materijale. Jednosatni vodiči prevedeni su na preko 40 jezika. Predznanje također nije potrebno, a sadržaj je prilagođen djeci od 4 godine pa nadalje.

Kodirajte sa Snapom

Sap se također bacio u STEM za djecu uz Snap programski jezik (sličan pristup programiranju kao u Scratchu). Naravno, kako priča ne bi stala na tome, organiziraju tijekom godine nekoliko tečajeva. Riječ je o dvotjednom programu edukacije, po 4 sata tjedno, gdje djeca uz video instrukcije, materijale i glavni ispit prolaze osnovno gradivo programiranja. Sljedeći tečaj se otvara 9. listopada, a svi materijali su na Engleskom jeziku. Tečaj je namijenjen osnovnoškolskom uzrastu.

Toni Milun

Bez obzira na to jeste li na neki način još povezani sa školom, Toni Milun je profesor za kojega ste sigurno čuli. Put do karijere omiljenog profesora matematike i fizike počeo je s objavljivanjem svojevrsnih instrukcija na YouTubeu. Pregledavanja njegovih videa na YouTubeu odavno su premašila brojku od 10 milijuna. Danas Toni Milun kao profesor matematike na Visokom učilištu Algebra u Zagrebu, ima i platformu putem koje su dostupna sve njegove starije i nove video lekcije, a koja se osim matematike i fizike odnose i na materijale za državnu maturu, statistiku, kemiju, informatiku pa i vedsku matematiku!

Tynker

Aplikacija Tynker dio je veće web platforme čiji se program temelji i na kurikulumu osnovnih škola, a odlična je i za izvanškolsku upotrebu. Kao i mnoge druge aplikacije dostupne za Android i iOS, i ova uči djecu osnovnim konceptima programiranja kroz zagonetke i slaganje blokova.

Platforme (jezici) za programiranje

Kao i kod DIY setova i edukacija, uvijek si možete pomoći sami. Nemate pristup svim nabrojenim programima i ne želite trošiti tisuće kuna na LEGO robote, e pa vrlo lako možete biti i “sami svoj majstor”, odnosno “svom djetetu mentor”. Bez brige, ne morate vi znati programirati, ali ga barem možete uputiti da iskoristi prilike koje mu nude razne besplatne platforme.

Već spomenuti Scratch izvrstan je jezik koji može pomoći djeci da se upoznaju s logikom programiranja – bez komplikacija programiranja. Ako pak želite da se vaše dijete ipak odvaži za konkretnije stvari i za više programskih jezika, možete ga uputiti i na Googleov Blockly, koji koristi sličan pristup kao Scratch, ali s više slobode pristupu kodu. Zanima ih nešto više povezano s igranjem? Sigurno im želite pokazati Swift Playgrounds, igru za iPad koja kroz Swift programski jezik klince uči osnovama razvoja iOS aplikacija, i Kodu, Microsoftovu platformu za programiranje igara.

Nešto smo preskočili? Javite nam u komentarima!

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. Ivan Rakarić

  Ivan Rakarić

  07. 09. 2018. u 12:47 pm Odgovori

  Nadopunio bih članak sa informacijom da i u Sisku postoji mjesto na kojem je moguće dovesti svoje dijete kako bi naučilo puno toga o novim tehnologijama i to za svega 50 kuna godišnje. To mjesto zove se Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak. Ona u sklopu svojih programa multimedijalnog odjela provodi aktivnosti rada s djecom u području Informatike s fokusom na rad s micro:bitom, mBotom, Logom i uskoro 3D printerom. Organizira sudjelovanje djece u CM Ligi i Logo ligi i za vrijeme zimskih, proljetnih i ljetnih praznika organizira informatičke radionice za djecu od 2. do 8. razreda osnovnih škola pod nazivom . Možemo se pohvaliti da su sudionici naših radionicama dvije godine za redom sudjelovali u obaranju svjetskog rekorda u programiranju pod nazivom Moonhack.

  No da ne duljim jer sam već i sam sebi dosadan od silne hvale 🙂 Pozivam Vas sve da nam se pridružite u Sisku u Dječjem odjelu Knjižnice na adresi Kranjčevićeva 8 i iz prve ruke saznate kakve to sve divne i čudesne stvari radimo!

  Vidimo se!!

 2. Domagoj Vukušić

  Domagoj Vukušić

  09. 09. 2018. u 7:04 am Odgovori

  Danas počinju 2 početnička tečaja iz informatike za djecu na Njemačkom jeziku, uskoro i treći.

