Štarkov brend ‘Sweeet’ prvi u regionu pokrenuo WhatsApp kampanju usmerenu ka tinejdžerima

Štarkov brend ‘Sweeet’ prvi u regionu pokrenuo WhatsApp kampanju usmerenu ka tinejdžerima

Priznajmo sebi - Facebook više nije kul. Postao je sveprisutan i to odavno nije društvena mreža na kojoj se okupljaju mladi ljudi. Ogroman broj tinejdžera, čak i na našim prostorima, svoju komunikaciju preselio je na druge servise poput WhatsAppa, Vibera te Snapchata, stavljajući brendove i marketinške agencije na nove muke, testirajući pritom njihovu spremnost na usvajanje novih formi, alata i znanja.

sweet_1

Priznajmo sebi – Facebook više nije kul. Postao je sveprisutan i to odavno nije društvena mreža na kojoj se okupljaju mladi ljudi. Ogroman broj tinejdžera, čak i na našim prostorima, svoju komunikaciju preselio je na druge servise poput WhatsAppa, Vibera te Snapchata, stavljajući brendove i marketinške agencije na nove muke, testirajući pritom njihovu spremnost na usvajanje novih formi, alata i znanja.

U slučaju srpske kompanije Štark koja je u vlasništvu brenda popularnog slatkiša “Sweeet” namenjenog tinejdžerima, bilo je potrebno osmisliti kampanju koja će se obratiti upravo mlađoj ciljnoj grupi i to na njima svojstven način. Na ovaj zadatak odgovor je stigao u vidu jedinstvene WhatsApp nagradne igre, a kako bi saznali više o razlozima za pokretanje prve ovakve kampanje na našim prostorima, te ostvarenim rezultatima, popričali smo sa predstavnicima Soko Štarka.

Trendovi vam sve govore, zato ih pomno pratite

Započevši razgovor, iz Štarka su izjavili da konstantno prate svetske trendove u digitalu te da ih je na ovakvu akciju navelo zapažanje u kome tinejdžeri više ne koriste Facebook kao nekada. Budući da su upravo oni ciljna grupa ovog brenda bilo je potrebno da se prouče njihove navike.

Činjenica je da su instant messaging aplikacije danas postale bitan komunikacijski kanal koji tinejdžeri koriste kako bi bili u kontaktu sa svojim prijateljima. Ideja o povezivanju sa ciljnom grupom na “njihovom terenu” potekla je upravo odatle, a kako navode iz Štarka, i pored drugih svetskih primera kampanja na IM servisima, po njihovim saznanjima ovo je jedan od prvih primera ovakve komunikacije sa odabranom te dominantnom ciljnom grupom.

sweeter_2

Pod imenom “Sweeeter izazovi”, kampanja je startovala na Facebook-u gde je oko 184.000 fanova imalo priliku da se uključi u priču. Za potrebe akcije kreiran je i misteriozni brend ambasador nazvan Sweeeter koji je tokom prethodnih nedelja pozivao fanove da mu pošalju zagonetnu poruku preko WhatsAppa. Pravila su bila jednostavna – ukoliko Sweeeter nije znao odgovor na zagonetku, postavljao je izazov pred fanove koji su tačnim odgovorima osvajali različite nagrade.

Činjenica je da ciljna grupa Sweeeta (tinejdžeri) koristi WhatsApp i Viber svakodnevno, i to najčešće radi komuniciranja sa svojim prijateljima. Ono što je zanimljivo je da se ispostavilo da im je podjednako prirodno da se u sličnu vrstu komunikacije upuste sa brendom koji im je blizak.

U Štarku navode da, iako je aktivacija bila nagradnog karaktera, glavna motivacija za započinjanje konverzacije nije bio poklon već novo iskustvo komuniciranja sa brendom na unikatan, tinejdžerima blizak način. Fanovi su preko WhatsApp-a slali fotografije, pesme, crteže, te smišljali različite slogane. U proseku se beleži oko pet novih konverzacija na sat, a u prvih deset dana generisana je impresivna količina UGC-a (user generated content) – preko 70 radova najvernijih pratilaca.

