Štarkov brend ‘Sweeet’ prvi u regionu pokrenuo WhatsApp kampanju usmerenu ka tinejdžerima

Štarkov brend ‘Sweeet’ prvi u regionu pokrenuo WhatsApp kampanju usmerenu ka tinejdžerima

Priznajmo sebi - Facebook više nije kul. Postao je sveprisutan i to odavno nije društvena mreža na kojoj se okupljaju mladi ljudi. Ogroman broj tinejdžera, čak i na našim prostorima, svoju komunikaciju preselio je na druge servise poput WhatsAppa, Vibera te Snapchata, stavljajući brendove i marketinške agencije na nove muke, testirajući pritom njihovu spremnost na usvajanje novih formi, alata i znanja.

sweet_1

Priznajmo sebi – Facebook više nije kul. Postao je sveprisutan i to odavno nije društvena mreža na kojoj se okupljaju mladi ljudi. Ogroman broj tinejdžera, čak i na našim prostorima, svoju komunikaciju preselio je na druge servise poput WhatsAppa, Vibera te Snapchata, stavljajući brendove i marketinške agencije na nove muke, testirajući pritom njihovu spremnost na usvajanje novih formi, alata i znanja.

U slučaju srpske kompanije Štark koja je u vlasništvu brenda popularnog slatkiša “Sweeet” namenjenog tinejdžerima, bilo je potrebno osmisliti kampanju koja će se obratiti upravo mlađoj ciljnoj grupi i to na njima svojstven način. Na ovaj zadatak odgovor je stigao u vidu jedinstvene WhatsApp nagradne igre, a kako bi saznali više o razlozima za pokretanje prve ovakve kampanje na našim prostorima, te ostvarenim rezultatima, popričali smo sa predstavnicima Soko Štarka.

Trendovi vam sve govore, zato ih pomno pratite

Započevši razgovor, iz Štarka su izjavili da konstantno prate svetske trendove u digitalu te da ih je na ovakvu akciju navelo zapažanje u kome tinejdžeri više ne koriste Facebook kao nekada. Budući da su upravo oni ciljna grupa ovog brenda bilo je potrebno da se prouče njihove navike.

Činjenica je da su instant messaging aplikacije danas postale bitan komunikacijski kanal koji tinejdžeri koriste kako bi bili u kontaktu sa svojim prijateljima. Ideja o povezivanju sa ciljnom grupom na “njihovom terenu” potekla je upravo odatle, a kako navode iz Štarka, i pored drugih svetskih primera kampanja na IM servisima, po njihovim saznanjima ovo je jedan od prvih primera ovakve komunikacije sa odabranom te dominantnom ciljnom grupom.

sweeter_2

Pod imenom “Sweeeter izazovi”, kampanja je startovala na Facebook-u gde je oko 184.000 fanova imalo priliku da se uključi u priču. Za potrebe akcije kreiran je i misteriozni brend ambasador nazvan Sweeeter koji je tokom prethodnih nedelja pozivao fanove da mu pošalju zagonetnu poruku preko WhatsAppa. Pravila su bila jednostavna – ukoliko Sweeeter nije znao odgovor na zagonetku, postavljao je izazov pred fanove koji su tačnim odgovorima osvajali različite nagrade.

Činjenica je da ciljna grupa Sweeeta (tinejdžeri) koristi WhatsApp i Viber svakodnevno, i to najčešće radi komuniciranja sa svojim prijateljima. Ono što je zanimljivo je da se ispostavilo da im je podjednako prirodno da se u sličnu vrstu komunikacije upuste sa brendom koji im je blizak.

U Štarku navode da, iako je aktivacija bila nagradnog karaktera, glavna motivacija za započinjanje konverzacije nije bio poklon već novo iskustvo komuniciranja sa brendom na unikatan, tinejdžerima blizak način. Fanovi su preko WhatsApp-a slali fotografije, pesme, crteže, te smišljali različite slogane. U proseku se beleži oko pet novih konverzacija na sat, a u prvih deset dana generisana je impresivna količina UGC-a (user generated content) – preko 70 radova najvernijih pratilaca.

Vrhunac personalne komunikacije

Posao comunity menadžera dovoljno je komplikovan sam po sebi, a kada se komuniciranje sa publikom svede na komunikaciju 1-na-1, stvari mogu postati još komplikovanije. Iz Štarka kažu da je komunikacija svakako izazovnija nego na Facebooku –  pre svega zato što je neophodno odgovarati fanovima u realnom tremenu.

