Proglašeni pobjednici Startup Live Zagreba: Casetrek, Bad Jokes, Hungr.io, Sizem i MadBarz

Proglašeni pobjednici Startup Live Zagreba: Casetrek, Bad Jokes, Hungr.io, Sizem i MadBarz

Startup Live ZagrebInformatička konferencija Startup Live Zagreb u završila je proglašenjem pobjedničkih startupa. Casetrek, sustav za povećanje produktivnosti odvjetnika, osvojio je glavnu nagradu, odlazak na Pioneers festival u Beču!

Također, projekt Bad Jokes dobio je posebno priznanje jer je nasmijao žiri. Startup Hungr.io ide unutar 25 timova koji imaju šansu ući u bugarski akcelerator Eleven. Najbolju je prezentaciju imao projekt Sizem, stoga je autorica nagrađena Acerovim tabletom. MadBarz dobio je dobio nagradu Zagrebačkog inkubatora poduzetništva, korištenje prostorija na tri mjeseca.

Podsjetimo, tijekom zadnja tri dana održavale su se zanimljive radionice i paneli, a u isto su vrijeme startup timovi kreirali svoje projekte i pripremali se za finale, pitchanje.

19 timova, tri minute pitchnja

Ukupno 19 timova je predstavilo svoje projekte na finalnom pitchu, a ideje su bile poprilično raznolike. Tako je UducateMe osmišljen kao sučelje za povezivanje osoba koje trebaju ili žele dati instrukcije ili podijeliti znanje s drugima, ali u stvarnome vremenu. Zanimanje je izazvala aplikacija za pametne telefone, Dr Cat, koja imitira zvuk i vibracije mačjeg predenja, a za koje autor kaže da imaju zacjeljujuća svojstva. Nakon toga uslijedilo je predstavljanje Whadooa, inteligentnog i interaktivnog turističkog vodiča, koji uzima u obzir vrijeme s kojim turist raspolaže te njegove želje, a pomoću tih podataka predlaže mu mjesta i događaje koje bi trebao posjetiti, kao i rutu kojom bi se trebao kretati.

Karaoke, vježbanje u parku, komunikacija sa skijašima…

Autor projekta K-Party inspiraciju je dobio tijekom boravka u Kini, kada je shvatio kolika je tamo popularnost karaoka, ali i da ne postoji odgovarajuće online rješenje koje bi prenosilo iskustvo pjevanja, ali i istodobnog druženja s drugim sudionicima. Madbarz već okuplja zajednicu ljubitelja rekreacije u parkovima za vježbanje, a sada bi autor tog projekta želio otići korak dalje ponudivši im i aplikaciju za mobilne uređaje koja bi predlagala svakodnevne rutine te mjerila napredak vježbača.

Autori proizvoda Skiipi napominju kako on rješava problem komunikacije tijekom skijanja, snowboardinga i drugih snježnih aktivnosti. Naime, kako osnivači navode, iako je skijanje društvena aktivnost, skijašima je iznimno teško komunicirati, bez obzira na to što većina skijaša koristi mobilne uređaje. Naime, ne postoji odgovarajuća aplikacija, cijene komunikacijskih usluga su visoke ukoliko su korisnici u roamingu te baterija na mobitelima kraće traje na niskim temperaturama, no svemu tome su autori, kako kažu, doskočili.

Casetrek, pobjednički projekt, je softver koji bi pomagao odvjetnicima da budu učinkovitiji, a autori kažu kako bi prosječno svakodnevno mogao uštedjeti dva do tri sata koja bi inače potrošili na papirologiju, telefonske pozive, pretraživanje literature i druge radnje. Predstavljen je i Convalio, platforma za privatne zdravstvene klinike, nastala jer su, kako autor kaže, trenutni sustavi nezadovoljavajući, nefunkcionalni i komplicirani. Idući je na redu bio projekt Startupality kojim se želi poboljšati postotak uspješnosti startupa te pomoći u organizaciji upravo onima koji su tek na početku.

Startup Live Zagreb
Ana Kolarević predstavlja Sizem – App that loves your boobs

Projekt Sizem izazvao je poprilično zanimanje, posebice zbog slogana App that loves your boobs. Naime, kako autorica kaže, dobar postotak žena nosi neodgovarajuću veličinu grudnjaka, a nestandardne veličine teško je pronaći te su skupe. Ova bi aplikacija olakšala potragu za odgovarajućim grudnjakom te povezivao kupce s internetskim trgovinama. Fieldpod je, kako autori kažu, jednostavno rješenje “u oblaku” za tvrtke koje često obavljaju posao na terenu.

Predstavljen je i Backway, aplikacija koja pomaže osobama koje se nalaze na nepoznatim lokacijama. Naime, aplikacija radi i offline, što štedi troškove, posebice u roamingu, a potrebno je samo slikati lokaciju do koje se želimo vratiti. Projekt Transparency je, prema autorima, olakšan kanal za komunikaciju između javnosti i državnih institucija, odnosno, kontrola provođenja zakona o pravu na dostupnost informacija. Potrčko spaja nezaposlene osobe te poslodavce koji povremeno trebaju radnike.