  Tečajeve omogućava poznata firma SAP.

  9.10. Get Coding with Snap!
  https://open.sap.com/courses/snap1?tracking_user=2b9tXwMTpAerc5CuHZl8xW&tracking_type=news&tracking_id=674yVnoHcdJmXfVAyaONEB
  Get Coding with Snap!

  23.10. Informatik für Einsteiger
  Informatik für Einsteiger
  https://open.sap.com/courses/ct1?tracking_user=2b9tXwMTpAerc5CuHZl8xW&tracking_type=news&tracking_id=674yVnoHcdJmXfVAyaONEB

  I ovo je zanimljivo, ali možda prenapredno (za 3. i više razrede):
  9.10.
  Calliope mini erfolgreich in der Schule einsetzen ”

  Možda da napomenem: tečajevi su besplatni i online (preko računala).

 3. Sniježana

  Sniježana

  13. 12. 2019. u 11:03 am Odgovori

  DOPUNA: U Društvu “Naša djeca” Poreč imamo radionice “mali istraživači” i “mali znanstvenici” u kojima djeca propituju i uče o različitim fizikalnim i kemijskim zakonitostima koje upravljaju pojavama u svijetu oko nas – za djecu od 6 do 7 i od 7 do 12 godina. Osim toga u dvije dobne skupine (niži i viši razred OŠ) provodimo radionicu KOR – kodiranje, opismenjavanje robotika, koristeći micro bitove. Radionice provode stručnjakinje – profesorice, radi se jednom tjedno po sat i pol tokom školske godine i trenutno u ovim radionicama imamo 30-ak djece.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

eUsluge

Grad Zagreb omogućio potpun uvid u proračun kroz aplikaciju iTransparentnost

Nova aplikacija omogućuje svakom građaninu da detaljno prouči gradski porarčun po različitim parametrima.

Startupi

Što je to R&D potencijal – i kakve veze ima s razvojem startupa?

Je li startup nacija u kojoj su nastali tech giganti kao Skype, Wise, Bolt i Pipedrive to postala slučajno, otkrijte sa mnom na putu u Estoniju.

Nesortirano

Što je Akt o čipovima – i kako će doprinjeti tehnološkom razvitku Hrvatske

Jačanje konkurentnosti Europske unije u industriji poluvodiča prilika je i za Hrvatsku koja u sklopu 43 milijarde eura vrijedne incijative priprema otvaranje edukacijskih centara.

Što ste propustili

Panel

Hrvatski game developeri o stvaranju “ozbiljnih” videoigara

S predstavnicima game dev studija, ali i drugih privatnih tvrtki i dobrotvornih organizacija, raspravljamo o razvoju videoigara kojima svrha nije samo zabava, već i edukacija.

Intervju

Ivan Mrvoš: “Include više nije samo ‘onaj mali s pametnim klupama'”

Include, solinski startup poznat po pametnim klupama Steora, okrenuo se razvoju i proizvodnji novih proizvoda. Mrvoš, koji još nema ni 30 godina, a već je iskusni poduzetnik s respektabilnom karijerom, za Netokraciju je ispričao kako se i koliko ta tvrtka promijenila. Nedavno smo mogli pročitati da bi mogli promijeniti i vlasnika...

Esport

Peta sezona SET-a zaključena u Infobipu: Od 22 fakulteta pobjednički je varaždinski FOI

Student Esports Tournament, jedan od najpoznatijih studentskih esport događaja u Hrvatskoj, petu sezonu završio je u spektakularnoj LAN završnici koja se održala u prostorima Infobipa u Zagrebu.

Novost

Goran Bosankić u Field39 stiže na poziciju Chief Revenue Officera

Nakon više od 6 godina u Assecu SEE, a potom isto toliko u ABC Tech grupi, Goran Bosankić dolazi u Field39 kao Chief Revenue Officer i član Upravnog odbora.

Digitalni marketing

Super Bowl fenomen iliti “Vrijeme je da se vratite pred TV. Počinju reklame.”

Dok sam bio u Americi netom prije Super Bowla jedno mi je postalo jasno. Američki nogomet tamo je religija, a SuperBowl kao Božić. Samo što se za ovaj Božić svi okupe oko TV-a gledati reklame!

Novost

Teo Širola iz Muzeja iluzija proglašen najboljim mladim menadžerom 2023. godine

Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika (HUM) CROMA dodijelilo je predsjedniku tvrtke Metamorfoza, koja upravlja globalnom mrežom Muzeja iluzija, nagradu za mladog menadžera 2023. godine.