Komunikacija je brza, neformalna i fanovi očekuju od Sweeetera da govori njihovim jezikom. To jeste izazov, ali rezultati su sjajni. Olakšavajuća okolnost jeste činjenica da je community manager Sweeeta blizak ciljnoj grupi po godinama i poznaje njihov sleng.

Čitav proces neophodno je prilagoditi ciljnoj grupi, ali i samom WhatsApp-u koji opet ima neka svoja pravila. Budući da razgovor započinju isključivo fanovi, onda kada oni žele i na način na koji se njima sviđa, bitno je da brend ponudi sadržaj koji je dovoljno zanimljiv i aktuelan da bi i naveo korisnika da iniciran jedan takav razgovor.

david

Za kraj, iz Štarka ističu da je dobra strana ovakve komunikacije to što se može ostvariti uz jednu SIM karticu te jedan mobilni telefon, ne predstavljajući veće troškove koji mogu biti česti kada je implementacija nove kampanje u pitanju.

Ostaje da vidimo hoće li će još neki od domaćih brendova iskoristiti WhatsApp ili Viber u marketinške svrhe, a ako je sudeći po uzlaznom trendu napuštanja “tradicionalnih” društvenih mreža, ovakav način komunikacije mogao bi u narednom periodu postati sasvim uobičajen. Ono što je svakako sigurno jeste da će brendovi koji na vreme uoče promenu u ponašanju svojih ciljnih grupa, imati bolje šanse da opstanu na društvenim mrežama, a samim tim i na tržištima na kojima nastupaju.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Data science u sportu: prof. dr. sc. Marina Ivašić-Kos analizira rukometne akcije uz strojno učenje

Automatsko prepoznavanje događanja na rukometnom terenu može uvelike pomoći trenerima i profesorima.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Startupi i poslovanje

Hrvatske ekološke tenisice MIRET na Kickstarteru preko noći prešle cilj i skupile 20 tisuća dolara

Nakon nekoliko godina razvoja i usavršavanja, hrvatski brend ekoloških tenisica MIRET zadovoljan svojim inovacijama i certifikatima pokreće Kickstarter kampanju ne bi li što prije proširio dobar glas i osvojio srca ekološki osviještenih kupaca diljem svijeta. U razgovoru s osnivačima otkrivamo i kako...

Što ste propustili

Kultura 2.0

Kreativci Brukete&Žinić&Grey i Brigade inspirirani radom od doma počeli tiskati ružičasti toaletni papir

Krizna vremena zahtijevaju krizne mjere, a koronavirus nikoga nije ostavio ravnodušnim. Absolut Vodka okrenula se sanitetskom alkoholu, Airbus i Jaguar proizvodnji respiratora, a hrvatske kreativne agencije Bruketa&Žinić&Grey i Brigada - toaletnom papiru!

Kultura 2.0

MUP licencirao tehnologiju Pokemon GO-a za praćenje kršitelja samoizolacije!

U doba krize uzrokovane virusom COVID-19, mnoge institucije okreću se nekonvencionalnim rješenjima za suzbijanje širenja pandemije.

Kultura 2.0

Zbog prisilne digitalizacije gospodarstva i društva u izolaciji, Hrvatska prvi put prvak DESI indeksa!

Europska komisija ove godine odlučila je nešto ranije objaviti Indeks gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2020. godinu ne bi li oraspoložila građane Europske unije u ovim tmurnim danima - naime, indeksi država članica EU otišli su značajno u vis, a Hrvatska među njima prednjači!

Kultura 2.0

“Niste bili kod kuće” poruke od poštara omogućile Hrvatskoj osvajanje Guinnessa za najduži red na svijetu

Zahvaljujući velikim naporima jako male skupine poštara Hrvatska je postavila novi rekord impresivnim redom u jednom zagrebačkom naselju.

Kultura 2.0

Osnovana crkva Presvetog Rada na Daljinu, već potpisan “Zoomovski ugovor” s Republikom Hrvatskom

Ekskluzivno otkrivamo da je u Zagrebu prije nekoliko dana putem novodigitaliziranih servisa hrvatske javne uprave registrirana nova crkva - Prva crkva "Presvetog 'Remote' Rada'.

Intervju

U iščekivanju drugog paketa mjera: Hoće li se freelancerima i malim poduzetnicima ponuditi slamka spasa?

Vladajući ne shvaćaju problematiku samozaposlenih, malih i mikro poduzetnika. Glasno im to poručuju njihovi predstavnici svakog dana od kada je Vlada predstavila prvi paket mjera za suzbijanje ogromnih posljedica koje za privatni sektor donosi pandemija virusa COVID-19.