Predstavljanje komunikacijske platforme PETopoli
Predstavljanje komunikacijske platforme PETopoli

PETopoli je komunikacijska platforma za vlasnike kućnih ljubimaca za koju autori jasno kažu: Facebook je za vas, a Petopoli je za vaše ljubimce. Autori projekta Money Bunny tvrde da su poznate metode plaćanja zastarjele, stoga su osmislili aplikaciju koja jednostavno omogućuje plaćanje i druge transakcije putem QR kodova.

Loše šale i ljubitelji konja za kraj

U humorističnoj prezentaciji predstavljena je jednostavna aplikacija Bad Jokes koja prikazuje upravo ono što joj ime i kaže – loše šale.

Nasuprot prethodnoj prezentaciji, projekt Cavalier Noir najavljen je vrlo dramatično – riječ je o ekskluzivnom konjaničkom klubu koji okuplja ljubitelje i vlasnike konja, stručnjake na tom području te trgovce opremom. Posljednji tim predstavio je Hungr.io, platformu putem koje se mogu postavljati i pretraživati aktualne ponude restorana.

Tko je bio u žiriju?

Pobjednika je odabrao u kojemu su se našli neki od vrhunskih domaćih i stranih stručnjaka i investitora – Barbara Slade, web specijalistica u Agrokoru i stručnjakinja na području novih medija, Hrvoje Prpić, jedan od osnivača CRANE-a, investitor i osnivač HG Spota, Hrvoje Bujas suosnivač CISEx-a, suosnivač CrnoJaje.hr te suvlasnik GoHome-a, naš Ivan Brezak Brkan, Denis Smolar, manager za spajanje i preuzimanje Styria Media grupe, Nikša Gopčević, voditelj odjela digitalnog sadržaja u Iskonu, Monty Metzger, osnivač Ahead of Time, Jure Mikuž, partner u venture capital firmi RSG Capital iz Slovenije, Dyilan Dimitrov, osnivač Eleven Startup Accelerator i investitor, Imre Hild, CEO iCatapulta, europskog akceleratora iz Mađarske i direktor European Entrepreneurship Fondation te Marius Starcke, konzultant iz Roland Berger Strategy Consultants.

Komentari

  • Mia Biberović

   Mia Biberović

   18. 03. 2013. u 7:42 am Odgovori

   Prema autoricama, to bi bilo mjesto na kojemu bi se okupljali svi ljubitelji konja – vlasnici, jahači, prodavači opreme, organizatori događaja, ljubitelji takvog životnog stila. Tvrde kako za sada ne postoji online mjesto koje bi okupljalo sve te segmente.

    • Mia Biberović

     Mia Biberović

     18. 03. 2013. u 8:41 am Odgovori

     Haha, oprosti, rano je. 😀
     To bi bio sustav za potpuno upravljanje zdravstvenim klinikama – unošenje podataka o pacijentima, pristup podatcima s više platformi, sve je u oblaku, bila bi i mogućnost snimanja govora i prenošenja u tekst itd. Autor kaže kako medicinsko osoblje sada 60 posto svog vremena potroši na unošenje podataka u sustav, a trenutna su rješenja dizajnerski loša, komplicirana, sustavi su bugoviti.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

Kako je Njuškalo uz pomoć foto-prepoznavanja za 70% ubrzao predaju oglasa u mobilnoj aplikaciji

Foto-prepoznavanje predmeta u samom je vrhu svjetskih trendova i primjene umjetne inteligencije, a mi smo odlučili upravo tu tehnologiju uvrstiti u Njuškalovu aplikaciju prilikom predavanja oglasa. Kako je proces izgledao u praksi, na koje smo izazove naišli i što su planovi za budućnost, otkrivamo.

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Komentiramo kriterije nesamostalnog rada: Hoće li ih i vaš paušalni obrt zadovoljiti?

Ministarstvo financija objavilo je kriterije po kojima se određuje je li nešto nesamostalni rad i trebaju li za njega biti plaćeni svi doprinosi i porezi kao na plaću. No, koliko su ti kriteriji jasni i primjenjivi na IT?

Što ste propustili

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Christina Calje, od direktorske pozicije u Goldman Sachsu do vlastitog AI startupa

Prije nešto više od četiri godine, Christina je iz financijske posve prešla u tehnološku industriju. Danas kao osnivačica startupa Autheos, koji uz pomoć AI optimizira video kampanje, sudjeluje i u projektima za definiranje pravnih okvira odgovornosti AI sustava, a upravo ju je to, kao vrsnu stručnjakinju i uspješnu ženu dovelo na LEAP Women konferenciju nakon koje sam s njom pričala o AI-u, marketinškim strategijama, društvenim mrežama, GDPR-u i video trendovima.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Startupi i poslovanje

Komentiramo kriterije nesamostalnog rada: Hoće li ih i vaš paušalni obrt zadovoljiti?

Ministarstvo financija objavilo je kriterije po kojima se određuje je li nešto nesamostalni rad i trebaju li za njega biti plaćeni svi doprinosi i porezi kao na plaću. No, koliko su ti kriteriji jasni i primjenjivi na IT?

Startupi i poslovanje

Alan Sumina: U 11 godina Nanobit je izdao više od 20 igara, a živi od samo njih tri

CEO Nanobita Alan Sumina jedan je od najpoznatijih domaćih poduzetnika, a mi smo provjerili kako danas gleda na 11 godina njegove tvrtke te izazove na koje se nailazilo putem.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.