Vrhunac personalne komunikacije

Posao comunity menadžera dovoljno je komplikovan sam po sebi, a kada se komuniciranje sa publikom svede na komunikaciju 1-na-1, stvari mogu postati još komplikovanije. Iz Štarka kažu da je komunikacija svakako izazovnija nego na Facebooku –  pre svega zato što je neophodno odgovarati fanovima u realnom tremenu.

Komunikacija je brza, neformalna i fanovi očekuju od Sweeetera da govori njihovim jezikom. To jeste izazov, ali rezultati su sjajni. Olakšavajuća okolnost jeste činjenica da je community manager Sweeeta blizak ciljnoj grupi po godinama i poznaje njihov sleng.

Čitav proces neophodno je prilagoditi ciljnoj grupi, ali i samom WhatsApp-u koji opet ima neka svoja pravila. Budući da razgovor započinju isključivo fanovi, onda kada oni žele i na način na koji se njima sviđa, bitno je da brend ponudi sadržaj koji je dovoljno zanimljiv i aktuelan da bi i naveo korisnika da iniciran jedan takav razgovor.

david

Za kraj, iz Štarka ističu da je dobra strana ovakve komunikacije to što se može ostvariti uz jednu SIM karticu te jedan mobilni telefon, ne predstavljajući veće troškove koji mogu biti česti kada je implementacija nove kampanje u pitanju.

Ostaje da vidimo hoće li će još neki od domaćih brendova iskoristiti WhatsApp ili Viber u marketinške svrhe, a ako je sudeći po uzlaznom trendu napuštanja “tradicionalnih” društvenih mreža, ovakav način komunikacije mogao bi u narednom periodu postati sasvim uobičajen. Ono što je svakako sigurno jeste da će brendovi koji na vreme uoče promenu u ponašanju svojih ciljnih grupa, imati bolje šanse da opstanu na društvenim mrežama, a samim tim i na tržištima na kojima nastupaju.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Tehnologija

Cenosco: Nizozemska tvrtka koja iz Pule i Zagreba putem softvera, VR-a i AR-a sprječava eksplozije na naftnim platformama

Aplikacije koje kontroliraju rad naftnih platformi i postrojenja za preradu derivata direktno su zaslužne za sigurniji i čišći svijet, a jedna od najboljih stvara se velikim dijelom u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Intervju

Prodekan FERIT-a Topić: “Meke” vještine za inženjere znače veću konkurentnost

Osječki FERIT bit će domaćin Tech Consultant Meetupa ove srijede, na kojem će se govoriti o tome što je potrebno studentima za uspješnu karijeru IT konzultanta. Otkrit ćemo djelić toga - dobro razvijene "meke" vještine.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

MKOP Osijek: Bez gig ekonomije (i paušalnih) nema ni Wolta, Bolta, Ubera…

U Osijeku se proteklog tjedna održalo 13. izdanje Međunarodne konferencije o poduzetništvu kojoj su ovaj put tema bili ljudski resursi.

Startupi i poslovanje

Kako bi Rimac, Bakić, Car i drugi hrvatski poduzetnici uložili 100.000 kuna da imaju startup?

Good Game Liftoff startup natjecanje prošle je godine u žiriju okupilo poznate hrvatske poduzetnike i stručnjake, a koji su tada prepoznali potencijal mladog tima iza društvene igre Mundus. Ususret novom izdanju Lifoffa vraćamo se do Mundusa i žirija po par dobrih savjeta.

Startupi i poslovanje

Primjer za Hrvatsku: Srbija predstavila olakšice za zapošljavanje ‘paušalaca’ i test samostalnosti

Porezne olakšice za zapošljavanje donedavnih paušalaca, jasan test samostalnosti... Što Hrvatska može naučiti iz srpskog primjera, komentiramo u novoj epizodi Netokracijinog podcasta.

Izvještaj

Kako se gradi konzultantska karijera otkrili smo uz prvi Tech Consultant Meetup u Zagrebu

Što ljudi misle da konzultanti rade, a što im je zapravo posao? Zagrebački meetup tražio je odgovor upravo na pitanje kako postati tech konzultant i što očekivati ako se odlučite za konzultantsku karijeru, a dobre primjere čuli smo kroz razgovore i predavanja mStartovih stručnjaka.